Bewonder het Tsjechisch landschap in de herfst

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Bewonder de herfst en het Tsjechische landschap in Tsjechië
Prachtige tinten rood, geel en goud zijn binnenkort te bewonderen in het Tsjechische landschap. De herfst laat bossen veranderen in een kleurrijk schouwspel en ook de steden krijgen een sprookjesachtige sfeer. Er zijn, naast zoveel leuke herfstuitstapjes in Tsjechië, ook enkele interessante ontwikkelingen zoals de stijging van het aantal toeristen en een nieuwe expositie in Praag.

praag-michal-vitasek-1024x410.jpg


Nieuwe permanente expositie in Praag
Koningin van Bohemen en keizerin van het Heilige Romeinse Rijk. Driehonderd jaar geleden werd Maria Theresia (1717-1780) geboren en ze was één van de belangrijkste vrouwelijke personen in de geschiedenis. Vanaf 8 oktober is er een permanente expositie in Rožmberk paleis over deze bijzondere vrouw.
Maria Theresia is de enige koningin die Tsjechië heeft gekend. In 1743 werd ze gekroond in Praag en hoewel er weerstand was onder de bevolking heeft ze tot haar dood het Boheemse land geregeerd.

De expositie ‘Maria Theresia’ is gewijd aan de bekende keizerin van Oostenrijk-Hongarije en haar familie. Vanaf 8 oktober worden bezoekers geïnformeerd over de regeerperiode van Maria Theresia en het traditionele leven aan het hof van het Habsburgse Rijk. De vrouwelijke vorst was zeer conservatief, maar liet veel hervormingen invoeren in de kerk, geneeskunde, leger en in het onderwijs. Tijdens de regeerperiode van Maria Theresia werd bijvoorbeeld onderwijs verplicht voor beide seksen, weliswaar met verschillende leerplannen voor meisjes en jongens. Ook heeft ze de voormalige constructie van de Praagse Burcht bepaald.

De permanente expositie bevindt zich in Paleis Rosenberg dat deel uit maakt van de Praagse Burcht. Paleis Rosenberg was de voormalige residentie van de familie Rosenberg en werd later door Maria Theresia ingericht als Residentie voor nobelvrouwen. De expositie opent op 8 oktober en herbergt enkele belangrijke artefacten zoals de kroonjuwelen.

Wijnfeest Valtice
Wijnen uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Chili en Australië genoeg, maar een Tsjechisch wijntje? Deze zie je niet zo snel in de supermarkt of bij een wijnhandelaar. De Tsjechen houden hun wijnen lekker voor zichzelf en groot gelijk hebben ze.
De Tsjechische wijnen zijn nog redelijk onbekend en dit is omdat ze bijna niet in het buitenland verkocht worden. De productie van wijn is gering, maar de smaak daarentegen is groots. Voor een ultieme Tsjechische wijnervaring moet je een Moravisch wijnfeest bijwonen. De wijnfeesten vinden in de maanden september en oktober plaats, een belangrijke periode voor de Tsjechische wijnboeren vanwege de wijnoogst. Eén van de leukste wijnfestivals is in Valtice genaamd “Vinobraní Valtice”.

Het wijnfeest in Valtice mag zeker niet op de lijst van belangrijke Tsjechische wijnfestivals ontbreken. Op het wijnfeest van Valtice zullen bezoekers zich niet alleen goed vermaken, maar komt men ook van alles over wijn te weten. Het Museum voor wijnbouw, tuinieren en milieu organiseert namelijk een tentoonstelling van druiven van uiteenlopende rassen in combinatie met een proeverij. Ook de traditionele optocht in klederdracht, dans en natuurlijk de vele kraampjes met wijn zullen op het wijnfeest niet ontbreken. In het weekend van 6 en 7 oktober vindt het wijnfestival plaats. De entree voor vrijdag bedraagt 100 CZK en voor de zaterdag kost het 150 CZK.

Blijvende groei toeristen naar Tsjechië
Tsjechië heeft in het tweede kwartaal van 2017 meer bezoekers mogen ontvangen. Uit statistieken van Czech Statistical Office blijkt dat er meer dan 2,8 miljoen buitenlandse toeristen het Centraal-Europese land bezochten, een groei van 15,6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Onder de toeristen uit de Benelux laat België de grootste groei zien.

tsjechie-persbericht-1024x761.jpg


Toeristen uit België en Nederland wisten in de maanden april, mei en juni Tsjechië goed te vinden. Beide landen laten een stijging zien. Vooral België steekt er met kop boven uit, maar liefst 13,1 procent meer bezoekers. Dit betekent 29.382 Belgische toeristen die naar Tsjechië kwamen en zij spendeerden hier gemiddeld 3,4 dagen. Het aantal Nederlandse bezoekers komt uit op 56.185 en laat hiermee een groei zien van 5,3 procent. Luxemburgers gingen juist minder vaak naar Tsjechië, een daling van 2 procent.

Het eerste half jaar van 2017 blijkt positief te zijn voor Tsjechië. Het eerste kwartaal van 2017 liet al een stijging zien en in het tweede kwartaal bezochten tevens 15,6 procent meer bezoekers Tsjechië. Uit recente statistieken van Czech Statistical Office blijkt dat in de eerste zes maanden van 2017 er een groei is van 12,8 procent en meer dan 4,6 miljoen toeristen naar Tsjechië gingen. Het aantal bezoekers uit de Benelux is ook positief, een stijging van 18,3 procent. Het aantal Belgische bezoekers in de eerste zes maanden van 2017 bedraagt bijna 52.000 bezoekers (+9,5%). Luxemburg heeft een groei van 0,2 procent (2.648 bezoekers) en Nederland 8,6 procent (97.985 bezoekers).

5x Český Krumlov

Bezoek het kasteel en chateau
Dé belangrijkste bezienswaardigheid en het architectonische juweel van de stad. Alleen de Praagse Burcht overtreft de omvang van het kasteel. Er zijn twee rondleidingen die het kasteelinterieur uit de 16de tot en met de 19de eeuw laten zien, inclusief een adembenemend uitzicht vanuit de kasteeltoren. Houd je fotocamera paraat! Een unieke attractie is het barokke theater. Het enorme kasteelterrein heeft tevens prachtige tuinen in barokstijl en gedeeltelijk in rococo. Er is daarnaast een zomerkasteel en cascade fontein.

Museum Fotoatelier Seidel
Josef Seidel was een pionier in professionele fotografie in de eerste helft van de 20ste eeuw. De gehele studio en alle apparaten zijn origineel en doen het nog steeds. Antieke fotocamera’s, enorme lenzen en andere apparatuur. Er zijn diverse foto’s en briefkaarten te bewonderen en het museum herbergt enkele persoonlijke bezittingen van Josef Seidel.

Lunchen bij Deli 99 Bakery
Tijd voor lunch of een snack? Ga naar Deli 99 waar ze heerlijke sandwiches hebben en salades. Eigenlijk mag je de zaak niet verlaten voordat je een cherry-choco cake op hebt. De bakkerij staat hierom bekend. Het interieur van Deli 99 laat bezoekers wegdromen naar verre oorden. Op de muren hangen foto’s van reizigers van over de hele wereld.

De Synagoge
Sinds het begin van de 20ste eeuw is het stadsbeeld van Český Krumlov voorzien van de toren van de synogage. Het is één van de weinige synagoges die de oorlog heeft overleefd. Tijdens de oorlog werd het gebruikt als gebedsruimte voor Amerikaanse soldaten en als opslagplaats. De mystieke en unieke sfeer komt tot leven tijdens concerten en voorstellingen die in de synagoge plaatsvinden. Ook is er een koffiebar in de kelder, waar vroeger het huis was van de rabbi. De synagoge is in art nouveau stijl gebouwd en herbergt een expositie over de geschiedenis van Joden in Český Krumlov.

Biertour bij Eggenberg brouwerij
De Eggenberg brouwerij is de bekendste brouwerij in Český Krumlov. De brouwerij dateert uit 1336 en sinds 1625 staat de brouwerij op zijn huidige locatie. De brouwerij was eerst van de familie Rosenberg, maar werd in de 17de eeuw van de familie Eggenberg die tevens het kasteel van Český Krumlov kregen. Hierna kreeg het Huis van Schwarzenberg het in handen. Zij begonnen met de modernisering van de brouwerij en lieten deze in barokke stijl renoveren. Tijdens de oorlog werd de brouwerij in beslag begonnen en vandaag de dag staat de brouwerij vaak in het nieuws vanwege onenigheid over de eigenaren. Desalniettemin biedt de brouwerij niet alleen een kijkje in de bewogen geschiedenis van Český Krumlov en de brouwerij, maar ook in het brouwproces. Aan het einde van de tour kunnen bezoekers ongepasteuriseerd bier proeven.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Herfst.
Als je achter ons huis de berg over loopt, de oer oude weg volgt.
Als je langs de restanten van gesloopte woningen van verjaagde mensen loopt.
Langs bronnetjes die bij de woningen hoorden.
Door de eindeloze mooie natuur loopt en geniet van de uitzichten.
De stilte tot je neemt.
Zachtjes afdalende naar beneden.
Dan zie je daar verscheidende bomen staan met hun eigen textuur.
Gloeiend in het najaarszonnetje
De kleuren spatten er af.
Dan geniet een mens door dit wonder.

Het kan ook zijn dat er een hele ploeg camera's staan die dit fenomeen fotograveren.
Zo mooi is het.........
Maar dat duurt één dag en dan is het bos en de vlakte weer van ons.

Van ons, zo voelt dat aan.
Van ons.
Zo mooi........
 
Door Ad Verschoor (138 Bekeken / 2 Leuk)

4 Reacties
Bewonder de herfst en het Tsjechische landschap in Tsjechië
Prachtige tinten rood, geel en goud zijn binnenkort te bewonderen in het Tsjechische landschap. De herfst laat bossen veranderen in een kleurrijk schouwspel en ook de steden krijgen een sprookjesachtige sfeer. Er zijn, naast zoveel leuke herfstuitstapjes in Tsjechië, ook enkele interessante ontwikkelingen zoals de stijging van het aantal toeristen en een nieuwe expositie in Praag.

Nieuwe permanente expositie in Praag
Koningin van Bohemen en keizerin van het Heilige Romeinse Rijk. Driehonderd jaar geleden werd Maria Theresia (1717-1780) geboren en ze was één van de belangrijkste vrouwelijke personen in de geschiedenis. Vanaf 8 oktober is er een permanente expositie in Rožmberk paleis over deze bijzondere vrouw.
Maria Theresia is de enige koningin die...



Ja, en toen hield de tekst op en kon ik nog alleen maar de reacties lezen.

Die " Koningin van Bohemen en keizerin van het Heilige Romeinse Rijk", lijkt mij toch meer van het Heilige Roomse Rijk te zijn geweest. Al geef ik toe, dat Romeinse Rijk was natuurlijk wel behoorlijk "Rooms".:denk:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Roomse_Rijk
 
Bovenaan