Bewaking voor "Lennonmuur" in Praag

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 05-09-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Strenge bewaking voor de Praagse graffitimuur ter ere van John Lennon
  [​IMG]
  De John Lennonmuur in Praag, kort nadat die wit werd geverfd in 2014. Beeld Reuters
  Wat de communisten in de jaren tachtig niet lukte, lijken toeristen nu toch voor elkaar te krijgen: de vrije expressie op de ‘Lennonmuur’ in Praag aan banden leggen. Afgelopen maand besloot de Tsjechische hoofdstad om de graffiti op de beroemdste muur van de stad aan een streng bureaucratisch regime te onderwerpen. Spuiten is alleen nog op bepaalde dagen toegestaan, videosurveillance en politiepatrouilles zullen worden ingezet om de nieuwe regels te bewaken.

  En het begon ooit zo spontaan. Toen zanger John Lennon in 1980 werd doodgeschoten, schilderde een anonieme kunstenaar op een muur in de wijk Mala Strana een eerbetoon aan de ex-Beatle. In de jaren daarna groeide die muur uit tot een plek waar veel bewoners van Praag allerlei teksten en tekeningen aanbrachten, die vaak kritisch waren op het communistische regime. In de taal van de Tsjechoslowaakse machthebbers ging zulk dissident gedrag al snel ‘lennonisme’ heten, en dat was niet bedoeld als een aanmoediging.

  Kat-en-muisspel
  Rondom de muur ontspon zich een kat-en-muisspel: opruiende graffiti werd overgeschilderd, maar als de autoriteiten even niet keken, verscheen er weer nieuwe. Ook na de omwenteling van 1989 bleef de Lennonmuur een plek waar iedereen die een boodschap over politiek of vrede kwijt wilde, die met de graffitispuit kon aanbrengen, tot iemand anders er weer iets anders eroverheen schilderde.

  De muur maakte zelfs internationaal furore: in 2014 kopieerden demonstranten in Hongkong het Praagse voorbeeld met hun eigen Lennonmuur. In Praag boodschappen verschenen daarop weer boodschappen van solidariteit met Hongkong.

  [​IMG]
  Voor en na: de in 2014 overgeschilderde afbeelding van John Lennon. Beeld EPA
  Obscene teksten en piemels
  In datzelfde jaar schrok Praag toen activistische kunstenaars de hele muur wit hadden geschilderd, en er slechts de tekst ‘Wall is over’ achterlieten. Een toespeling op John Lennons ‘War is over’, en bedoeld als een schone lei, voor een nieuwe post-communistische generatie. Hij bleef niet lang wit. Maar de aard van de boodschappen veranderde. Dat had te maken met de vele toeristische rondleidingen die de muur aandeden, soms zelfs met spuitbus en markeerstiften. Gevolg: obscene teksten, piemels, en nietszeggende ongein die je krijgt als je toeristen loslaat op erfgoed.

  De Maltezer Orde, de eigenaar van de muur, vond deze zomer de maat vol en vroeg om de maatregelen. Jarenlang had de katholieke ridderorde zich als beschermheer opgesteld, maar “wat oorspronkelijk een magische plek was wordt vernietigd door vandalen”, aldus kanselier Lobkowicz.

  Bron: trouw.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Niet alleen bewaking bij de Lennonmuur:

  Toeristisch Praag is ‘vrijgezelle’ vandalen zat en neemt maatregelen

  Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 8 van deze serie over ‘overtoerisme’: Praag is prachtig. En dat willen de inwoners graag zo houden. Dus komen er maatregelen tegen luidruchtige vrijgezellenfeesten, die de sfeer én de stad verpesten.

  In Praag betaal je voor een halve liter bier 1,50 euro. Dat schrijven we voor de zekerheid nog een keer op: in het centrum van Praag betaal je voor een halve liter bier 1,50 euro. Oké, niet óveral in het centrum, maar het is ons toch op een paar plekken gelukt. Kom daar maar eens om hartje Amsterdam. Daar prijzen ze een pint van vijf euro aan als een mega happy hour-deal.
  Het goede nieuws: het bier in Praag is dus nogal goedkoop en dat is een welkome afsluiting van een dag meedeinen in de langgerekte worst van mensenvlees die zich door de smalle straten en over de prachtige bruggen van de stad kronkelt en worstelt.

  Megapopulair
  Het minder goede nieuws: een deel van de acht miljoen toeristen die vorig jaar naar Praag kwamen, komt juist naar de stad voor die halve liters van anderhalve euro. Praag is megapopulair als bestemming voor (luidruchtige) vrijgezellenfeesten. En dan vooral onder, u raadt het waarschijnlijk al, Britse vriendengroepen.
  Dat houdt in dat als je op een willekeurig terras in de stad zit er al snel een groep mannen voorbijkomt met allemaal hetzelfde T-shirt aan. Op de voorkant staat een nogal dronken foto van de aanstaande bruidegom en op de achterkant 'Stag-party 2019' (de Britse uitdrukking voor een mannelijk vrijgezellenfeest). Of, zoals bij de volgende groep die voorbij loopt, de woorden 'Game Over', en een logo van een bruidspaar.

  Goedkoop
  Waarom is aanstaande bruidegom James Campbell, die met acht Britse vrienden op een terras zit, naar Praag gekomen? ,,Goedkope drankjes en goedkope, gemakkelijke vluchten.'' Ze blijven drie nachten, waarvan een nacht achter de rug is. ,,Yeah, first day, first hangover", zucht James. Wat het verdere programma is? ,,Je kijkt naar het programma, mate." Op tafel staan negen mojito's. Het is half twaalf 's ochtends.
  Uiteraard is er in Praag een toeristenindustrie die de vrijgezellenfeesten faciliteert. Gidsen nemen toeristen mee op een drinktour, voor 25 euro mogen ze zich vrijwel onbeperkt laten vollopen. Sommige touroperators nemen aan het eind van de avond de dronken deelnemers mee naar een muur aan de andere kant van de rivier. Daar krijgen ze een spuitbus en mogen ze zich uitleven op de stenen, die toch al vol staan met graffiti.

  Feestbeesten
  Probleem daarbij is dat het stuk muur in kwestie de befaamde, historische Lennon Wall is. Waar na de moord op Beatle John Lennon in 1980 mooie zinnen over liefde op werden geschreven. In de jaren daarna werd de muur een plek voor protestteksten tegen het communistische regime. De huidige eigenaar van de muur is dan ook niet heel blij met de nieuwe toeristenschilderingen op het stukje historie. Dronken feestbeesten schijnen een voorkeur te hebben voor het tekenen van penissen en vulgaire teksten.
  ,,De magische atmosfeer van de plek wordt vernietigd door vandalen. We willen dat dit stopt", stelt Johannes Lobkowicz, kanselier van de Orde van de Ridders van Malta. De Lennon-muur is een buitenmuur van hun Praagse klooster. Ook de buren klagen, want de toeristen spuiten de verf ook op hun huizen en auto's.

  Dranktoeristen
  Zo zijn er wel meer klachten over de dranktoeristen. Pragenaars ergeren zich aan het lawaai 's nachts op straat. Andere toeristen, op romantische stedentrip met hun partner, hebben geen behoefte aan luidruchtige vrijgezellenfeesten in hun hotel.
  Een dieptepunt: de groep Nederlanders die in april 2018 tijdens een vrijgezellenfeest, en onder invloed van veel drank, een ober op een terras in elkaar schopten. Twee van hen hebben daar onlangs celstraffen van vijf en zes jaar voor gekregen.
  ,,Sinds de jaren 90 heeft Praag het imago dat het een goede bestemming is voor dranktrips en vrijgezellenfeesten'', verzucht Barbora Hruba van het Praagse Bureau voor Toerisme. ,,We werken hard om dat imago te veranderen. We willen dat meer mensen hier komen voor cultuur.''

  Maatregelen
  Er worden ook andere maatregelen genomen: Segway-tours zijn nu verboden in het nauwe centrum en de Lennon-wall wordt waarschijnlijk een galerie, waar toeristen niet langer vrijelijk graffiti mogen spuiten. Hruba: ,,We gaan ook een enquête onder toeristen houden: om te horen waarom ze naar Praag komen en om uit te vinden hoe we hun gedrag kunnen veranderen.''
  Overlast van vrijgezellenfeesten? Ja, daar kan bruidegom James zich wel iets bij voorstellen. ,,Maar het is een dunne lijn, hè. Ze kunnen wel meer regels opstellen, maar ze willen ook dat de mensen hier blijven komen, toch?" Lachend: ,,Wij gaan in elk geval proberen ons te gedragen."

  Bron bndestem.nl.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]
  [​IMG]

  In samenwerking met de eerste nachtburgemeester van Praag en de horeca wordt geprobeerd de nachtelijke overlast van dronken en lawaaiige toeristen aan te pakken.

  Bron radio.cz/en.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 4. We worden steeds minder tolerant, en dat voor een land waar dronken zijn de nationale hobby was.
   
  Nathalie L. vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De John Lennon-muur in Praag opende donderdag met nieuwe muurschilderingen en nieuwe regels

  Het nieuwe gezicht van de Lennonmuur in Praag is nu te zien - maar met verf-spuitbussen is niet meer toegestaan.
  Het nieuwe uiterlijk van de beroemde John Lennon Wall in Praag is duidelijk, nu meer dan 30 Tsjechische en buitenlandse professionele kunstenaars hun stukken afwerkten. Het publiek mag nu alleen in kleine ruimtes met potlood, stift of krijt op de muur markeren - maar niet beschilderen. Camera's en politie houden de muur in de gaten om ervoor te zorgen dat het artistieke gedeelte niet wordt beschadigd.
  Busking en elke kunstproductie voor geld worden ook verboden en geluidslimieten worden vastgesteld. De regels zijn onlangs geplaatst op de muur.

  Bronnen news.expats.cz + radio.cz/en.
   
 6. Dus op de muur die voor vrijheid staat mag je niet meer vrij je mening geven.
   
  Josef vindt dit leuk/interessant.
 7. Als jij het kliederen van penissen en dronkemansteksten op en rond de Lennonmuur als vrijheid van meningsuiting ziet; nee, dat mag niet meer. En daar ben ik het helemaal mee eens. Laat ze dat maar lekker thuis of in hun stamkroeg doen. :tong:

   
 8. Dus mogen de "goede" weer lijden voor wat de "slechte" doen.
   
 9. Ja, zoals gebruikelijk... :confused:
  Is toch met alles? Hersenloze aso's die het verzieken voor degenen die wèl normaal kunnen doen. En dan heb ik nog een heel ruim idee over wat "normaal" is.
   

Deel deze pagina