Monumenten gevallen Tsjechoslowaakse vliegeniers WO II in Nederland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Opgraven van bommenwerper met bemanning in kop van Noord-Holland begonnen.

In Nieuwe Niedorp in Noord-Holland is begonnen met het opgraven van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.
Het vliegtuig werd in de nacht van 22 op 23 juni 1941 uit de lucht geschoten door een Duitse nachtjager, toen het terugvloog naar Engeland na een bombardement op Bremen. Het gaat om een Vickers Wellington van de Britse Royal Air Force (RAF). Er waren zes Tsjechische bemanningsleden aan boord.
"Het toestel is hier in de Kostverlorenpolder de bodem ingegaan", weet majoor Bart Aalberts van de Luchtmacht. Hij is projectleider van de berging. "We hebben veel overleg gehad met de eigenaren van het terrein en via detectie hebben we uiteraard gekeken of het vliegtuig hier ook ligt."

Sinds deze week is een graafmachine bezig om voorzichtig de eerste lagen grond weg te schrapen. De zoektocht moet duidelijkheid geven over de vijf bemanningsleden die bij de crash om het leven kwamen. Waarschijnlijk liggen hun stoffelijke resten nog in het toestel.

In het toestel zaten zes bemanningsleden. Gezagvoerder Vilem Bufka heeft als enige de crash overleefd. Hij kon zichzelf met een parachute in veiligheid brengen. Bufka werd door de Duitsers gevangengenomen en bleef tot het einde van de oorlog opgesloten in krijgsgevangenkamp Stalag Luft III. Hij overleed in 1967, kort nadat hij een boek over zijn geschiedenis had geschreven.

Defensie verwacht ruim vijf weken nodig te hebben voor het opgraven van het toestel.
Voor majoor Aalberts is het vooral belangrijk dat de nabestaanden meer duidelijkheid krijgen over de vermisten. "Het belang is hun een behoorlijke begrafenis te geven en ze de eer te geven die ze toekomt.
Het toestel bij Nieuwe Niedorp is het vijfde dat wordt opgegraven in het kader van het Nationale Programma Berging Vliegtuigwrakken. Het Rijk betaalt de kosten van de berging.
Bron nos.nl.
 

Vandaag in het nieuws. En terecht.
Lees je in en oordeel later.
 

Ad Verschoor

Donateur
Gevonden botresten mogelijk van Tsjechische bemanningsleden

Bij het bergen van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog zijn botresten gevonden, mogelijk afkomstig van de Tsjechische bemanningsleden. De Vickers Wellington-bommenwerper lag in de gemeente Hollands Kroon bij Nieuwe Niedorp. De Tsjechische regering is op de hoogte gesteld van de vondst.


De gemeente meldt dat er kleine botdelen en stukken kleding van vliegeniers zijn aangetroffen bij de berging van het vliegtuig. Het gaat om een stuk trui en de zool van een laars. De vondsten worden voor nader onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg, aldus de gemeente. Er werd van tevoren al rekening gehouden met het vinden van stoffelijke resten.

In 2019 is Nederland gestart met het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken. In de Nederlandse bodem liggen naar schatting nog ongeveer dertig wrakken uit de Tweede Wereldoorlog met stoffelijke resten aan boord. Doel van het bergingsprogramma is nabestaanden zekerheid te geven over het lot van hun vermiste dierbaren. Er zijn ondertussen al enkele wrakken met stoffelijke overschotten geborgen.

Bron: ad.nl
 
HOLLANDS KROON - De lichamen van vijf sinds de Tweede Wereldoorlog vermiste Tsjechische vliegers zijn teruggevonden. De stoffelijke overschotten bevonden zich in een wrak dat in juni vorig jaar is opgegraven in een weiland in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft de identiteit van de lichamen vastgesteld. De mannen krijgen dit jaar een laatste rustplaats op een militair ereveld van het Britse Gemenebest in Nederland.

Bron: Telegraaf
 

kuurgast

Donateur
Gesneuvelde Tsjechische vliegers WOII herbegraven.

5 Tsjechoslowaakse militairen vonden in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood bij Nieuwe Niedorp. Precies 81 jaar nadat het toestel waarin zij zaten werd neergeschoten, zijn zij op 23 juni 2022 herbegraven. Dat gebeurde op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom.
Naast familieleden nemen ook de Tsjechische en Slowaakse minister van Defensie, respectievelijk Jana Cernochová en Jaroslav Nad, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot en de Tsjechische ambassadeur, Katerina Sequensová, deel aan de ceremonie op de plaatselijke Britse oorlogsbegraafplaats.

Het vliegtuig (Vickers Wellington T2990) waar de Tsjechoslowaken in vlogen was één van de 70 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer en alleen de gezagvoerder Vilém Bufka wist zich met zijn parachute te redden. Hij overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen. Hij overleed in 1967 in Engeland waar hij inmiddels woonde.
De overige vijf bemanningsleden stonden sinds die nacht als vermist te boek. De stoffelijke overschotten zijn vorig jaar gevonden in de wrakstukken van het vliegtuig bij Hollands Kroon.
De vijf militairen zijn donderdag in één kist begraven. Ze krijgen wel ieder een eigen grafsteen. Het gaat om frontschutter Sgt Jan Hejna (26), achterschutter Sgt Karel Valach (23), radio-operator P/O Leonhard Smrček (26), navigator P/O Vilém Konštatský (27) en copiloot Sgt Alois Rozum (27). Tijdens de plechtigheid voerden twee Havard AT-16 vliegtuigen 'the missing man' manoeuvre uit boven de begraafplaats, bij wijze van laatste groet aan de omgekomen soldaten.
Tjechoslowakije verloor vijfhonderd bemanningsleden in de strijd voor vrijheid. Van hen liggen er 38 in Nederland begraven. "Vandaag zijn ze herenigd met de vijf vermiste helden", aldus minister Jana Cernochová.
Minister Bruins van Binnenlandse Zaken herinnerde tijdens de ceremonie aan een citaat van Václav Havel, volgens welke het de plicht is van iedereen om te strijden voor democratie. Minister van Defensie Jana Černochová voegde eraan toe dat het verhaal van de Tsjechoslowaakse piloten eraan herinnert dat Tsjechen en Slowaken de vrijheidsstrijd tijdens de oorlog in Oekraïne niet mogen vergeten. "Als beschaafde wereld in de 21e eeuw mogen we dit niet toestaan, en als Tsjechië moeten we dit blijven voorkomen en Oekraïne helpen in de strijd tegen het kwaad. Ze vechten niet voor zichzelf, net als de helden van de begraafplaats in Bergen op Zoom, die streden voor democratie en vrijheid voor ons allemaal", voegde ze eraan toe.

Bronnen mocr.army.cz + defensie.nl + rijksoverheid.nl + omroepbrabant.nl + ceskenoviny.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Indrukwekkende herdenking bij oorlogsmonument Petten

INDRUKWEKKENDE HERDENKING BIJ OORLOGSMONUMENT PETTEN


SCHAGEN - Maandagmiddag 17 oktober vond een indrukwekkende herdenkingsceremonie plaats bij het oorlogsmonument aan de Strandweg 4 in Petten. Het was precies tien jaar geleden dat het monument werd opgericht voor de Tsjechische-Slowaakse bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort. Naast burgemeester Van Kampen waren er genodigden, onder hen de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en hoogwaardigheidsbekleders en militairen uit Tjechie en Slowakije.

Meerdere kransen werden gelegd. Namens het gemeentebestuur van Schagen legde burgemeester Marjan van Kampen- Nouwen een krans. Dit deed zij samen met Florine Hink, leerlinge van basisschool De Springschans uit Petten.

Historie
Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B bommenwerper, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2 e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický.
Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en waren ze uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland. Na enkele dagen dobberen spoelden zij aan bij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel Svoboda.

Het Šiškova squadron
Alois Šiška groeide na de oorlog uit tot een geliefd en bekend figuur binnen de Tsjechische Luchtmacht. Hij bereikte uiteindelijk de hoge rang van generaal majoor. In 2008 werd hij beschermheer van het 222ste Trainingssquadron. Dit squadron kreeg de eretitel: „Šiškova“.
De leden van dit squadron waren nauw betrokken bij de oprichting van het monument. Het is nu tien jaar later. Opnieuw woedt een oorlog in Europa. Dit gegeven kreeg tijdens de herdenking enige aandacht.

Bron: schagerdagblad.nl
 

kuurgast

Donateur
Meer dan 50 Tsjechoslowaakse soldaten, waaronder 37 RAF-vliegers, liggen begraven op 17 militaire of civiele begraafplaatsen in Nederland.
Op dit forum staan diverse topics over drie neergehaalde Vickers Wellington vliegtuigen met aan boord Tsjecho-Slowaakse vliegeniers.

2004 Berging vliegtuig met Tsjechische bemanning.
2005 Ostatky československých letců pochovány v Nizozemsku.
2009 Hrob českých pilotů v obci Niedorp.
2012 Tsjechen strijden voor monument Petten.
2017 Herdenking bij Tsjechisch oorlogsmonument in Petten.
2019 Berging vliegtuigwrak RAF met Tsjechische bemanning.
2022 Oorlogsmonument Petten voor Tsjechische en Slowaakse Militairen.
2023 Tsjechische inzet voor onze bevrijding eindigt in drama.
 

kuurgast

Donateur
Samenvatting en nieuws van de gesneuvelde Vickers Wellingtons met Tsjecho-Slowaakse bemanningen:

Vickers Wellington T2990 KX-T
Onthulling monument én herdenkingspaal op 4 mei 2023 voor Tsjechoslowaakse bemanning.


De gemeente Hollands Kroon onthult donderdag 4 mei een nieuw monument in Nieuwe Niedorp.
Dit monument wordt onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen Tsjechische bemanning van de Vickers Wellington T2990.
Jarenlang stond een eenvoudig houten kruis op de plek van het neergestorte vliegtuig. Later werd dit kruis vervangen door een stenen monument. Elk jaar werd er op 4 mei door het 4 Mei Comité bloemen gelegd en stilgestaan bij de omgekomen bemanning. Het programma start om 14.00 uur en vindt plaats aan de Kanaalweg nabij nummer 5. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

In de nacht van 23 juni 1941 was de Vickers Wellington T2990 op weg terug naar Engeland na een bombardement op Bremen. Onderweg werd het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. De Vickers Wellington stortte brandend neer. Aan boord waren zes jonge Tsjechische bemanningsleden. De eerste piloot kon nog uit het toestel springen, de andere bemanningsleden kwamen om.
Het nieuwe monument vervangt eerdere tijdelijke ‘gedenkplaatsen’.
Bron oa shhk.nl/crashinfo_t2990_nl.

Het Tsjechisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een PDF waar alle gegevens over de bemanning in staan waaronder Vilém Bufka de enige overlevende. Zie Profiles of the Nieuwe Niedorp crew.pdf.
Er is nog een Tsjechisch artikel in de Jindřichhoradek nieuwsbrief van oktober 2001 over Tsjechische piloten in Nederland - leden van de Aviation History Club volgen de sporen van het tragische lot van deze piloten. Zie KHL - Expeditie Zwolle 2000.
---------------------------------------------------
Vickers Wellington KX-B T-2553
Monument voor Tsjechische Vliegtuigbemanning in Petten.


Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham, Norfolk. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický. Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en was uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland.
Rudolf Skalický kon niet meer uit het zinkende toestel komen maar de andere vijf bemanningsleden lukte het in het reddingsbootje te kruipen. Zes gruwelijke dagen later, op 3 januari 1942, spoelde dit bootje aan op de Nederlandse kust nabij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel Svoboda.
Het monument ter nagedachtenis aan de Tsjechische oorlogsvliegers die januari 1942 neerstortten in de Noordzee werd 17 oktober 2012 in Petten onthuld.

De website over dit monument en het verhaal erachter is kx-b.com.
Hopelijk passen ze de website nog wel aan van http: naar https: , want ik denk dat na 10 jaar de website niet meer bijgehouden wordt.
------------------------------------
Vickers Wellington KX-Z Z8838
Herdenking Tsjechoslowaakse bemanning WO2-bommenwerper in bijzijn Tsjechische en Slowaakse diplomaten.


Een Vickers Wellington bommenwerper met kenteken Z8838 kwam op 11 april 1942 neer aan de Molenweg bij Middenmeer. De bemanning, bestaande uit 6 Tsjechoslowaakse vliegeniers, overleed. 81 jaar later herdachten veteranen, samen met vrijwilligers van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon (SHHK), wethouder Mark Versteeg én vertegenwoordigers van de Slowaakse en Tsjechische ambassade de gevallenen.
De herdenkingspaal is onthuld op 9 oktober 2021.
Bron oa Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon shhk.nl/crashinfo_z8838_middenmeer.

Van dit vliegtuig is een Tsjechische facebookpagina gemaakt om te helpen foto's, documenten en familieleden van bemanningsleden van KX-Z Z8838 te vinden, Zie facebook.com/Z8838.
 
Laatst bewerkt:
In zijn in 1966 in Tsjecho-Slowakije uitgegeven boek 'Bombardér T-2990 se odmlčel' beschrijft Vilém Bufka wat zich aan boord van zijn vliegtuig afspeelt na de aanval van de Duitse Bf 110.

Hier te koop als luisterboek (in het Tsjechisch): https://audioteka.com/cz/audiobook/bombarder-t-2990-se-odmlcel
Als tweedehandsboek: https://www.antikvariat-atlas.cz/an...KVARIAT/0/5/93987-Bombarder-T-2990-se-odmlcel
 
Bovenaan