Monumenten gevallen Tsjechoslowaakse vliegeniers WO II in Nederland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Leden van het Tsjechische Šiškova Squadron willen een oorlogsmonument realiseren in Petten als eerbetoon aan zes oorlogsvliegers die eind december 1942 crashten in de Noordzee.

Vijf van hen wisten nog in een reddingbootje te kruipen, dat zes dagen later aanspoelde bij Petten. Drie van de vijf man waren toen nog in leven.

Leden van het Šiškova Squadron herdachten deze gebeurtenis afgelopen januari tijdens een bezoek aan Petten. Daar ontstond de gedachte voor een permanent eerbetoon voor de Wellington-bemanning.

Het plan voor een monument heeft in eigen land veel steun gekregen, melden de Tsjechen. Ze kunnen de kosten voor het project niet helemaal zelf dragen en zijn een campagne gestart om de financiering rond te krijgen.

Wie steun wil geven, kan een e-mail sturen naar Roel Rijks: r_rijks@hotmail.com.

noordhollandsdagblad.nl
 
Leuk om dit hier tegen te komen. Het nieuwsitem is erg kort geworden. Meer informatie over de crew kan in ieder geval gevonden worden op www.kx-b.com Een bericht in het gastenboek is altijd super!

Helaas is de Tsjechische deelname aan de Royal Air Force in Nederland vaak onbekend. Ik zie dit monument ook als een eerbewijs aan de andere crashes van het 311 (Czech) Squadron RAF in Nederland. Lest we forget!

Bedankt voor het plaatsen,

Roel
 
De situatie in het bootje is kritiek, Scerba is bewusteloos en ligt met zijn hoofd half in het water.
“Pavle…we moeten iets doen. Kom, dan leggen we hem bij Mohr op schoot anders verdrinkt hij”.
“We moeten hem vastmaken anders valt hij weer”.“OK, nu is tenminste het gezicht van Mohr bedekt.
Ik kan er niet meer langer naar kijken… dan word ik gek”.

Het wordt stil. De nog half levenden komen steeds dichter bij de dood. We hebben geen kracht meer. We zijn stil van uitputting.
De blijdschap die we bij zonsopgang nog voelden is definitief weg. Is onze laatste hoop op redding vervlogen?
We zijn zo zwak, we weten het gewoon niet meer. Niemand spreekt.
Onze hoofden zakken weer langzaam op onze borst. De tijd kruipt voorbij…

Als ik mijn ogen sluit komen mijn dromen terug, maar nu in stukken en de gaten worden groter en groter tot uiteindelijk……. duisternis.


Fragment uit het boek “Flying for Freedom”.

Monument voor Tsjechische Vliegtuigbemanning

Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator
F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter
Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický. Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en was uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland.

Rudolf Skalický kon niet meer uit het zinkende toestel komen maar de andere vijf bemanningsleden lukte het in het reddingsbootje te kruipen. Zes gruwelijke dagen later, op 3 januari 1942, spoelde dit bootje aan op de Nederlandse kust nabij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška,
Josef Ščerba en Pavel Svoboda.

De dragers van de eretitel „Šiškova“ 222nd Czech Training Squadron“ vinden het hun plicht een waardig monument te creëren in Petten dat een voortdurend eerbetoon zal zijn voor deze uitzonderlijke mannen, hun enorme moed en wilskracht om ondanks alle tegenslagen te overleven. Ze hebben een projectteam samengesteld waarin o.a. Mevr. Dekker (Burgemeester van Zijpe) zitting heeft genomen. Het project wordt ondersteund door vele hoogwaardigheidsbekleders zoals Ambassadeur Horák van Tsjechië en Ambassadeur Arkwright van Groot-Britannië.

In aanwezigheid van familieleden van de bemanning, diverse hoogwaardigheidsbekleders en ooggetuigen zal het monument onthuld worden op woensdag 17 oktober 2012.

Voor meer informatie zie de website http://www.KX-B.com.
 

Ad Verschoor

Donateur
PETTEN - De duinwaterkering nabij informatiecentrum Dijk te Kijk in Petten moet de locatie worden voor het monumentale eerbetoon aan zes Tsjechische oorlogsvliegers. Zijpe heeft groen licht gekregen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor oprichting van het oorlogsmonument nabij de Hondsbossche Zeewering, inclusief een toegangspad.

De gemeente vroeg toestemming aan het waterschap op verzoek van leden van het zogeheten 222e Šiškova Training Squadron uit Tsjechië, die de vliegers begin dit jaar in Petten hebben herdacht. Daarbij is het idee voor het monument ontstaan.

De zeskoppige bemanning stortte 28 december 1941 met een RAF-toestel in de Noordzee. Vijf van hen wisten in een reddingbootje te kruipen en spoelden zes dagen later, begin 1942, aan bij Petten. Drie vliegers waren toen nog in leven.

Het waterschap stelt als voorwaarde voor oprichting van het monument dat het op minimaal vijf meter uit de dijkteen wordt geplaatst. En, net als het toegangspad, door de aanvragers in goede staat van onderhoud wordt gehouden.
 

kuurgast

Donateur
Vliegersmonument voor Tsjechen onthuld in Petten

images


PETTEN - Het monument ter nagedachtenis aan de Tsjechisch oorlogsvliegers die januari 1942 neerstortten in de Noordzee is woensdagmiddag in Petten onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer de Tsjechische ambassadeur in Nederland en de commandant van de Tsjechische luchtmacht. Ook nabestaanden van de vliegers waren aanwezig.

De bommenwerper stortte halverwege Nederland en Engeland neer. Een van de bemanningsleden ging met het vliegtuig ten onder. Vijf anderen bereikten het reddingsvlot. Twee van hen stierven later op zee. Drie man spoelden na zes dagen op de koude Noordzee aan op de zeedijk bij Petten.

Bron: Noordhollandsdagblad.nl met filmpje.
Foto van polderexpress.nl.
 

kuurgast

Donateur
Eerbetoon Tsjechoslowaakse RAF-piloten in Petten

Op 17 oktober wordt in Petten een herdenkingsceremonie gehouden bij het monument voor de Tsjechische bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort. Na zes dagen op zee te hebben doorgebracht kwamen de drie overlevenden van de zeskoppige bemanning in de buurt van Petten aan land.

Precies een jaar geleden werd er een monument voor de Tsjechische bemanning onthuld. Dit jaar zal daar een herdenkingsdienst plaats vinden, waarbij o.a. vliegtuigen van de Tsjechische luchtmacht een eresaluut brengen.

Bron: hague.czechcentres.cz/nieuws
Meer informatie op: kx-b.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Gemeente geeft toestemming voor berging vliegtuigwrak

Vickers_Wellington.jpg

Voorbeeld foto van het neergestorte vliegtuig

De gemeente Nieuwe Niedorp heeft besloten om toestemming te geven voor de berging van het vliegtuigwrak dat in de nacht van 22 op 23 juni 1941 is neergekomen in de Kostverlorenpolder.

Op verzoek van het Rijk en Tsjechië kan het wrak nu worden geborgen, waarin zich mogelijk nog de stoffelijke overschotten van de Tsjechische bemanning bevinden. Met de berging wordt ook recht gedaan aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden.

Via de zogenaamde ‘bommenregeling’ worden de volledige kosten vergoed. Wanneer de berging gaat beginnen is nog niet bekend.

Bron: noordkopnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Van het rijk en vanuit Tsjechië heeft de gemeente Hollands Kroon (Nieuwe Niedorp) het verzoek binnen gekregen om het vliegtuigwrak dat daar in de nacht van 22 op 23 juni 1941 is neergestort in de Kostverloren Polder bij Nieuwe Niedorp te bergen.

Het college van Hollands Kroon gaat het verzoek inwilligen om zo aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden te voldoen. De hele operatie wordt bekostigd via de zogenaamde ‘bommenregeling’.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog restanten in de Nederlandse bodem. In een aantal van deze vliegtuigwrakken liggen waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden.

Het Rijk heeft een studiegroep Luchtoorlog 1939 – 1945 opdracht gegeven onderzoek te doen naar vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. Uit dit onderzoek blijkt dat op een aantal locaties met enige zekerheid nog stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden kunnen worden aangetroffen. Op verzoek van de Tweede Kamer is het nationale programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog ingesteld.

In Nederland zijn voor de periode 2019- 2020 zes kansrijke locaties vastgesteld waar de kans reëel wordt geacht dat bij een berging stoffelijke resten kunnen worden gevonden. Een van deze locaties ligt in onze gemeente, namelijk in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp.

Het college zegt in een reactie dat zo een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Tevens zegt het college dat de kans reëel is dat er stoffelijke resten kunnen worden gevonden en zo de familieleden en nabestaanden de kans te geven de omgekomen vliegers alsnog te kunnen begraven. Mochten er geen stoffelijke resten worden gevonden dan zal in dat geval de vijf bemanningsleden als vermist blijven vermeld.

Omdat de berging afhankelijk is van de grondeigenaren zullen deze volledig worden gecompenseerd.
 

kuurgast

Donateur
11983_13873_1200_1200.jpg

75 jaar na de bevrijding van Zuid-Nederland vindt zaterdag 4 mei een zogeheten flypast plaats van de authentieke AVRO Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight. De vlucht voert over een aantal monumenten in Nederland. Deze lancaster zal ook een vliegers groet brengen aan de omgekomen Tsjechische bemanning van de Wellington KX-B van het 311 (Czechoslovak) Squadron RAF die in 1942 crashte in de Noordzee. De flypast zal plaats vinden om 17.45 uur bij het Wellington KX-B Monument.
Bron schagerdagblad.nl.
 

kuurgast

Donateur
dff1ad02-cee2-11e9-aa74-0217670beecd.JPG

Iefje van Eeten toont bij het graf in de Kostverlorenpolder het kruisje dat de weduwe van
Karel Valach haar stuurde. Zijn vader sneuvelde hier. © Foto Hmc


Tsjechen uit de Niedorper klei: Defensie hoopt oorlogsvlieger te bergen, maar niet alle nabestaanden willen dat.

Defensie wil de neergestorte Wellington-bommenwerper in Nieuwe Niedorp volgend najaar bergen.

Bron noordhollandsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Voorlopig laatste bezoek monument neergestorte Vickers Wellington mogelijk

Het is 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en daarom is het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken WOII in het leven geroepen. In Nederland worden zes vliegtuigen geborgen. Eén van deze locaties is aan de Kanaalweg 5 in Nieuwe Niedorp. In de nacht van 22 op 23 juni 1941 stortte hier een Vickers Wellington bommenwerper met Tsjechische bemanning neer. Het toestel werd neergeschoten door een Duitse nachtjager.


De stoffelijke resten van vijf van de zes bemanningsleden bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid nog in het toestel dat zich enkele meters diep in de grond heeft geboord achter de boerderij aan de Kanaalweg 5. De Tsjechische regering heeft de Nederlandse regering verzocht dit vliegtuigwrak te bergen. De Nederlandse regering heeft aan dit verzoek gehoor gegeven.

Voordat de berging kan beginnen, vinden er ter plekke detectiewerkzaamheden plaats. Het monument dat op het erf is opgericht ter nagedachtenis van de vermiste en naar alle waarschijnlijkheid omgekomen bemanningsleden wordt hiervoor in week 45 tijdelijk weggehaald en opgeslagen.

De eigenaren van het perceel willen belangstellenden in de gelegenheid stellen om vóór 4 november a.s. het monument nog te bezoeken. U hoeft zich daarvoor niet aan te melden, de eigenaren stellen het wel op prijs als u uw bezoek ter plekke kenbaar maakt.

Bron: hollandskroon.nl
 
Bovenaan