Berging van Tsjechisch vliegtuigwrak (23 juni 1941)

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 06-03-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gemeente geeft toestemming voor berging vliegtuigwrak

  [​IMG]
  Voorbeeld foto van het neergestorte vliegtuig

  NIEUWE NIEDORP – De gemeente heeft besloten om toestemming te geven voor de berging van het vliegtuigwrak dat in de nacht van 22 op 23 juni 1941 is neergekomen in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp.

  Op verzoek van het Rijk en Tsjechië kan het wrak nu worden geborgen waarin zich mogelijk nog de stoffelijke overschotten van de Tsjechische bemanning bevinden. Met de berging wordt ook recht gedaan aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden.

  Via de zogenaamde ‘bommenregeling’ worden de volledige kosten vergoed. Wanneer de berging gaat beginnen is nog niet bekend.

  Bron: noordkopnieuws.nl
   
  Franky vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Van het rijk en vanuit Tsjechië heeft de gemeente Hollands Kroon (Nieuwe Niedorp) het verzoek binnen gekregen om het vliegtuigwrak dat daar in de nacht van 22 op 23 juni 1941 is neergestort in de Kostverloren Polder bij Nieuwe Niedorp te bergen.

  Het college van Hollands Kroon gaat het verzoek inwilligen om zo aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden te voldoen. De hele operatie wordt bekostigd via de zogenaamde ‘bommenregeling’.

  Gedurende de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog restanten in de Nederlandse bodem. In een aantal van deze vliegtuigwrakken liggen waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden.

  Het Rijk heeft een studiegroep Luchtoorlog 1939 – 1945 opdracht gegeven onderzoek te doen naar vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. Uit dit onderzoek blijkt dat op een aantal locaties met enige zekerheid nog stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden kunnen worden aangetroffen. Op verzoek van de Tweede Kamer is het nationale programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog ingesteld.

  In Nederland zijn voor de periode 2019- 2020 zes kansrijke locaties vastgesteld waar de kans reëel wordt geacht dat bij een berging stoffelijke resten kunnen worden gevonden. Een van deze locaties ligt in onze gemeente, namelijk in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp.

  Het college zegt in een reactie dat zo een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Tevens zegt het college dat de kans reëel is dat er stoffelijke resten kunnen worden gevonden en zo de familieleden en nabestaanden de kans te geven de omgekomen vliegers alsnog te kunnen begraven. Mochten er geen stoffelijke resten worden gevonden dan zal in dat geval de vijf bemanningsleden als vermist blijven vermeld.

  Omdat de berging afhankelijk is van de grondeigenaren zullen deze volledig worden gecompenseerd.
   
  Franky, RoJo en stefanm vinden dit leuk.

Deel deze pagina