[België] Uit-Magazine: Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Europa: Tsjechië

"Is dit het echte leven of is dit maar fantasie?" kweelde Freddy Mercury in zijn Bohemian Rhapsody. Terwijl we tussen vereenzaamde kastelen en stokoud dorpjes fietsen, begrijpen we de opperqueen.

200622_165644_groot_Reizen%20Europa%2002.jpg


Boheemse Rapsodie

Een ooievaar zwaait naar links, richting naaldwoud, wanneer wij het marktplein oplopen. 6.000 mensen wonen in Telc, een stadje op 120 km van Praag. Johan Van Luxemburg, koning van Bohemen, wilde in de 14de eeuw een weidse marktplaats bouwen, maar dat duurde tot in 1570. De heren van Hradec lieten Italiaanse renaissancemeesters aanrukken. Wat zij bedachten, ziet er vandaag uit als een mix van een Venetiaans plein met een kartonnen decor uit een western.

We klauteren de toren van de Sint-Jacobskerk op, laten de klok galmen en staren naar het landschap: wouden van hoge dennen en sparren, weilanden, witte papavervelden. Hier en daar trilt een stadje in de zon.

We springen op een mountainbike. Da’s wennen. De wegen gaan meer op en neer dan ons na wat biertjes lief is. Pilsner Urquell mag in Amerikaanse handen zijn (het is nu eigendom van de brouwerij SAB Miller), het landschap bleef authentiek.

In Bezdecin – een dorpje van zes boerderijen en één kapel groot – ruikt het doordringend. De landelijke bevolking stookt nog altijd met turf, ondanks het gevloek van de milieujongens. Enkele kilometers verder bollen we Batelov binnen. We puffen uit op de trappen van de kerk. Binnen mag niet. Buiten de mis zijn de godshuizen op slot.
Aan de kerk hangen nog steeds de communistische luidsprekers. Vroeger blèrden ze rode leuzen de huizen binnen. Vandaag kondigen ze de marktprijs van pepers en komkommers aan. Een oude Trabant met aërodynamische caravan rijdt voorbij. Op zijn dak staat een gigantische luidspreker die ons uitnodigt voor een fuif.
Hoe meer we rondkijken, hoe sterker de contrasten worden. We zien oude Skoda’s, uit elkaar vallende huisgevels, maar ook hippe coole tieners met navelpiercing. Hypermoderne pikdorsers vreten zich een weg door de honderden hectaren graanland.

Karper in bad

Onze stoere fietsen slingeren verder zuidwaarts. Het Boheemse heuvelland ligt bezaaid met kleine vijvertjes en meren. De plassen zitten vol karper. Eind november koopt elke rechtgeaarde Tsjech zo’n vis en laat die in zijn badkuip wat ontmodderen voor hij op de kersttafel komt. ’s Zomers zijn de vijvers zwemvertier voor kinderen.
We houden halt bij een verroeste roetsjbaan aan de rand van een vijver. Kleuters springen het water in, een ooievaar cirkelt boven hun hoofden. In hoge laarzen komt een vrouw aangelopen. Ze heeft bospaddestoelen geplukt.

Dorstig woud

Terwijl we een kuitenbijter beklimmen, zoeft een gifgroene Wartburg voorbij. Wat later stoppen ook wij bij Slot Rostein. Vanuit de 50 meter hoge toren kijken we uit over het Boheemse woud. In de binnentuin van het slot kijken we met de andere bezoekers naar de zoveelste pint. Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld: 150 liter per persoon per jaar.

Tekst: Aart De Zitter
Fotografie: Jerry De Brie


PRAKTISCH

* Jindrichuv Hradec: www.jh.cz

* Tsjechische Dienst voor Toerisme, Buyllaan 150, 1050 Brussel, www.czechtourism.com

* Het volledige artikel:

 
Freddy, bedankt voor deze mooie bijdrage.

Geweldig van je om de artikels er zo bij te plaatsen.

Výborně!!

grtz,

Miloš
 

Freddy2005

† In Memoriam
Miloš schreef:
Freddy, bedankt voor deze mooie bijdrage.

Geweldig van je om de artikels er zo bij te plaatsen.
Aan de wijze waarop ze geplaatst zijn, zie je dat ik er wel een beetje hulp bij gekregen heb. Het magazine fotograferen dat gaat nog, maar die computertoestanden dat wordt wat anders......
 
Bovenaan