Sterke drank Becherovka

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Semabyt, weet je zeker, dat dat voor 1 hele liter is, deze 235 Kc?
Ik kocht in de aanbieding bij Hypernova inderdaad voor 235 Kc een fles Becherovka, maar dat bleek achteraf 0,7 liter te zijn. (335 Kc per liter!).:kwaad:
Het was de grootste fles, naast de 0,5 literfles. Hele liters stonden er helemaal niet bleek achteraf. Slim bedacht!
Vandaar dat ik me heb laten bedotten.:stom!:
 
vandaag bij de hanos (groothandel)
Becherovka voor €17.25 inc BTW dit is WEL een liter en niet in de aanbieding

ik weet niet of het duur is.
Maar je kunt er niet voor open neer rijden.

ik drink het niet (vind het niet lekker)
maar ik wist dat er een topic was ik zag het staan dus lette ik op de prijs. ter info van de gene die niet zonder kunnen.
 
Op vakantie hebben we weer een aardig voorraadje ingeslagen en opgeslagen in de kelder.
We gaan buurman Kees erook weer van laten genieten.

Ik kijk nooit zo naar de prijs een fles Bech.
Mij gaat het meer om de smaak, maar als het te duur is vind ik het meestal minder lekker.

Groetjes,

Spits. :lekker:
 

Ron

Geroyeerd Lid
Becherovka, prima te drinken al ben ik waarschijnlijk een cultuur barbaar door het in 1 x achter over te gooien. Qua smaak vind ik het erg dicht bij Goldstrike komen, echter is Goldstrike zoet en Becherovka bitter.
 
Voor de liefhebbers: De Becherovka is weer in de aanbieding bij de Realhypermarkten in Duitsland.:cheers: Volgens mij €8.99 de fles (0.7 L)

Volgnes mij zet ik voor mijn gevoel elke 2 maanden zo'n berichtje hier op het forum!:)
 
hapje bij de borrel

Dit weekend nog maar eens een flesje geopend...wat blijft dat héérlijk spul!
het toppunt van genieten met "Becherovka" is het te eten met een in plakjes gesneden Groninger droge metworst. Is in de supermarkten overal te verkrijgen.
Deze worst wordt pittig gekruid met als boventoon in de smaak, jawel, kruidnagel en dat combineert erg goed met het drankje.

Ik neem de worsten regelmatig mee naar Tsjechie om daar te laten proeven. Ze lijken voor elkaar gemaakt en dat vinden ze daar ook.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Als jullie het hier mee kunnen doen dan verwacht ik bij de eerstvolgende gelegenheid een flesje van dat lekkers. Ik heb twee stukjes, maar één flesje is voldoende.

GESCHIEDENIS

In 1805 kwam de toen bekende Engelse arts Dr. Frobig naar Karlovy Vary, een stad in Tsjechië die bekend was om de twaalf natuurlijke minerale bronnen daar, die helende krachten zouden hebben. Velen reisden dan ook naar Karlovy Vary om die geneeskundige krachten van het water te kunnen ervaren.

Dr. Frobig logeerde bij Jozef Becher, een apotheker. Beiden waren erg geïnteresseerd in aromatische kruiden en oliën en Dr. Frobig profiteerde dan ook van de gelegenheid om een onderzoek te doen naar de geneeskundige krachten van de kruiden in de omgeving van Karlovy Vary.

Geneeskundige krachten

Bij zijn vertrek terug naar Engeland gaf hij Becher het recept van zijn levenselixir. Becher heeft het nog verfijnd en bracht het ten slotte in 1807 op de markt als Becherovka. Het drankje werd vooral verkocht aan de mensen die naar Karlovy Vary kwamen om te genieten van de geneeskundige krachten van de bronnen en nadien een soort souvenir wilden meenemen voor de thuisblijvers. Ook Becherovka werd geneeskundige krachten toegeschreven en het had een rijkelijke smaak.

Het drankje werd al gauw bekend over heel Europa en rond 1850 was het al te verkrijgen in alle grote Europese steden zoals Parijs, München, Wenen…
Na de Tweede Wereldoorlog werd Tsjechië bij de USSR gevoegd en moest de familie Becher hun geheime recept overdragen aan de staat. Gelukkig is het nu weer in hun handen terechtgekomen.
Bovendien wordt het drankje nog altijd in dezelfde soort flessen verpakt, zoals de zoon van Jozef Becher die ontworpen had, een donkergroene, vierkante fles.

De ingrediënten van Becherovka zijn nog altijd een goed bewaard familiegeheim. Er is niets bekend over de samenstelling van de unieke, exotische kruidenmengeling. Ook over de bereidingswijze van Becherovka is niets bekend. Het is nog altijd een goed bewaard familiegeheim.

Becherovka wordt best koud geserveerd. Het kan als aperitief of als digestief gedronken worden en kan ook in gerechten gebruikt worden.

---------------------------------------------------------------------
Een stukje geschiedenis.

De wortels van Karlovarska Becherovka a.s. (kortweg Jan Becher) reiken bijna 200 jaar terug tot aan het begin van de 19de eeuw. Destijds, in het jaar 1807, begon apotheker Josef Becher een maaglikeur naar eigen recept te verkopen. Na meer dan 30 jaar droeg Josef Becher in 1841 het goedlopende bedrijf over aan zijn zoon Johann. Deze was het die de productie op een hoger plan bracht. Het merk Becherovka is tot op vandaag met zijn naam verbonden.
De daarop volgende 100 jaar, tot 1945, was de leiding van de firma in handen van een lid uit de Becherfamilie. Na de oorlog verviel het bedrijf aan de staat.

Aan het eind van de jaren 50 (vorige eeuw) werd een nieuwe directeur benoemd, Vaclav Lupinek. Zijn taak moest bestaan uit het ontbinden van de fabriek, maar Lupinek heeft de fabriek juist gered.

In 2001 werd Jan Becher geprivatiseerd en werd daarmee deel van Pernod Ricard, een van de grootste producenten en distributeurs van gedestilleerd en wijn.

De Becherovka-onderneming heeft goede en slechte tijden gekend. Uit het familiebedrijf groeide een socialistisch, daarna een staatsbedrijf. Dat bleef het tot 1997. In dat jaar besloot de Tsjechische regering de weg vrij te maken om het bedrijf te privatiseren. Dankzij Pernod Ricard kan de firma Jan Becher en de likeur Becherovka zich op een grote toekomst verheugen. Vandaag de dag zijn er meer dan 300 werknemers in dienst.

Het geheim.

Josef Becher stelde zijn likeur als een alchimist samen. De verschillende ingrediënten woog hij (letterlijk) op een weegschaaltje af. Ook de huidige productie heeft de magie van iets geheimzinnigs niet helemaal verloren, als je bedenkt dat het recept voor de kruidenmelange slechts bij twee mensen binnen het bedrijf bekend is.
Afgewogen en gemengd worden de kruiden vandaag de dag in het laboratorium. De bestanddelen zijn identiek aan die van 200 jaar geleden. Eén keer per week wordt de deur, met daarop het bordje 'Drogikamr' (droogkamer) geopend en ook weer gesloten. Een van de twee ingewijden maakt dan het mengsel van kruiden klaar.
Meer wordt er niet verklapt. Behalve dan dit: ongeveer driekwart van de ingrediënten komt uit het buitenland. Drie kruiden groeien in de omgeving van Karlovy Vary.

De geurige melange wordt in een zak van natuurlijk materiaal gestopt, die dan een week in een tank met alcohol wordt gedompeld. Daarna wordt het extract in eikenhouten vaten overgeheveld, waar het met water en natuurlijke suikers wordt vermengd.
In de vaten rijpt het welriekende elixer dan ongeveer 2 maanden. Daarna wordt het versneden, dat wil zeggen, de verschillende brouwsels worden vermengd om de uitgewogen en gelijkblijvende smaak te bereiken. Daarna stroomt de kant-en-klare likeur in de vulmachine, waar de beroemde platte flessen gevuld worden. En nu kan de Becherovka op weg naar de klant.
Er wordt gezegd dat de plaats zélf, Karlovy Vary, Karlsbad, de smaak van Becherovka bepaalt. Enkele jaren geleden werd een experiment gehouden. De melange die in de fabriek in Karlovy Vary zorgvuldig was samengesteld, werd naar een andere plaats overgebracht, waar de drank onder dezelfde omstandigheden werd vervaardigd. En het resultaat? Alles was mogelijk, maar geen Becherovka. Met zekerheid spelen hier onbekende aspecten een rol, die waarschijnlijk niet ontdekt zullen worden. Misschien is het het water, de bijzondere temperatuur of het oude hout van de vaten. Het kan iets zijn dat niet te meten of te wegen is.

En dan nu de fles aan de getuite lippen....
 
Een tijdje geleden ben ik er uitgebreid voor gaan zitten.

Op het terras de stoel klaar gezet.

Terug naar de keuken gelopen.

De mond gespoeld met plat water.

Het flesje Becherovka teder uit de koelkast gehaald en afgedaald naar het terras.

Kukelin sloeg onderwijl op de trommel.

Het glaasje stond al klaar op de tafel.

Voorzichtig de vloeistof ingeschonken tot het rondje bovenin.

Mezelf nedergezet in een luie stoel.

Voorzichtig het glaasje gepakt en aan de getuite lippen gezet.

Dit alles met het doel: wat proef ik eigenlijk, wat zit er in.

Voorzichtig een slok genomen, naar de hemel gestaard met ogen als spleetjes.

Rond laten dolen in den mond.

De tong laten prikkelen.

Zachtjes doorslikken.

Ik proefde iets lekkers, mijn hersenen draaide op volle toeren maar ik kon het niet thuisbrengen.

Wat zit er in?

Wat voor kruiden?

Ik had een papiertje klaar gelegd om de smaak te omschrijven maar het papier bleef blanco.

Ik bleef het antwoord schuldig.

En u?
 
Als ik een slokje Becherovka in de mond neem en rondspoel meen ik na het doorslikken nadrukkelijk kruidnagelen te proeven en een vleugje kaneel.
Meer kan ik niet ondescheiden.
 
Even een aanvulling en correctie op de verkrijgbaarheid, zojuist een fles van 0,7 liter gekocht bij de Kaufland voor € 10,95 en bij de Marktkauf is deze € 11,95 en niet € 17,95 zoals ik eerder vermeldde.

Vanavond dus een heerlijk slokje na het eten....
 
Als ik een slokje Becherovka in de mond neem en rondspoel meen ik na het doorslikken nadrukkelijk kruidnagelen te proeven en een vleugje kaneel.
Meer kan ik niet ondescheiden.

Kruidnagel en kaneel zeker, ook koriander meen ik te proeven. Welke kruiden de bittere smaak veroorzaken heb ik nog niet kunnen achterhalen. Ik heb ooit eens een rondleiding gevolgd in de distillerij in Karlovy Vary en meen mij te herinneren dat er meer dan 80 kruiden inzitten.

Ik ben in elk geval grote fan en drink (bijna) elke avond een glas.
 
Bovenaan