Bata snelweg

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Na mijn ontdekking van de "Hitler's highway", zie mooie septemberweek... ( bericht 7), czecot.com.hitler s highway heb ik nu een ander stukje geschiedenis met bijhorende bouwwerken gevonden.

Jan Antonín Baťa was ooit de grote sponsor voor de oprichting van een snelweg, die dwars door het toenmalige Tsjechoslovakijë zou lopen. Het moest een moderne snelweg worden die de voormalige republiek van oost naar west, van Khust in Oekraïne aan de Roemeense grens, tot in Cheb zou doorkruisen. Wegens de strategische belangen in de oprichting van nieuwe communicatie-netwerken, de toename van het volume van het goederenvervoer en de visie van de toekomstige prioriteiten voor het vervoer zou die uitgroeien tot de belangrijkste as van de nieuwe staat.

In 1935 worden grootse wegenbouwplannen gemaakt en twee jaar later komt Bata met zijn ambitieus plan. De plannen krijgen een groen licht en men kan beginnen. Het oorspronkelijke idee wordt echter verstoord door München en er komt een gewijzigde versie: Terezin - Praag - Jihlava - Brno - Zlín - Žilina - Košice - Uzhgorod - Roemeense grens.

De Duitse bezetting bevordert echter de daadwerkelijke bouw van de snelweg. Nabij Brno zou er een belangrijk kruispunt komen met Hitler's autoweg. Op diverse plaatsen werden werken begonnen en enkele van deze restanten staan nu her en der verspeid in het landschap. Op de luchtfoto's zijn ook hier stroken, toenmalig vrijgemaakt terrein, nu nog te herkennen. In de buurt van Střílky, bij het dorp Zástřizly staan er bvb enkele bruggen die getuige zijn van de grootse plannen.

idnes.cz

TOM311a30_BatovaDalnice07.jpg


TOM311a2d_BatovaDalnice03.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Dank u voor de aanvulling, maar er is zo veel te vinden als je er echt naar zoekt. De echte liefhebbers hebben de hint gekregen en kunnen nu zelf op zoektocht gaan. ;)

Het is de bedoeling als men in de buurt komt dat men weet waarmee men te doen heeft.
 
Bovenaan