Film Barrandov, Praag: grootste filmstudio van Europa

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Het nieuwe studiocomplex van Barrandov heeft een totale oppervlakte van 4000 m2.

Sedert gisteren kan Praag zich beroemen op de grootste filmstudio van Europa. In Barrandov werd namelijk een nieuw ateliercomplex officieel geopend. De nieuwe "Barrandov" overtreft hiermee de tot nu toe grootste filmstudio "007-Atelier" van Pinewood-studios in Londen.

De nieuwe Praagse studio kan door verschillende mobiele wanden in meerdere plaatsen opgesplitst worden en kan prat gaan op de modernste geluidsisolatie en belichtingstechnieken.

De bouw van het nieuwe pronkstuk koste 100.000.000 kronen aldus de Lidové noviny (Praag). Momenteel draait men er parallel zes buitenlandse producties.


Tschechien Online

.......
Christlightsline.gif
 
En terecht! Tsjechië heeft al sinds begin 20e eeuw 'n goede reputatie op filmgebied. De historie spreekt voor zich. Dus ik hoop dat oude tijden weer herleven, al zijn de Tsjechen altijd wel goed geweest in het maken van films. :)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Inderdaad, zie hier:

Als die Brüder Milos und Vaclav Havel, letzterer ist Vater des früheren tschechischen Präsidenten und Schriftstellers Vaclav Havel, 1931 im Prager Stadtteil Barrandov die ersten Filmstudios errichteten, konnten sie nicht ahnen, dass diese sich zu einem der größten und bekanntesten Orte für Filmproduktionen aller Art in Europa entwickeln würden. In den dreißiger Jahren wurde Barrandov zum wichtigsten Filmproduktionsort in der Tschechoslowakei.

radio.cz 75 jaar Barrandov
 

Freddy2005

† In Memoriam
Wist u dat de Barrandov Studio's een unieke collectie van meer dan 260.000 kostuums bewaren. Ook is er een rijke collectie van meubels en rekwisieten, de grootste in Europa. Verder onder meer 7000 historische middeleeuwse wapens. De kostuums worden worden ook doorverhuurd voor diverse gelegenheden.
 
Brand verwoest historische Tsjechische filmstad

Bron: ad.nl/ANP

Een brand heeft voor miljoenen euro's schade aangericht in de Barrandov-filmstudio's nabij de Tsjechische hoofdstad Praag. Drie brandweerlieden raakten bij het blussen gewond.

De brand brak gisterenavond uit en was pas vanochtend gedoofd. Helikopters werden ingezet om water uit de Moldau over het brandende areaal van zo'n 10.000 vierkante meter uit te storten.

Grootste en oudste
Het is nog onduidelijk hoe de brand kon ontstaan. De filmstad in het Praagse stadsdeel Barrandov is een van de grootste en oudste filmstudio's ter wereld. Sinds de jaren dertig werden er meer dan tweeduizend films opgenomen.

1.JPG 2.JPG 3.JPG
© EPA
 

kuurgast

Donateur
Dit 14e-eeuwse Parijse dorp staat nog steeds in Praag

Dit middeleeuwse dorp in de Barrandov Studios in Praag, gemaakt voor de tv-serie Knightfall, wordt nog steeds gebruikt voor andere producties.


8409.jpg

Afbeelding barrandov.cz.

Een 14e-eeuws Parijse dorp gecreëerd in de Barrandov Studio in Praag voor de History Channel TV-serie Knightfall staat nog steeds in de studio-backlot - en andere producties blijven er gebruik van maken.

Het uitgestrekte middeleeuwse dorp haalde voor het eerst de krantenkoppen in 2016, toen het tijdens de productie van Knightfall's eerste seizoen in vlammen opging voor naar schatting 100 miljoen kronen aan schade. Maar in slechts twee maanden tijd hadden 150 Barrandov-technici en ambachtslieden de hele set opnieuw gemaakt.

Zoals veel filmsets zijn de meeste gebouwen in het dorp houten gevels. Maar sommige bieden ook interieurlocaties, waaronder een winkel, stallen en zelfs een kapel.
"Achter de muren van de huizen is er alleen een houten skelet, het is een klassiek Potemkin-dorp waar de ondersteunende structuur is verankerd aan betonnen voeten", vertelde Andrzej Niedoba, hoofd van de bouweenheid van Barrandov Studio, onlangs aan iDnes. "Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijk kan worden gemanipuleerd, het kan worden ingebouwd, we kunnen de gevels van gebouwen aanpassen."

Na de annulering van Knightfall begin 2020, besloot Barrandov de set niet af te breken of verloren te laten gaan. De studio biedt nu een uitgebreid voorgebouwd middeleeuws dorp aan inkomende producties die in Tsjechië filmen.

Een van die producties was Amazon's Carnival Row, met Orlando Bloom en Cara Delevingne in de hoofdrol, die gebruik maakten van de set tijdens de opnames van het tweede seizoen eind 2019 en begin 2020. Tijdens het filmen van de eerste twee seizoenen is Carnival Row de duurste buitenlandse productie geworden die ooit in Praag is opgenomen.

De backlot van Barrandov Studios beslaat een totale oppervlakte van 160.000 vierkante meter. Het middeleeuwse dorp heeft een afmeting van ongeveer 150 x 100 meter, met veel van de gebouwen erin meer dan 10 meter hoog.

Zelf het middeleeuwse dorp bekijken? Rondleidingen door Barrandov Studio zijn momenteel beperkt door COVID-19-beperkingen, maar zouden in de nabije toekomst weer moeten beginnen. Toegang kan beperkt zijn op basis van productieprojecten, dus bevestig van tevoren beschikbare locaties.

Zie voor info barrandov.cz/en/public/barrandov-for-public.

Bron expats.cz
 
Bovenaan