Barok snuiven in Bohemen

Topic in 'Attracties & Bezienswaardigheden' gestart door Ad Verschoor, 24-10-2017.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië – Barok snuiven in Bohemen

  Barok snuiven in Bohemen dat is even terug in de tijd. Heuvels, bossen, en de geur van het Habsburgse rijk. Oude boeken in een kloosterbibliotheek, vreemde potjes in een ziekenhuisapotheek. Natuur, cultuur, en als je wilt een sportief avontuur. En de 'Bohemian Rapsody' van Queen? Die zal voor mij nooit meer het zelfde zijn…

  “Boeken zijn m’n leven”, zucht Jakub als hij me rondleidt. Hij kijkt naar de grond en draait vreemd met z’n ogen. Duizenden boeken staan hier. Jakub is in de wolken. Hier in het klooster van Broumov kun je de barok ruiken. Aanraken als je wilt. Het goud schittert me tegemoet. Het klooster in Tsjechië is een historisch pareltje. Maar het klooster blijkt ook een modern hotel – van alle gemakken voorzien. En zo kom ik meer contrasten tegen deze reis

  Tsjechië – kiezen tussen heden en verleden
  In Tsjechië komen verleden en heden en mooi samen. Het verleden? Veel barok en klassieke paarden uit de tijd dat de Oostenrijkse en Hongaarse vorsten hier de baas waren. En bier en een degelijke boeren keuken uit de tijd dat dit voor het gewone volk de norm was. Het heden? Prima hotels, goede wegen en steeds meer Engelstalige informatie voor de toerist. En veel wandel- en fietspaden voor wie er sportief op uit wil.

  [​IMG]
  Oost-Bohemen was de noordgrens van Habsburgse rijk en werd ooit zwaar verdedigd.

  Maar de moderne toerist smult daarnaast ook van de lage prijzen in Tsjechië. Het doet denken aan het roemruchte verleden, toen het Oostblok hier de baas was. Benzine kost een euro, een biertje net zoiets. Een overnachting in een rustiek en comfortabel hotel is zelden meer dan €60 (voor twee personen inclusief royaal ontbijt). Ik voeg daar nog aan toe dat het historische Bohemen via de hoofdstad Praag snel te bereiken is. Voor mij is het dus duidelijk waarom juist hier veel Nederlanders een tweede huis hebben gekocht.

  [​IMG]
  Tsjechië is heel geschikt om voordelig te wonen en te leven.

  Tsjechië – kiezen tussen cultuur en natuur
  Ooit hoorde half Europa bij het Habsburgse rijk. Het liep van de grens bij Polen tot en met het huidige Kroatië. Denk aan de statige gele gebouwen in Wenen, Boedapest en Praag. Denk aan de parken, fonteinen en rijk versierde beelden in die steden. Dát is barok. Stijlvol, imponerend. Maar er is meer…

  [​IMG]
  In Oost-Bohemen (de regio Hradec Kralové) wisselen cultuur en natuur elkaar mooi af.

  In Oost-Bohemen (de regio Hradec Kralové bij de grens met Polen) wisselen cultuur en natuur elkaar af. Je struikelt hier niet over de gebouwen (zoals vaak in een stedentrip) en je bent lekker in de natuur. De bron van de Elbe-rivier is er, het Reuzengebergte. En dan is ter afwisseling een briljant mooi soldatenhospitaal uit 1700 of een prachtig klooster uit dezelfde tijd heel leuk. Of een fokkerij van wereldberoemde koninklijke paarden uit de baroktijd. Is dat nu cultuur, of natuur…

  Barok in Tsjechië – gepoetste paarden, een blinkende bibliotheek, een historisch hospitaal
  De paarden staan er rustig bij. De stallen zien er schoon en statig uit. Het lijkt of de paarden van de stoeterij Kladruby nad Labem voelen hoe beroemd ze zijn. “Onze paarden zijn wereldberoemd. Ze zijn familie van de witte Lipizaner paarden die je in de Spaanse rijschool in Wenen ziet”, vertelt gids Radec. “Dit is een koninklijk ras. De paarden blijven rustig een uur stilstaan, als de vorst even uit zijn koets stapt voor een ommetje.” Een imposant gezicht.

  [​IMG]
  De stoeterij Kladruby nad Labem met zijn beroemde witte paarden.

  [​IMG]
  De paarden lopen vooral voor koninklijke koetsen.

  [​IMG]
  Het barok klooster van Broumov is tevens een modern hotel.

  Ik hoor in gedachten monniken-gezang uit de ramen komen. Via de binnenplaats van het Benedictijner klooster in Broumov brengt Jakub me naar de bibliotheek. Jakub is een beetje vreemd. Hij lijkt betoverd. Door de boeken? Als ik de bibliotheek binnenkom besef ik waarvan Jakub zo ondersteboven is. Ik word er stil van. Goud-omrande boeken tot aan het plafond. Prachtige schilderingen op het plafond… Jakub vertelt en vertelt. Ik luister maar half. Ik kijk vooral. En droom. Net als Jakub.

  [​IMG]
  Jakub is zó enthousiast…

  [​IMG]
  Tienduizenden boeken. Het goud schittert me tegemoet.

  [​IMG]
  Het mooiste barokke gebouw in de regio Hradec Kralové is het militair hospitaal in Kuks.

  Ik ga door naar het beroemde Kuks. Hier op de noordgrens van het Habsburgse rijk werden in een militair hospitaal de soldaten opgelapt die de strijd (die er regelmatig was) overleefden. Het is klooster en hospitaal in één. Met Michelangelo-achtige beelden en de oudste apotheek van Europa. Ooit waren hier ook luxe spa-voorzieningen en tuinen om te herstellen. Nu alleen nog het hospitaal en klooster. Zeer de moeite waard om langs te fietsen.

  [​IMG]
  De kapel van het hospitaal.

  [​IMG]
  De oudste apotheek van Europa, in het hospitaal in Kuks.

  Tsjechië – meer dan barok
  Cultuur snuiven vind ik leuk. Maar een mens wil meer… En in Oost-Bohemen kan dat heel goed. Ik sta met open mond bij de rotsformaties in Adršpach-Teplice. De adembenemende kalkstenen zuilen waren ooit de bodem van de zee en vormen nu het Reuzengebergte – de Krkonoš Mountains. Die reus Krkonoš beheerst hier trouwens alles: bergen, legendes en zelfs het bier is naar de reus genoemd.

  [​IMG]
  In Oost-Bohemen kun je volop wandelen en fietsen.

  [​IMG]
  Leren klimmen op de rotsen van Adršpach-Teplice in het Reuzengebergte.

  [​IMG]
  De indrukwekkende rotsen van Adršpach-Teplice waren ooit de zeebodem.

  Ook als je sportief bezig wilt zijn is het Reuzengebergte aantrekkelijk. Van klimcursus tot mountainbiken, van wandelen naar de bron van de Elbe tot gemoedelijk stroomafwaarts fietsen. En als de natuur je teveel wordt, dan is er altijd wel weer een stukje geschiedenis om te bekijken of een rustieke eetgelegenheid.

  [​IMG]
  Sportief bezig zijn vraagt om een eenvoudige herberg met stevig eten.

  Stevige kost en ambachtelijk bier
  In Tsjechië ben ik even helemaal weg. Het verleden herleeft. Ook in culinair opzicht. In Bohemen is de keuken eenvoudig, een beetje middeleeuws. Dat betekent stevige kost, bier en wijn. Vaak eet ik goulash,of gestoofd varkensvlees of eend in een herbergachtige omgeving. En altijd: met dumplings. Dat zijn de bekende meelballen van brood of aardappel. In Duitsland en Oostenrijk heten ze knödel.

  [​IMG]
  Stevige kost (altijd met dumplings) staat in Bohemen overal op het menu.

  [​IMG]
  In het Reuzengebergte drink je reuzenbier (Krkonoš) dat al sinds 1582 wordt gebrouwen.

  Tsjechië is daarnaast een land van bier. Het werd er tenslotte uitgevonden (lees mijn reportage over Pilzen er maar op na). In deze tijd van ambachtelijke brouwerijen is dat een leuke bijkomstigheid. Elke dag een ander stevig donker biertje. Van een Kozel Cerny uit Pilzen (het label met de geit) tot een Krkonoše biertje uit Trutnov (uit het hart van het Reuzengebergte). Een paar dagen Barok snuiven in Bohemen en ze komen allemaal langs.

  Meer info:
  Bron: reishonger.nl tekst & foto's: Arjan Mulder
   
  beer, RoJo, elske en 6 anderen vinden dit leuk.
 2. Fantastisch om te zien.
  Nog een week of twee en dan gaan we weer.
  Even de geuren van het najaar en de komende winter opsnuiven.
  Genieten van een diner bij Anna in Nejdek.
  Biertjes thuis drinken met het zicht op de houtkachel.
  Wie doet ons wat?
   
 3. Ik had je graag wat gedaan, Heer Kukel. Zoals een paar pivo's van jullie opdrinken in het heerlijke Sindelova. Maar helaas, mijn herfstvakantie is alweer achter de rug en er moet weer even doorgewerkt worden tot de kerstvakantie.
  Geniet op volle sterkte als je weer daar bent! :cheers:
   

Deel deze pagina