Barendrecht - Louny

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
e1799a37-12ec-4d2b-b117-92f9397ccc67_thumb840.jpg

Foto: Arco van der Lee

Oud-burgemeester Volkmann van Louny overleden

LOUNY - In het Tsjechische Louny is op 30 december Emil Volkmann overleden. Hij was burgemeester van Louny toen in het begin van de jaren negentig de stedenband met Barendrecht werd opgezet.

Op deze foto uit 1993 brengt Volkmann (staand) een toast uit op de samenwerking met Barendrecht. Links van hem is gemeentesecretaris Jan Dijkstra te zien. Rechts een medewerker van de Nederlandse ambassade in Praag, wethouder Rinie Schunselaar en wethouder Arie Noordergraaf.

Bij de contacten met Barendrechters had Volkmann altijd een tolk nodig, want hij sprak geen Engels of Duits. Volkmann was burgemeester van 1990 tot 2003. Hij was de eerste burgemeester van zijn stad na de val van het communisme.

Bron: deschakelbarendrecht.nl

 

Ad Verschoor

Donateur
Barendrechtse verenigingen naar Louny

Van 12 tot en met 16 juni bezoekt weer een delegatie van de Barendrechtse Stedenband de partnerstad Louny in Tsjechië. Dit jaar is het thema : hobby’s en vrije tijd. Leden van twee verenigingen gaan mee, van de atletiekvereniging en de schietsportvereniging. Zij gaan daar kennis maken met hun sport in Louny. Hoe wordt daar hun sport beoefend, en is er verdere uitwisseling mogelijk?


vanbelzen5c8a4e561c9de.jpg


De groep Barendechtse Stedenbanders gaan diverse verenigingen bezoeken. Ze doen dit ook met het oog op 2020, wanneer de Stedenband 30 jaar bestaat. Het is dan de bedoeling om met veel meer verenigingen en vrijwilligers tot uitwisseling te komen.

Ook burgemeester van Belzen en wethouder Proos bezoeken Louny. Zij zullen deels met het programma meedoen, maar deels ook een eigen programma volgen. Zo zullen zij een bezoek brengen aan de Tsjechische vestiging van Bakker Barendrecht. Vanuit dat distributiepunt wordt de Albert Heijn in geheel Tsjechië voorzien van groenten en fruit. Zondag 16 juni keert de groep weer terug. In oktober 2019 volgt het tegenbezoek aan Barendrecht. Organisaties en vrijwilligers die belangstelling hebben om deel te nemen in het najaar of in 2020 zijn van harte welkom en kunnen zich melden bij de Stedenband. Zie de website www.stedenbandbarendrecht.nl

Bron: barendrechtsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Barendrechters leren Louny kennen

Afgelopen week zijn leden van twee Barendrechtse verenigingen op bezoek geweest in de Tsjechische partnergemeente Louny. Het betreft de schietsportvereniging de Vrijheid en de atletiekvereniging Energie. Zij hebben deelgenomen aan hun sport, kennis gemaakt met de sporters en gesproken over verdere uitwisseling van sporters.


lounybar5d07b9af90130.jpg


De leden van deze verenigingen bezochten Louny samen met de Stichting Stedenband. Het thema dit jaar is namelijk: hobby’s en vrije tijd. Onder meer is ook kennis gemaakt met de schaakclub in Louny. Daarnaast zijn er ook andere contacten gelegd. Zo zijn er gastlessen gegeven op de basisschool, is er kennis gemaakt met de politie en is het regionaal archief bezocht. Ook was er een boottocht over de Elbe.

Burgemeester van Belzen en wethouder Proos waren twee dagen aanwezig. Zij hebben kennis gemaakt met het nieuwe gemeentecollege. Het nieuwe college in Louny bevestigde nog eens het belang van uitwisseling van mensen en ideeën tussen beide plaatsen. Burgemeester en wethouder hebben verder een zeer informatief bezoek gebracht aan het distributiecentrum van het Barendrechts bedrijf Bakker Barendrecht in Tsjechië. Vanuit hier worden winkels in Tsjechië bevoorraad met groenten en fruit.

Als u als vereniging of vrijwilliger kennis wilt maken met uw partnerstad Louny, dan kan dat van 26-30 oktober 2019 in Barendrecht, als Louny op bezoek komt. Of in april of mei 2020, als Barendrecht weer op bezoek gaat naar Louny.

Bron: barendrechtsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Fietsen van Barendrecht naar Louny

lounyfietsers5d3ff3cee01c1.jpg


Zaterdag 10 augustus gaat om 9.00 uur de Cycletour 2019 van start vanaf het parkeerterrein bij atletiekvereniging Energie. De Cycletour wordt voor de 12e keer gehouden. Fietsers uit Barendrecht en Louny fietsen in een week van Barendrecht naar Louny in Tsjechië. De fietsers overnachten in jeugdherbergen. De groep maakt gebruik van een volgauto. De chauffeur's zorgen ook voor de catering onderweg. In het Barendrechtse team zitten veel leden van de tourvereniging Barrhopoort. Andere leden zij uitgenodigd om de eerste dag mee te fietsen.

De fietstocht gaat dit keer voor een deel langs de Main. De eerste overnachting vindt plaats in Hasselt (België). De volgende zijn Bonn, Bacharach, Lohr, Pottenstein, allen in Duitsland, en Skalna (Tsjechië). In Lohr wordt een dag rust gepakt . Aankomst in Louny staat gepland op zaterdag 17 augustus. De terugreis naar Barendrecht is op 18 augustus.


Foto: Stedenband Barendrecht-Louny Bron: barendrechtsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
1100 kilometer op de fiets naar Tsjechië

wielrennenlouny5d5a8a5c12715.jpg

Afgelopen week reed een groep van 13 fietsers van Barendrecht naar Louny. De Cycletour is een tweejaarlijks fietsevenement in het kader van de stedenband tussen Barendrecht en Louny. De tour werd dit jaar voor de 12ekeer gehouden. De ene keer gaat de tocht van Louny naar Barendrecht, de andere keer in omgekeerde richting. Dit jaar was het vertrek in Barendrecht.

Zaterdag 10 augustus werd het startschot gegeven door wethouder Peter Luijendijk, waarna de groep begon aan de eerste etappe naar Hasselt. Direct al een etappe van ruim 165 km.
Tot aan Breda werden ze begeleid door leden van de wielervereniging Barrhopoort.

In de dagen daarna vervolgde de groep (die bestond uit 5 Barendrechtse, 6 Tsjechische en 2 Duitse fietsers) hun tocht via Bacharach, Lohr, Pottenstein en Skalna. Halverwege de tocht was er dit keer in het Duitse Lohr een rustdag ingelast. Op deze rustdag werden er door sommige deelnemers alsnog wat fietskilometers gemaakt, terwijl anderen de dag gebruikten om het zand weer uit de tandwielen van de fiets te halen.

De dagelijkse etappes, grotendeels door heuvelachtig gebied, variërenden in lengte van 115 tot 184 kilometer. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers goed verzorgd werden, ging er een heus begeleidingsteam mee. Dit uit vier personen bestaande team zorgde weer op uitstekende wijze voor het eten en drinken onderweg en was behulpzaam bij het plakken van lekke banden.

Zaterdagmiddag 18 augustus kwam de groep om 18.00 uur aan op het marktplein in Louny. Ze werden daar hartelijk ontvangen door burgemeester Janda, loco-burgemeester Hons en leden van de stedenband in Louny. Bij aankomst hadden de deelnemers ruim 1100 kilometer gefietst in zeven etappes.

Nieuw dit jaar waren de dagelijkse video’s die op de Facebookpagina van de Stedenband werden geplaatst. Via deze dagelijkse updates konden de verrichtingen van de deelnemers goed worden gevolgd. Via de Facebook-pagina van de Stedenband Barendrecht – Louny zijn deze video’s terug te zien.

Zaterdagavond genoten de deelnemers en de begeleiders van een gezellige avond in Louny. Op zondagochtend vertrokken de Barendrechtse deelnemers weer richting huis. Dit keer met zijn allen in een personenbus, met de fietsen in een grote aanhanger.

De volgende Cycletour – die dan dus van Louny naar Barendrecht zal gaan – zal plaatsvinden in 2021. Voor potentiële nieuwe deelnemers is er dus nog voldoende tijd om te beginnen met de voorbereidingen.

Bron: barendrechtsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Prinsjesdag met Tsjechische gasten

Calvijn_Groene_Hart_bij_Prinsjesdag_met_Tsjechische_gasten5d80eac5de6cf.jpg

Vandaag zijn leerlingen van Calvijn Groene Hart samen met hun Tsjechische uitwisselingspartners in Den Haag. Zij staan langs de route in afwachting van de koning en koningin.

De uitwisseling vindt jaarlijks plaats in het kader van de Stedenband Barendrecht-Louny. De leerlingen ondernemen tal van activiteiten, op Calvijn Groene Hart, in Barendrecht maar dus bijvoorbeeld in Den Haag.

Bron: barendrechtsdagblad.nl 

Ad Verschoor

Donateur
f88e22e8-c87a-4798-8650-6ffbf3762e94_thumb840.jpg

Louny.
Nieuwe burgemeester van Louny bezoekt Barendrecht

Zo'n 18 Tsjechen uit de partnergemeente Louny bezoeken van 26 tot 30 oktober 2019 Barendrecht. Een van hen is de nieuwe burgemeester van Louny, Pavel Janda. De groep maakt kennis met een aantal verenigingen en organisaties in Barendrecht. Het thema van het bezoek is dit jaar namelijk : hobby's en vrije tijd. Het bezoek is in het kader van de Stedenband tussen Barendrecht en Louny.

Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan de vrijwillige brandweer in Barendrecht en aan de Maasoever Modelspoortrein, aan de Achterzeedijk. Veel vrijwilligers besteden hier veel tijd aan hun hobby. Ook worden er sportverenigingen aangedaan. Zo wordt de groep ontvangen bij de Roeivereniging Barendrecht, aan de Waal.
Er komt een atlete mee uit Louny. Zij zal kennismaken met atletiekvereniging Energie. En er komen maar liefst 4 schakers mee. Voor hen houdt de Barendrechtse Schaakvereniging speciaal een simultaan schaaktoernooi op maandag 28 oktober in het Trefpunt. Verder zullen er nog enkele leraren uit Louny gastlessen gaan geven op de basisschool de Draaimolen en op de middelbare school Calvijn het Groene Hart. Op het programma staat ook een kennismaking van de nieuwe burgemeester met burgemeester Jan van Belzen.

In juni is een vergelijkbare groep Barendrechters op bezoek geweest in Louny. Daar hebben zij zich laten informeren over een aantal verenigingen in Louny. Door deze uitwisselingen op allerlei niveaus wil de Stichting Stedenband de vriendschap tussen beide gemeenten bevorderen.

Bron: deschakelbarendrecht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
8fd267a8-5108-4d25-9141-699e0a80a910_thumb840.jpg

De burgemeester van Louny ontmoet na 27 jaar zijn vroegere gastgezin uit Barendrecht bij de Roeivereniging Barendrecht.
Bezoekers uit Louny te gast bij Barendrechtse verenigingen

BARENDRECHT - Vorige week hebben 15 Tsjechen uit de partnerstad Louny een bezoek gebracht aan een aantal Barendrechtse verenigingen. Onder hen was de nieuwe burgemeester van Louny, Pavel Janda. De Tsjechen waren 4 dagen te gast in het kader van de Stedenband tussen Barendrecht en Louny. Het thema van het dit jaar was hobbies en vrije tijd.

De nieuwe burgemeester van Louny had een ontmoeting met burgemeester Jan van Belzen. Beide burgemeesters benadrukten het belang van de Stedenband, een bijzondere vriendschapsband tussen de inwoners van deze twee plaatsen. Burgemeester Janda is een roeier. Daarom werd de Roeivereniging Barendrecht bezocht en werden er roeitochten op de Waal gemaakt. Hij ontmoette daar zelfs zijn vroegere gastgezin uit 1992, toen hij als jongen van 10 jaar oud al mee was met de Stedenband naar Barendrecht.

In de delegatie uit Louny zaten vier leden van de schaakvereniging. De Schaakvereniging Barendrecht had voor hen een speciaal toernooi georganiseerd. De sterkste speler van de club speelde simultaan tegen maar liefst 25 spelers, waaronder de vier spelers uit Louny.

Een enthousiaste groep van vrijwilligers van de modelspoorbaan Maasoever Spoorweg aan de Oude Maas liet vol trots hun modelspoorweg en spoormaterieel zien. Verder was er een atlete mee. Zij maakte kennis met de atletiekvereniging Energie. Ook kreeg de groep uit Louny een rondleiding bij de vrijwillige brandweer. Er werd een fotowedstrijd gehouden, met de leden van de Barendrechtse fotoclub als jury. Er werd ook door een aantal bezoekers gezamenlijk gehandwerkt en er was voor een paar mensen een boottocht. Kortom, de groep heeft in korte tijd veel gezien van het Barendrechtse verenigingsleven. Uit de contacten komen zeker weer wederzijdse bezoeken tussen de verenigingen voort.

Bron: deschakelbarendrecht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
0966272b-50d3-4602-83ae-6fe4ce64c7eb_thumb840.jpg

Hugo Langendoen en Coby van der Schee zijn betrokken bij de organisatie van de reis. (Foto: )
Naar Duitsland en Tsjechië in het kader van 75 jaar vrijheid

BARENDRECHT – Voor de tweede maal wordt er vanuit Barendrecht een reis georganiseerd naar plaatsen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en onvrijheid. Deze maal maken bezoeken aan Theresienstadt en Lidice deel uit van het programma van de reis in april 2020. Aanleiding is de viering van 75 jaar vrijheid.

Vijf jaar geleden was er ook een dergelijke reis. Toen georganiseerd door het 'Vier 5 mei Comité'. Deze maal komt het initiatief van de Stichting Stedenband. Secretaris Hugo Langendoen en oud-secretaris Coby van der Schee waren er vijf jaar geleden ook bij en zijn nu betrokken bij de organisatie van de nieuwe reis.
"Indrukwekkend", zo omschrijft Hugo Langendoen de reis van vijf jaar geleden. "Het gaf voor mij Pasen een andere dimensie."
Coby van der Schee was op een andere manier onder de indruk. Zij herinnert zich het bezoek aan het vroegere concentratiekamp Theresienstadt. "Het begon daar te sneeuwen. Dat maakte op mij grote indruk. Je realiseert je dan dat mensen daar onder allerlei omstandigheden vast hebben gezeten en geleden hebben." In voormalige concentratiekampen in Duitsland zijn de meeste barakken en andere gebouwen na de oorlog gesloopt. In het Tsjechische Theresienstadt staan alle gebouwen er nog. "We waren daarna best wel stil", herinnert Van der Schee zich.

Vorige keer gingen 36 mensen mee, waaronder burgemeester Jan van Belzen. Er wordt nu weer gestreefd naar dat aantal.

De reis vindt plaats van vrijdag 10 april tot en met maandag 13 april, het paasweekend. In het kader van het thema Vrijheid wordt op de eerste dag gestopt aan de voormalige grens tussen Oost en West-Duitsland. In het grensmuseum van Bad Sachsa wordt getoond hoe door de DDR (het communistische Oost-Duitsland) werd voorkomen dat mensen de grens konden oversteken.

De tweede dag wordt doorgebracht in Dresden. De stad is herbouwd na een bombardement in 1945. Er wordt ook een museum over het DDR-verleden bezocht.

Communisme

Aan het eind van de tweede dag wordt de reis vervolgd naar Louny. Volgend jaar bestaat de stedenband tussen Barendrecht en Louny 30 jaar, wat de reis extra bijzonder maakt. Er wordt daar twee keer overnacht in een hotel. De Barendrechters krijgen een rondleiding door de oude binnenstad van Louny.

"We hebben mensen in Louny gevraagd of ze ons kunnen vertellen hoe ze het leven onder het communisme hebben ervaren", vertelt Coby van der Schee. Zij en Hugo Langendoen hebben de afgelopen jaren gemerkt dat Tsjechen niet snel over die tijd vertellen.

Langendoen: "Voor hen is het dertig jaar geleden dat ze zijn bevrijd van het communisme. Ze zijn dus twee keer bevrijd. Hun laatste bevrijding is voor hen dus veel dichter bij dan onze bevrijding." Als leraar op Calvijn Groene Hart merkt hij dat de val van het communisme voor 16-jarigen van nu toch ook al lang geleden is. "Terwijl ik me nog heel goed herinner hoe ik door mijn vader uit bed werd gehaald om op televisie te kijken naar de val van de Muur."

Op de derde dag van de reis worden Theresienstadt en Praag bezocht. Op de laatste dag wordt 's ochtends het dorp Lidice bezocht. Dat werd in 1942 door de Duitsers vernietigd. Daarna rijdt de bus terug naar Barendrecht.

Deelname aan de reis kost 349 euro. Dat bedrag kan lager uitvallen, als er subsidie wordt toegekend.

Tsjecho Reizen zorgt voor het 'technische' deel van de reis, zoals het boeken van de bus en de hotels en de financiële afwikkeling. Op 15 december wordt beslist of zich voldoende mensen hebben aangemeld. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Informatie

Voor informatie en aanmelding kan men kijken op www.stedenbandbarendrecht.nl of bellen met Coby van der Schee (0180-615295) en Anke van de Boogert (06-55570435).Bron: deschakelbarendrecht.nl
 

kuurgast

Donateur
Agenda 2020
30 JAAR STEDENBAND
17 t/m 24 februari 2020 40 leerlingen Havo/VWO van Calvijn Groene Hart bezoeken Louny.
10 t/m 13 april 2020 Busreis naar Dresden, Praag, Louny, Terezin en Lidice i.v.m 75 jaar Vrijheid. Inschrijven kan tot 15 december 2019. Zie website Stedenband.
29 april t/m 3 mei 2020 Inwoners van Barendrecht bezoeken Louny.
30 april 2020 Opening tentoonstelling "In Europa, ruimtelijke ontwikkeling van Louny en Barendrecht" door Nederlandse ambassadeur in Louny.
18 t/m 25 juli 2020 Internationale Jongerenontmoeting (12-16 jaar) in Barendrecht.
oktober 2020 Inwoners van Louny bezoeken Barendrecht.
Bron stedenbandbarendrecht.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
155c87b2-6576-42ee-96f7-560b7785d4be_thumb840.jpg


Paasreis naar Tsjechië afgelast door coronavirus


BARENDRECHT – De reis van Stichting Stedenband naar Duitsland en Tsjechië is afgelast. De reis was een onderdeel van de viering van 75 jaar Vrijheid.


In het Paasweekend zou een bus vol Barendrechters een bezoek brengen aan plaatsen die herinneren aan 75 jaar Vrijheid en 30 jaar einde van de Koude Oorlog. Naast Dresden stonden vooral bestemmingen in Tsjechië op het programma, zoals Louny, Theresienstadt en Praag.
De reis zou starten op 10 april.

Tsjechië heeft besloten om in verband met het coronavirus tot 12 april de grens te sluiten voor (onder meer) Nederlanders. Het reisbureau onderzoekt nu hoe de schade van deze annulering beperkt kan worden. "In de reisbranche heerst veel onduidelijkheid", schrijft Coby van der Schee van de Stichting Stedenband in een mail aan de deelnemers aan de reis.

Bron: deschakelbarendrecht.nl
 
Bovenaan