Babybox voor ongewenste baby's

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Freddy2005, 03-11-2005.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Zondagochtend is in de babybox van Kadaň (Chomutovsko) een jongetje van enkele uren oud gevonden.
  De jongen kreeg de naam Dalibor en is het tweede kind dat in deze babybox werd gevonden sinds de oprichting van juni 2007. De jongen is 50 cm lang en weegt 3,3 kilogram en was goed gekleed.
  Kate Middleton ,de nieuwe hertogin van Cambridge, is blijkbaar geïnteresseerd in deze kwesties.
  In Groot-Brittannië hebben ze nog geen Babybox zei Ludvík Hess, die de hertogin al een e-mail over de nieuw gevonden kind heeft gestuurd.

  Bron:ceskenoviny.cz.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ostrava.

  Op maandag-avond belde een vrouw naar het Městské nemocnice/Stedelijk ziekenhuis van Ostrava die een pasgeboren baby naar de babybox wilde brengen. (De babybox van het Ostrava is tijdelijk buiten dienst wegens reconstructie van de kinderafdeling.) Daarna werd de baby rond 22:00uur naar het ziekenhuis gebracht. De onbekende vrouw zei dat het meisje werd geboren op maandag 6 Juni 's middags.
  Het meisje is 48 cm lang en weegt 2,62 kg. Volgens de verpleegkundigen is ze erg mooi waardoor ze de tijdelijke naam Zdenička Krásná kreeg. De baby wordt net zo verzorgd als alle andere kinderen die in de babyboxen gevonden zijn en lijkt geen gezondheidsproblemen te hebben.

  Bron:idnes.cz.
   
 4. Vondelingenluik tegen babymoord

  AMSTERDAM - In Nederland moet een babyhuis komen waar ouders in geestelijke nood hun kindje kunnen achterlaten.

  Dat moet babymoorden en mishandelingen voorkomen, aldus de initiatiefneemster in het AD. De Kinderbescherming gruwelt van dat idee. Het luikje zou kinderen een soort wegwerpartikel laten worden. Het is echter niet strafbaar.
  Initiatiefneemster Barbara Muller werkte zelf bij de Kinderbescherming. Ze wil het eerste babyhuis in Dordrecht in 2013 openen. Het is bedoeld om baby's die in een levensbedreigende situatie zitten liefdevol op te vangen en te beschermen.


  Uit: De Telegraaf, 24 september


  De kinderbescherming hier kan nog een hoop van Tsjechië leren.
   
 5. Enorme stijging achtergelaten baby’s

  In Tsjechië zijn dit jaar al 22 baby’s achtergelaten in de babyboxen.
  Sinds de invoering van babybox in 2005 zijn in totaal 62 baby’s achtergelaten, 37 meisjes en 25 jongens.
  In Tsjechië zijn nu in totaal 47 babyboxen. Eerste babybox dateert uit juni 2005, geplaatst in Praag.

  Aantallen baby’s per jaar:

  2005 -
  2006 5
  2007 5
  2008 4
  2009 14
  2010 12
  2011 22
  Totaal 62

  Bron: ČTK
   
 6. Is hier een verklaring voor??
   
 7. Het aantal boxen over Tsjechië is gegroeid van 1 box in 2005 naar 47 in 2011, dat verklaard in ieder geval een hoop. Ongewenste baby's waren er vast voor het "babyboxen" tijdperk ook al, het is nu alleen veel gemakkelijker geworden om een baby anoniem achter te laten, terwijl deze voorheen elders werden onder gebracht? (familie? tehuizen? leger des Heils?)
   
 8. Bedankt voor de uitleg Lina !!
   
 9. Is ook maar met een ? vraagteken hoor Aad. ;)
   
 10. Cijfers of het inderdaad door meer babyboxen komt zijn er (nog) niet vrijgegeven. Ik ga nog eens zoeken waar die baby's vandaan komen.
   
  Lina vindt dit leuk/interessant.
 11. :D
   
  jetmini vindt dit leuk/interessant.
 12. Nummer 48 is inmiddels geïnstalleerd in Karlovy Vary, bij de ingang van het ziekenhuis Karlovarská krajská nemocnice.
  "Feestelijke" opening is op 9 februari 2012.

  babybox.jpg
   
 13. Ik heb nog wat gegevens gevonden:

  statistiek.jpg

  En hieruit blijkt, dat de grote aantallen van dit jaar niet zondermeer toe te wijzen zijn aan meer babyboxen.

  Van de 17 nieuwe babyboxen geplaatst in 2010 en 2011 is 4 keer gebruikt gemaakt, terwijl in die twee jaren 34 baby’s achtergelaten werden.
   
 14. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind bekritiseerde eerder dit jaar Tsjechië vanwege het gebruik van de babyboxen. Het comité was kritisch ten aanzien van een groot aantal andere aspecten zoals de lange tijd die kinderen moeten doorbrengen in de zogenaamde geïnstitutionaliseerde zorg, het gebrek aan hulp voor gezinnen in nood en het versnipperde systeem van instellingen zonder centraal beheer. Daarnaast deed het comité een beroep op Tsjechië om het project van de zogenaamde babyboxen te beëindigen.

  Een commissie van erkende externe deskundigen waarin vertegenwoordigers van ministeries, artsen, voogdij rechtbanken, parlementariërs en de overheid heeft vandaag het eindverslag gepubliceerd. In het advies staat dat Babyboxen niet in conflict staan met de wet en er is geen aanleiding om mee te stoppen.

  Ministerie van Arbeid neemt het advies over, Babyboxen blijven gewoon bestaan.

  ČTK
   
 15. In 2012 al 2 baby's achtergelaten

  Op 11 januari in Pribram een meisje Pavla (63).
  Vandaag in Brno een meisje Gabriela (64).
  Beide baby's maken het goed.

  CTK
   
 16. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  De Verenigde Naties maken zich zorgen over over de toename van babyluikjes in Europa.

  Dat meldt The Guardian. De VN stellen dat babyluikjes het recht schenden van kinderen om hun afkomst te kennen. In plaats van babyluikjes, moeten overheden investeren in hulp bij gezinsplanning, geboortebeperking en ongewenste zwangerschappen, zegt Maria Herczog, van het VN-comité van het Verdrag inzake de rechten van het kind.
  Babyluikjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt. 10 jaar geleden blies een Duitse Christelijke organisatie het idee nieuw leven in. Dit vond veel navolging.
  Babymoord


  Moeders kunnen hun baby anoniem achterlaten achter een babyluikje, dat zich meestal buiten een ziekenhuis bevindt. Voorstanders stellen dat ze babymoord voorkomen, omdat het zeer laagdrempelig is. Ook zou het aantal abortussen ermee teruggedrongen worden. Een bezwaar is echter het recht van een kind te weten wie zijn ouders zijn.
  "Net als in de Middeleeuwen zien we nu weer dat mensen beweren dat babyluikjes kindermoord tegengaan", aldus Herczog tegen The Guardian. "Daar is geen bewijs voor."
  Volgens de VN zijn in de laatste 10 jaar 200 babyluikjes geopend in Europa. Sinds 2000 zijn er 400 kinderen in achtergelaten. Nederland heeft geen babyluikjes, maar de discussie over het nut hiervan laait regelmatig op.
   
 17. Een ding is duidelijk: er zit een hoop ellende achter die babyluikjes. Voor het kind, voor de moeder.
  Gelukkig zijn er kinderloze mensen die zich met liefde over die kinderen willen ontfermen, maar dan moet dat snel gaan en - voor het kind - zonder eindeloze tocht door de instellingen.

  Maar er moet vooral voor het luikje iets gebeuren. En niet alleen op het gebied van voorlichting over voorbehoeding.
  Er moet iets gebeuren aan de schaamte. We weten allemaal dat het gebeurt en eigenlijk zien we ook wel allemaal het leed dat eruit voortvloeit.
  Alleen als het dan in ons eigen gezin voor komt, denken we vooral aan de buren en wat ze zullen zeggen. En willen we het liefst zo snel mogelijk verbergen achter een luikje.

  Misschien moet er een spiegel op elk luikje. Zodat we eerst nog even naar ons zelf kijken.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  19 December is in de babybox van Ostrava een baby (jongetje) achtergelaten. Bron:denik.cz.
  Het aantal gevonden kinderen staat nu op 80 en er zijn landelijk 53 babyboxen. Zie babybox.cz.
   
 19. O, wat moet er een ellende aan vooraf gegaan zijn, je geeft immers niet zo maar een kind weg.
   
 20. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Voorbijgangers hebben in Tsjechië een zuigeling levend uit een afvalcontainer gehaald. Het pasgeboren meisje bevond zich in een afvalbak in een straat in de stad Cheb in West-Bohemen.
  De hulpdiensten hadden het kind met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Dat zei een politiewoordvoerder. De baby is ondertussen aan de beterhand.
  De politie zoekt naar getuigen, die iets opgemerkt zouden hebben. Lokale media wezen erop dat er in de stad met 35.000 inwoners een babyschuif voorhanden is. Daar kunnen pasgeborenen, zoals bijvoorbeeld in Antwerpen, veilig en anoniem worden afgegeven. De grensstad Cheb ligt slechts enkele kilometers van Duitsland

  Bron: Belga
   

Deel deze pagina