Attractie erbij in Třebíč: gerestaureerde oude windmolen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Molen in Třebíč krijgt wieken terug en draait binnenkort weer

De oude windmolen (Vetrny Mlyn) in de wijk Kanciborek in Třebíč begint zijn schoonheid terug te krijgen. Het stadhuis heeft grote plannen voor dit technische monument en één van de herkenningspunten van de stad. Vanaf het nieuwe seizoen, dat in het voorjaar begint, moet de windmolen een nieuwe toeristische trekpleister worden.


EPS879a17_223951_4611858.jpg


Om deze reden ondergaat het gebouw sinds het voorjaar een ingrijpende renovatie. De meest zichtbare verandering die op het eerste gezicht duidelijk was, vond vorige week plaats. De cirkelmolen van het Nederlandse type uit 1836 kreeg er zoveel typische houten schoppen voor.

Met behulp van zware machines werd ook een massief houten schacht van 7 meter lang en met een gewicht van 3,5 ton geïnstalleerd.






Volgens constructiemanager Radek Zedník van het bedrijf Malang Brno zouden de houten wieken volgende week helemaal klaar moeten zijn. "Dan moeten de aanpassing van het mechanisme en de functionaliteitstest volgen", voegde Zedník eraan toe.

Het gemeentehuis heeft jaren geleden de voor de molen kenmerkende emmers laten verwijderen. Ze waren niet origineel. Ze waren gemaakt van ijzer en dateren uit 1977, toen de molen de laatste grote verbouwing onderging. Ze hadden dus niets te maken met de oorspronkelijke wieken.

Maar hoe de originele wieken er ooit echt uitzagen, was een mysterie waarmee jarenlang is geworsteld. Van de originele visuele documentatie is zeer weinig bewaard gebleven.

Daarom stuurde het stadhuis van Třebíč een oproep naar het publiek, waarin het mensen vroeg om hun archieven te doorzoeken en foto's of tekeningen van de historische vorm van de windmolen te verstrekken.

Třebíč-molen
De molen van Třebíč heeft een rijk verleden. Deze werd in 1836 gebouwd door de gebroeders Budischow, fabrieksarbeiders. De molen maalde geen meel, maar houtschors voor lokale leerlooiers. Tussen de jaren zestig en negentig functioneerde de molen echter niet meer en werd deze vervangen door stoommachines.

In 1890 kreeg het gebouw een beschrijvend nummer en staat sindsdien als woongebouw op het kadaster. Tot de Eerste Wereldoorlog deed het dienst als herberg voor Budischowski-arbeiders. Na het faillissement kocht de stad de molen en investeerde in 1932 in de realisatie van noodwoningen voor drie gezinnen. De huurders woonden hier tot 1975.

"We kregen wat beeldmateriaal van het publiek, maar het uiterlijk van de wieken was niet duidelijk. Daarom hebben we geen compleet idee bedacht. We hebben echter contact opgenomen met een expert die zich bezighoudt met windmolens en hun geschiedenis. Op basis van zijn kennis en hoe dit soort windmolens eruit zagen toen ze werden gecreëerd, is vervolgens een project ontwikkeld ”, aldus Irini Martakidisová, een woordvoerster van het stadhuis van Třebíč.

Geschikte eik gevonden in de buurt van Jindřichův Hradec
Ook voor de ambachtslieden zelf is werk aan de reparatie van een historisch monument interessant.

“Alles is handgemaakt. Zo wordt een zeven meter lange eikenhouten schacht axiaal gefreesd uit een boomstam van vier ton”, zegt bouwmanager Zedník.

Tegelijkertijd was het moeilijk om een boom te vinden die aan de gestelde eisen zou voldoen. Hij mocht bijvoorbeeld nergens een scheur hebben. De eik werd uiteindelijk ontdekt in de buurt van Jindřichův Hradec.

De molen heeft ook nieuw binnen- en buitenpleisterwerk, nieuwe ramen, en houten vloeren en trappen zijn hersteld. Elektriciteit en afval zijn nieuw. Drie jaar geleden zijn de truss en het dak gerepareerd.

Het stadhuis van Třebíč plant twee tentoonstellingen in de molen, die in de winter worden voorbereid door het Stedelijk Cultureel Centrum.

"Er zal een expositie van een leerlooierij zijn op de begane grond en een demonstratie van historisch wonen op de eerste verdieping", voegde Martakidis eraan toe. De kosten van de reconstructie van het monument bedragen 10,5 miljoen kronen, waarvan 5 miljoen subsidies.

Bron: idnes.cz

Voor de liefhebbers een database van molens in Tsjechië: www.povetrnik.cz
 
Bovenaan