Astronomische klok van Praag

Topic in 'Praag' gestart door h.bus, 12-12-2006.

 1. h.bus

  h.bus Guest

  Wie kan mij info bezorgen over deze klok: Wat kan ze, hoe werkt ze technisch gezien, bestaan er nog teksten over, tekeningen, plannen. Doel is niet ze na te maken :) maar een vriend die geinteresseerd is in o.a. astrologie wilde graag meer weten over de historie en vooral de werking.
   
 2. Esthertje

  Esthertje Geroyeerd Lid

  Hbus,
  Als je op google astronomische klok Praag intikt, krijg je een wereld aan info. Veel succes. Ook hier op het forum is regelmatig over de klok gesproken, probeer de zoekfunctie eens uit. Enne namaken, dat is volgens mij ook niet mogelijk :?: Het verhaal gaat dat de maker zelfs blind is gemaakt, zodat hij dezelfde klok nooit meer zou kunnen namaken....:oeps:
   
 3. Ik heb de topictitel even aangepast; het is namelijk een astronomische en geen astrologische klok. ;)

  PS. Op de website van Wikipedia wordt de klok overigens uitgebreid besproken. Let niet al te zeer op het kromme Nederlands. Het artikel is kennelijk door een vertaalcomputer omgezet vanuit het Engels.
  http://wikipedia.qwika.nl/en2nl/Prague_Orloj

  [edit 20:31 uur]
  Laat mij maar lullen; naar nu blijkt, is het zowel een astrologische als astronomische klok. :)
  [/edit]
   
 4. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  is deze klok in Praag net zo als de klok van Eise Eisinga in Franeker ? deze in Franeker vind ik zeer indrukwekkend.
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Ik denk dat jullie het hier allen verkeerd voor hebben. De astronomische klok in Praag, Orloj, bevat namelijk ook een astrologische klok. De astrologische klok in kwestie heeft een draaibare ring met de tekens van de zodiac, en wijst op de beweging van de sterren. De kleine gouden ster toont de positie van lente equinox, en sidereal tijd kan op de schaal met gouden Roman aantallen worden gelezen.

  De kleine gouden ster toont de positie van lente equinox, en sidereal tijd kan op de schaal met gouden Roman aantallen worden gelezen.

  [​IMG]


  Lees ook deze link eens door: jaarwijzer
   
 6. Je hebt gelijk, Freddy! Ik heb mij, zoals wel vaker, weer eens laten misleiden door de informatie op het internet. Het is inderdaad zowel een astrologische als astronomische klok. :bloos2:

  Ik heb de titel dus nogmaals aangepast. :D
   
 7. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Man beklimt orloj voor het plezier

  Vanmiddag heeft een 26 jarige man de Praagse Orloj beklommen, naar eigen zeggen, "voor de lol". Politie en brandweer moesten tussenbeide komen om de kerel terug op de begane grond te krijgen. Er wacht de man een stevig proces verbaal.

  radio.cz

  [​IMG]

  foto idnes
   
 8. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Apostelen bleven rondjes draaien...

  In de loop van deze namiddag bleven de apostelen van het Praagse Orloj bij hun optreden vrolijk verder draaien. Dit trok heel wat belangstelling want dit is een heel uitzonderlijke fout in het mechanisme. De bijgeroepen uurwerkmaker Petr Skála heeft de klok stilgezet en kon de storing vinden, hij zal het nodige doen om alles zo vlug mogelijk te herstellen. Een afgebroken schroefje was de oorzaak. Morgenochtend zou de klok terug moeten lopen.

  ceskenoviny.cz

  [​IMG]
   
 9. En waar naartoe moet de klok terug moeten lopen Freddy?
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  De astronomische klok is vanaf 4 april tijdelijk buiten werking. Er worden aan de binnenzijde werkzaamheden verricht. Aan de buitenkant wordt alleen de gouden haan tijdelijk van zijn plaats gehaald. Zondag 24 april zal de klok weer in werking zijn.
  Bron:praha.idnes.cz.

  De astronomische klok heeft een eigen website:orloj.eu.
  nl.wikipedia.org waar de Tsjechische versie veel meer info geeft.
   
 11. Dat zal een vreemd gezicht zijn, een plein zonder omhoogstarende mensenmassa's! Sneu ook voor al die Aziaten die toevallig net in deze periode voor een keertje in Praag zijn. Gelukkig zitten wij niet in Praag deze periode, mijn dochtertje MOET altijd even naar de klok kijken, of er nog een musje uit de mond van het skelet vliegt...
   
 12. Het is een vreemd gezicht. Alleen ietsje anders dan je denkt. Mensenmassa staart nog steeds omhoog met hoop in open deurtjes apostolen te zien en alleen een minderheid ziet daar een groot boord met waarschuing dat het tot 22 april 2011 niet gaat gebeuren.
  Rena
   
 13. Dat is helemaal een grappig gezicht dus :lmfao:
   
 14. Let op: de Astronomosche klok hangt aan de zijgevel van het stadhuis aan het Oude Stadsplein. Het stadhuis wordt momenteel gerestaureerd en staat in de steigers. De Astronomische Klok krijgt vanaf januari 2018 een opknapbeurt en zal dan niet elk uur het spektakel laten zien. Vanaf september 2018 schitteren het stadhuis en de Astronomische klok weer in alle pracht, want dan is de restauratie voltooid.

  Wij hebben dus pech, want onze trip staat begin april gepland.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Astronomische klok vervangen door LED-scherm.

  De stad heeft een virtuele klok opgezet om toeristen te laten zien hoe het eruit moet zien
  Toeristen zijn sinds januari teleurgesteld dat de astronomische klok aan het Oude Stadsplein buiten gebruik is voor renovaties. De stad heeft nu een tijdelijke vervanging neergezet, zodat bezoekers op zijn minst kunnen zien hoe het origineel eruit zag.
  Het grootste deel van de reparaties aan de astronomische klok zal duren tot de geplande herlancering op tijd overeenkomt met de 100ste verjaardag van de oprichting van Tsjechoslowakije op 28 oktober 2018, hoewel het misschien eerder terug op zijn plaats is voor het testen.
  De Orloj, zoals het ook wel wordt genoemd, is de op twee na oudste astronomische klok ter wereld en de oudste nog in gebruik. Bron prague.tv/en.

  Het tijdelijke LED-scherm is te zien op webcam van Praag skylinewebcams.com.
   
  Laatst bewerkt: 17-03-2018
  Timon, bruinh en krob vinden dit leuk.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Restauratiewerkzaamheden aan de astronomische klok in Praag onthullen verborgen geheimen.


  Restauratiewerkzaamheden aan de beroemde middeleeuwse astronomische klok van Praag heeft verborgen geheimen onthuld; een aantal objecten die door voormalige restauratoren in de toren werden geplaatst. De ontdekte voorwerpen omvatten kleine stenen beelden van dieren en een brief verborgen in de holte van het standbeeld van St. Thomas, die daar in 1948 werd achtergelaten.

  De astronomische klok, waarvan de oudste delen dateren uit 1410, behoort tot de beroemdste bezienswaardigheden van Praag, evenals de Karelsbrug en de Praagse burcht.

  Afgelopen april werd de klok uit de toren gehaald voor de meest uitgebreide renovatie tot nu toe. Terwijl de middeleeuwse klok in een werkplaats uit werd elkaar gehaald, doorzochten restauratoren de toren naar een geheime kamer waarvan ze dachten dat die misschien verborgen was achter de astronomische klok.

  Hoewel ze geen verborgen opening vonden, kwamen ze andere, niet minder interessante ontdekkingen tegen. Een van hen is een krant uit 1948 en een brief van 18 bladzijden verborgen in de holte van het standbeeld van St. Thomas door beeldhouwer Vojtěch Sucharda.
  Restaurator Jiří Matějíček beschrijft hoe de ontdekking werd gedaan: "Het beeld was lichter dan de andere. We wilden weten waarom, dus we probeerden erop te kloppen en ontdekten dat het hol was. We hebben een röntgenfoto gemaakt en op basis van de röntgenfoto hebben we een gat in het beeld geboord en een binnenin verborgen doos ontdekt. '

  Vojtěch Sucharda was de auteur van de twaalf houten beelden van de apostelen, die de oorspronkelijke exemplaren verving die waren verwoest door een brand in het oude stadhuis 8 mei 1945. In zijn brief drukte de heer Sucharda zijn teleurstelling uit over de uitkomst van een geschil met monumentenbescherming. Tijdens de renovatie drong hij aan op de verwijdering van enkele beelden die in de jaren 1940 aan de klok waren toegevoegd, die geschenken waren van burgers en geen link hadden met Praag, maar zijn idee werd afgewezen door de ambtenaren.

  De renovatie onthulde ook verschillende kleine stenen beelden van dieren, waaronder een hond, een roofvogel en een uil, waarvan restaurateurs geloven dat ze dateren uit de 15e eeuw. René Tikal zegt dat ze misschien behoren tot de oorspronkelijke elementen van de astronomische klok.

  "De beelden zijn waarschijnlijk de oudste elementen van de astronomische klok. Maar toen we monsters namen konden we zien dat iemand de beelden in het verleden moet hebben behandeld, dus het zal erg moeilijk zijn om hun echte leeftijd vast te stellen. "

  Alle voorwerpen die tijdens de renovatiewerkzaamheden zijn ontdekt, ondergaan een gedetailleerde analyse. Restauratoren plaatsen ook een nieuw bericht voor toekomstige generaties in de toren. Als alles volgens plan verloopt, wordt verwacht dat de beroemde astronomische klok tegen het einde van augustus naar het oude stadhuis zal terugkeren.
  Bron radio.cz/en.
  Zie foto's op praha.city.cz.
   
  Franky en Ad Verschoor vinden dit leuk.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Klok Praag.PNG


  Na negen maanden van restauratie en reparatie van de beroemde astronomische klok is die weer in bedrijf bij het Oude Stadhuis in Praag. Op tijd van 18 uur werd het historische uurwerk uit het jaar 1410 opnieuw in gang gezet voor het publiek. Elk uur op het hele uur zullen de figuren van de twaalf apostelen zich zoals gewoonlijk aan de deur vertonen. Nieuw is echter de kalenderschijf, die wordt beschouwd als het middelpunt van het technologische wonder. Prague "Orloj", wordt beschouwd als waarschijnlijk de oudste astronomische klok in de wereld die nog steeds in bedrijf is.

  Afbeeldingen zijn van de webcam earthcam.com/czechrepublic/prague.
  KlokPraag.PNG
   
  Franky en Pelhřimov vinden dit leuk.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  In foto's: de renovatie van de astronomische klok in Praag op news.expats.cz.
   
  Franky, dennuzzz en jonker vinden dit leuk.

Deel deze pagina