Architect Vlado Milunić (81) overleden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur

Architect van het Dansende Huis in Praag, Vlado Milunić, overleden op 81-jarige leeftijd​

Een zicht op het Dansende Huis in Praag, Tsjechië, dinsdag 20 september 2016. Vlado Milunić, een Tsjechische architect van Kroatische afkomst, die samen met zijn beroemde collega Frank Gehry het iconische Danshuis van Praag ontwierp, is zaterdag overleden. , 17 september 2022. Hij was 81. (AP Foto/Petr David Josek, Bestand)

Het Dansende Huis in Praag, Tsjechië, dinsdag 20 september 2016 (AP Foto/Petr David Josek)

PRAAG - Vlado Milunić, een Tsjechische architect van Kroatische afkomst die samen met zijn collega Frank Gehry het iconische Dansende Huis in Praag ontwierp, is zaterdag 17 september op 81-jarige leeftijd overleden. De Tsjechische openbare radio maakte zondag zijn dood bekend en zei dat dit werd bevestigd door zijn familie. Er werden geen details gegeven. Hij vocht tegen een niet nader gespecificeerde ernstige ziekte.

The Dancing House is een ongewoon gebouw dat lijkt op een paar dansers; Het is een zeldzaam voorbeeld van hedendaagse toparchitectuur in Praag, die anders vol staat met pittoreske historische gebouwen, kerken en monumenten.
Door zijn vorm staat het gebouw ook wel bekend als Ginger en Fred, naar de beroemde dansers Fred Astaire en Ginger Rogers. Het wordt gevormd door twee centrale torens; degene die bekend staat als Ginger is gemaakt van glas en staal, terwijl Fred een betonnen lichaam en een metalen kop heeft. Het is gelegen aan de oever van de rivier de Moldau, naast het gebouw waar wijlen president Vaclav Havel heeft gewoond. Het werd gebouwd op een stuk grond waar eerder een 19e-eeuws neorenaissancistisch gebouw stond dat werd verwoest tijdens een luchtbombardement in de Tweede Wereldoorlog.

Havel zou de eerste zijn geweest die met Milunić sprak over het maken van een architectuurstudie voor een mogelijk kunstencentrum op het perceel. In 1992 verwierf het Nederlandse bedrijf Nationale Nederlanden het, op zoek naar een kantoorgebouw, en Milunić benaderde Gehry om deel te nemen. Hij was het er mee eens.

Hun negen verdiepingen tellende project werd in 1996 voltooid en werd door Time Magazine uitgeroepen tot "The Best Design of 1996".

De ongebruikelijke architectuur veroorzaakte aanvankelijk enige controverse, waarbij critici zeiden dat het niet paste in de historische omgeving. Maar dergelijke argumenten verdwenen geleidelijk en het gebouw werd een must-see voor toeristen naast de historische bezienswaardigheden van Praag, zoals de Karelsbrug en de Praagse Burcht.

Milunić, geboren op 3 maart 1941 in Zagreb, woonde sinds zijn 16e met zijn gezin in Praag. Hij studeerde architectuur aan de Tsjechische Technische Universiteit, waar hij later docent werd. Eind jaren zestig liep hij drie jaar stage in Parijs. Naast zijn andere projecten staat de architect bekend om een appartementencomplex en verschillende bejaardentehuizen in de Tsjechische hoofdstad, evenals een kinderdagverblijf voor gehandicapte kinderen in de stad Ceske Budejovice.

Bron: ctvnews-ca
 
Bovenaan