Arbeidsvoorwaarden in Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik toets graag enkel bevindingen af met de leden en bezoekers van dit forum.

Ik stel de volgende dingen vast en had graag vernomen of jullie dezelfde ervaring(en) delen.

1. In Tsjechië (Praag) betaalt men 12 x een maandloon i.p.v. 13.85 x een maandloon.
In concreto betekent dat geen vakantiegeld en geen dertiende maand

2. Een full-time tewerkstelling betekent 40 u per week i.p.v. 38u of zelfs 36u

3. De lonen worden niet aangepast aan de levensduurte. Bv iemand die in 2013, 30000,- CZK bruto verdiende, verdient vandaag (4 jaar later) nog steeds evenveel. Hoeveel bedraagt de inflatie of munterosie in diezelfde periode ?

4. Er zijn best wel wat officiële feestdagen in Tsjechië, maar als die in een weekend vallen, ben je die gewoon kwijt.
Ze worden dus niet bij je jaarlijkse vakantie geteld blijkbaar

5. Het doorsnee maandloon in een gelijkaardige functie bedraagt grosso modo 45% van wat je daarvoor in België ontvangt

6. Als je ziek wordt, betaalt de werkgever slechts de eerste 3 dagen tegen een vergoeding van maximaal 60% van uw loon.

7. Klein lichtpuntje; de personenbelastingen lijken wel mee te vallen in vergelijking met België. Je houdt dus meer over van je (fel ingekrompen) bruto.

8. Het is nu maar zeer de vraag of de levensduurte in steden als Praag ongeveer de helft bedraagt van deze in België

Samengevat zou je dus kunnen stellen dat je uw loon uit België grofweg door 3 moet delen voor een te vergelijken tewerkstelling in Tsjechië. Dat je daarvoor ongeveer 100u per jaar meer moet werken en dat je wettelijke feestdagen die in een weekend vallen kwijt bent.

Over de opbouw van een eventueel pensioen durf ik het zelfs nog niet hebben, omdat ik vrees dat we daar alleen nog droeviger van worden.

Wie kan hierover iets meer vertellen ? Voor alle duidelijkheid, ik hoop dat ik het helemaal fout heb, maar toch....


Alvast dank voor uw welgekomen reacties hierop,


Erik&Jana
 
Ik kan alleen vanuit de Nederlandse situatie reageren, maar deze zal niet wezenlijk anders zijn, dan die in Belgie.

Kort en bondig klopt het precies met hetgeen u stelt. Zo treurig is het hier in Tsjechie feitelijk wel.

Een eenmaal vastgesteld salaris bij indiensttreding blijft ook steeds hetzelfde. Er vindt geen indexatie plaats, geen inflatiecorrectie en geen standaard schaalverhogingen. Feitelijk is het dus zo dat een Tsjechische werknemer door inflatie en stijging van kosten levensonderhoud, jaarlijks minder gaat verdienen.... Vakantiegeld is hier een onbekend fenomeen, alhoewel sommigen wel een soort van kerstgratificatie krijgen. Maar dat is zeker geen 13e maand, eerder een extra salarisweek.

Feestdagen die in het weekend vallen ben je kwijt, maar dat is in Nederland ook zo. Als onze Koningsdag op een zaterdag valt, heb je ook pech gehad. Dus dat is voor mij als Hollander niet vreemd.

Pensioenopbouw ben je zelf verantwoordelijk voor. Allen de zeer grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Skoda, hebben een soort van pensioenvoorziening. Mijn vrouw werkt in Praag als medisch specialist en het ziekenhuis betaald een kleine tegemoetkoming in een zelf te organiseren pensioenpotje. Zij betaald zelf het grootste deel en de werkgever, in deze het staatsziekenhuis, doet daar ongeveer 4000 kc bij. De bijdrage is niet erg riant te noemen.

Ziek zijn in Tsjechie als werknemer is kostbaar. Inderdaad worden de eerste 3 dagen op 60% doorbetaald, daarna krijg je vanuit staatswege ziekengeld, wat nog veel minder is. Veel werknemers in Tsjechie nemen dan ook vrije dagen op als ze een keer echt ziek zijn. Dat kost ze dan geen geld namelijk. Voordeel daarvan is wel dat het fenomeen "maandagochtend blues" hier vrijwel niet bestaat.

En let op. De kosten levensonderhoud in bijvoorbeeld Praag en Brno liggen ruim 20% hoger dan in de rest van Tsjechie! Vaak is het salaris daar wel enigszins op aangepast als je in die steden werkt. Huren, aankoopprijzen huizen, energie, boodschappen zijn daar fors duurder dan in de rest van Tsjechie. Bijvoorbeeld drinkwater is in Praag 950% (!!) duurder dan in ons dorp in het Boheems Paradijs.

Als ik het zelf zo lees, is er op het vlak van sociale zekerheid en werknemerszekerheid nog best een en ander te winnen eigenlijk....
 

kuurgast

Donateur
1512387255_43-cr-mzdy-kraje.png

Afbeelding bron ceskenoviny.cz. Zie ook czso.cz/csu/czso/ari/average-wages-3-quarter-of-2017.
Door tekort aan personeel zullen de lonen hoger worden. Bij grote bedrijven als Skoda en Prazdroj onderhandelen de vakbonden over hun CAO verhogingen tussen 7 en 16%. Kleinere bedrijven moeten dan wel gaan volgen.
De lonen stijger hoger dan het levensonderhoud.
Dertiende maand eisen ze bij Skoda zelfs een bedrag van 10.000,00Kč.Bron ekonomika.idnes.cz.

In Tsjechië mag je met 65 jaar genieten van pensioen. Bron ekonomika.idnes.cz.
DQSueI-XkAAybOT.jpg

Er valt nog wat te halen bij de overheid volgens finance.idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
6. Als je ziek wordt, betaalt de werkgever slechts de eerste 3 dagen tegen een vergoeding van maximaal 60% van uw loon.
Gedurende de eerste drie werkdagen van een periode waarin een werknemer "tijdelijk ongeschikt is voor werk" - dat wil zeggen, afwezig op het werk door ziekte of letsel - heeft de werknemer geen wettelijk recht op ziekengeld van de werkgever of ziektewetuitkeringen. Deze wachttijd voordat het ziekengeld wordt betaald, is onderworpen aan een maximum van 24 uur gemiste werktijd.

Vanaf de vierde werkdag van afwezigheid tot en met de 14e kalenderdag afwezigheid heeft de werknemer recht op ziekengeld van de werkgever voor werkdagen waarop hij afwezig is. Wettelijk ziekengeld is vastgesteld op 60% van een deel van het gemiddelde inkomen van de werknemer, tot een maximum. Dit percentage wordt berekend volgens een complexe formule, waardoor hogere werknemers recht hebben op aanzienlijk minder dan 60% van het gemiddelde inkomen. Om recht te hebben op ziekengeld van de werkgever, moet een werknemer een medische verklaring overleggen om de reden voor de afwezigheid aan te tonen.

Vanaf de 15e kalenderdag van het ziekteverzuim ontvangt de werknemer niet langer ziekengeld van de werkgever, maar heeft hij recht op ziektewetuitkeringen, die worden beheerd door de Tsjechische socialezekerheidsadministratie (Ceská správa sociálního zabezpecení, CSSZ).
Bron vertaling van xperthr.nl. + ec.europa.eu/social.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuws: eerste drie dagen ziekteverlof zullen worden doorbetaald.

De onbetaalde eerste drie dagen ziekteverlof zijn sinds de start in 2008 controversieel.
"Het is een onrechtvaardige straf voor ziekte," vertelde KateZina Valachová van ČSSD aan iDnes.cz. "Mensen zijn bang om ziek te worden."
Maar dat zal vanaf juli van volgend jaar veranderen. De Tsjechische leden van het parlement hebben gestemd voor een wetsvoorstel onder leiding van ČSSD dat de eerste drie dagen ziekteverlof aan werknemers zal terugbetalen.
In totaal hebben 128 van de 189 Tsjechische parlementsleden voor de wet gestemd. Vanaf juli 2019 hebben werknemers vanaf de eerste dag ziekteverlof recht op 60% van hun salaris.
Bron oa news.expats.cz.
 
Bovenaan