Apenpokken in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tot op heden geen gevallen van apenpokken in Tsjechië.

Tot op heden zijn er in Tsjechië geen gevallen van apenpokken bevestigd, meldde het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ) zondagavond. Het instituut zei dat één verdacht monster als negatief was beoordeeld en dat sindsdien geen andere verdachte gevallen zijn gemeld. Ongeveer 80 gevallen van apenpokken zijn bevestigd in 12 landen, waarvan 11 in EU-lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Duitsland. Artsen in Tsjechië zijn gewaarschuwd alert te zijn op de symptomen en hebben instructies gekregen over hoe te handelen in het geval van een verdacht geval.

Apenpokken is een zeldzame virale infectie. Ze zijn vernoemd naar de makaak waarin het virus eind jaren vijftig voor het eerst werd ontdekt. Ziekte bij de mens werd voor het eerst gemeld in de jaren zeventig en het aantal gevallen in West-Afrika is de afgelopen decennia toegenomen.

Experts achten de kans op overdracht zonder seksueel contact klein. "Het is nodig om de professional en het gewone publiek te informeren over het potentiële risico op het ontwikkelen van pokken, vooral bij mannen die seks hebben met mannen of mensen die losse seks hebben of meerdere seksuele partners."

Het gezondheidsinstituut stelt dat bij mensen de symptomen van apenpokken vergelijkbaar zijn, maar milder dan bij waterpokken. De ziekte zelf duurt tussen de twee en vier weken, bescherming is dezelfde vaccinatie als tegen pokken. In het verleden is aangetoond dat pokkenvaccinatie voor 85 procent effectief is bij pokken.

Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Eerste apenpokkeninfectie vastgesteld bij Tsjechische vrouw.

Met meer dan 100 gevallen van apenpokken die in Europa worden vermoed en bevestigd, heeft Tsjechië vandaag het eerste geval bevestigd.

De eerste apenpokkenpatiënt in Tsjechië ligt in het Centraal Militair Hospitaal (ÚVN) in Praag. De besmette persoon woonde begin mei een festival bij in Antwerpen, België. Na haar terugkeer begon ze rode tranende ogen en hogere lichaamstemperatuur te ervaren en kreeg ze pijnlijke puistjes die veranderden in barstende blaren, die na het open barsten geen pijn meer deden.
De SZÚ noemde het evenement niet, maar afzonderlijke nieuwsberichten hebben de uitbraak in verband gebracht met het Belgische Darklands Festival, en de evenementwebsite dringt er nu bij mensen die aanwezig waren op aan om hun gezondheid in de gaten te houden.

Het Hygiënestation van Praag spoort mensen op die in contact zijn geweest met de besmette persoon en, indien nodig, in quarantaine te plaatsen. Ze krijgen de instructie om hun gezondheid in de gaten te houden en zich te onthouden van elk seksueel en fysiek contact met andere mensen, ze mogen geen bloed of andere lichaamsproducten doneren. Ook onderzoekt de SZÚ monsters van nog twee mogelijk besmette personen. De geïnfecteerde patiënt zal enkele weken in isolatie moeten blijven totdat de huidletsels verdwijnen.

Apenpokken is een zeldzame virale ziekte die lijkt op menselijke pokken, meestal met mildere symptomen. Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot covid, er een effectief medicijn is.
Gezondheidsautoriteiten zeggen dat de meeste bekende gevallen in Europa zich hebben voorgedaan onder mannen die seks hebben met andere mannen, maar onderzoekers zeggen dat het moeilijk is om te bepalen of de verspreiding wordt veroorzaakt door alleen seks of door nauw contact. Er wordt gezegd dat iedereen besmet kan raken door nauw contact met een zieke of met hun kleding of beddengoed.

De eerste symptomen van deze infectieziekte zijn koorts, hoofdpijn of spierpijn. Na één tot drie dagen verschijnt er uitslag, vaak eerst op het gezicht. De ziekte duurt meestal twee tot vier weken en de meeste patiënten herstellen.

Bronnen oa expats.cz + seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Vijf gevallen van apenpokken bevestigd

Het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid (SZÚ) had woensdag het tweede geval van apenpokken in Tsjechië bevestigd. Het gaat om een persoon die in nauw contact stond met de patiënt die dinsdag als eerste bekende besmette persoon in Tsjechië in quarantaine werd geplaatst.

Donderdag heeft het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid nog drie gevallen van apenpokken in Tsjechië bevestigd, waardoor het totale aantal op vijf komt. Volgens de hygiënisten wonen alle personen in Praag. Ze waren allemaal bij de eerste besmette persoon in een vakantieverblijf gehuisvest.

De SZÚ stelt dat het in alle vijf gevallen gaat om een mildere variant van het virus behorend tot de West-Afrikaanse groep, waar het sterftecijfer op één procent ligt.

Twee van de positieve monsters werden verzonden vanuit het Militair Universitair Ziekenhuis in Praag en één van het Na Bulovce-ziekenhuis in dezelfde stad, zei SZÚ-woordvoerster donderdag. Ze zei dat de SZÚ momenteel geen monsters meer heeft ontvangen om te onderzoeken.

De gezondheidsafdeling van Praag controleert mensen die in contact zijn geweest met de besmette personen.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Zesde geval van apenpokken in Tsjechië bevestigd.

Het zesde geval van apenpokken in Tsjechië is bevestigd in Praag. Het gaat om een EU-burger van 34 jaar die momenteel in isolatie zit.

De zes bevestigde gevallen van apenpokken in Tsjechië, bevinden zich allemaal in Praag en zijn ze allemaal onlangs teruggekeerd uit het buitenland.
Het gezondheidsstation van Praag heeft twee gevallen van apenpokken getraceerd bij terugkerende reizigers die terugkomen van de Canarische Eilanden. Van de andere gevallen kwamen er twee uit België en de derde uit Portugal.
Alle Praagse gevallen worden als mild beschouwd. "Wat de symptomen betreft, was er in alle positieve gevallen een hoge temperatuur, soms geassocieerd met koude rillingen en vermoeidheid", aldus een woordvoerder van het stadsgezondheidsstation. Andere gemelde symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn en gastro-intestinale problemen.

Bronnen oa expats.cz + english.radio.cz.

Belgische Darklands Festival een groot Gay Pride festival in Gran Canaria en een sauna in Madrid worden gezien als besmettingshaarden.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Achtste geval van apenpokken bevestigd in Tsjechië.

Het achtste geval van apenpokken is bevestigd in Tsjechië. Tot nu toe zijn besmettingen met het virus alleen in Praag geconstateerd.
Het eerste geval werd op 24 mei in Tsjechië gemeld, op 1 juni waren het er in totaal zes.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Er zijn 11 gevallen van apenpokken in Tsjechië, de eerste buiten Praag in de regio Ústí.

In Tsjechië zijn in totaal 11 gevallen van apenpokken bevestigd, de laatste drie kwamen er deze week bij. Dat heeft het Rijksgezondheidsinstituut (SZÚ) vandaag in een persbericht laten weten. De eerste besmette persoon buiten Praag komt uit de regio Ústí. Het instituut onderzoekt momenteel geen andere monsters.
Bronnen brnodaily.com + ceskenoviny.cz.

Van 8 t/m 14 augustus is er de Prague Pride, hopelijk zal de apenpokken dan niet teveel verspreid worden.
 

kuurgast

Donateur
Rioolwater in Praag wordt getest op apenpokken.

Ook het Praagse waterbedrijf test sinds begin augustus het afvalwater in de Tsjechische hoofdstad op apenpokken. Dat heeft het gemeentebedrijf maandag bekendgemaakt. De chemisch-technische universiteit en het legergezondheidsinstituut evalueren samen de gegevens. De eerste resultaten moeten aan het einde van de maand worden gepubliceerd. Het afvalwater van Praag wordt sinds september vorig jaar op een vergelijkbare manier getest op corona. Volgens de Praagse gezondheidsafdeling wordt dit gebruikt om de algemene situatie te monitoren.

In het voorjaar verspreidde apenpokken zich ook naar Europa. Sindsdien zijn in Tsjechië 35 gevallen van de virusziekte vastgesteld. Besmetting vindt meestal plaats door nauw lichamelijk contact met iemand die besmet is.

Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tweeënvijftig gevallen van apenpokken ontdekt in Praag sinds mei.

Vijf nieuwe gevallen van apenpokken werden vorige week geregistreerd in Praag, wat het totaal op 52 brengt, volgens de gegevens die woensdag door het Praagse hygiënestation zijn vrijgegeven. Nog eens 14 gevallen van apenpokken zijn bevestigd door hygiënestations in andere regio's.
De ziekte, die al geruime tijd voorkomt in West- en Centraal-Afrikaanse landen, werd eind mei voor het eerst ontdekt in Tsjechië. Alle geïnfecteerden waren jonger dan 50 jaar en de meesten waren naar het buitenland gereisd voordat ze symptomen van de ziekte vertoonden.
Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
De eerste patiënt met apenpokken stierf in Tsjechië.

Tsjechië heeft zijn eerste sterfgeval door apenpokken. Dat blijkt uit gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control. Tot dusver hebben hygiënisten in Tsjechië 66 gevallen van de ziekte geregistreerd.
"De patiënt stierf aan longontsteking, en hij had andere ziekten, waaronder hiv", zei Ondřej Jakob, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, tegen ČTK.
Immunoloog Václav Hořejší beschouwt één overlijden als een norm die niet afwijkt van de rest van West-Europa. "Deze ziekte heeft een zeer laag sterftecijfer in West-Europa, en met het aantal mensen dat hier besmet is, komt één sterfgeval daarmee overeen", vertelde hij aan Seznam Zprávy.

Bon oa seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan