Animatie Animayo Stop Motion Special Edition festival

Topic in 'Muziek, Film, Radio & TV' gestart door Ad Verschoor, 30-06-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Animayo en Tsjechische Centra brengen speciaal stop-motion-animatiefestival

  Het Animayo festival en de Tsjechische Centra hebben de handen ineen geslagen om het virtuele Czech Centres Animayo Stop Motion Special Edition festival te organiseren dat zich richt op Tsjechische stop-motion-animatie.

  Op zaterdag 4 juli zorgen kunstenaars en experts uit verschillende landen voor een programma bomvol lezingen, masterclasses en vertoning van klassieke maar ook eigentijdse pareltjes van deze unieke animatietechniek.

  De stop-motion, die in Tsjechië een rijke traditie kent, is een techniek waarbij voorwerpen tussen de shots door steeds een klein beetje worden aangepast en verplaatst, zodat het uiteindelijke resultaat een vloeiende beweging geeft. Het is enkel de kunstenaar's fantasie die de oneindige mogelijkheden kan beperken.

  Tsjechië was en is nog altijd een van de Europese landen die we de grootmacht van de animatie kunnen noemen. Tsjechische animatie heeft wereldwijd een goede naam, duikt regelmatig op vele internationale festivals op, en de huidige productie van korte films bevestigt de goede conditie waarin animatie nog altijd verkeert.

  In Nederland kunnen Jan Švankmajer en ook Buurman en Buurman, twee uitersten van de stop-motiontechniek, zeer terecht op permanente aandacht rekenen.

  Het programma van deze speciale editie, die dit jaar werd samengesteld door festival Animayo, zal bestaan uit lezingen en panels van top-kunstenaars binnen de animatietechniek. Ook kun je je verheugen op geselecteerde vertoningen van zowel klassieke als eigentijdse stop-motion-animatie, waarbij ook bijdragen van studenten van de prestigieuze Praagse filmschool FAMU niet zullen ontbreken.

  Onze gasten die je meenemen in de wereld van stop-motion-animatie:

  Daphne Rosenthal (Nederland), visueel kunstenaar in de experimentele cinematografie

  Tereza Brdečková (Tsjechië), journalist, filmrecensent, schrijver en scenarioschrijver

  Martin Vandas (Tsjechië), producent van stop-motion-films

  Luca Raffaelli (Italië), scenarioschrijver en expert op het gebied van strips en animatie

  Patricia Ortiz Martínez (Spanje), kunstenaar en regisseur van animatiefilms

  Tami Berenstein (Israël), regisseur van animatiefilms en documentaires, conceptueel kunstenaar, animator en illustrator

  Daria Kashcheeva (Tsjechië), regisseur van animatiefilms

  Wilt u het hele programma op zaterdag 4 juli bekijken? Registreer gratis HIER

  In eerdere edities van festival Animayo kon het publiek kijken naar zowel werk van de grote klassieken van de Tsjechische animatie als Jiří Bárta, Jan Švankmajer, Jiří Trnka en Karel Zeman alsook naar modern werk van de kunstenaars Michaela Pavlátová, Jakub Červenka, Galina Miklínová en Aneta Zábková.

  Deze speciale festivaleditie van stop-motion-animatie is een samenwerking van de Tsjechische Centra in België, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Israël, Italië en Rusland, samen met de Tsjechische ambassades in Colombia, Spanje en Italië en ook met FAMU, NFA, Congo Film School en productie Maur films.

  [​IMG]

  Datum:
  4 juli 2020
  Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
   

Deel deze pagina