Amersfoort - Liberec

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Succesvolle judotrip naar Liberec voor judoka's Sportinstituut Hoogland

Het was alweer de veertiende keer dat judoka's van Sportinstituut Hoogland uitgenodigd werden door hun Tsjechische judovrienden en ook dit jaar werd het bezoek aan onze zusterstad Liberec weer een groot succes.

,,Vrijdag 28 mei werd er om 07.00 uur met 15 judoka's en 12 volwassenen in zes auto's vertrokken vanaf het sportinstituut Hoogland. De reis verliep voorspoedig en om 18.00 uur kwamen we aan in Liberec, waar onze Tsjechische judovrienden ons al stonden op te wachten. Het weerzien was hartverwarmend en de 12 jeugdjudoka's werden voor vier dagen verdeeld over de verschillende gastgezinnen. De drie seniorjudoka's, trainer en ouders gingen naar een pension in het centrum van Liberec.

De volgende ochtend, was iedereen zeer enthousiast over het verblijf bij het gastgezin. Er waren gastgezinnen waar ze zelfs de hele huiskamer hadden omgebouwd tot slaapkamer. De gastvrije Tsjechische judovrienden zorgde er voor dat het onze judoka's aan helemaal niets ontbrak, ze werden echt verwend.

.....Na het toernooi gingen de meeste judoka's samen met hun gastouders nog een activiteit doen, zoals o.a. het beklimmen van de Jested.

Maandag 31 mei, zat de judotrip in Liberec er weer op. Om 09.00 uur werd er afscheid genomen van onze judovrienden, er werden volop e-mail adressen uitgewisseld en foto's genomen. De terugreis verliep ook weer zeer voorspoedig.

destadamersfoort.nl
 

kuurgast

Donateur
In de nieuwste wijk van Amersfoort "Vathorst" staan 3 kunstwerken van de Tsjechische kunstenares Alexandra Koláčková uit de zusterstad Liberec.Zij heeft drie poorten ontworpen die zo geplaatst zijn
in het park dat je er onderdoor kan fietsen: de Torrigates.

Op kolockava.cz/en en czechcentres.cz/hague staat meer info.

Door een vervelende storing/probleem van mijn laptop/verbinding kan ik momenteel geen plaatjes plaatsen.

poorten.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
18e Internationaal Hooglands judotoernooi

Sportinstituut Hoogland en de Stichting Judo Activiteiten Hoogland houden zondag 6 februari voor de 18e maal het Internationaal Rabobank Hooglands Judotoernooi. Het toernooi vindt, net als vorig jaar, plaats in Sporthal de Bieshaar te Hoogland. In deze hal werd op 16 januari 1994 ook het allereerste Internationaal Hooglands judotoernooi gehouden.

Op vijf wedstrijdmatten zullen zo’n 450 judoka’s in de leeftijdsgroepen -10 jaar, -12 jaar en -15 jaar vanaf 09.00 uur strijden om de hoogste eer. Voor de judoka’s in de leeftijdsgroepen onder de 10 jaar en 12 jaar is het vooral een toernooi om wedstrijdervaring op te doen. De judoka’s onder de 15 jaar zullen dit toernooi vooral aangrijpen om zich voor te bereiden op de districtskampioenschappen eind februari. Tijdens deze districtskampioenschappen kan men zich plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap onder de 15 jaar op 12 maart 2011.

Naast de 35 judoka’s van sportinstituut Hoogland, judoka’s uit heel Nederland en uit Tsjechië. De judoka’s uit Tsjechië zijn onze vrienden uit Liberec, de zusterstad van Amersfoort. Al 15 jaar (we waren in 1997 de eerste Amersfoortse sportclub die naar Liberec ging) hebben we zeer vriendschappelijk contact met deze judoclub en ook dit keer slapen de Tsjechische judoka’s bij hun judovriendjes van Sportinstituut Hoogland. Voor deze judoka’s die vrijdag al aankomen is er op zaterdag een leuk activiteitenprogramma (onder andere bezoek aan snowvillage) in elkaar gezet. Eind mei zullen er weer ongeveer 15 judoka’s van sportinstituut Hoogland naar Liberec vertrekken om daar deel te nemen aan de Grand Prix Liberec.

destadamersfoort.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Judoka's sportinstituut Hoogland naar Liberec

Donderdag 9 mei vertrekken 12 jeugdjudoka's samen met 6 volwassenen (coaches, ouders) van Sportinstituut Hoogland alweer voor de 17e maal naar onze zusterstad Liberec in Tsjechië. In 1997 vertrokken de judoka's van Sportinstituut Hoogland voor het eerst, en als eerste Amersfoortse sportvereniging, naar Liberec. De contacten zijn de afgelopen jaren alleen maar hechter geworden.

Donderdagochtend om 07.00 vertrekt de groep naar Liberec, waar we om ongeveer 18.00 uur aankomen. De jonge judoka's, van 8 t/m 13 jaar, gaan dan in een gastgezin bij hun Tsjechische judovriendjes en de ouders gaan een hotel in.

Vrijdag 10 mei heeft de organisatie in Liberec een verrassend en leuk programma voor de Hooglandse judoka's in petto.

Zaterdag 11 mei gaan we de judomat op om deel te nemen aan de Alfavaria Cup 2013. Aan het toernooi (voor judoka’s tot 15 jaar) wordt, naast de Hoogland judoka's, deelgenomen door zo’n 400 judoka's uit Tsjechië, Slowakije, Polen en Duitsland. Voor Sportinstituut Hoogland zullen Julie Beurskens, Cecile van Montfrans, Annika Smink, Owen van den Hoek, Cüneyt Ozturk, David Blikman, Bento Smink, Yoshji van den Berg, Nelis Joustra, Jurgen Slagter, Pieter van Middelaar en Oskar van Kasteel op de mat verschijnen.

Zondag 12 mei is het om 08.30 uur weer afscheid nemen van onze judovrienden en de gastgezinnen waar de Hooglandse judoka's drie nachten slapen en natuurlijk ontzettend verwend worden. Om ongeveer 20.00 uur hopen de judoka's, met hopelijk veel eremetaal, weer in Amersfoort terug te zijn.

Bron: DeStadAmersfoort.nl
 

kuurgast

Donateur
School 't Hooghe Landt ‏uit Amersfoort uitwisseling met ZŠ Liberec, Dobiášova.

Uitwisseling.JPG

28 leerlingen uit h3 en v3 gaan met 3 leerkrachten van maandag 9 maart t/m zaterdag 14 maart voor een uitwisselingsprogramma naar Liberec in Tsjechië. Je kunt ze volgen op: dobiasovahooghelandt.wordpress.com.
 
Amersfoorts Mysterie: dit is waarom je de stad Liberec zou moeten kennen

Bron: Indebuurt.nl - Marel Holtermans - 31 december 2022

Veel steden in Nederland staan er niet alleen voor: we hebben een zusterstad. Zo ook Amersfoort. Waarom heeft Amersfoort een zusterstad en wat doet een zusterstad eigenlijk?

1697531952318.png
Foto: Daniel Baránek / Wikipedia

Ongeveer 75 procent van de steden in Nederland heeft een zusterstad. Dit wordt ook wel partnerstad genoemd. De zusterstad van Amersfoort is Liberec in Tsjechië.

Dit doet een zusterstad
Amersfoort en Liberec zijn dus bevriend. Dat wordt ook wel een jumelage of stedenband genoemd. Maar wat doen ze dan? “Het is eigenlijk een partnerschap tussen een Nederlandse gemeente en een stad in een ander land, tussen alle gemeenten wereldwijd. Het heeft vaak als doel om kennis te delen of informatie uit te wisselen”, zei Jessie Post van VNG International tegen NPO Radio 1. Een soort vriendschap tussen gemeenten dus.

Verschillende soorten doelen
Over het algemeen is het doel van een stedenband met een stad om elkaars cultuur te leren kennen. En om elkaar te helpen met het besturen van de stad. Dat zie je vaak bij zustersteden in Oost-Europa. Het kan ook een heel ander doel hebben: ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse stad probeert dan een bevriende stad te helpen.

Kortom: de steden willen elkaar vooral helpen. Is het tijd voor een tripje naar Liberec?
 
Bovenaan