Alternatief leven in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat te doen als je graag in vrijheid in de natuur wil leven/wonen/werken/rentenieren, en je hebt geen grote zak met geld.

Aan de straat leven maakt niet iedereen gelukkig, zeker mij niet, en dan zoek je alternatieven. In Frankrijk heb ik een tijd geleefd en genoten van de ruimte en de natuur, en ook van de de vele mensen die zich op een alternatieve manier door het leven slaan. Is natuurlijk verschillend per streek, in arme delen van het land zijn de kosten lager, maar toch is Frankrijk over het algemeen een duur land, wat de mogelijkheid beperkt om te overleven.

Duitsland heb ik ook rondgekeken in het verleden, meest in het oostelijk deel, maar er is veel bureaucratie, en ook vaak onzekerheden over bijvoorbeeld bestemmingsplannen, waar je jaren later nog mee geconfronteerd kunt worden.

Nederland kennen we allemaal wel wat daar mogelijk is, dat is bijna niets. In een bos wonen is alleen voor de rijken.
Toen ik ergens werk had en in de buurt geen woonruimte kon vinden, heb ik een tijd op een camping geleefd, wat toen nog kon, maar later meer en meer een probleem werd, en uitgerekend de PvdA drong er op aan om mensen die daar al jaren gelukkig leefden, van de camping te jagen.
Ook is men overgeleverd aan de grillen van de campingbaas, scheiding, of de campingbaas gaat met pensioen, de huurders moeten hun verlies maar nemen.

En dan Tsjechië, we zitten hier nu bijna 20 jaar en terugkijkend met een goed gevoel, zouden we Tsjechië zeker willen aanbevelen voor mensen die op zoek zijn naar een andere manier van leven, en naar eigen onroerend goed, zonder een schuldenberg.
Later kom ik terug op dit thema, om het niet te lang te maken.
 
Een voorbeeld van alternatief leven?

Op het IDFA festival in 2014 zag ik de prachtige documentaire Stále Spolu (Always Together) van Eva Tomanova over de Mlčoch familie. Vader Petr leeft met vrouw en negen kinderen buiten de Tsjechische maatschappij. Een ogenschijnlijk idyllische bestaan, dat in de praktijk bestaat uit conflicten met autoriteiten.

Een film over alternatief leven in Tsjechië. Ze verblijven de helft van het jaar in Tsjechië. Ik kan de hele film niet 1-2-3 vinden op internet, maar de spoilers van 2 minuten zijn al het bekijken waard.

 
Mijn verdere bijdrage heeft even geduurd, omdat ik me realiseerde dat ik andere mensen niet in problemen moet brengen, ik had al wat foto's gemaakt, maar hou die toch maar voor mezelf, het internet heeft een lang geheugen, sommige dingen kan men alleen in de huiskamer vertellen.
Het blijft dan bij een beschrijving van wat ik zo de afgelopen jaren heb gezien en gehoord.

Voorbeeld A: hoe makkelijk een bedrijfje te beginnen.
Een jonge vrouw is hier jaren geleden een bedrijfje begonnen waar je paard kon rijden, ze had een weiland in het N.P Sumava, daar een caravan neergezet, en een kantoor container, hier en daar wat borden langs de weg geplaatst, een poster bij de toerist informatie van de gemeente, en een E nummer van de gemeente voor de plaats van vestiging.
Ze heeft het drie jaar geprobeerd, maar goed v d grond is het niet gekomen, waarom weet ik niet, paard te wild, meid te wild, ik weet het niet.
Op de plaats niets meer te doen, alleen, de caravan en de container staan er nog steeds, tenminste 6 /7 jaar, niemand zegt blijkbaar dat die weg moeten, en de plek is in het op één na meest beschermde deel v h N.P.

Voorbeeld B: geduld hebben.
Er staat hier een huis uit de jaren twintig van de vorige eeuw, gekocht door een stel uit Praag voor 12 jaar.
Eigenlijk een bouwval, de deur stond jaren open, wat iemand als uitnodiging zag om zich te ontdoen van enkele vaten gif.
De burgemeester heeft toen het hele huisje omspannen met afzet lint, en de eigenaar opgedragen het gif op te ruimen, en de deuren te sluiten.
We dachten, die man gaat een keer bouwen of verkopen, maar niets, achter het huisje staat een schuurtje, en daar heeft hij een caravan in gezet, en daarin houd hij een paar keer per jaar vakantie, sommigen zeggen, die bouwval is gevaarlijk, maar er gebeurd niks, ook de vraag of hij daar wel of niet overnachten mag, niemand heeft interesse.

Voorbeeld C: ook geduld hebben.
In een dorp hier in de buurt staat een brouwerij, totaal vervallen met een kelder met gewelven van in visgraat gemetselde stenen.
Die familie is al twintig jaar bezig met weinig geld vooruit te komen, een vakantie project, oude stenen bikken, sorteren, een stukje muur vernieuwen, ik stukje beton maken, dit jaar zag ik dat de ene rij van de kelders klaar hebben en daar in wonen, en van ruwe houten balken een constructie hebben gemaakt van wat een huisje zou kunnen worden.
Voor deze mensen heb ik respect, maar wat ook is, men laat hen lekker hun leventje leven, zoiets moet je een Nederland eens mee aankomen.

Voorbeeld D: klein beginnen.
Hier in het park bestaat sinds enkele jaren de mogelijkheid, iets met landbouw / veeteelt te beginnen, waardoor er wat mensen zijn begonnen met schapen en koeien te houden.
Dat is meer hobby, en aan de andere kant v h dal heeft iemand een weide met schapen, alles prima, maar dat bied ook mogelijkheden om ruimte te maken v d verzorging v d schapen.
Eerst heeft hij een schuurtje gemaakt, dan nog een om wat werktuigen in te zetten, een jaar later een oplegger van een legertruck, en dit jaar een caravan om af en toe een dutje in te doen, ben benieuwd hoe het verder gaat.
In de buurt staan allemaal grote vakantie villa's, en dan zo'n arme sloeber met een paar schapen er tussen vind ik wel gaaf.

Dit zijn enkele voorbeelden, en ik weet er nog wel meer, en het is mooi dat dit kan in Tsjechië, dat ook de kleine man/vrouw zijn droom kan dromen.
 
Wat een geweldige bijdrage.

Hoewel het mooi is omschreven, lees ik ook dat dat "vrije leven" toch wel wat beperkingen, of zelfs zware teleurstellingen kent. Ik denk het ook een beetje te snappen.

Verder snap ik, tenslotte kom je op de fiets vanuit het zuiden naar Susice!, dat je geen moeite hebt met wat kilometers.

Die streek is inderdaad heel mooi. Bijna ongerept. Dit is mede te danken aan het feit dat dit tot ongeveer 1992 militair (sper)gebied is geweest waar de meeste bewoners zelfs dat niet mochten verlaten en geheel waren aangewezen op totale zelfvoorziening. Feitelijk is het hele Nationale park Sumava, ex-militair gebied!
De Tank manoeuvre-tracks en -wasplaatsen rondom Hartmanice hebben diepe indruk op mij gemaakt.
De kwaliteit van die weg indertijd: van Hartmanice naar Zelezna Ruda was meer kuil dan weg.

Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Prášily.

https://www.ifrog.cz/fotogalerie/sumava2018/09-15

Zelf ken ik toevallig Dobra Voda met het mooie kapelletje met het beroemde Kostel sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic s unikátním skleněným oltářem
https://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/kostel-sv--vintire-v-dobre-vode-u-hartmanic.aspx

Waar in de socialistische periode de kapel als paardenstal werd gebruikt.
Hoe mooi is het geworden!

Je zit daar dus op een goede plek.
Houden zo! zou ik zeggen.

Misschien als laatste; en misschien makkelijk gevraagd hier, met een huis en tuin, uitkijkende op Sumava:

Bohemiën!

Vertel eens wat meer: je plek, vak of beroep, omgeving, doel, ehhhhh.
Hoe doe je dat?
 
Een voorbeeld van alternatief leven?

Op het IDFA festival in 2014 zag ik de prachtige documentaire Stále Spolu (Always Together) van Eva Tomanova over de Mlčoch familie. Vader Petr leeft met vrouw en negen kinderen buiten de Tsjechische maatschappij. Een ogenschijnlijk idyllische bestaan, dat in de praktijk bestaat uit conflicten met autoriteiten.

Een film over alternatief leven in Tsjechië. Ze verblijven de helft van het jaar in Tsjechië. Ik kan de hele film niet 1-2-3 vinden op internet, maar de spoilers van 2 minuten zijn al het bekijken waard.


https://uloz.to/!aMbNn6ZfhuAh/stale-spolu-mkv?showDialog=1
 
Alternatief leven wonen kent vele vormen, dat heb ik in Frankrijk ook gezien, sober leven, een beetje kunstzinnig, doorzetten van beroepen en handvaardigheden die een ander allang heeft opgegeven, mensen met een geweldig idee, die wat anders zijn mag ik wel.
Alleen, heb ik daar ook gezien, dat zo'n soort leven vast kan lopen wanneer de problemen te groot worden, dan kwam daar vaak met te veel wijn, geen geld, afsluiting van het stroomnet, een eind aan de dromerijen.
Hierboven lees ik ook over een man met negen kinderen, daar heb ik zo mijn vraagtekens bij, die kinderen kunnen geen keuze maken, en wat is met school? misschien was het beter geweest dat die meneer zijn mannelijke genoegens wat meer op de achtergrond had gesteld.
In het algemeen is het net als met mensen de meer het gewone leven leven, drank, drugs, overdreven geloof, of niet zijn financiële mogelijkheden kunnen overzien, kan ook een alternatief levende mens niet blijvend gelukkig maken.
Tenslotte is het ook belangrijk onopvallend te leven, dat geeft minder problemen met de autoriteiten, het beste is dat ze over je denken "Hij of zij is vreemd maar doet geen kwaad".
 
Waarom heb ik bij de term "alternatief" altijd het idee dat het op kosten van de gemeenschap is?
Waarom lijkt het dat een alternatieve leefstijl aan een uitkering gekoppeld is?
En wanneer is het eigenlijk "alternatief" ?
En ergens "buiten " wonen, met een moestuin en proberen zelfvoorziend te zijn vind ik niet vreemd. Dat is meer gezond verstand. En dat is ook de richting die ik op wil als straks de 2 grootste kostenposten de deur uit zijn.
Gewoon lekker rustig in de natuur, met een paar kippen, bijen en ander klein grut, geen drukte om je heen. Maar natuurlijk wel met een biertje, wijntje, moderne verwarming, auto en internet. Leef tenslotte niet in de middeleeuwen.

Maar of ik dan ook "alternatief" ben betwijfel ik
 
Waarom heb ik bij de term "alternatief" altijd het idee dat het op kosten van de gemeenschap is?
Waarom lijkt het dat een alternatieve leefstijl aan een uitkering gekoppeld is?
En wanneer is het eigenlijk "alternatief" ?

Daar moest ik ook even over nadenken..................
Maar misschien kan Bohemien daar op reageren.

Kennelijk een vrije vogel.
Paradijsvogel misschien?
Respect dus.:beleefd:
Iedereen moet gewoon lekker z'n eigen leven leiden.

Zeker. Maar toch ligt er de vraag:
Hoe doe je dat nou?
Waarvan, waarmee, met wie?

Hoe?.....................

( in de wetenschap dat ik hier elk jaar bakken met geld in de lokale belastingpot stort.)

Hier ligt dus een kans op een gedegen antwoord.
Neem je tijd. Kies de juiste woorden, gebruik de beste argumentatie.

Nou,
Als dat geen uitdaging is?............
 
Wat een ideaalbeeld van Tsjechië! Dat zal opgaan zolang je geen contact hoeft te hebben met de ambtelijke voorschriften. Voor het parkeren van auto's bij het pension waar ik mee bezig ben heb ik een beperkte ruimte. Wil ik verder gaan dan mag ik bij gratie auto's op het gras laten parkeren. Enige voorzieningen als verharding of overkapping zijn verboden.
Wat heeft de architect een problemen gehad bij het verkrijgen van de vergunningen! De toekomstige eetzaal is ondergebracht in een gebouw dat los staat van het gebouw waarin mijn woning is ondergebracht. Ik moest daar een extra WC in aanbrengen zodat ik daar ook naar de WC kan gaan, dus los van de WC voor gasten. Door praten is die eis verdwenen. Wel is overgebleven de eis dat gasten in de eetzaal een fontein hebben waarin ze hun handen kunnen wassen. In de keuken (we gaan niet koken) moet een aparte spoelbak zijn voor handen wassen van het bedienend personeel. Deze dus naast de spoelbak voor de vaat.
Geen overeenstemming kon worden verkregen over het feit dat ik niet mijn privé-badkamer bereikbaar zou mogen maken voor gasten wanneer de sauna wordt gebruikt. De enige oplossing was de sauna aan te merken als privé. Ik was wel zo eigenwijs om niet in te gaan op een plan van de architect een gat in een mooie muur te maken om daarachter een WC aan te brengen.
Voor een raam in de nok van een derde gebouw heeft de architect meerdere plannen moeten maken. Uiteindelijk is er een compromis gevonden dat in het raam planken als een rooster zullen zijn aangebracht.
Wat met eerdere berichten wel overeenstemt is dat er vlak bij het marktplein in Sobotka een huis op instorten staat en dat er alleen wat voorzieningen op de weg zijn aangebracht om niet delen van het dak op het hoofd of op de auto te krijgen. Daar wordt inderdaad niets mee gedaan.
 
net de hele film gezien, met wisselende emoties.
Beide redelijk geschoold, toch niet in staat zonder uitkering te leven.
de liefde voor hun kinderen, bewonderenswaardig.
Maaar, de kinderen onthouden van goede scholing en het voorbereiden op een zelfstandig leven.....
leven als witte zigeuners kan romantisch zijn, helaas ten koste van de kinderen.

Wat een ideaalbeeld van Tsjechië! Dat zal opgaan zolang je geen contact hoeft te hebben met de ambtelijke voorschriften. Voor het parkeren van auto's bij het pension waar ik mee bezig ben heb ik een beperkte ruimte. Wil ik verder gaan dan mag ik bij gratie auto's op het gras laten parkeren. Enige voorzieningen als verharding of overkapping zijn verboden.
Wat heeft de architect een problemen gehad bij het verkrijgen van de vergunningen! De toekomstige eetzaal is ondergebracht in een gebouw dat los staat van het gebouw waarin mijn woning is ondergebracht. Ik moest daar een extra WC in aanbrengen zodat ik daar ook naar de WC kan gaan, dus los van de WC voor gasten. Door praten is die eis verdwenen. Wel is overgebleven de eis dat gasten in de eetzaal een fontein hebben waarin ze hun handen kunnen wassen. In de keuken (we gaan niet koken) moet een aparte spoelbak zijn voor handen wassen van het bedienend personeel. Deze dus naast de spoelbak voor de vaat.
Geen overeenstemming kon worden verkregen over het feit dat ik niet mijn privé-badkamer bereikbaar zou mogen maken voor gasten wanneer de sauna wordt gebruikt. De enige oplossing was de sauna aan te merken als privé. Ik was wel zo eigenwijs om niet in te gaan op een plan van de architect een gat in een mooie muur te maken om daarachter een WC aan te brengen.
Voor een raam in de nok van een derde gebouw heeft de architect meerdere plannen moeten maken. Uiteindelijk is er een compromis gevonden dat in het raam planken als een rooster zullen zijn aangebracht.
Wat met eerdere berichten wel overeenstemt is dat er vlak bij het marktplein in Sobotka een huis op instorten staat en dat er alleen wat voorzieningen op de weg zijn aangebracht om niet delen van het dak op het hoofd of op de auto te krijgen. Daar wordt inderdaad niets mee gedaan.
integreren integreren dan kun je doen en laten wat je wilt hier......
laat je nl mentaliteit verdampen ,omarm de cz cultuur en je leven wordt :)
 
net de hele film gezien, met wisselende emoties.
Beide redelijk geschoold, toch niet in staat zonder uitkering te leven.
de liefde voor hun kinderen, bewonderenswaardig.
Maaar, de kinderen onthouden van goede scholing en het voorbereiden op een zelfstandig leven.....
leven als witte zigeuners kan romantisch zijn, helaas ten koste van de kinderen.
Net zoals bij de idiotie van de anti-vaxxers, geldt in mijn optiek ook hier dat kinderen nooit de dupe mogen worden van de hersenspinsels van dwalende ouders met waandenkbeelden.
Mijn vrouw en ik hebben ook een tomeloze liefde voor onze kinderen, en juist daarom bereiden wij ze voor op het leven in een harde maatschappij. Dus leren omgaan met tegenslag, het antwoord 'nee' bestaat echt, naar school en leren voor jezelf op te komen. Wat dus ook wil zeggen dat we ze leren uiteindelijk financieel zelfstandig te zijn, hetgeen wat anders is dan leven op kosten van de overheid.

Het leven als boven geschetst wil ik niet alternatief noemen, maar eerder volslagen wereldvreemd en gespeend van elk realiteitsbesef. En dat zou je kinderen niet aan mogen doen.
 
Waarom heb ik bij de term "alternatief" altijd het idee dat het op kosten van de gemeenschap is?
Waarom lijkt het dat een alternatieve leefstijl aan een uitkering gekoppeld is?
En wanneer is het eigenlijk "alternatief" ?
En ergens "buiten " wonen, met een moestuin en proberen zelfvoorziend te zijn vind ik niet vreemd. Dat is meer gezond verstand. En dat is ook de richting die ik op wil als straks de 2 grootste kostenposten de deur uit zijn.
Gewoon lekker rustig in de natuur, met een paar kippen, bijen en ander klein grut, geen drukte om je heen. Maar natuurlijk wel met een biertje, wijntje, moderne verwarming, auto en internet. Leef tenslotte niet in de middeleeuwen.

Maar of ik dan ook "alternatief" ben betwijfel ik
Heer Kobus, bij "op kosten v d gemeenschap leven " denk ik eerder aan iemand die laat uit bed rolt, voor de TV hangt, alles te veel is, kortom, wil leven in luiheid.
Wie alternatief wil leven komt met luiheid niet ver, en het heeft voor mij ook niet te maken met afzien van moderne techniek, een goed werkende kachel, isolatie van de woning, dingen kopen die lang meegaan, afval reduceren, maar ook, je afvragen of een rit m de auto nodig is, vaak gaat het ook m d fiets, een keer vakantie overslaan, zelf koken, wat U schrijft, een moestuin, er zijn voor iedereen zoveel mogelijkheden, om het kopen en verbranden / weggooien te beperken, onze ouders en grootouders deden dat ook niet zo.
Iedereen zou voor zichzelf moeten denken hoe hij of zij dit "alternatief " een plaats geeft in zijn leven, en ik wil hier ook zeker niet de dominee gaan spelen die iedereen op zijn tekortkoming gaat wijzen, in tegendeel ik leef nu meer ontspannen dan in de tijd van nachtdiensten, overwerk, en geld verdienen, geld verdienen.
 
En daar komt de andere kijk op "alternatief" om de hoek kijken. Alles wat U schrijft NA de eerste zin valt voor mij niet onder deze noemer. En ik ben het ook helemaal met U eens. Het is belachenlijk hoeveel afval alleen verpakking geeft. En als het verzet tegen de huidige verbruiks cultuur ook " alternatief" is dan ben ik het ook. En ik ben het ook met U eens dat er meer is dan alleen geld verdienen, maar de kachel moet ook branden.

net de hele film gezien, met wisselende emoties.
Beide redelijk geschoold, toch niet in staat zonder uitkering te leven.
de liefde voor hun kinderen, bewonderenswaardig.
Maaar, de kinderen onthouden van goede scholing en het voorbereiden op een zelfstandig leven.....
leven als witte zigeuners kan romantisch zijn, helaas ten koste van de kinderen.

Om nog even op de eerste zin van U terug te komen, lees even de 2e zin in het bovenstaande.

En dan de indruk die U op mij maakt: Iemand die na een leven van werken een thuis gevonden heeft in het buitenland. Dicht bij de natuur, die een eigen klein wereldje heeft geschapen rond zichzelf waarin hij gelukkig is zonder als de stress van vroeger. Je kan niet heel de wereld redden, maar je kan wel proberen te zorgen dat jou kleine stukje het paradijs is wat jij wilt dat het is.

Wat U nu doet is waar ik naartoe leef en waarvoor ik werk. En als dat onder "alternatief" valt is het droeviger met de wereld gesteld dan dat ik dacht.
 
Dank voor de reacties, van mijn kant een paar gedachten op die reacties.

Er worden wat negatieve commentaren gegeven met de conclusie dat alternatief leven in Tsjechië blijkbaar toch niet zo eenvoudig is.

Natuurlijk is het zo dat iemand die 300 000 € op de plank heeft liggen, het eenvoudiger heeft, dit soort mensen vinden hun weg wel, maar over hen gaat het hier niet.

Voor wie minder te besteden heeft gaat het ook om vrede te vinden met zichzelf, wanneer uitvoering van hun plan niet helemaal verloopt zoals gedacht, en dat men niet achterblijft met grote financiële problemen.
Zoals die jonge vrouw met die paarden, ze heeft het geprobeerd, het is niet gelukt, geleerd dat een klein eigen bedrijfje starten niet zo eenvoudig is, maar ze zal er geen bankschuld aan hebben overgehouden, geen probleem met belasting of gemeente, ze zal vast ergens anders haar draai hebben gevonden.

Zoals die mensen die 20 jaar bouwen aan hun brouwerij, kennelijk hebben ze toch voldoende plezier in hun uitdaging, hobby.
Wie lid van een postduivenvereniging wordt, kan door een storm in Frankrijk ook het plezier voor een moment verliezen, maar zo is het leven, soms is het even doorbijten.
Die brouwerij ligt op een prachtige plek, en bij een verkoop staan de kopers zeker in een rij, maar dat is voor hun niet belangrijk.

Die man met die bouwval, deze man is geen "doe-het-zelf" man, in 12 jaar heeft hij 2 dingen gedaan, een stroomkast laten plaatsen, want de stroom kwam nog met een kabel door het dak naar binnen, waar de stroomdistributeur kennelijk niet tevreden mee was, en hij heeft de gevel van de schuur geschilderd, alleen was zijn ladder te kort, waardoor het bovenste deel v d gevel het tot nu toe zonder verf moet doen.
Misschien heeft die man andere kwaliteiten? misschien is hij aan het schaakbord een moeilijke tegenstander?, of een lange termijn investeerder? ik weet het niet.

De vraag kwam op wat "alternatief" leven / investeren, precies inhoudt.
Is eigenlijk niet zo belangrijk, dat moet hij of zij zelf invullen in de loop der tijd, er zijn al zoveel modewoorden verschenen en weer verdwenen , wat ik persoonlijk meemaak is, dat wanneer je in de natuur leeft, je gedachten, je kijk op het leven vanzelf veranderen, hoe je dat omzet zal voor iedereen anders zijn.
De Chinese leider Deng Xiaoping werd gevraagd, of die veranderingen die hij voor had, nog wel communistisch genoemd konden worden, waarop zijn antwoord was "wat maakt het uit hoe de kat heet, het belangrijkste is dat hij muizen vangt".

Dan was er de reactie, "leuk allemaal tot je te maken krijgt met de bureaucratie".
Daar zit inderdaad wat in, en men moet dan ook van te voren goed overwegen "ga ik dat mezelf wel aandoen".
Iets algemeens zoals een restaurant, een sauna, daar hebben de bureaucraten zich goed op voorbereid door het opstellen van veel voorschriften, wat natuurlijk ook hun werk is, hun bron van inkomsten.
Dus bij twijfel over de zin, zeker wanneer er een klein budget is, overwegen wat er voor andere mogelijkheden zijn, waar ik later nog op terugkom, en hoop op dit onderwerp ook op reacties.
 
Alternatief leven is denk ik goed mogelijk hier, onafhankelijk zijn van overbodige luxe.
vroeger, heel vroeger zei ik tegen de mensen om me heen die commentaar hadden op alles: rijk worden, accepteren of emigreren.
maar er is een groot verschil tussen ondernemer spelen..... en ondernemer moeten zijn, om zg alternatief te leven.
als ondernemer weet je dat bijv regels voor een sauna voorkomen dat er doden vallen, zoals hier laatst gebeurd is.
de deur ging niet open en aan de verkeerde kant...
en laat me vooral niet beginnen over de vele creatieve idioten die zich met een elektrische installatie bezig houden.
Maar mensen die echt alternatief kunnen leven heb ik nog nooit gezien.
Zelf de keuze maken, onafhankelijk van het sociale systeem/uitkering.
Hier is het meer een kwestie van overleven voor de ouderen met een moestuin.
Hard werken.
tot nu toe zie ik wereldvreemde vogels die hun tijd aan weet ik veel besteden ipv werken.
En met werken bedoel ik thuis de boel opknappen ipv drinken, roken en klagen.
daar is altijd geld voor......
en zolang je daar geld voor hebt, moet je al een kapitalist zijn.
tot slot lijkt het me wel geweldig om met je eigen zonnepanelen, waterbron, stukje bos, afzonderlijk te kunnen leven.
 
En voor de belangstellenden in alternatiev leven in Tsjechije : er is een nieuw boek uitgekomen van Ales Palan met fotos van Johana Posova - "Jako v nebi,jenze jinak " uitgeverij Prostor,2019
 
Bovenaan