Alledaagse dingen, berichten vanuit Tsjechië

Topic in 'Hoe was jouw vakantie in Tsjechië?' gestart door Lina, 22-05-2009.

 1. Dinsdag zijn we naar Kutna Hora geweest. Het was een mooie dag, eerst naar de bottenkerk daarna naar de andere kerk.
  Na een kopje koffie tegenover de ingang van de bottenkerk (waar ik mijn jack heb laten hangen over de stoel:kwaad: achter op de rug staat jeu de boulesclub "t barrierke" dus als je er iemand mee ziet lopen .....) zijn we naar Kutna Hora gegaan. We hebben de Barbara kathedraal en de zilvermijn bezocht verder nog wat rondgewandeld in deze mooie stad.
  Nog even heel gezellig bij Bert (Kutna Hora) een kopje koffie gedronken daarna weer richting Dolni Lanov!
  Gisteravond nog een borreltje gedronken bij Jan en Akkelien.
  Vandaag hebben we vanuit Benecko de wandeling gemaakt naar de uitkijktoren Rozhledna zaly. Die stond al zo lang op mijn lijstje en inderdaad het is prachtig, jammer dat je de toren zelf nog niet in kunt, dat is waarschijnlijk vanaf juli.
  Al bij al toch weer een paar fijne dagen gehad.
   
  Ad Verschoor, Josje2, Baan en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 2. Hey leuk Els! Waarom is de toren gesloten? Zijn ze het aan het opknappen?
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Volgens alle beschrijvingen is de toren het hele jaar open (bij goed zicht?) van 10:00 tot 16:00 uur. :lezen:
   
 4. Ze waren aan het renoveren.
   
  Boya vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ze hebben dat niet gemeld op hun facebook.
  Daar staan wel tijden bij POZOR ZMĚNA OTEVÍRACÍ DOBY/let op verandering van openingstijden.
   
 6. Zomaar een foto uit de velen die ik er dit jaar alweer gemaakt heb, gewoon, omdat het zo bijzonder is:

  Dakgoot.jpg

  Een houten dakgoot met een ? tja wat is het, als drager, prachtig!
   
  Corrie, Josje2, kuurgast en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 7. BRRRAAAAND!!!

  Ik word wakker van een geluid wat ik direct herken. Even luister ik ernaar en vraag me af hoe ik zou reageren wanneer ik hetzelfde geluid op hetzelfde tijdstip in Nederland zou horen. De sirene, of zoals u wilt, het luchtalarm. Ik zou vast niet zo relaxed reageren als nu. In het donker tast mijn hand voorzichtig tussen alle rommeltjes op mijn nachtkastje. Ik zoek aftastend de wekker, die alleen de tijd laat zien als ik er in knijp: 02.29u.
  Omdat ik nu toch wakker ben kan ik evengoed de vochtige versnaperingen van afgelopen avond, om het maar netjes te zeggen, richting septic escorteren. Onderweg naar de wekker vond ik ook mijn bril op het nachtkastje en totaal zinloos, zet ik deze toch maar op. Zo scharrel ik in het donker naar de badkamer, mijn echtgenoot licht snorrend achterlatend. Na een aantal pivo's is hij ook op dit tijdstip nog buiten bewustzijn, ik denk dat wanneer die sirene in onze tuin zou staan hij het nog niet opgemerkt zou hebben. Vanuit de badkamer heb ik, ook zittend, een panoramisch uitzicht over het dorp. Van veel panorama is er trouwens op dit uur geen sprake, het hele dorp is in duisternis gehuld op zo'n doordeweekse dag, zelfs geen lantaarnpaal die brandt, echt totale duisternis. En dit elke nacht een aantal uren lang, om energie te besparen, een goede zaak. Het is dat het niet matched met mijn biologische klok maar je zou er op een heldere nacht voor opblijven omdat de sterrenhemel op dit uur zonder al dat kunstlicht nog eens 1000x mooier is dan voor middernacht. Toch brandt er licht, uiteraard bij de brandweerkazerne waar wij vanuit de badkamer direct zicht op hebben. Hier in Tsjechië geen oproep van de meldkamer op je pieper maar gewoon het luchtalarm laten loeien! En het werkt. Steeds meer lampen springen aan en de garagedeuren zwaaien open.

  Ik, nog steeds in het donker, spoel het toilet door en loop naar beneden om de kat na haar nachtelijke muizenjacht weer binnen te laten. Samen lopen we de trap op, ik schoorvoetend, zij als ervaren nachtdeskundige in snelle draf. Ik kijk nog even richting brandweerkazerne waar juist twee brandweerauto's met blauwe zwaailampen en loeiende sirenes de kazerne uitrijden. Ik hoop natuurlijk dat ze voor niets uitrukken... Terwijl de blauwe lichten en het sirenegeluid in het donkere gat van het dal verdwijnen gaan ook de lichten in de kazerne weer uit. In het donker weet ik het bed feilloos terug te vinden, al was het alleen al vanwege het geluid van mijn snorrende echtgenoot. Terwijl de kat zich op het voeteneind nestelt druk ik nog even mijn wekker in: 02.35u. Slechts ruim 5 minuten zijn er verstreken tussen het luchtalarm dat het hele dorp deed wakker schudden en het vertrek van de twee brandweerauto's uit de kazerne, goed gedaan jongens!

  avia-pred-renovaci-1.jpg tatra-pred-prestavbou.jpg
  De brandweerkazerne
  http://www.stream.cz/uservideo/22684-tatra-148-cas-32
   
  krob, Tabe, Ad Verschoor en 9 anderen vinden dit leuk/interessant.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Wat druk jij je netjes uit met licht snorrend. Is hij op andere tijdstippen dan ook buiten bewustzijn. :stout:
  Zoveel nachtelijk kabaal in een dorp waar de weg ophoudt.
  Erg leuk beschreven.:toppie:
   
  ave271 vindt dit leuk/interessant.
 9. Normaal zijn die twee kleine 0,3cl bier:fluit: die hij in NL drinkt om 02.30u allang uitgewerkt hoor. :stout:
   
  kuurgast en ave271 vinden dit leuk/interessant.
 10. Sinds ik in een dorp woon, ken ik nu ook de connectie tussen luchtalarm en brandweer. Leuk om te lezen!
   
  Lina vindt dit leuk/interessant.
 11. skenovat0036.jpg Vysocké zelí kool2.jpg

  Kachní stehno se knedlíky a červené zelí

  Een beetje Tsjechië-ganger weet precies wat ik hier mee bedoel: een populair gerecht op de Tsjechische menukaart oftewel eendenbout met knoedel en rode kool. Wel graag minimaal een dag van tevoren bestellen, dat is vanwege de eend. Of... zou het voor de rode kool zijn?? ;)

  Standaard groente bij de maaltijd kennen ze in Tsjechië nauwelijks, zeker niet zoals wij dat in Nederland kennen, maar kool... dat krijg je echt werkelijk o-ver-al standaard bij, meestal in de vorm van rauwkost. Wit en/of rood. De rode kool, de červené zelí, maar ook de witte, groeit onder andere ook hier onder tegen "onze" heuvel aan. Volgens de kenners is dit echter niet zomaar een červené zelí, het is vysocké zelí. Een echte specialiteit die alleen in deze regio rond Vysoké n.J. wordt geteeld en landelijke bekendheid geniet. Het aantal boeren dat deze koolsoort nog kweekt is op één hand te tellen. De fragiele kool met zijn speciale puntige vorm (als spitskool) en unieke smaak moet met zorg worden gekweekt, behandeld en geoogst. Deze specifieke vorm en pittige smaak zou volgens de kenners verkregen worden door de wind die op grotere hoogte over de bergen en heuvels waait. Zaai het elders en de smaak en vorm zijn anders dan die van de vysocké zelí. De kool wordt zo rond half oktober geoogst en tot die tijd “bewaakt”, het veld bij ons huis is zelfs helemaal omheind met schrikdraad om wildvee geen kans te geven zich tegoed te doen aan dit rode goud. Onze nu nog kleine Ries heeft daar al eens onaangenaam kennis mee gemaakt. Sinds we deze achtergrond van de rode kool nabij ons huis kennen kijken we wel met iets andere ogen naar de kolenvelden in de regio, een klein beetje zoals bijvoorbeeld een Fransoos naar verschillende wijngaarden kijkt... en vertellen we altijd dat je de eendenbout met knoedel en rode kool een dag van tevoren bij een restaurant moet bestellen vanwege de bijzondere vysocke zelí... niet vanwege de eend. ;)

  kolen2.jpg kolen1.jpg
  De vysocké zelí velden bij ons huis

  Echte vysocke zelí kopen? www.vysockezeli.cz
   
  Tabe, krob, Ad Verschoor en 5 anderen vinden dit leuk/interessant.
 12. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  mooi, die paarse velden
   
 13. Ja :) begrijp eigenlijk niet waarom ze het -rode- kool noemen. ;)
   
 14. Maar wel lekker!!
  Ik vind het echt heerlijk de kool als rauwkost.
   
 15. En gezond! :ja: Bevat veel vitamines, is goed voor zenuwstelsel, bloedsomloop en darmen. :D
   
  elske en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 16. Vandaag eens een kijkje gaan nemen in Lazne Belohrad.
  We zijn een paar jaar geleden een weekje in Marianzka Lazne geweest en waren wel benieuwd hoe het in Lazne Belohrad is.
  De navigatie geeft meteen vooraan in de straat bestemming bereikt, helaas een supermooi gebouw maar geen kuuroord te bekennen, na wat rondvragen bleek het achter in de straat te zijn en was het een soort kliniek.
  Wij binnen gevraagd de dame van de receptie verwees ons naar een hotel "tree of live", dat zag er wel mooi uit maar wij hadden een heel ander idee van het kuurcentrum.
  Na wat lekkers gegeten en gedronken te hebben zijn we via binnenwegen een hele mooie route terug naar huis gereden, toch al bij al een mooie dag geweest.
   
  Lina, Ad Verschoor en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 17. Qua plaats sowieso niet te vergelijken, van kuuroorden weet ik verder niets :P we hebben Kuurgast daar wel eens naartoe gebracht, zij heeft ervaring. :) Mooie route inderdaad, wij rijden af en toe wel eens over Pecka naar Erik en Nancy, mooi uitzicht op hrad Pecka, een beetje om maar de moeite waard.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dan stond je waarschijnlijk voor Hotel Lázeňský dům.

  [​IMG]

  We zijn daar eens binnen geweest aan linkerkant of we daar konden eten maar dat kon niet.
  Het kuuroord zelf bestaat uit enkele hotelgebouwen, aan beide zijden van de weg met een brug over de weg aan elkaar verbonden. De behandelingen zijn in het gebouw waar je bij de receptie bent geweest. Bij die receptie is een barretje waar je goede koffie kan drinken met wat lekkers erbij. Aan beide kanten van dat barretje zijn gangen waar de behandelruimtes zijn en daarachter het zwembad (tijden vrij zwemmen zie hier). Daar zie je van buitenaf alleen maar deuren en verder niets, een verdieping hoger idem. Een deel van de eetzaal in hotel Grand is nu in gebruik als restaurant voor mensen van buitenaf, heb niet gekeken naar menu of prijzen, maar zal niet echt duur zijn.
  In hotel Anne Marie is beneden een sauna en ruimte voor stoom/modderbad waar je ook heen kan via afspraak bij de receptie van het hoofdgebouw, zie PDF, en achter dit gebouw is de midgetgolfbaan.
  Hotel Tree of Life is een nieuw luxe hotel waar ook kuurbehandelingen gegeven worden en je kan gebruik maken van het restaurant of het wellness gedeelte met sauna, wirlpool etc, zie treeoflife.cz, dit alles in badkleding. Voor wandelaars is er aan de overkant een park vanwaar vertrekpunt met diverse wandelroutes.
  Zoals je gezien hebt, is het heel anders dan Mariánské Lázně of Karlovy Vary. Het is een dorp met regionale functie omdat er een grote school staat voor voortgezet onderwijs. Er zijn verschillende winkels met natuurlijk de gebruikelijke Vietnamees, maar ook een goede schoenenwinkel to de České spořitelny (bondsspaarbank met rechtsbuiten een bankomat) en aan de weg van het kuurhotel mooie tassen, sjaals, sieraden en meer op de hoek met torentje Krámek Věžička.
  In het dorp kan je goed eten bij hotel U Kapra, restaurace Na Mostě en op de hoek bij de kerk restaurace U Sehnalů.
   
  elske, Lina en krob vinden dit leuk/interessant.
 19. Zaterdag zijn we naar de markt in Polen geweest, een paar km. over de grens bij Nachod. Wat een drukte, vooral kleren, van babykleertjes tot trouwjurken en veel mooie pakken voor de mannen. Later hoorde ik dat we waarschijnlijk nog een gedeelte gemist hebben:confused: met andere spulletjes.
  Er staan bussen geparkeerd uit Tsjechie, kun je nagaan, je kunt er dan ook gewoon met kronen betalen.
  Later teruggereden naar Dvur Kralove waar we wat gegeten hebben, waarna we doorgereden zijn naar hotel Pod Zvicinou van Nancy en Erik waar het Pivofeest was.
  Dat was echt een succes, het was prachtig weer, dat werkte zeker ook mee. Wat is het daar toch mooi, dat hotel, schitterend iedereen zou dat eens moeten zien!! Natuurlijk waren er wat bekende (Hollanders), gezellig.
  Er was muziek, er werd gedanst door een dansgroepje en natuurlijk was er bier.....
  Later op de avond lekker gegeten bij Drevenka en weer een dag voorbij. :slik:
   
  Tabe, soesje, Lina en 6 anderen vinden dit leuk/interessant.
 20. ave271, Pelhřimov, Ad Verschoor en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina