Aktualizujeme: Pomoc občanům - mimořádná přeprava v Evropě.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Aktualizujeme: Pomoc občanům - mimořádná přeprava v Evropě.

Informace o možnosti využít mimořádné autobusové spojení pro občany, kteří se v důsledku opatření proti šíření nového koronaviru nemohou přepravit z různých evropských zemích zpět do ČR.
Vyzýváme občany, aby si v prvé řadě zajistili dopravu zpět do ČR individuálně. V případě, že přilétáte na letiště do Německa nebo Rakouska, využijte primárně vnitrostátní komerční přepravu na hranici s ČR (např. železniční spojení Vídeň - Gmünd). Z hraničního přechodu Vám již může pomoci se zajištěním přepravy rodinný příslušník či osoba blízká. Máte-li rodinného příslušníka, který pro Vás může dojet na letiště v zahraničí, vztahuje se na něj výjimka pro vycestování z ČR, pokud doloží letenku nebo palubní vstupenku.
Mimořádné přepravy se mohou zúčastnit pouze občané ČR, kterým byla zrušena navazující doprava do ČR v důsledku zavedených opatření.
Na všechny cestovatele bude nahlíženo jako na cestovatele z rizikových zemí a přeprava nebude umožněna osobám, které budou vykazovat příznaky onemocnění.

21.3. SOBOTA připravujeme
AMSTERDAM - 1 autobus 21. března 2020 v 17.00 hod. (kapacita naplněna!)
Parkoviště autobusů před příletovou halou - nástupiště "BUS C" - Tel: +31(0)642131657
FRANKFURT - 1. autobus 12:00, 2. autobus 22:00 - Tel: +491702479956 - Terminál 1 - autobusové parkoviště
Zdroj mzv.cz.
 

kuurgast

Donateur
Informace k odjezdům:
25.3. STŘEDA připravujeme

AMSTERDAM - 1 autobus 17:00 (kapacita naplněna!), odjezd z parkoviště autobusů před příletovou halou - Tel: +31(0)642131657

PAŘÍŽ - 1 autobus 20:00-22.00 (bude potvrzeno), odjezd od letiště CDG, tel. pro Paříž: +33607 764394 nebo +33680389235

BERLÍN - 1 autobus 20:00 -Tel.: +491702479956 www.mzv.cz/berlin

24.3. ÚTERÝ připravujeme
BERLÍN - 2 autobusy 20:00 -Tel.: +491702479956 www.mzv.cz/berlin
Zdroj mzv.cz/jnp/cz/cestujeme.
 

kuurgast

Donateur
Návrat z Nizozemska - možnosti aktuálně, automobilem a nově mimořádná autobusová doprava v Evropě COVID-19 u vybraných přepravců.

Jak se vrátit z Nizozemska do ČR?
Přímo automobilem. Nově tedy mimořádnou autobusovou přepravou soukromého dopravce. Již od čtvrtka 26. března 2020!
Případně letecky nebo vlakem s překročením českých hranic z Německa. KLM nabízí lety do Prahy jen do pátku 27. března 2020.
NOVÁ MOŽNOST!!! Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí komerční autobusová doprava z Amsterdamu již od tohoto čtvrtka (26.3.2020)!

Zdroj mzv.cz/hague/cz.

Modelové situace k jednotlivým výjimkám
Zdroj mvcr.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
#STAV_NOUZE_ZAHRANIČÍ,

Pomoc a prakticke informace pro Čechy v zahraničí
Mohlo by Vás zajímat: 15/3 založili krajané FB skupinu #STAV_NOUZE_ZAHRANIČÍ, ke sdílení praktických informací a zkušeností s návratem do ČR (aktuální stav, pomoc s dopravou, rady pro rodiny s dětmi, pomoc seniorům, call centra atd.. :)
Zdroj facebook.com/groups.
 

kuurgast

Donateur
Nová opatření pro pendlery - platná od pondělí 30. 3.

C) Pendleři překračující hranice mezi ČR a Německem a Rakouskem

Musí pendlovat pouze v turnusech, každý turnus musí mít nejméně 21 kalendářních dní (tzn. neplatí podmínka četnosti překračování)
Nemusí splňovat hranici 100 km dojezdnosti. Pokud však jedou dále než 100 km, mohou k této cestě využít pouze hlavní hraniční přechody s režimem 24/7.

Stále platí povinnost mít potvrzení od zaměstnavatele o pendlování (na text o 100 km se již nebere zřetel).
Mezi turnusy musí absolvovat nařízenou karanténu v délce 14 dní, tu si musí zajistit u svého lékaře a při zahájení nového turnusu musí doklad předložit policii.

Elektronická knížka přeshraničního pracovníka:
Policie nově povede elektronickou knížku přeshraničního pracovníka, kam bude zaznamenávat přechody státní hranice jak u občanů ČR, tak u pendlujících cizinců (EU občanů). Bude tak možné jasně určit, zda osoba dodržela režim 21 dní a případně i nařízenou karanténu. Porušení povinné karantény je přestupkem a policie oznámení předá k vyřízení a k uložení sankce.

Porušení délky turnusu:
Bude-li se osoba vracet zpět domů do České republiky, může tak učinit i dříve než po 21 dnech - ale ztrácí tímto postavení pendlera a nebude již do Německa nebo Rakouska vpuštěna v režimu pendlera.
Varujeme před obcházením pravidel policie bude od 26.3. přesně evidovat vstupy a výstupy pendlerů.

Pendleři a rodiny:
Pendler překračující hranici do Německa nebo Rakouska za účelem výkonu práce si s sebou může vzít rodinné příslušníky (nutno prokázat rodným a oddacím listem), po návratu i pro rodinné příslušníky platí povinnost nahlásit se na karanténu.

Pendlerem zůstává jenom ten, kdo pravidelně překračoval hranice za účelem výkonu práce bez toho, aniž by na území toho státu, kde pracuje, měl bydliště. Toto nové usnesení vlády tedy nerozšířilo skupinu osob, které jsou pendlery, rozšířilo pouze 100km hranici a stanovilo povinnost turnusování pro skupinu překračující hranice s Německem nebo Rakouskem.

4. Nejčastější otázky a odpovědi

Vyzvednutí nákladního vozu v zahraničí
Vyzvednutí vozu je možné, při průjezdu hranicemi je nutné se prokázat profesní způsobilostí řidiče a mít vyplněný formulář ze stránek Ministertsva vnitra - Potvrzení pracovníka mezinárodní dopravy - formulář je ke stažení v příloze na této stránce dole.
Zdroj mdcr.cz.
 
Bovenaan