Afrikaanse varkenspest

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Afrikaanse Varkenspest breidt zich uit naar Tsjechië

Zlín – Bij een wild zwijn in de regio Zlín, in het oosten van Tsjechië, is Afrikaanse Varkenspest vastgesteld. Dat maakt de diergezondheidorganisatie OIE bekend. Dit is het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Tsjechië.

De Deense autoriteiten beschouwen Tsjechië als hoog risico gebied. Dit betekent dat veewagens die uit Tsjechië komen, zeven dagen in quarantaine moeten na reiniging en desinfectie.

De locatie waar de besmetting is vastgesteld, ligt 100 kilometer van de grens met Polen en 50 kilometer van de grens met Slowakije. Polen is het enige buurland van Tsjechië waar het virus voorkomt. In Slowakije is het virus nog nooit gevonden.

Het dichtstbijzijnde geval van Afrikaanse Varkenspest ligt op 400 kilometer afstand in Oekraïne. Het is niet duidelijk waar de besmetting vandaan komt.

Bron: boerderij.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië bouwt hek om varkenspest te isoleren

De Tsjechische regering bouwt een hek rondom het bosgebied in de regio Zlín waar het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) rondwaart. Dat meldt SUS. Het hek van stroomdraden wordt 45 kilometer lang. Het hek voorkomt dat besmette wilde varkens uit het gebied trekken en het weert niet-geïnfecteerde wilde zwijnen uit het besmette bosgebied. De staat betaalt de aanleg van de omheining.

Tsjechië is het tweede land na Polen dat een omheining inzet om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zowel binnen het besmette gebied als in de aangrenzende gebieden wordt de jacht op wilde zwijnen flink opgevoerd. Het eerste geval in de regio ZlÍn in Tsjechië werd eind juni bekend. Inmiddels is bij 72 van 115 dode wilde zwijnen in deze regio AVP vastgesteld.

Bron: boerderij.nl
 

kuurgast

Donateur
Geen waarschuwing voor varkenspest, maar voor de ziekte van Aujeszky bij wilde zwijnen in Usti regio.

3-170331-terlicko-nemoc-aujeszkyho-choroba-varovani-clone_denik-630.jpg


Uit de resultaten van monitoring blijkt dat ongeveer 1/5 van de wilde zwijnen op het hele grondgebied van de Tsjechische Republiek antilichamen tegen het Aujeszky-virus hebben.
Bron bezpecnostpotravin.cz.

Vooral het gebied tusen Most en Chomutov is een verhoogd aantal wilde zwijnen besmet.
Bron mostecky.denik.cz.

Aujeszky is een dodelijke ziekte voor zowel honden als katten. Honden en katten kunnen ziek worden door (in-)direct contact met besmette wilde zwijnen. Geïnfecteerde honden en katten krijgen neurologische klachten die meestal beginnen als ernstige jeuk. Dieren worden zwak, apathisch, krijgen krampen, kunnen gaan kwijlen, krijgen een oppervlakkige ademhaling en onregelmatige hartslag.
Ook andere diersoorten zijn gevoelig voor Aujeszky: runderen, schapen, geiten, nertsen, muizen en ratten kunnen na infectie ziekteverschijnselen vertonen. Paarden en pluimvee zijn nauwelijks gevoelig.
De ziekte is gelukkig ongevaarlijk voor de mens.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen vinden antistoffen tegen varkenspest

Tsjechische dierenartsen hebben antistoffen tegen Afrikaanse Varkens Pest (AVP) gevonden in het bloed van één van de zes wilde zwijnen die zijn gevangen in het Ostrata gebied in de regio Zlìn. Dat meldt Týden.



Daarmee komt het totaal aantal gevonden niet zieke wilde zwijnen met antistoffen op 19. Levende dieren met antistoffen hebben het virus overleefd. Daarnaast betekent dit dat het virus mogelijk nog steeds in het gebied aanwezig is.

Bron: nojg.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië introduceert controles op import van varkensvlees.

Geïmporteerd varkensvlees uit landen waar Afrikaanse varkenspest optreedt, wordt vanaf 2 oktober in de Tsjechische Republiek gecontroleerd volgens informatie van de Tsjechische veterinaire autoriteiten (SVS) op donderdag.
Tsjechische importeurs van varkensvlees en varkensvleesproducten uit landen waar Afrikaanse varkenspest is bevestigd, zullen verantwoordelijk worden gehouden voor het testen van dergelijke importen voor het virus.
De ziekte is momenteel in toenemende mate aanwezig in België en Polen. Deze twee landen behoren tot de belangrijkste herkomstlanden van varkensvlees in de Tsjechische Republiek.
De verordening is van toepassing op alle Tsjechische detailhandelaren die vaekensvlees importeren uit België, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië of Hongarije. Onderzoek van het vlees voor het varkensvirus kost de importeurs 1.100 kronen (40 euro). Als ze zich niet aan deze verplichting houden, krijgen ze een boete van maximaal twee miljoen kronen (bijna 80.000 euro).
Bron radio.cz/de.
-------------------------------------------------------------------
EU vraagt Tsjechië om handelsmaatregelen voor de Mexicaanse griep te verduidelijken.

De EU-directeur zei vrijdag dat het de Tsjechische autoriteiten heeft gevraagd om een beslissing te verduidelijken om staten te vragen de export naar het land op Afrikaanse varkenspest te testen.
"We hebben contact gehad over deze kwestie," zei een woordvoerster, eraan toevoegend dat de Europese Commissie de Tsjechische veterinaire autoriteiten om verduidelijking van hun intenties had gevraagd.
EU-controles zorgen voor een veilige handel in producten, zei ze, "eventuele aanvullende maatregelen worden als ongerechtvaardigd beschouwd."
Bron reuters.com.
 

Ad Verschoor

Donateur
Brussel verbiedt Tsjechische controle Belgisch varkensvlees

De Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat zij eenzijdige handelsbeperkende maatregelen van de lidstaten (zoals controles op vlees uit een andere lidstaat) die verder gaan dan de afspraken binnen de EU, niet zal dulden.

varkenspest_wildzwijn_rvs_93.-detail.jpg


Volgens een woordvoerder van de Commissie gaat het om een wettelijk bindende regeling die door alle lidstaten werd goedgekeurd en waaraan elke lidstaat zich dan ook te houden heeft. Gebeurt dat niet, dan zal de Commissie tegen deze inbreuk, die neerkomt op ongeoorloofd protectionisme, optreden.

De Commissie reageert hiermee op het feit dat Tsjechië gedreigd heeft om varkensvlees uit landen waar de Afrikaanse varkenspest heerst, te gaan controleren. Tsjechië, dat zelf door de dierenziekte werd getroffen en na veel inspanningen de epidemie te boven kwam, wil hardere garanties dat Brussel voorkomt dat de varkenspest zich verder over het Europese grondgebied verspreidt.

Controles
Alhoewel tot nu toe alleen Tsjechië heeft gedreigd met controles op varkensvlees, heeft ook een aantal Oost-Europese EU-lidstaten, waaronder vooral landen die door de varkenspest zijn getroffen, de Europese Commissie informeel gevraagd om hard op treden tegen België als de in het zuidoosten van het land heersende varkenspest onder everzwijnen dat vereist.

„De boodschap is duidelijk. De Commissie moet niet met twee maten meten”, aldus een Tsjechische diplomaat bij de EU in Brussel. Naar in de Tsjechische hoofdstad Praag verluidt, zijn de controles nog niet begonnen, maar zijn de plannen officieel nog niet van de baan. Het gaat om controles op varkensvlees uit landen die getroffen zijn door de Afrikaanse varkenspest. Behalve België zijn dat Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.

Succesvol
De Europese Commissie is bereid tot overleg met Tsjechië, maar volgens de Commissie-woordvoerder zijn en blijven de aangekondigde controles illegaal omdat ze pas mogen worden gehouden als Brussel daarvoor toestemming geeft. Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis erkent wel dat de maatregelen die Tsjechië genomen heeft om de ziekte te bestrijden (zoals het tegengaan van de migratie van de zwijnenpopulatie), succesvol zijn geweest en behulpzaam kunnen zijn in de Belgische situatie.

Ook geeft de commissaris toe dat het omheinen van parkeerplaatsen om zwijnen buiten te houden en de systematische verwijdering van afval van snelwegparkings, dringende preventieve maatregelen zijn tegen de verspreiding van de ziekte.

Bron: pigbusiness.nl
 

kuurgast

Donateur
Naar in de Tsjechische hoofdstad Praag verluidt, zijn de controles nog niet begonnen, maar zijn de plannen officieel nog niet van de baan.
Veterinaire autoriteit trekt beslissing op tests voor Afrikaanse varkenspest in.

Na overleg met de Europese Commissie heeft de nationale veterinaire autoriteit haar beslissing voor extra controles van geïmporteerde varkensvleesproducten teruggedraaid. Tegelijkertijd sluit het ministerie echter de invoering van noodmaatregelen in de toekomst niet uit.

"De situatie van de Afrikaanse varkenspest zal ik in de komende dagen intensief onderhandelen met EU-commissaris (Gezondheid en voedselveiligheid) Vytenis Andriukaitis en in de toekomst de mogelijke invoering van buitengewone veterinaire maatregelen niet uit te sluiten", zei minister van Landbouw Miroslav Toman.
Bronnen radio.cz/en + ceskenoviny.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
EU bepleit Tsjechische aanpak Afrikaanse varkenspest

De Tsjechische aanpak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen lijkt succesvol te zijn. De Europese Commissie bepleit die aanpak in meer landen, zegt Bernard Van Goethem van de afdeling crisismanagement van het directoraat Gezondheid en Voedsel van de Europese Commissie.

Bij de Tsjechische methode om een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) te voorkomen, worden alle dode wilde zwijnen onder gecontroleerde omstandigheden uit de natuur gehaald. Daarmee wordt de bron van het virus weggenomen. Het AVP-virus kan maandenlang in karkassen van besmette dieren aanwezig blijven, zegt Van Goethem. Bovendien worden hekken rondom het besmette gebied gezet om te zorgen dat er geen mensen inkomen en er geen varkens uitgaan. In Tsjechië zijn inmiddels 6 maanden geen nieuwe uitbraken vastgesteld. Van Goethem verwacht dat het land binnenkort weer vrij van AVP wordt verklaard.

Bron: boerderij.nl
 

kuurgast

Donateur
Afrikaanse varkenspest: besmet gebied weer toegankelijk

De Tsjechische autoriteiten hebben de maatregelen tegen de onder wilde zwijnen woekerende Afrikaanse varkenspest versoepeld.

In het infectiegebied van 90 km2 rond de Oost-Moravische stad Zlín mogen bossen en velden weer worden betreden, zei het Veterinary Office van de overheid op maandag. Het verbod was van kracht sinds midden 2017.

Met de verandering reageren de autoriteiten op de verbetering van de situatie in Tsjechië. De laatste besmette kadavers zijn in het infectiegebied rond Zlín meer dan zeven maanden geleden gevonden.

Bron radio.cz/de.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië binnenkort AVP-vrij

Tsjechië-AVP-hekwerk-150x150.jpg


Tsjechië kan binnen enkele weken alle beperkingen die ingesteld zijn als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP) opheffen. De Europese Commissie (EC) heeft dat op 26 februari voorgesteld aan alle EU-lidstaten, die daar positief op reageerden. Minder dan twee jaar nadat het land voor het eerst werd getroffen door AVP bij wilde zwijnen is het gelukt de ziekte uit te roeien.

Formeel zal de EC het besluit nog goed moeten keuren. Dat zijn formaliteiten die de komende weken afgewerkt worden.
Op 26 juni 2017 werd in Tsjechië de eerste AVP-besmetting bevestigd. De grote vraag was hoe het in de regio Zlín was gekomen. Een afstand van 400 kilometer en 450 kilometer tot smethaarden in de Oekraïne en Polen. Genotypering wees uit dat het aangetroffen AVP-virus verwant was aan stammen die waren aangetroffen bij AVP-besmettingen in Moldavië, Oekraïne en Rusland. In 2017 zijn in Tsjechië 191 kadavers van wilde zwijnen positief getest op AVP (op een getest aantal van 1.622 dieren). In april 2018 werd voor het laatst melding gemaakt van AVP bij zeven kadavers van wilde zwijnen. Daarmee kwam het totaal op 21 wilde zwijnen dat in 2018 positief werd getest op AVP (1.404 dieren getest in heel 2018). Verder meldt het land dat er 18 wilde zwijnen door jagers zijn gedood waarbij AVP kon worden aangetoond. Besmettingen zijn alleen aangetroffen in de regio Zlín en er is geen enkel commercieel varkensbedrijf besmet geraakt in Tsjechië.

Omheinen en isoleren
De aanpak van het omheinen en isoleren van het kerngebied waar AVP-besmettingen zijn aangetroffen, een hoog risico-zone en een gebied met lager infectierisico heeft gewerkt. In het kerngebied is intensief naar kadavers gezocht (premie er kadaver) en zijn geen bezoekers toegelaten. Twee maanden later gestart met vangkooien en daarna is de jacht stapsgewijs opgevoerd. De 23 varkensbedrijven met in totaal zo’n 16.000 dieren in dat gebied zijn vrij gebleven van AVP.
In het gebied met een lager verspreidingsrisico en in de rest van de regio Zlín mochten wilde zwijnen na de eerste AVP-uitbraak niet worden bijgevoerd. Ook werden ze intensief bejaagd. Voor elk gedood dier kregen jagers een premie.
De Tsjechische aanpak is volgens de EC een voorbeeld van een succesvolle strategie om verspreiding van AVP tegen te gaan en de ziekte zelfs uit te kunnen roeien. Die aanpak is nu ook in België toegepast. Het beleid in de EU is effectief en er is geen plaats voor ongerechtvaardigde handelsbeperkingen, vindt de EC. Ondanks het Tsjechische succes blijft de strijd tegen Afrikaanse varkenspest in volle gang.

Bron: varkens.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië levert bewijs dat AVP te verslaan is
Tsjechië hield consequent vast aan voorschriften, rekende af met AVP en is nu een jaar ziektevrij.

Tsjechië geldt onbedoeld als veterinair gidsland. De Tsjechen deden wat afgelopen jaren geen land lukte: afrekenen met Afrikaanse varkenspest (AVP). De Tsjechische methode is nu een voorbeeld in de hele EU om af te rekenen met AVP.

Het ging in Tsjechië mis op 21 en 22 juni 2017 in Příluky u Zlína, in het Zlín-district. Daar werden 2 dode, wilde zwijnen gevonden. De nationale veterinaire dienst Jihlava bevestigt op 26 juni 2017 dat het AVP is. Half april 2018 zijn 230 AVP-gevallen in wilde zwijnen bevestigd, waarvan 212 dood aangetroffen dieren en 18 afgeschoten zwijnen.

002_917_IMG_013_collectingofshotWBbySVAwithelpofFireRescueServic.jpg

Het verzamelen van dode wilde zwijnen gebeurt volgens een protocol om versleping van de ziekte te voorkomen - foto: SVA.

De meest recente AVP-gevallen dateren van 8 februari 2018 (afgeschoten wilde zwijnen) en van 15 april 2018 (dood gevonden zwijnen). Alle positieve gevallen zijn aangetroffen in een gebied van slechts 89 km2. In reguliere varkenshouderijen is geen AVP geconstateerd. Het land is nu ruim een jaar AVP-vrij.

Veterinaire controlemaatregelen en preventie
Na de ontdekking van de eerste AVP-positieve zwijnenkarkassen nam de Tsjechische overheid meteen veterinaire maatregelen. In overeenstemming met de Richtlijn 2002/60/EC van de Europese Commissie en de nationale wetgeving.

Het besmette gebied is 27 juni 2017 in kaart gebracht. Het gebied rondom het besmette gebied – waar intensief gejaagd mocht worden – is vastgesteld op 13 juli 2017. De risicogebieden zijn vastgesteld op basis van het reguliere toezicht en het verspreidingsgebied van de zwijnen.

Autoriteiten startten een actieve zoektocht naar karkassen van wilde zwijnen in het besmette gebied.

De veterinaire maatregelen betreffen onder andere een jachtverbod in het besmette gebied en een voerverbod van wilde zwijnen. Onderzoek naar de epidemiologische situatie is in het hele besmette gebied uitgevoerd.

De autoriteiten starten een actieve zoektocht naar karkassen van wilde zwijnen in het besmette gebied. Lokale jagers voeren de zoektocht uit, volgens de hygiëneprotocollen. Voor elk dood wild zwijn beuren ze geld. Erkende dierenartsen nemen de monsters. Aan de rand van de hoogrisicozone is geur- en elektrische afrastering geplaatst. De kernzone is 57 km2. Niemand mag de zone binnen zonder toestemming.

Jagen in het kerngebied
Jagen is strikt verboden in het kerngebied. Uitzonderingen waren er later wel, maar alleen voor erkende lokale jagers die door de Tsjechische veterinaire dienst (SVA) zijn getraind op gebied van biosecurity. De SVA trainde zo’n 1.300 jagers. Er is alleen individuele jacht toegestaan, nadat er voldoende gegevens zijn verzameld over de verspreiding van de ziekte. Die gegevens hebben vooral betrekking op de laagrisicozone.

003_471_IMG_009_piglet.jpg

De vondst van een karkas van een dood, jong zwijn. Die zijn ook getest op het virus en besmettingsrisico - foto: SVA.

Ook in de hoogrisicozone zijn gegevens verzameld die vanaf 11 september 2017 bekend zijn gemaakt. Alle wilde zwijnen die in het besmette gebied bejaagd werden, moesten veilig af worden gevoerd naar destructiebedrijven, waar ze werden getest op AVP.

Om het aantal zwijnen in het hoogrisicogebied verder te reduceren, zijn scherpschutters van de politie ingezet

Karkassen zijn identificeerbaar met een zegel en werden in een plastic zak naar de dichtstbijzijnde weg gedragen voor transport naar het destructiebedrijf.

Om het aantal zwijnen in het hoogrisicogebied verder te reduceren, zijn scherpschutters van de politie ingezet. Dat startte op 16 oktober 2017. De schutters schoten 157 wilde zwijnen, 8 daarvan testten positief voor AVP.

De gewenste reductie van het aantal wilde zwijnen in het kerngebied werd gehaald. Maar ook buiten het kerngebied werd AVP geconstateerd.

Zoektocht naar zwijnenkarkassen
Karkassen van wilde zwijnen vormen het grootste risico voor de verspreiding van AVP. Daarom is tussen 22 maart 2018 en 22 april 2018 een intensieve zoektocht gestart naar karkassen.

Voor elk karkas werd een premie uitgeloofd. Gedurende deze maand zijn 56 karkassen gevonden. Waarvan 10 AVP-positieve, die alle 3 tot 6 maanden oud waren. Monsters met positieve resultaten zijn naar het Europese Referentielaboratorium voor AVP in Madrid gestuurd.

Dit laboratorium bevestigde de vondst van AVP. Kweektesten tonen dat er geen levend virus in de monsters zit en dat de karkassen geen risico vormen voor de verspreiding van AVP.

Er kwam ook een verbod op het houden van varkens in backyard-boerderijen in hoogrisicogebied

Tegelijkertijd doet de SVA er alles aan om AVP weg te houden bij reguliere varkens. De biosecurity op bedrijven wordt sinds juli 2017 officieel gecontroleerd. Een van de kerntaken in het besmette gebied is het verlagen van het risico op ziekte-insleep en het voorkomen van contact tussen wilde zwijnen en reguliere varkens.

Voor het transport van varkens is toestemming nodig van de SVA. Het is daarnaast verboden om stro en gras als voer te gebruiken en om graangewas van de meest recente oogst uit het besmette gebied te voeren.

Varkens moeten in de stal blijven en boeren en bezoekers gebruikten speciale kleding en schoenen in de stallen. Er kwam ook een verbod op het houden van varkens in backyard-boerderijen in het hoogrisicogebied.

004_579_IMG_varkenstransportFotostudioAtelier68.jpg

In de Zlín-regio zijn alle varkenshouderijen in kaart gebracht. Onder meer de plicht om varkenstransporten te monitoren, minimaliseert het risico op verspreiding van AVP - foto: Fotostudio Atelier 68.

Alles in kaart gebracht
In de Tsjechische Zlín-regio zijn alle varkenshouderijen in kaart gebracht. De plicht om varkenstransporten te monitoren, een systeem voor vroege detectie, regelmatige bezoeken van dierenartsen en een systeem om zieke of dode dieren te testen op varkenshouderijen minimaliseren het risico op verspreiding van AVP. Dit alles resulteert er in dat geen AVP wordt aangetroffen buiten het besmette gebied. Niet bij zwijnen en niet bij reguliere varkens.

In heel Tsjechië testen de autoriteiten nog steeds dode zwijnen op het virus. Het voeren van wilde zwijnen is verboden, uitgezonderd voor de jacht. Er loopt nog steeds een monitoringprogramma en preventieve maatregelen bij varkenshouders zijn van kracht. Officiële boerderijcontroles richten zich nog steeds op bioveiligheid. Tenslotte is er een verbod op het voeren van reguliere varkens met keuken- of cateringafval

Herkomst van besmetting blijft vaag
Het was onmogelijk om de exacte bron van de besmetting te achterhalen, maar dankzij genotypering is wel duidelijk dat het dezelfde stam is die al sinds 2007 in Oost-Europa rondwaart.
Gezien de afstand van de dichtstbijzijnde uitbraak kan worden aangenomen dat het virus door menselijke activiteit is overgebracht. De uitroeiing van AVP was succesvol dankzij:
  • het niveau van toezicht, dat er voor zorgde dat het eerste AVP-geval in een vroegtijdig stadium werd ontdekt.
  • de veterinaire maatregelen, die ervoor zorgden dat AVP zich niet verder verspreidde in de populatie wilde zwijnen. Daarom werden alle positieve gevallen in een klein gebied in het Zlín-district gevonden (slechts 89 km2).
  • de significantie vermindering (bijna een complete depopulatie) van het aantal zwijnen in het gebied met de positieve AVP-gevallen. Dit leidde ertoe dat de verspreiding van het virus stopte.
  • de veterinaire maatregelen die ervoor zorgden ervoor dat de introductie van AVP bij reguliere varkens niet plaatsvond.
Bron: boerderij.nl
 

Afrikaanse varkenspest is terug in Tsjechië​



In Tsjechië is opnieuw Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het is bijna vier jaar geleden dat het land officieel AVP-vrij werd verklaard.
Na een afwezigheid van meer dan drie jaar is Afrikaanse varkenspest terug op Tsjechische bodem. Het virus werd gevonden in het karkas van een wild zwijn in de buurt van de Noord-Tsjechische stad Liberec. Op basis van geografische gegevens van de wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH), vond de uitbraak plaats bij het dorpje Nove Mésto pod Smrkem, in de regio Liberec. Het ligt in het noorden van het land, op minder dan drie kilometer van de grens met Polen. In westelijk Polen zijn uitbraken met AVP aan de orde van de dag in de laatste jaren.

Tsjechië sinds 2019 virusvrij​

Tsjechië was juist één van de twee landen in de recente geschiedenis die het AVP-virus onder wilde zwijnen het land uit had weten te werken. Een eerdere golf vond plaats rondom Zlín, meer naar het zuiden. Daar betrof het een enkele infectie, die onder controle gehouden kon worden door de zone goed af te grendelen. Uiteindelijk zijn daar tussen de 220 en 230 dieren het slachtoffer geworden. In februari 2019 werd Tsjechië officieel vrij van AVP verklaard.

Infectiedruk vanuit Polen​

De huidige uitbraak lijkt gerelateerd aan infectiedruk aan de andere zijde van de grens, op eenzelfde manier als waar ook Duitsland mee kampt.

bron: boerderij.nl
 
Bovenaan