Adrspach

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Eigenlijk een schande, ben al 10 x in Tsjechië geweest. En alle keren in de buurt van Adrsbach maar ben er nog nooit geweest:bloos2:.

Kan misschien ook zijn dat het 8 van de 10 keer in de winter was dat ik in Tsjechié was.
Moet het de volgende keer maar eens gaan doen, heb van vrienden en familie gehoord dat het heel mooi moet zijn.

Ook in de winter is het er wonderschoon.
 

char

† In Memoriam
Bij de ingang, daar waar de grote parkeerplaats is, zijn 2 toegangsmogelijkheden. Neem de linker!!...Dan begint de wandeling al goed, bij een heel erg mooi meer. Is een voormalige zandafgraving.
En er mag absoluut niet gerookt worden daar!!

Char.
 
op mijn website heb ik geprobeerd informatie te geven (gehaald uit mijn informatiefolders en een gekocht boek en het internet af gestruind) met onze eigen ervaringen erbij (inclusief vele foto's) kijk bij activiteiten en dan adrspach.
Ik weet niet of dat de informatie is die je zoekt. :fluit:
 

kuurgast

Donateur
Heb dit topic weer eens doorgelezen en enkele links werken niet meer maar alle informatie is op de overige links in
meer talen terug te vinden.
Een ding staat nog niet vermeld en dat is de jaarlijkse klimwedstrijd "O strážce Majáku".
Dat is een 12 uurs race waarin de deelnemers diverse rotsen moeten beklimmen waarvan er 4 verplicht zijn.
Mocht je dit jaar op 21 juli daar zijn dan weet je wat ze aan het doen zijn.
Dit evenement is alleen in het Tsjechisch te lezen op ostrazcemajaku.webnode.cz/propozice/.
 

kuurgast

Donateur
Labyrinth in de rotsen

In de verte zie je ze al boven de boomtoppen uitsteken; de reusachtige stenen rotsformaties die dit gebied haar aantrekkingskracht geven. Jarenlang wist men niet eens van het bestaan van de rotsstad Adrspach af. Nu staat dit nationaal park bekend als één van de mooiste plekjes van Tsjechië.

De rotsstad Adrspach is een labyrinth van grillige zandstenen rotsformaties, vol grotten, spleten en plateaus. Het ligt in het beboste gebied tussen Adrspach en Teplice Nad Metují in het Tsjechisch Reuzengebergte. Vele eeuwen wist men van dit gebied weinig af. In tijden van oorlog gebruikte de plaatselijke bevolking de rotsen als schuilplaats. Verder waagde niemand zich in dit ondoordringbare gebied. Dit veranderde na een wekenlange brand in 1842 die het bos vrijwel volledig in as legde. Vanaf toen werd het door de rotsen gevormde labyrinth beter toegankelijk.

Op ontdekkingstocht
Als je aan komt rijden, zie je in de verte de rotsformaties al tussen de boomtoppen uitsteken. Maar pas als je echt in het nationaal park bent, wordt duidelijk hoe mooi het er is. Er zijn verschillende wandelroutes en er is veel te zien. Voor het bezoek kun je dus het best een hele dag uittrekken.

Het eerste wat je na de ingang van het nationaal park tegenkomt, is een groot meer. Deze voormalige zandgroeve wordt omsloten door steile rotsformaties. Om dit meer kun je een wandeling van ca. 1,5 kilometer maken. Het pad varieert in hoogte en er zijn verschillende uitkijkpunten. Wie zelf een tochtje op het meer wil maken, kan een kano huren. Het contrast tussen het azuurblauwe water en de omringende rotsen is mooi om te zien.

Stenen figuren
Als je verder loopt, kom je bij een smalle opening in de rotsen. Dit is de ingang van de rotsstad. Eenmaal ‘binnen’ word je omringd door zandstenen rotsformaties van soms wel vijftig meter hoog. Hier volg je het pad dat tussen de rotsen is uitgesleten. De ca. 250 rotsen hebben bijzondere vormen en bijbehorende namen, zoals ‘De geliefden en hun kus’, ‘De ijsbeer’, ‘Guillotine’ en ‘Suikerbrood’. Het is een kunst om zoveel mogelijk vormen te herkennen.

Uitdagende wandelroute
In het begin is het pad breed en vlak. Na een tijdje verandert dit. Op dit punt kunnen mensen met angst voor hoogtes en smalle ruimtes maar beter omkeren. De route, die in totaal ca. 3,5 kilometer lang is, leidt namelijk letterlijk door, tussen en over de rotsen. De paden verschillen in hoogte en zijn met elkaar verbonden door middel van lange, smalle en steile trappen. Om de mooiste plekjes te zien, moet je dus echt klimmen en klauteren. Zelfs voor mensen met een goede conditie kan de route daardoor best uitdagend zijn. Een van de leukste delen van de tocht is ‘De ‘muizenspleet’. Deze lange doorgang in de rotsen, die je moet doorkruisen om de route te kunnen vervolgen, is slechts vijftig centimeter breed.

De hoogte in
Ook de uitkijkplateaus zijn mooi. Vanaf het hoogste uitkijkplateau heb je een goed uitzicht over de omgeving. Ondanks de hoge bomen zie je hier nog overal rotsen bovenuit steken. De rotsen hebben niet alleen een grote aantrekkingskracht op wandelaars, maar ook op klimmers. Bij goed weer heb je kans om ze vanaf het uitkijkplateau in actie te zien.

Nog meer rotsstad
Wie nog verder wil wandelen, kan op zoek gaan naar de twee kleine watervallen en het meertje waarop je een korte boottocht kan maken. Het is wel goed zoeken, want ze liggen diep in het rotsencomplex verborgen. Je kunt ook doorlopen richting het plaatsje Teplice Nad Metují. Hier zijn ook aparte rotsformaties te zien, al zijn het er wel minder dan bij Adrspach. De tocht naar Teplice Nad Metují is ca. 8 kilometer (enkele reis). Eenmaal daar kun je met een treintje terug naar Adrspach.

Wat dit gebied zo leuk maakt is de combinatie van een uitdagende route en de verrassend mooie natuur. Als deze combinatie je aanspreekt en je graag eens een avontuurlijke wandelroute wil volgen, moet je zeker een bezoek brengen aan rotsstad Adrspach (of één van de andere rotssteden in Tsjechië). In dit rotsendoolhof is verdwalen absoluut geen straf.

Geschreven door Sascha van Zonsbeek.
Bron: reishonger.nl

Alle info over De rotsen van Adršpach - nationaal natuurreservaat, kan je vinden op czecot.nl.
 

kuurgast

Donateur
Magisch wandelen door het Tsjechisch rotslandschap van Teplice en Adršpach

Een wandeling van 8 kilometer maken en niet langer dan 8 minuten aaneengesloten doorlopen. Ik zag het op mijn app en geloofde het meteen. We hadden namelijk een wandeling gemaakt van Teplice naar Adršpach door een werkelijk magisch rotslandschap met watervallen, uitzichten, meertjes en doorkijkjes tussen onwaarschijnlijke rotsformaties. Dan kun je niet blijven lopen, dan ga je stil staan om het in je op te nemen en probeer je het mee naar huis te nemen door foto’s te maken. 8 Minuten achter elkaar doorlopen, dat is eigenlijk nog best lang, dat was vast het laatste stukje toen we uit het natuurpark kwamen en naar het restaurant liepen…

Adršpach/Teplice skaly
Steeds maar stil willen staan om te kijken, zo mooi was het. Door de regio Hradec Králové, in het noorden van Tsjechië ten oosten van het Reuzengebergte, loopt een strook met zandsteenrotsformaties. Op verschillende plekken zijn hier prachtige wandelingen uitgezet. Veruit het bekendste is het natuurgebied Adršpach/Teplice skaly. Vooral het rotsdorp Adršpach is een ware trekpleister geworden voor de Tsjechische en Poolse toerist. En het mag gezegd worden, het deel bij Adršpach maakte ook op mij de allermeeste indruk.

Lees verder op wandelvrouw.nl.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Enorme bezoekers rush in Adršpach vanwege vakantie in Polen

De Tsjechische politie heeft de grensovergang Zdoňov op woensdag 15 augustus tijdelijk gesloten. In Polen is 15 augustus een speciale vrije dag die veel mensen gebruiken om even de grens over te gaan naar Adršpach.
Dit gebeurde ook al begin mei toen ze drie feestdagen hadden in Polen.
 

kuurgast

Donateur
Wederom entree stop in Adršpach vanwege groot aantal bezoekers uit Polen.

Vanwege een overmatige toestroom van Poolse toeristen naar de rotsstad Adršpach heeft de Tsjechische politie donderdag de grensovergang Zdoňov tijdelijk gesloten. Al in de vroege ochtend waren de parkeercapaciteiten in Adršpach en in het nabijgelegen Teplice nad Metují volledig benut. Daarom werd een blokkade bij binnenkomst uit Polen ingesteld, zei een woordvoerster van de politie om 11.30 uur.

Alleen voertuigen van de politie, brandweer en reddingsdienst mochten doorgaan, evenals auto's met Polen die als gastarbeiders in Tsjechië werkten. 'S Middags om 14:00uur toen de eerste gasten terug reisden, werd de blokkade weer opgeheven. De reden voor het grote aantal bezoekers uit het buurland is twee korte opeenvolgende vakantiedagen in Polen - 1 mei als de Dag van de Arbeid en 3 mei als de Dag van de Grondwet. Dat is waarom veel Polen een lang weekend hebben gekregen met de hulp van een brug-dag. Het natuurreservaat Adršpašské skály is erg populair aan beide kanten van de grens.
Bron radio.cz/de + idnes.cz.

Bezoekers worden aangeraden om met de trein naar Adršpach te reizen. Van 9 juni tot eind september rijden de treinen elk half uur tussen Teplice nad Metují en Adršpach. Om drukte te vermijden kan je dus beter niet in weekend of op feestdagen daar heen gaan.
 

kuurgast

Donateur
Vorig jaar hadden ze betaald parkeren afgeschaft in de hoop dat het verkeer dan sneller doorstroomde.
Maar toen bleven mensen zelfs illegaal kamperen met hun caravans op de parkeerplaatsen.
Nu is betaald parkeren weer ingevoerd bij Adršpach en omgeving.
Er worden ook borden geplaatst zodat mensen op tijd kunnen zien of er parkeerruimte is of dat men verder weg moet parkeren. Pinksteren en de week rond 20 juni verwacht men weer veel Poolse bezoekers.

Parkeren in de omgeving van rotsen van Adršpach-Teplice
Prijs in Adrspach
motorfietsen en auto's - 4 uur / 100 kronen, elk extra uur 50 kronen
bussen en caravans - 4 uur / 300 kronen, elk extra uur 50 kronen

Tarief in Střmenské podhradí bij de rotsen van Teplice
De stad Teplice nad Metují reageerde op de herintroductie van parkeerplaatsen in het naburige Adršpach en verhoogde het parkeertarief tot 100 kronen per auto, 60 kronen per motorfiets en 300 kronen per bus vanaf april.
Bron idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
De vakantie is begonnen en daarmee de drukte in Adrspach.

Veel Tsjechen vieren vakantie in eigen land en de Polen komen ook massaal naar Adrapach.
Vermijd iig de drukte tussen 11.00 en 13.00uur, er wordt aangeraden om heel vroeg te komen of later in de middag.
Tevens wordt er aan de toegangsweg gewerkt waardoor een omleidingsroute is.
De reis naar de rotsen dit seizoen wordt bemoeilijkt door het herstel van de weg tussen Teplice en Adršpach. Het eerste stuk van Teplice naar Teplice Rocks is klaar, de tweede etappe tussen Teplice Rocks en de spoorwegovergang in Bučnice wordt verder gewerkt.

Adrspach overweegt al de invoering van een reserveringssysteem voor bezoekers. Het zou vanaf januari 2021 van toepassing kunnen worden, de limiet zou ongeveer 2.500 mensen zijn, dat wil zeggen ongeveer de helft van het aantal toeristen dat op de drukste dagen naar de rotsen gaat.
Bron idnes.cz.

Zie voor laatste nieuws skalyadrspach.cz + facebook.com/adrspasskeskaly.
 
Adrspach Rocks is prachtig, maar is door de toestroom van toeristen zeker in de zomer flink druk geworden !
Adrspach lanceert in het voorjaar ticketreserveringen en bereidt ook een campagne voor het parkeren voor

Adršpašské en Teplické skály bereiden zich voor op het eerste seizoen met een ticketreserveringssysteem. Het zal echter niet vanaf januari zijn, zoals voorspeld in Adrspach, maar pas vanaf april.

In Adršpach zijn de voorbereidingen voor de lancering van een reserveringssysteem aan het culmineren , waardoor tickets en parkeerplaatsen online worden verkocht . Dit zou ook geleidelijk de jaarlijkse konvooien van auto's op piekmomenten, verkeersproblemen, wild parkeren en wachtrijen aan de kassa moeten afbreken.
"Met het systeem kunnen bezoekers nu worden gereguleerd. We bieden slechts een beperkt aantal online tickets per tijdvenster aan. Degenen die geïnteresseerd zijn in een rondleiding door het rotsstadje kunnen een kaartje kopen voor een bepaalde dag en een bepaald uur, ”beschrijft Kateřina Menšíková, die het toerisme in Adršpach verzorgt.

"Zo dadelijk zullen ze op internet te weten komen of de capaciteit voor een bepaalde tijd vol is, en zo ja, dan weten ze dat ze hun bezoek aan de rotsen moeten uitstellen tot een ander tijdstip. Ze zullen nog steeds ter plaatse kaartjes kunnen kopen, maar het risico bestaat dat ze daar ook uitverkocht zijn en dat de volgende mogelijke toegang over een paar uur of de volgende dag zal zijn ", zegt Kateřina Menšíková.

"Als er te veel mensen tegelijk in de rotsen stromen, neemt de beleving van de bezoekers af. Ook zijn er meer schendingen van de wet inzake natuur- en landschapsbescherming, mensen rennen van het gemarkeerde pad naar het toilet of voor fotografie. Ze vertrappelen waardevolle plantengemeenschappen, vergroten erosie, beschadigen de levenloze natuur ernstig, bijvoorbeeld bij het glijden of graven in rotsen. De bewaker in de menigte zal niet alles vangen '', zegt Hana Heinzelová, hoofd van de administratie van het beschermde landschapsgebied van Broumovsko.

https://www.skalyadrspach.cz

http://teplickeskaly.eu

Meer info in het volledige artikel;

https://www.idnes.cz/hradec-kralove...m-parkoviste.A210111_588707_hradec-zpravy_tuu
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De toegang tot de Adršpach-rotsen zal vanaf de lente alleen met reservering zijn

Vanaf april dit jaar hebben bezoekers geen andere keuze dan vooraf een speciale voucher te bemachtigen voor de Adršpach Rocks. Toeristen zonder reservering voor de rotsstad, waar jaarlijks ongeveer een half miljoen mensen komen, mogen er dan niet in.

De exploitant, de gemeente Adršpach, beschikt over een methodologie om het verkeer van het soms overbelaste toeristencircuit van ongeveer vier kilometer optimaal te reguleren tot 2.500 bezoekers per dag.

Degenen die geïnteresseerd zijn in een wandeling door de Adršpach-rotsen, koopt via internet een kaartje met een parkeerplaats met korting. Ze ontvangen een bevestigde reservering per e-mail. De mogelijkheid om een reserveringsticket te kopen zal ook beschikbaar zijn aan de kassa, waarbij het risico bestaat dat er geen beschikbare data zijn op de blootgestelde dagen. De reis naar Adrspach zou dan zinloos zijn.
Het reserveringssysteem zal de rotsstad aanzienlijk ontlasten, die op piekmomenten wordt beladen met maximaal 7.000 dagelijkse bezoekers. Het einde zou ook de verkeerscomplicaties moeten zijn, die soms leidden tot de sluiting van Adršpach voor toeristenauto's.
Bron novinky.cz.

Houdt de website skalyadrspach.cz in de gaten voor laatste nieuws.
Je kan in de winter er ook terecht en te zien op webcam.
 
Bovenaan