Aanvraag permanente verblijfsvergunning

Topic in 'Wonen & Werken' gestart door Stadla, 05-02-2020.

 1. Wel, bij mij ging het iets anders. Ik moest 4 verschillende formulieren uit Nederland hebben, allen met apostille stempel a 20 Euro, daarna moesten deze via een beëdigd vertaler vertaald worden, samen ongeveer 6000Kc. Ik werd eerst naar de vreemdelingenpolitie gestuurd om formulieren aldaar te krijgen en voor de eerste inschrijving (ik noemde dat ik uit Nederland kwam, maar dat hielp niets), toen met dat door de vreemdelingenpolitie getekende formulier naar het Ministerie alwaar ik goed geholpen werd. Je moet de eerste keer wachten, maar daarna kon alles op afspraak. Misschien was het voor mij anders, omdat ik hier ging werken via het bedrijf waar ik al jaren voor werkte in Nederland.
  Wat betreft EU, toen wij wilden trouwen moest ik de week voor de trouwdag naar de vreemdelingenpolitie om een verblijfsbewijs te halen. De agent ter plaatse vond dat maar vreemd en belde met de trouwambtenaar. Die verklaarde dat ik het volgens de EU regels niet hoefde, maar dat ze de papieren niet kon downloaden en uitprinten omdat het systeem het niet als zodanig herkende...
  Ik had wel voor alle bezoeken mijn vrouw of een Tsjechische vriend mee, alleen de laatste keer kon ik het alleen en dat ging snel en zonder veel kosten,
   
 2. Dit is eigenlijk meer voor Stadla bestemd gezien zijn communicatieprobleem. Maar wellicht ook wel handig voor anderen.

  Ik gebruik tegenwoordig wel eens een vertaal app op mijn smartphone. Die kun je gratis downloaden. Je spreekt wat in (in het Nederlands) en het staat er dan vervolgens in het Tsjechisch uitgeschreven. Dat gaat tegenwoordig beter dan vroeger vind ik. Maar het kan nu nog veel sneller en beter met dit apparaat:

  https://www.muama-enence.net/Enence...SZ06KaSKjhxuLt5m_M2nGHkkGUZN2gHRoC0IcQAvD_BwE

  Dus als je er toch permanent gaat wonen lijkt dit ding me geen overbodige luxe. Het kost denk ik rond de 150 euro. En anders in elk geval gewoon de gratis app hiervoor gaan gebruiken op je mobiel. Dus dit soort communicatieproblemen is niet echt meer nodig vandaag de dag.

  Maar ik herken het probleem wel hoor. Ik ben eens bijna een uur lang bezig geweest met een mooie dame op het gemeentehuis (ik denk het afdelingshoofd), om haar uit te kunnen leggen dat ik geen vuilnisbak van de gemeente wilde hebben (we zijn er te weinig) maar gewoon een paar witte vuilniszakken die er speciaal zijn voor vakantiehuizen die niet vaak bewoond worden. Die mag je dan naast de glasbak zetten. Op het eind was ik helemaal murf van alle gebaren, aanwijzingen, Engelse en Duitse woorden die hiervoor gebruikt kunnen worden etc. Maar uiteindelijk ging ik dan toch naar huis met een grote rol witte vuilniszakken, waarbij de dame me aankeek alsof ze me wilde zeggen: "Zeg dat dan meteen man!".
   
  Laatst bewerkt: 10-02-2020
  Stadla, feertje22 en Plank vinden dit leuk.
 3. wel apart dat de een naar binnenlandse zaken moet en de ander het bij de vreemdelingenpolitie kan regelen.
  de een hier 5 jr moet verblijven en de ander meteen een permanente verblijfsvergunning krijgt.
  tsja
   
 4. Curious slaat de spijker op z'n kop. Het is niet alleen een communicatieprobleem wat hier vaak mee speelt, ze doen de dingen ook nog eens overal weer anders (volstrekte willekeur). Toen ik ooit een internetabonnement bij O2 wilde afsluiten kon dat enkel maar gebeuren via een Tsjech. Die wilde daar natuurlijk uiteindelijk ook weer vanaf (want het abonnement stond op zijn naam) waarvoor ik dan eerst weer allerlei papieren moest gaan invullen en ondertekenen op het gemeentehuis waar hij toen woonde (?). Joost mag weten waarom, echt geen touw meer aan vast te knopen. Andere Nederlanders die ergens anders woonden konden het in diezelfde periode blijkbaar wel weer gewoon zelf doen en meteen ook op hun eigen naam zetten. Dit speelde in de tijd dat de SRO net niet meer noodzakelijk was voor het aankopen van een huis in Tsjechië, net zo min als een verblijfsvergunning.

  Maar ik schat in dat je bij de vreemdelingenpolitie wel terecht kunt voor een tijdelijke verblijfsvergunning, dat je naar Binnenlandse Zaken moet voor een permanente verblijfsvergunning en dat iemand die van buiten Europa komt eerst 5 jaar moet wachten alvorens hij een permanente verblijfsvergunning krijgt. Dit zijn dus wel 3 heel verschillende situaties.
   
  Laatst bewerkt: 10-02-2020
  Plank vindt dit leuk.
 5. Gaat inderdaad best redelijk met verschillende apps.
  Ik gebruik ook wel eens "Google Lens", bij sommige telefoons is dat geïntegreerd in de camera app.
  Hiermee kan je allerlei dingen "live" opvragen aan google, waaronder ook vertalingen. Voorbeeldje hier:
  [​IMG]

  Zo kwam ik er afgelopen zomer achter dat een gedeelte van een parkeerplaats gereserveerd was en ik dus mijn auto moest verplaatsen :)
   
  Azum vindt dit leuk.
 6. Voor 150 euro kan je in de lokale kroeg een aardige les in Tsjechies krijgen. En dat zonder APP.
  En het klinkt misschien raar, maar het beste werkt als je hun hun werk laat doen. Dus lachen, vriendelijk zijn en het totaal niet snappen (ook al weet je hoe het werkt). En vooral geen haast hebben. Dit werkt bij iedere overheidsinstelling.
  Mijn vrouw: 2 uur kadaster en niets verder. :kwaad:
  Ik: half uur en de vriendelijke dame stuurde het intern wel even door. Dan hoefde ik het hele gebouw niet door. :D
   
 7. Ik zal het sterker vertellen. Ik heb al 4 jaar hier een internet Abbo van O2. Wel zelf af kunnen sluiten hoor. 2 maanden geleden wilde ik dat upgraden naar een sneller internet en moest daarvoor ook het modem veranderen die dat aan kon. Ik moest toen 2000 kronen Deposit betalen enkel en alleen omdat ik buitenlander was. Ik zei nog: Ik woon hier permanent, ben hier belastingplichtig en heb zo'n mooi groen boekje (perm verblijfsvergunning). Niks mee te maken, alleen als ik een paspoort kon overleggen was dat goed. Let wel!! Een Tsjechisch paspoort!!
  Vroeg nog waarom ik dat 4 jaar geleden dan niet hoefde te betalen. Toen woonde ik nog in Nederland en had geen perm. verblijfsvergunning, alleen een tijdelijke. Hun antwoord: Toen kon het systeem het nog niet aan om verschil te maken tussen Tsjechen en buitenlanders, nu wel !!
  Ik heb ze toen maar verteld wat ze konden doen met hun sneller internet.... afijn, laat maar.
   
  dennuzzz, Azum en PuNkEnStEiN vinden dit leuk.
 8. Inderdaad allemaal heel herkenbare verhalen. En het klinkt misschien een beetje raar wat ik nu ga zeggen, maar dat maakt Tsjechië eigenlijk ook wel weer heel erg leuk vind ik zelf, want het is er nooit saai, soms inderdaad ook onvoorspelbaar en daarom juist wel weer spannend. Toen we 11 jaar geleden een huis wilden kopen in deze streek, konden we kiezen tussen huizen in Oost Duitsland of huizen in Tsjechië. Ze lagen dus allemaal in dezelfde grensstreek verspreid. Hier in Nederland wonen we ook "aan de grens" dus we spreken beiden prima Duits. Maar toen we moesten kiezen werd het toch Tsjechië voor ons beiden. Want we zagen de vervallen huizen, het plodderige wasgoed bij de Roma's aan de lijn (ik weet het, dit slaat helemaal nergens op), mensen met karretjes oud ijzer rondlopen, oude auto's rondrijden etc. Gewoon lekker bohemien. Geen orde zoals in Nederland of Oost Duitsland. We zagen een hele hoop teksten staan op allerlei borden, in huis aan huis krantjes en in winkels waar we eigenlijk totaal niets van begrepen.

  Inmiddels rijden de Tsjechen in betere auto's rond dan wij zelf in Nederland, worden de huizen en openbare gebouwen in een rap tempo gerenoveerd, alleen de teksten die zijn dus gebleven en daar maken we nog steeds helemaal geen jus van. Ook niet na 11 jaar. Ik denk dat iedereen die nu een huis heeft in Tsjechië me helemaal begrijpt. Het is iets wat je een ander niet goed kunt uitleggen zoals bijvoorbeeld die J.J van "Wonen in Tsjechië" wat weer een ander onderwerp op dit forum is. Het is gewoon de ruimte, de overweldigende natuur, de mensen, hun cultuur, hun gewoonten, het is gewoon alles. En dat vind je of heel erg leuk of juist totaal niet. Dat moet je gewoon aanvoelen. Dat kun je aan iemand die Tsjechië niet goed kent (bijvoorbeeld enkel maar van een vakantie wat beslist niet hetzelfde is) eigenlijk niet goed uitleggen. Het zit diep in je hart of niet. Mijn vrouw zou er niet kunnen wonen (huis mag wel weer weg zegt ze wel eens), maar ik zelf had er wel dood kunnen gaan. En dat gebeurde een aantal jaren geleden bijna ook, want ik kreeg een hartinfarct in onze boomgaard. Ik lag toen in het ziekenhuis van Liberec en later in het ziekenhuis van Rumburk. En geloof het of niet, zelfs dat vond ik weer een geweldige ervaring. Ik had er een heel boek over kunnen schrijven en ik genoot werkelijk van elk moment van elke dag dat ik er in lag. Tsjechië is gewoon een heel erg leuk land met heel veel leuke mensen. De Nederlanders en Belgen die ik er vaak tegen kom of die ik al veel langer ken zijn eigenlijk ook allemaal van hetzelfde soort en ras. Het zijn avonturiers. Dus geen land wat geschikt is voor saaie pieten, dit land.
   
  lexHeezius, Plank, elske en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. Mooi verwoord Azum.
   
 10. Plank had het over de "Google Lens" app (een goede tip). Op zoek hier naar kwam ik zelf "Microsoft Vertaler" tegen. Werkt echt supersnel en heeft alle functies (spraak omzetten in tekst, tekst vertalen via tekst invoeren, tekstherkenning via een fotoscan en meteen omzetten in tekst etc. Je kunt er echt hele pagina's met één druk op de knop er zo mee omzetten in het Nederlands. Hij herkent zelf de buitenlandse taal die hij moet vertalen. Je kunt er hele documenten die in het Tsjechisch zijn opgesteld er snel mee vertalen. Vertaling klopt niet altijd 100% maar is duidelijk genoeg. Echt stukken beter dan een aantal jaren terug. Dus wie dit nog niet kent; snel downloaden en uitproberen!
   
  Plank en kobus vinden dit leuk.
 11. Heel apart soms idd.
  Ik kreeg mijn permanente na 2 getrouwd te zijn geweest met een Tsjechische, is volgens de wet.
   
 12. Het is maar goed dat we niet allen gelijk zijn. Dank voor de positieve reacties op mijn verhaal. Jammer dat er zoveel is gereageerd op het feit dat ik geen Tsjechisch spreek. Ondanks het feit dat ik vele jaren vreemde talen heb geleerd op de HBS, is mijn talenkennis minimaal. Een gesprek in het Duits of Engels is moeizaam voor me. Ik red me wel met beide talen.
  Heb heel veel goede mensen bij mij in de buurt die me helpen!!
  Als voorbeeld van mijn talenkennis nog dat ik in het zwembad bij het weggaan onlangs de lokettiste wilde groeten en 'dobrý den' zei.
  Ik ben bezig alle verhalen over mijn belevenissen hier van de afgelopen jaren opnieuw te lezen. Wanneer je ziet hoeveel problemen ik heb overwonnen dan is het taalprobleem een minimaal probleem. De tip de taal te leren door in een bar mensen te ontmoeten moet ik in de wind slaan. Je maakt contact met mensen die je liggen en ik heb problemen met spreken in een rumoerige omgeving.
  Een van de mensen die reageerde, is vergeten dat ik vertelde over een verblijfsvergunning. Dat is niet meer dan een vergunning van de overheid om in Tsjechië te verblijven en de economie te spekken met de ontvangsten die je elders hebt genoten.
  Ik blijf een Nederlander die in Tsjechië woont! En dat met veel plezier!
   
  elske, Plank, A.Smit en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. goh wat een belediging, in nl zou je de gastarbeider die zo praat meteen terugsturen naar zijn eigen land.....
   
  smileyfromcz vindt dit leuk.
 14. Trekt het je niet aan... er worden veel aannames gedaan of vooroordelen geroepen.
  Aan de andere kant zijn er ook genoeg mensen die prima in Tsjechië kunnen wonen zonder de taal goed te spreken, tijdelijk of zelfs permanent.
  Iedereen doet dit op zijn eigen manier.
   
  Azum en Josef vinden dit leuk.
 15. Niks mis mee, joh!
  Toen ik een paar jaar geleden net terug was uit Tsjechië en 's ochtends weer in Den Haag in de bus naar mijn werk stapte, zei ik nog een beetje slaperig "Dobry den" tegen de chauffeur. Die keek me toen echt zo aan van, "Daar heb je weer zo'n kutpool". :lmfao:
   
  camyl, dennuzzz en hgmw vinden dit leuk.
 16. Een ieder schrijft toch vanuit zijn eigen standpunt. En er zijn mensen genoeg die ergens in het buitenland wonen zonder ooit de lokale taal te leren. En daar is iedereen ook vrij in. Maar dan moet je ook niet klagen dat je ze je niet begrijpen, dat je problemen hebt met je begrijpbaar maken.
   
 17. Nou, die chauffeur begreep mij anders ook niet. :kwaad:
   
  camyl, dennuzzz en A.Smit vinden dit leuk.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Bij aankomst zeg je dobrý den = goedendag
  Informeel is het "nashle" tussen bekenden.
  Bij weggaan zeg je "na shledanou" = tot ziens.
  In het Pools is het omgekeerd "dzień dobry". ;)
   
  camyl en dennuzzz vinden dit leuk.
 19. "Ahoj" gebruiken bekenden ook veel.
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 20. In de reactie van smileyfromcz noemt hij dat ik niet aan 'cultuur' doe. Dat is een opmerking van iemand die niets van mijn situatie weet. Wanneer hij spreekt over toneel en film dan heeft hij gelijk. Ook zal hij mij niet met een hoeveelheid bier in een bar aantreffen. Is dat 'cultuur'? Verder heeft hij volkomen ongelijk. Ik reageerde al eens met een korte opmerking. Ik versta onder 'cultuur' bijvoorbeeld concerten. Uit mijn verslagen maak ik op dat ik ongeveer 250 concerten heb bezocht. Een grote verscheidenheid. Uitvoeringen van een big band bij een muziekschool; kinderen die net met vioollessen begonnen idem. Wat ik aanduid met een 'boerenblaaskapel' in een kuuroord, maar bedoel ik veel positiever: aangenaam met een paar honderd mensen naar muziek luisteren op een zondagmiddag bij een muziektent. 'Kamermuziek' in de schouwburg in de buurt (dit is een serie; het eerste concert had nummer 527, het meest recente nummer 537). Fantastische uitvoeringen van opera en musical in Liberec. Ballet op verschillende plekken van hoog niveau. Dat noem ik 'cultuur'.
   

Deel deze pagina