Aantal verkeersdoden in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Ergste week van het jaar: 25 verkeersdoden.

De kranten staan er vandaag vol van. Dit is zowat de slechtse week van het jaar geworden op de Tsjechsiche wegen, met 25 verkeersdoden en nog een aantal zwaargekwetsten. Deze week kwamen in Rudnik nog vier personen om in een ongeval en was er ook één zwaargewonde.

idnes.cz

novinky.cz
 
Na wat we afgelopen weekend alleen al in het Reuzengebergte hebben waargenomen valt dat aantal me eigenlijk nog mee.

Sorry om het zo te zeggen maar een aanzienlijk deel van de Tsjechische motorrijders die we tegenkwamen rijdt werkelijk als een debiel.
 
Niet alleen motorrijders rijden hier als debiel. De gemiddelde cz bestuurder van eender welk vervoermiddel! Je koopt hier gewoon je rijbewijs, dat is lessen plus examen. Hoe minder lessen een leraar je hoeft te geven, des te sneller heeft hij jouw centjes in zijn zak. Tsja, en dat heeft effect op het gemiddelde rijgedrag...
 
Zes doden met Kerstdagen

In het verkeer zijn met de Kerstdagen 6 mensen omgekomen. Dat is meer dan andere jaren. In totaal heeft de Politie 350 verkeersongelukken waargenomen tijdens de Kerstdagen.

Sinds 1 december zijn al 45 mensen omgekomen in het verkeer. Dat is 5 doden meer dan in december 2010. Jaar is nog niet om. Echter, december 2009 was pas een rampjaar, met 68 doden.

ČTK
 
701 verkeersdoden in 2011

In 2011 zijn 701 mensen omgekomen in het verkeer en dat is 52 minder dan in 2010.
Aantal zwaargewonden is echter toegenomen tot 3025, dat is 202 meer dan in 2010.

Grafiek spreekt voor zich:

nehoda.gif
 
Januari: 41 verkeersdoden

Op de Tsjechische wegen zijn in januari 41 mensen omgekomen, dat blijkt uit de statistieken van politie. Dat is net zo veel als vorig jaar in januari.

Het hoogste aantal dodelijke ongevallen in januari in de afgelopen 20 jaar was januari 1993, toen er 117 mensen stierven.

Ceske Noviny
 
In maart zijn op de Tsjechische wegen 44 mensen omgekomen. Dat is het laagste aantal sinds 22 jaar. Maart 1994 heeft 129 levens gekost.

Totaal aantal verkeersdoden in het eerste kwartaal 2012 komt hiermee op 120. In het eerste kwartaal 2011 waren er 138 doden in het verkeer.

Hoe het afgelopen is met de bestuurder van deze BMW (Bohnice 13.3.2012) is niet bekend. Ik vrees het ergste.
ZEP41cc9d_bmw.jpg
 

kuurgast

Donateur
Bril op in het verkeer!

De Tsjechische automobielclub heeft het gezichtsvermogen van chauffeurs in dit land getest. Het resultaat is alarmerend.

"In de herfst en winter wordt het zicht beperkt door de duisternis, frequente mist en regen. Een halve diopter kan helpen", zei de hoofd-oogarts in een kliniek in Praag naar de Tsjechische televisie. Het probleem is dat niet veel patiënten vrijwillig de weg naar haar vinden, zegt Tehilková.
Dat dit hard nodig is, is nu aangetoond door een grootschalige oogtest van de Tsjechische Automobielclub. In totaal werden net geen 4.300 chauffeurs getest. Uit oogmetingen bleek echter dat 71% van de geteste proefpersonen oogcorrectie nodig had en zou eigenlijk niet zonder bril moeten rijden. Echter, 53 procent van de geteste personen was ervan overtuigd dat ze een goed gezichtsvermogen hadden.

Volgens de automobielclub bijvoorbeeld is de zogenaamde nachtblindheid vergelijkbaar met rijden onder invloed van alcohol. Daarom moeten alle chauffeurs gemotiveerd zijn tot regelmatige oogtests, zegt Libor Budina van de Autoclub voor verkeersveiligheid in Tsjechië. In samenwerking met andere organisaties lanceerde hij de campagne "Slepí vrazi", wat "blinde moordenaars" betekent.
Regelmatige oogcontroles zijn momenteel niet verplicht. De bestuurder moet een medisch onderzoek ondergaan wanneer het eerste rijbewijs wordt afgegeven en vervolgens op 65-jarige leeftijd, vervolgens op 68 en vervolgens om de twee jaar. Er is echter geen verplichting om het gezichtsvermogen te controleren op bestuurders tussen 18 en 65 jaar oud, ook al verergert dit met het ouder worden.
Een uitzondering vormen professionele chauffeurs die om de twee jaar een strenge test moeten ondergaan.
Een wetsvoorstel zou dat nu moeten veranderen. Bijgevolg zouden dergelijke tests verplicht worden bij elke heruitgifte van een rijbewijs. Elk rijbewijs heeft in dit land een vervaldatum.
Bron radio.cz/de + zdopravy.cz.
 
Bovenaan