Aankoopbelasting

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door brno05, 12-03-2013.

 1. Hallo leden,

  Ik heb een vraag!

  Als ik iemand een huis schenk, moet ik dan hierover 4 procent onroerendgoedbelasting betalen? Het gaat om de de eerste groep, dus kinderen, ouders.

  alvast bedankt,

  jarno
   
 2. Dat ligt eraan....

  Schenk je prive, of zit je huis (nog) in een SRO?

  Neem anders even per PM of email contact op.
   
 3. Radka, kun je er misschien toch iets in het algemeen over zeggen? Het interesseert mij (en mogelijk anderen) ook wel.
   
  Boya vindt dit leuk/interessant.
 4. Schenken/erven van og in Tsjechie aan kinderen in Nederland, zijn daar nog speciale regels voor?:confused:
   
 5. 1- Een SRO kan niet "belastingvrij" schenken. Maar men kan wel een constructie bedenken, waarbij de aandelen van de SRO voor een symbolisch bedrag overgedragen worden. Dan is men uiteraard ook geen overdrachtsbelasting kwijt, omdat de eigenaar van het onroerend goed dezelfde rechtspersoon blijft. Men kan ook niet tegen een ongebruikelijk laag bedrag overdragen, aangezien de overdrachtsbelasting dan toch berekend wordt op de door de taxateur vastgestelde marktwaarde.

  2- In prive schenken van onroerend goed aan kinderen is in Tsjechie vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Volgens het Belastingverdrag:

  Echter, aangezien deze schenking in Tsjechie vrijgesteld is van belasting, zal de Nederlandse fiscus wellicht wel willen heffen. Er is dan immers geen sprake van "dubbele belastingheffing".

  Vraag ons in uw eigen specifieke geval om raad, een eerste inventarisatie is uiteraard kosteloos. Zie contactgegevens in mijn profiel of mail op info@hartmanova.eu
   
 6. Bedankt. Als alles is afgewikkeld met de s.r.o. gaan we hier over nadenken.
   
 7. Om dubbele en/of enkele belasting te voorkomen, vraag je de Tsjechische fiscus even een schriftelijke bevestiging van vrijstelling daarvan op je privénaam. Lever dit in bij de Nederlandse fiscus, je betaalt dan namelijk niets, men (belastingambtenaren) neemt je dit in Nederland niet in dank af.
   
 8. Hallo Radka,

  Bedankt voor jouw reactie. Het gaat om het volgende. Ik heb samen met mijn vrouw de ideale helft van een huis (prive). Dat hebben wij een aantal jaren geleden gekocht. De andere helft staat op naam van mijn vrouw en haar zus. Dit is gedaan door hun ouders omdat mijn schoonvader zijn bedrijf een aantal moeilijke jaren had gehad en hij met deze constructie zijn huis niet kwijtraakte. Nu is alles weer in orde en willen zij graag om wat voor reden dan ook de helft van het huis weer terug op hun naam hebben. Ik weet dat je geen schenkingsbelasting hoeft te betalen omdat het in de eerste categorie valt en die is ontheven van schenkingsrecht. Maar geldt dat ook voor de overdrachtsbelasting?
   
 9. Beste Jarno,

  In het algemeen geldt, dat indien de overdracht "om niet" geschiedt (dus ook bij schenking in de 1e categorie), er ook geen overdrachtsbelasting verschuldigd is. (4% belasting over 0,0Kc is namelijk nog steeds 0,0Kc).

  S pozdravem,
  Radka
   
 10. nu vraag ik mij af of je niet al voelt wat er gaat gebeuren.....
  ideale helft van een huis is niets waard ,niemand koopt dit ofwel je raakt het aan de straatstenen niet kwijt.
  je kunt de ideale helft wel gebruiken om iemand goed dwars te zitten in de toekomst.
  die gevallen heb ik genoeg meegemaakt.
  Een bedrijf/ persoon die dus gewoon zijn schulden niet wilt betalen en probeert de eigendommen weg te sluizen ,is veeeeel slimmer dan jij.
  zorg maar dat je van het huis afkomt ,of koop zijn deel.
   
 11. vorig jaar betaalden wij als sro veel minder ozb dan dit jaar. Het belastingkantoor deelde mee dat het om een vakantiehuis gaat en dat je dan meer belasting betaalt. Nieuwe regel ? Hoe zit het dan als je als jednatel je verblijfsvergunningadres ook daar hebt ??
   
 12. Ik ga dat eens nakijken! Maar de vraag die bij mij opkomt is: Heb je ook inkomsten uit je Sro?
  Daarnaast de vraag: in welke bedrijfscategorie val je? Maak je iets, lever je diensten, koop/verkoop je zaken etc..
   
 13. Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona od 15. 10. 2015

  Pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor
   
 14. Ha, interessant. Ook in andere regio's wordt een SRO inderdaad hoger aangeslagen voor de OZB, aangezien men ervan uitgaat, dat er met het bedrijfsonroerend goed (want dat is het), inkomsten worden gegenereerd.
  Geen nieuwe regel, maar nieuwe "uitleg" door het belastingkantoor.

  Adres voor de verblijfsvergunning is niet relevant volgens mij. Maar bezwaar maken kun je natuurlijk altijd...
   
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 15. radka,dank voor je bericht. ,zomaar na zeker 10 jaar...
   
 16. Maar dan heb je toch een vakantiewoning!

  Kennelijk verhuur je dus een vakantiewoning!

  Ja,
  Dan snap ik het!
  Namens jou, verhuurt "iemand" je vakantiewoning.

  Ik hoop, persoonlijk, dat je niet in de val bent getrapt die door destijds onbetrouwbare "partners/ aanbieders" Gouden bergen zijn beloofd.
   
 17. de verhuur is het probleem niet als sro. Wat me verbaast is dat we sinds dit jaar meer ozb betalen terwijl altijd de jaarstukken netjes gedeponeerd worden met daarin onze aktiviteiten van dat jaar.
   
 18. Tja,dan kom je langzamerhand wel in het plaatje!
  Al die sro's als vakantieadres.
  Ooit werd ik daarvoor gewaarschuwd.
  Zelf blijk ik daar geen "last" van te hebben.

  We gaan het zien!
   

Deel deze pagina