Aangifte inkomstenbelasting voor wie een deel van het jaar buiten NL woont

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tot mijn verrassing zie ik dat ik al vanaf 2016 verzocht ben om een soort van aanvullende aangifte IB te doen, zie foto, apart van mijn aangifte IB. Ik woon gewoon in Nederland en heb een appartement in CZ waar ik regelmatig verblijf. Ook heb me keurig gemeld bij de vreemdelingenpolitie in Praag en heb "vergunning" om 90 dagen/jaar in CZ te verblijven.

Ik heb deze aangifte nooit gedaan, zie hem vandaag voor het eerst. Ook nooit een brief of zo gehad.

Vreemd, hoor.

2021-06-08.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:
We maken het de belastingdienst wel moeilijk met allerlei situaties. Ze geven ons echter geen ruimte om daar wat informatie over te geven:
In augustus 2019 verkocht ik mijn huis in Nederland. Direct hierna mijn permanente verblijfsvergunning aangevraagd. Het duurde tot begin februari 2020 tot ik die kreeg. Bij de belastingopgave over 2019 was de belastingdienst duidelijk dat het verkochte huis door iemand anders werd bewoond. Omdat je natuurlijk een adres nodig hebt had ik een briefadres bij een zoon zodat de officiële post daar naar toe kon worden gestuurd. Voor de belasting over 2020 moest ik een opgave doen met een formulier M. Dat betekende een toelichting van 78 pagina's doorwerken. In mijn geval meer dan 70 pagina's niet van toepassing. Ik heb een pensioen uit Nederland en mijn inkomen van 0 in Tsjechië geef ik netjes door aan het belastingkantoor hier.
Gezien een gesprek in het programma Buitenhof met de Ombudsman heb ik die over mijn situatie gemeld en wat nog belangrijker was dat ik de belastingdienst in kennis wilde stellen van mijn tijdelijke briefadres zodat ze niet hoefden te zoeken wat mijn situatie was geweest. Op de aangifte bestaat niet de mogelijkheid met een enkele zin deze te beschrijven. Wel 78 pagina's toelichting, maar geen ruimte voor eigen opmerkingen.
Bij de Ombudsman zitten ook ambtenaren. Ik kreeg het advies mijn klacht door te geven aan de belastingdienst. Ik heb echter geen klacht maar een algemene opmerking.
 
Bovenaan