Aangenaam verblijf in huis Karel in Doubrava

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De “gezellige chaletwijk” uit de Tsjecho Reizen beschrijving van ZH168 is een rij vakantiehuizen langs de oostelijke oever van de Vltava buiten het dorpje Doubrava. Aangezien de huizen in Tsjechische dorpen op volgorde van bouwen genummerd zijn, heb je aan het adres Doubrava 72 zonder verdere aanduidingen welke weg in het dorp je moet nemen, niets. Pavel Jahn, de eigenaar, had zich echter toen we nog in Karlovy Vary verbleven al per sms gemeld over de verwachte aankomsttijd. Hem bellen en de weg vragen was dus geen probleem. Hij kwam ons direct ophalen bij de plaatselijke dorpskroeg en leidde ons naar zijn recreatiewoning. Veel hout, dus knusse inrichting met bekers en glazen in alle soorten en maten, donkere tinten, en diverse punten waar onderhoud of vernieuwing nodig is, zonder ons vakantieplezier nu te hinderen.

Krakende bedden met dunne matrassen, zoals je die in Franse stacaravans ook treft. Met aan een waterbed gewende ruggen géén pretje, uitslapen werkte dus heel beperkt. Later vonden we op zolder extra matrassen, wat het comfort 's nacht behoorlijk verbeterde. Geen internet in het huis en dat heeft twee weken lang wel z’n charme.

Bij het restaurant in de binnenplaats van de Zamek van Týn nad Vltavou en bij het Chinees restaurant, 10km verderop, ontdekten we wel gratis wifi. De twee keer dat we er gegeten hebben, hebben we dus ook de mail laten binnenstromen. Hoog aan de oever van de Vltava/Moldau kun je op het gras, een houten balkon of eigen grote houten veranda prima naar de vogels kijken en luisteren, aan de andere zijde van het huis pruimen plukken of vanaf de bovenetage nog net over de akkers uitkijken richting het dorp. Van de buren merk je weinig. Ieder heeft z’n eigen onderkomen, eigen stapel hout voor de haarden en eigen ritme. De één zie je 's ochtends al in een boot op de Moldau beneden vissen, de ander komt eens voorbij rijden in z’n auto.

Vermaak
Het zwembad in de tuin werd goed benut door de kinderen, net als de tuinstoelen en parasols, de bbq in de veranda. Een houten carport hield de dennennaalden of door de bliksem losgeraakte takken weg bij de auto. De enorme knuffeltijger die op de 3e slaapkamer op de zolder gevonden werd, heeft 2 weken lang een verdieping lager gezeten. De poes van de buren had blijkbaar bij andere huurders meer aandacht gekregen en kwam regelmatig langs, om zo snel mogelijk aan de nekharen opgetild weer buiten gezet te worden.
Een tv met satellietontvanger verbrak 's avonds de stilte. Een radio beneden had ik ook kunnen waarderen. Nu stond er een model 1940 in één van de slaapkamers. Boodschappen en uit eten kun je in het 10km verderop gelegen Týn nad Vltavou. De eigen roeiboot die via een slingerpad langs de helling vanaf het huis bereikt kan worden was leuk om de rivier in beide kanten op te verkennen. Een robuuste tafeltennistafel in de garage, waar ook gereedschap, vuilnisbakken en pin-up kalenders te vinden waren. Een wc/badkamer met douche maakte het huis compleet. Wel opletten: volgens de eigenaar was het water uit de kraan niet drinkbaar. We hebben het ook niet geprobeerd, maar vooral sixpacks 2 literflessen water bij de Lidl gebruikt. Een tip: neperlivá is zonder koolzuur (Spa blauw), jemne perlivá is met weinig koolzuur en perlivá is met koolzuur (denk aan Spa rood).

Conclusie
De beschrijving klopte goed met de werkelijkheid. De vriendelijke Pavel Jahn die dit jaar voor het eerst z’n gasten in het Engels te woord stond, vertrektijd en moment van afrekenen van de toeristenbelasting bespreekbaar maakte, verdient een compliment.

Origineel bericht met veel foto's van dit huis staan op http://www.henkjanvanderklis.nl/2012/09/aangenaam-verblijf-in-huis-karel-in-doubrava-tsjechie/
 
Bovenaan