8e Prague Pride 6 t/m 12 augustus

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Familie wordt het hoofdonderwerp van de achtste editie van het Prague Pride-festival, dat plaatsvindt van 6 t/m 12 augustus.

De campagne van het festival is deze keer gericht op gezinnen waarin LHBT-mensen worden opgevoed; waar ze gedragsmodellen omarmen, onvoorwaardelijke liefde ervaren, maar helaas lijden ze soms aan traumatische ervaringen die hen de rest van hun leven markeren, aldus de organisatoren. Op deze manier. Prague Pride draagt bij aan het debat over de gezinnen van vandaag dat in de Tsjechische samenleving is begonnen.
Prague Pride probeert te benadrukken dat voor LHBT's die thuis worden geaccepteerd, belangrijker is dan de manier waarop zij buiten het gezin worden behandeld. LGBT-kinderen worden vaak uitgesloten en vormen het zwarte schaap van het gezin, zo verklaren de organisatoren.

Het festival begint zoals gewoonlijk met het openingsconcert in het Pride Village.
Het belangrijkste evenement, de Pride Parade, zal 11 augustus zijn. Vanwege bouwwerkzaamheden in het onderste deel van het Wenceslas-plein zal de route iets anders zijn dan vorig jaar.
Locatie van Pride Village is Střelecký Ostrov/eiland in het midden van de rivier Vltava/Moldau bij de Most Legií (Brug der Legioenen).
Meer dan 100 verschillende evenementen vormen het programma van het festival.
De meeste Praag Pride-evenementen zijn gratis.
Zie verder website praguepride.cz/en + facebook.com/PraguePrideCZ + officiële festival APP.

Nederlands transgendermodel Loiza Lamers zal 9 augustus deelnemen aan debat van Pride Voices , vanaf 19.00 uur Experimental Space NoD Dlouhá 33 Praag 1.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zal zaterdag 11 augustus deelnemen aan de Pride in Praag. Haar aanwezigheid is extra van belang in het licht van het recente voorstel om het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht mogelijk te maken in Tsjechië. Sophie heeft eerder, samen met Guy Verhofstadt, een brief gestuurd naar de Tsjechische president hierover.

Als eerste postcommunistische land binnen Europa stelt Tsjechië het huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht. Minister-president Adrej Babiš heeft zijn steun uitgesproken voor een hervorming van de wetgeving.

Lees meer over "Openluchtmuseum Praag is een feest voor historici, art-lovers en onverzadigbare zoetekauwen, maar ook homorechten zijn er rap in opmars. De Gouden Stad heeft het allemaal. Dit zijn onze gay travel tips voor Praag." op winq.nl.
 
Prachtig nieuws dat deze wet in voorbereiding is en hopelijk uiteindelijk wordt ingevoerd.

In de grote steden als Praag of Brno kun je als gay/lesbo behoorlijk jezelf zijn, zonder angst te hoeven hebben dat men je vreemd aankijkt of lastigvalt. Maar in de kleine dorpen -veelal oerconservatief- is het vrijwel ondoenlijk.
Vrienden van ons zijn al jaren samen (homo), maar doen bijna niet mee aan het dorpsleven omdat men ze erg vreemd blijft benaderen. De foute grappen en vooroordelen zijn niet van de lucht.

De wet kan er relatief snel zijn, maar de mindset van met name de inwoners van kleine dorpen, zal nog jaren hetzelfde blijven. Helaas.
Maar goed, dat is in Nederland niet echt anders trouwens.
 
Bovenaan