5G-netwerk in Tsjechië

Topic in 'Internet' gestart door Ad Verschoor, 25-10-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië overweegt bouw staatsnetwerk met 700 MHz spectrum

  Het Tsjechische ministerie heeft een alternatief plan in overweging genomen en stelt voor om geen vergunningen in de 700 MHz-band aan mobiele operatoren toe te kennen, maar om als overheid een 5G-netwerk te bouwen en het aan mobiele operatoren te verhuren, meldt MobilMania.cz. Het oorspronkelijke plan was om frequenties uit het zogenaamde tweede digitale dividend in een veiling in 2019 toe te kennen. Het nieuwe voorstel zou ook voldoen aan de vereisten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat een deel van het spectrum aan de veiligheidstroepen wil toewijzen.

  Het Lupa.cz portal zegt een exemplaar van het document te hebben ingezien waarin het alternatieve scenario wordt voorgesteld, opgesteld door een voormalige medewerker van het ministerie van Industrie en Handel. De huidige minister Marta Novakova zou het idee kennelijk interessant vinden. Het project genaamd 700NET bevat een voorstel voor de oprichting van een staatsbedrijf, waaraan de staat de frequenties zou leveren en vervolgens het 5G-netwerk zou bouwen met de deelname van een joint venture-partner.

  Als potentiële partners vermeldt het voorstel CETIN, CEPS Invest, CEZ Distribution, Sitel of Orange. De staat zou vervolgens het netwerk leasen, net als de mobiele operators O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic en Vodafone Czech Republic doen. Eén van de redenen achter het voorstel is de slechte situatie bij lokale MVNO's, die in theorie het netwerk van MNO's kunnen huren, maar de voorwaarden die MNO's bieden, betekenen dat MVNO's nauwelijks kunnen overleven of concurreren.

  Mobiele netwerk operators zullen het zeker niet eens zijn met het 700NET-project. Ze stellen ook dat het scenario van de staat de 5G-netwerkconstructie zou vertragen.

  Bron: telecompaper.com
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische toezichthouder wil 5G spectrum in november veilen

  De Tsjechische toezichthouder CTU is van plan in november de 5G-veiling voor frequenties in de banden 700 MHz en 3,4 GHz te starten, zo meldt Patria.cz. De toezichthouder wil graag een vierde speler op de markt brengen.

  CTU bevindt zich in de laatste fase van het voltooien van de veilingregels en heeft het tijdschema van de veiling naar de overheid gestuurd, die het in maart zal bespreken. In april begint een openbare raadpleging.

  Vierde operator is een primair doel van de veiling
  De veiling zal succesvol zijn als het erin slaagt een vierde mobiele operator aan te trekken om te concurreren met de huidige grote drie MNO's, namelijk O2 Tsjechië, T-Mobile Tsjechië en Vodafone Tsjechië, verklaarde Jaromir Novak, voorzitter van CTU, aan Reuters.

  Een blok in de 700 MHz-band zal worden gereserveerd voor een nieuwkomer. Ook moeten bestaande MNO's nationale roaming aanbieden aan de nieuwe speler, op voorwaarde dat deze zelf 10 procent van de bevolking dekt. Het prijsmodel en de tijdslimieten, van vijf tot zes jaar, zijn nog onderwerp van discussie.

  Eerder werd gespeculeerd dat de Tsjechische overheid geen 5G frequentieveiling zou houden maar het 5G netwerk in eigen beheer wilde bouwen. Die speculaties werden in januari, met de komst van nieuwe 5G veiling richtlijnen, ontkracht.

  Bron: telecompaper.com
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Internationale experts bespreken beveiliging in 5G-netwerk in Praag.

  Deskundigen uit dertig landen van de Europese Unie, de NAVO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zullen aanwezig zijn op de Praagse 5G-veiligheidsconferentie, die op donderdag 2 en vrijdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken in het Czernin-paleis wordt georganiseerd.
  Het doel van de conferentie, die wordt georganiseerd onder auspiciën van premier Babiš, is om niet-bindende algemene beginselen te vinden voor het lanceren van 5G-netwerken die zich bezighouden met veiligheid, technische en economische aspecten van de overgang.
  China en Rusland zijn niet uitgenodigd. Het is echter geen anti-Huawei of anti-China vergadering, zo wil initiatiefnemer Kahofer van het Tsjechische cyberveiligheidsagentschap NUKIB het laten voorkomen.
  In december waarschuwde de Tsjechische cyberwaakhond NUKIB voor mogelijke risico's van het gebruik van Huawei-apparatuur. De Verenigde Staten hebben er ook bij de bondgenoten op aangespoord geen Huawei-producten te gebruiken en zeiden dat ze Chinese staatsspionage mogelijk zouden maken - wat het bedrijf ontkent.
  Internetserviceproviders hebben ook gewaarschuwd dat het verbieden van Huawei enorme kosten met zich mee zou brengen en de start van 5G met jaren zou vertragen.
  Bronnen oa radio.cz/de + reuters.com + idnes.cz.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babiš: het 5G-netwerk zou tegen 2024 gelanceerd moeten zijn.

  Mobiele operatoren krijgen de tijd tot 2024 om hun 5G-netwerken te lanceren na een veiling van veilingsites, zei premier Andrej Babiš donderdag tijdens een internationale conferentie in Praag, die gewijd is aan het verkennen van de beveiligings-, technische en economische aspecten van overstappen naar 5G .
  Dhr. Babiš zei dat hij verwacht dat de overstap naar het geavanceerde draadloze systeem nog meer revolutionair zal zijn dan het begin van mobiele telefoons, waardoor economische groei, innovatie en algemene welvaart worden gestimuleerd. Hij heeft echter ook gewezen op het buitengewone belang van de beveiliging van het nieuwe netwerksysteem.
  Bron radio.cz/en.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Conferentie in Praag komt met serie aanbevelingen 5G-beveiliging.

  De regering van Tsjechië heeft op 2 en 3 mei een internationale conferentie belegd met deskundigen over de beveiliging van 5G-netwerken. Het resultaat van de conferentie zijn de zogenaamde “Prague Proposals”: de verklaring van de voorzitter over de cyberveiligheid van communicatienetwerken in een wereldwijd gedigitaliseerde wereld'.

  De bijeenkomst in Praag werd geopend door de Tsjechische premier Andrej Babis. Tientallen experts op het gebied van 5G-netwerken en cyberbeveiliging van de EU, NAVO-landen en andere landen woonden de conferentie bij. De deelnemers kwamen uit 32 landen en er waren ook vertegenwoordigers namens vier wereldwijde MNO's.

  De EU is nog bezig om een gemeenschappelijke EU-aanpak te definiëren voor de cyberbeveiliging van 5G-netwerken. De Europese Commissie heeft op 26 maart een aanbeveling gepubliceerd.
  Verschillende perspectieven

  In de Praagse voorstellen worden verschillende perspectieven geschetst. Daaruit komt onder meer dat cyberbeveiliging niet louter een technisch probleem is, maar ook niet-technische kanten heeft. Verder wordt gesteld dat de verstoring van 5G-netwerken mogelijk ernstige gevolgen kan hebben.

  Dit vereist een landelijke aanpak; juiste risicobeoordeling; een waaier aan beveiligingsmaatregelen; een balans tussen veiligheid en innovatie; beveiliging in de toeleveringsketen, etc.

  Ter voorbereiding op de introductie van 5G beveelt het document aan om een reeks maatregelen te nemen. Deze zijn gegroepeerd in vier categorieën: beleid, technologie, economie en veiligheid, privacy en weerbaarheid.
  Bron telecompaper.com + reuters.com.
  Zie verder The Prague Proposals/Praagse voorstellen.
   

Deel deze pagina