[27-04-2012] Gevallen van alledaagse waanzin / Příběhy obyčejného šílenství (Nijmegen)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Toneelgroep Maastricht speelt Gevallen van alledaagse Waanzin van de Tsjechische cineast Petr Zelenka.

‘Gevallen van alledaagse waanzin’ van Toneelgroep Maastricht is een absurde en ontroerende komedie over gewone mensen die, op zoek naar liefde, soms ongewone dingen doen.

Dit toneelstuk van de talentvolle Tsjechische schrijver en filmregisseur Petr Zelenka (1967) beleefde in 2011 zijn Nederlandse première in het Derlon Theater van Toneelgroep Maastricht. Een opvallend jong theaterpubliek omarmde de voorstelling, die door recensent Jos Prop in De Limburger is omschreven als: “Het leven is over de top in deze dolle interpretatie van onze maffe tijd.”

Peter, een 35-jarige vrijgezel, probeert wanhopig zijn ex-vriendin terug te winnen die hem verliet omdat hij abnormaal zou zijn. Terwijl Peter poogt om grip op zijn leven te krijgen maken we kennis met de obsessieve types die hem omringen. Net als hij zijn ze bezeten op zoek naar contact, liefde of simpelweg iemand die hem begrijpt.

Peter Zelenka kreeg in 1997 voor zijn film Knoflíkári (Buttoners) een Tiger Award op het Rotterdams Filmfestival. In 2001 schreef en regisseerde hij in opdracht van het Dejvické Theater in Praag het toneelstuk Gevallen van alledaagse waanzin. Zowel dit stuk als de verfilming die hij er vier jaar later van maakte (Wrong side up), vielen meteen in de prijzen.

De voorstelling is Nederlands gesproken.

tekst Petr Zelenka
regie Domien Van Der Meiren
vertaling Jibbe Willems
spel: Mieneke Bakker, Lore Dijkman, Isaäk Hofland, Bram Van Der Kelen, Aline Nuyens, Ruud van der Pluijm, Carolien Spoor, Hans Trentelman, Bram De Win
 
Bovenaan