16 april 2023 film Emil Zátopek in Delft

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
16 april 2023 Filmvertoning Emil Zátopek Filmhuis Lumen, Delft.

Mis ‘m niet, de film Zátopek over één van ‘s werelds grootste atleten aller tijden.
Vorig jaar hebben we de 100ste geboortedag van de legendarische atleet Emil Zátopek herdacht.

De film van regisseur David Ondříček belicht naast het sportverleden van de viervoudig Olympisch kampioen en wereldrecordhouder op verschillende afstanden, ook zijn levensverhaal.
De film werd in 2021 geselecteerd voor de Oscarnominaties voor beste niet Engelstalige film.

Het verhaal van de transformatie van kwakkelende jongen tot atleet die tijdens de Olympische Spelen van 1952 drie gouden medailles won en daarmee voor alle drie de afstanden een wereldrecord vestigde, vormt wereldwijd nog altijd een inspiratie voor duizende sporters. De film Zátopek is echter ook een verhaal van een noodlottige ontmoeting en van een liefde voor het leven. Een liefde die zowel nederlagen als divers levensleed wist te overwinnen. Het gaat niet enkel over harde trainingsmethodes, ook de relatie met zijn vrouw, speerwerpster Dana Zátopková en de politieke sfeer van het communistische Tsjechoslowakije spelen een belangrijke rol in de film.

‘Het levensverhaal van Emil Zátopek vormt een enorme uitdaging voor mij,’ aldus regisseur David Ondříček. ‘Het is het nagenoeg klassieke verhaal van een buitenbeentje en een op zich niet bijzonder getalenteerd sporter. Tegelijkertijd is het het verhaal van iemand met een ijzersterke wil en groot verlangen om te winnen, van een volhardend iemand die niet klein te krijgen is en die uiteindelijk een legende werd. Van een eenzame, peinzende loper, maar ook vrolijk prater die ernaar verlangt bewonderd te worden. Van een atleet met het onmetelijke verlangen zijn tegenstanders te verslaan, maar voor wie vriendschap belangrijker was dan winnen.’
Bron rotterdam.czechcentres.cz.

Filmhuis Lumen filmhuis-lumen.nl.
Doelenplein 5
2611 BP Delft
16 april 2023
Aanvang 16:45uur
 
Bovenaan