100-jarige bieroorlog

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Blijft spannend... Nog wat details van het conflict en de uitspraak:

AB InBev mag Budweiser niet als Europees merk gebruiken

Bron: www.tijd.be - Kim Evenepoel

Biergigant AB InBev heeft van het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen geen toestemming gekregen om de merknaam Budweiser te gebruiken voor onder meer bier in Europa. Daarmee bevestigt de rechtbank een eerdere beslissing van het Europese merkenbureau BHIM.

De kwestie dateert al van 1996, toen het intussen overgenomen Anheuser-Busch een aanvraag indiende bij het BHIM om het merk Budweiser als gemeenschapsmerk te mogen hanteren voor 'bier, ale, porter, alcoholhoudende en alcoholvrije dranken met mout'. Tegen die aanvraag kwam protest van de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar, die het merk Budweiser al commercialiseerde in Oostenrijk en Duitsland.

Het BHIM volgde toen de redenering van Budvar, dat bewijzen kon voorleggen dat het al jaren voor de aanvraag van Anheuser-Busch commercieel actief was met het merk Budweiser. Anheuser-Busch stapte daarop naar het Gerecht van eerste aanleg, met een aantal argumenten:
  • Om te beginnen meende de Amerikaanse brouwer dat zijn recht om gehoord te worden was geschonden. Anheuser-Busch zou geen kans gekregen hebben om opmerkingen te maken over de geldigheid van het oudere merk. Volgens de rechter heeft Anheuser voldoende kansen gekregen om dit te doen. Bovendien heeft Budvar zijn rechten op het merk afdoende bewezen, zo stelt het Gerecht.
  • Het argument van AB dat het BHIM documenten van Budvar in aanmerking heeft genomen die te laat waren overgemaakt, wordt eveneens naar de prullenmand verwezen. Volgens het Gerecht heeft het BHIM ruime beoordelingsvrijheid om te beslissen om die documenten alsnog te aanvaarden.
  • Ook het laatste strijdpunt van Anheuser, dat alsnog de merknaam Budweiser wil gebruiken voor alcoholvrij bier, werd eveneens van de hand gewezen. AB voerde aan dat Budvar geen alcoholvrij bier commercialiseert, waardoor de Amerikaanse brouwer het recht daarop zou moeten krijgen. Het oudere recht van Budvar slaat echter op 'alle soorten bier', en volgens het Gerecht valt alcoholvrij bier daar eveneens onder. Een opsplitsing van het merkenrecht tussen alcoholhoudend en alcoholvrij bier zou te verwarrend zijn voor de consument.
Alle opties
Anheuser-Busch heeft in de zaak met andere woorden op alle vlakken ongelijk gekregen. De brouwer heeft nu twee maanden om te beslissen om alsnog in hoger beroep te gaan. In een eerste reactie laat woordvoerster Marianne Amssoms weten dat AB InBev 'alle juridische opties onderzoekt'.

Amssoms benadrukt dat deze uitspraak ook geen impact heeft op de bestaande rechten van AB InBev op het merk Budweiser. 'Wij hebben uitgebreide merkrechten voor de merken Bud en Budweiser in 23 van de 27 Europese lidstaten', aldus Amssoms. 'Deze procedure was enkel een poging om onze rechten verder uit te breiden.'

Dat wordt bevestigd door Stefaan Van der Jeught, woordvoerder van het Europese Hof van Justitie. 'Noch Budvar, noch AB InBev hebben momenteel de merknaam Budweiser in handen voor de hele Europese Unie', zegt hij. 'In feite is de Europese markt opgesplitst in landen waar AB InBev de rechten in handen heeft, en landen waar Budvar over de rechten beschikt.'
 

Macek

Geroyeerd Lid
Alweer een reden om het op een zuipen te zetten, die amerikanen dachten zeker alles maar te kunnen, zelfs ons biermerk jatten, even niet dus na zdravi!
 
Anheuser-Busch verliest strijd om Budweiser

LUXEMBURG - De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch kan Budweiser niet laten erkennen als gemeenschapsmerk in de Europese Unie.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag in beroep bevestigd.
De uitspraak maakt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen Anheuser-Busch en de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar over het gebruik van het biermerk Budweiser in Europa.

De zaak gaat terug tot 1996, toen de Amerikanen een aanvraag indienden om Budweiser als gemeenschapsmerk te laten inschrijven.
De Tsjechen tekenden verzet aan omdat zij het woord Budweiser reeds hadden geregistreerd in Europese landen.

Gelijk
De Tsjechische brouwerij kreeg gelijk, waarop Anheuscher-Busch naar het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europese Hof van Justitie trok. Ook daar vingen de Amerikanen echter bot.
Anheuser-Busch, sinds enkele jaren onderdeel van het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev, gaf de strijd echter nog niet op en ging in beroep bij het hof met het argument dat de Tsjechische brouwerij belangrijke documenten te laat had ingediend.
Het hof oordeelde donderdag echter dat geen enkele van de beroepsgronden gefundeerd was. Het beroep is in zijn geheel verworpen.

© ANP

Bron: Nu.nl
 

kuurgast

Donateur
Slecht nieuws voor Tsjechisch Budweiser Budvar.

budweiser-versys-budvar.gif


Eerder was er nog goed nieuws te melden voor het Tsjechische bier ‘Budweiser Budvar’ dat al bijna een eeuw de strijd aangaat met AB InBev om het gebruik van de merknaam Bud.
Onlangs waren door het Europese Hof de rechten nog toegewezen aan Budvar en mocht zodoende AB InBev de naam Bud van Budweiser niet voeren in de Europese Unie.

Volgens het Europese Hof van Justitie wordt het vonnis nu weer verbroken aangezien het naast het bezit van de rechten voor een logo of merknaam ook moet aantonen dat het voldoende gebruikt wordt.
Oftewel men moet het merk Budvar ook echt commercieel gebruiken in de markten. Hiermee is AB InBev een stap dichterbij gekomen om Bud of Budweiser ook in Duitsland en Tsjechië te gebruiken. Europees Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (Ohim) gaat uiteindelijk een beslissing nemen.

Als het vonnis uiteindelijk positief wordt uitgesproken voor Budweiser dan kan het vervolgens eindelijk in 27 EU-landen, tegen 23 nu, worden gebruikt. Naar mijn idee trekt zo’n ‘kleine’ ten opzichte van zo’n grote aan het kortste eind en kan de strijdbijl beter begraven worden, toch? Nu is het zelfs zo dat van de naam ook steeds minder geprofiteerd kan worden aangezien het bijvoorbeeld in de V.S. steeds minder populair wordt.

Bron:bier.blog.nl.
 
Nog meer slecht nieuws

Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch heeft de brouwerij Budějovický měšťanský pivovar gekocht van de investeerder Harvestor. Met deze koop verwerft Anheuser-Busch meteen een deel van de rechten van ingeschreven merken inclusief "Budweiser Bier".

JB3e7bf3_foto_035.jpg
Dit kan belangrijke kentering zijn in de 100-jarige oorlog.

bron: Hospodářské noviny

Het gaat natuurlijk niet om de brouwerij, maar om het merklabel. Wat een rotstreek....
 
Budvar blijft bestaan... ze zouden dom zijn om het op te heffen.[/quote]
Bestaan blijft die zeker. Ik heb alleen moeite met de (toekomstige) eigenaar. Amerikanen zullen er alles aan doen om van Budvar een eigen merk te maken. Tsjechen snappen het het wel hoe het in elkaar zit, maar anderen ....
 
Tsjechische Budvar komt met goede cijfers over 2011

Export is gestegen tot 650.000 hectoliter, en dat is ongeveer de helft van de jaarproductie.

Grafiek spreekt voor zich:

1. Omzet
2. Netto winst
3. Productie

17_021_png.jpg

Bron: Budvar
 
Budějovický Budvar wint in Groot-Brittannië

Budějovický Budvar heeft weer een rechtzaak gewonnen van Anheuser-Busch.
In Groot-Brittannië mag Budvar zijn bier gewoon onder zijn eigen naam blijven verkopen.

Rechtszaken zijn gaande over de hele wereld al vanaf 1907, dus 105 jaar! Afgelopen 10 jaar zijn 124 rechtszaken tot einde gekomen, waarvan Tsjechische Budvar 88 gewonnen heeft.

Financni Noviny
 
Budweiser wint strijd om 'Bud' van Tsjechen (in EU)

Bierbrouwer AB InBev, het moederbedrijf van het Amerikaanse Budweiser, heeft toestemming van het Europees Gerechtshof gekregen om de merknaam Bud in de Europese Unie te registreren. Dat maakte het hof dinsdag bekend. De Tsjechische bierbrouwer Budejovicky Budvar had dat verzoek aangevochten, omdat dat bedrijf de naam Bud al in vier landen zou gebruiken voor zijn bier.

Volgens het hof was de omvang van het merk in die landen (Frankrijk, Italië, Portugal en Oostenrijk) echter te klein om de merknaam toegewezen te krijgen. Tijdens een eerste zitting in 2008 hadden de Tsjechen nog gelijk gekregen van het Europese hof.

Het in Leuven gevestigde InBev nam in 2008 Anheuser-Busch over, waardoor het de verkoop van het merk Budweiser (zoals Bud voluit heet) onder zijn hoede heeft. Uit die fusie ontstond ook de nieuwe naam AB InBev.

uit de Volkskrant
 
Budvar heeft definitief gewonnen in het Verenigd Koninkrijk

AB InBev is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter van juli 2012.

Het geschil eindigt nu, het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft het verzoek van Anheuser-Busch Inbev afgewezen in hoger beroep.

Bron: iDNES

ter info:
- Brouwerij in České Budějovice werd opgericht in 1895.
- Amerikaanse Anheuser-Busch, introduceerde zijn eigen Amerikaanse merk Budweiser in 1876.
- Beide brouwerijen vechten voor het merk Budweiser al meer dan honderd jaar.
 
Bovenaan