100-jarige bieroorlog

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Anheuser wil doorbraak op Duitse biermarkt

Met het wereldkampioenschap voetballen in het verschiet vallen bedrijven over elkaar heen om hun commerciële slag te slaan. Het Duitse hoogste gerechtshof in Karlsruhe heeft beslist dat de term Voetbal WK 2006 niet exclusief voor de hoofdsponsor is.

Het Amerikaanse Anheuser-Busch, dat al jaren de exclusieve rechten heeft haar Budweiser-bier te verkopen, heeft nu een groot probleem: de Duitsers lusten geen Budweiser.

Tsjechen
Anheuser-Busch kan de naam Budweiser niet gebruiken in Duitsland vanwege het merkenprotectierecht. De Tsjechen claimen dat zij als eersten hun bier brouwden onder de naam Budweiser en dus recht hebben op die merknaam.
In de VS staat Budweiser meer bekend als ‘Bud’, maar zelfs met die afkorting komt Anheuser er niet. ‘Bud’ lijkt te veel op ‘Bit’ van de Duitse brouwer Bittburger,

Doorbraak
Voor Anheuser-Busch was het ‘if you can’t beat them, join them’ en zocht contact met Bittburger. Laatstgenoemde mocht zijn bier ook verkopen in de stadions en in ruil zou Anheuser de naam ‘Bud’ mogen gebruiken op de promotieborden. Op de plastic bekertjes mag ‘Anheuser-Busch’ prijken. Bittburger wordt verkocht in anonieme plastic bekertjes. Anheuser hoopt zo toch op een doorbraak op de Duitse biermarkt, die erg is afgeschermd.

Bron: De Telegraaf
 
Dit heeft niets te maken met de bieroorlog, maar op dit moment verkoopt de Lidl in Tsjechie een box met 8 flessen Budvar en een prachtig ijshockey-glas.
Ik weet niet tot hoe lang deze aanbieding loopt, waarschijnlijk zo lang de voorraad strekt.
 
Anheuser-Busch wint in Zweden

Anheuser-Busch belet Tsjechische brouwer Budweiser in Zweden te gebruiken.

Oordeel Hooggerechtshof bevestigt exclusieve rechten Anheuser-Busch op Budweiser

Het Hooggerechtshof van Zweden zag geen reden om een beroep te behandelen dat door de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar was aangespannen, waardoor een eind is gekomen aan een zeven jaar durend geschil met Anheuser-Busch. De uitspraak bevestigt het oordeel van een lagere rechtbank, waarin de exclusiviteit van het "Budweiser" handelsmerk van Anheuser in Zweden wordt gewaarborgd.

In januari besliste het Svea Hof van Beroep, naar het voorbeeld van een beslissing in 2005 van een commissie van de Wereldhandelsorganisatie, dat geografische aanduidingen die in Europa beschermd zijn, niet in een vertaalde vorm mogen worden gebruikt als ze gelijk zijn aan voormalige of bestaande handelsmerken. Het Hof vonniste dat Budejovicky Budvar moest stoppen met het gebruik van "Budweiser Budvar" op zijn labels, verpakkingen en in zijn advertenties.

"Omdat Anheuser-Busch al in 1876 is begonnen met het brouwen van Budweiser, hebben we al aanmerkelijk geïnvesteerd in de totstandkoming van het merk over de hele wereld," zei Stephen J. Burrows, voorzitter en algemeen directeur van Anheuser-Busch International, Inc. "Het uiteindelijke oordeel in Zweden is belangrijk, omdat hierdoor wordt erkend dat Anheuser-Busch de rechtmatige eigenaar is van de naam Budweiser, een naam die we al 17 jaar voor Budejovicky Budvar werd opgericht hebben geregistreerd."

Het geschil over het handelsmerk in Zweden begon in 1999, nadat Anheuser-Busch "Budweiser" met succes had geregistreerd. Anheuser-Busch is de houder van nationale registraties voor "Budweiser" en "Bud" in 21 van de 25 landen van de Europese Unie en 31 procent van zijn internationale bierverkoop vindt plaats in dit Europese gebied.

"Het geschil gaat er niet over dat het bier wordt verkocht, het gaat om de naam die de Tsjechische brouwer gebruikt," zei Burrows. "Anheuser-Busch gelooft dat Budvar probeert te profiteren van ons wereldberoemde merk en we zijn het aan onze aandeelhouders en werknemers verplicht om onze beroemde handelsmerken op agressieve wijze tegen elke manier van schending te beschermen."
 
Driemaal is scheepsrecht: hof geeft Anheuser-Busch driemaal gelijk in Hongarije

- Besluiten maken oorsprongsbenamingen van Budejovický Budvar voor Bud ongedaan

De Hoofdstedelijke Beroepskamer in Hongarije heeft in het voordeel van Anheuser-Busch besloten, waardoor de Tsjechische oorsprongsbenamingen "Bud," "Budweiser Budvar" en "Budweiser Bier-Budvar" ongedaan worden gemaakt. Het oordeel bevestigt eerdere uitspraken door zowel de Hoofdstedelijke Kamer in 2005 als het Hongaarse Octrooien- en Handelsmerkenbureau in 2002.

Door de oorsprongsbenamingen ongedaan te maken stemde de Hoofdstedelijke Beroepskamer ermee in dat de term "Bud" geen geografische term was en op geen enkele manier refereerde aan de stad waar Budejovický Budvar is gevestigd, Ceské Budejovice. Het besluit is afhankelijk van een hoger beroep.

"Dit is het derde Hongaarse hof dat concludeert dat 'Bud' niet geschikt is om oorsprongsbenaming beschermd te worden," zei Stephen J. Burrows, voorzitter en president-directeur van Anheuser-Busch International, Inc. "Dit besluit levert ons de juridische steun om ons hoofdmerk in Hongarije onder de naam 'Bud' te lanceren en versterkt onze toewijding om onze beroemde handelsmerken over de hele wereld te beschermen."

Het besluit door het Hongaarse hof volgt op een uitspraak in Oostenrijk in april, waar de handelsrechtbank in Wenen ook had beslist dat "Bud" geen geografische aanduiding in Tsjechië is, wanneer het specifiek wordt toegepast op bier.

"We boeken flinke vooruitgang in onze strijd om de merknamen die we hebben ontwikkeld te beschermen," zei Burrows. "Dientengevolge kunnen we 'Bud' nu verkopen in Hongarije en zijn we één grote stap dichterbij het winnen van dezelfde juridische strijd in Oostenrijk."

De strijd om de oorsprongsbenaming in Hongarije begon in 1998, nadat Anheuser-Busch succesvol was in het ongedaan maken van het handelsmerk "Bud" van Budejovický Budvar.

Naast het besluit in Hongarije bevestigde het Spaanse Hooggerechtshof de uitspraak van een lager hof, dat de Tsjechische brouwer toestond om het handelsmerk Budejovický Budvar te registreren. De Tsjechische brouwer blijft onder een gerechtelijk bevel om Budweiser niet in Spanje te verkopen.

"Dit besluit in Spanje is niet van invloed op onze onderneming en verzwakt onze zeer sterke en exclusieve rechten op de handelsmerken 'Budweiser' en 'Bud' in dit land niet," zei Burrows.

Distributed by PR Newswire on behalf of Anheuser-Busch
 
Budvar mag de merkenstrijd in Europa dan ogenschijnlijk verliezen, maar met een doorbraak (als die gerechtelijke uitspraak definitief wordt tenminste) in China zouden ze desondanks wel eens de hardst lachende kunnen worden. :)
 

Marcel

Moderator
Budweiser wint alweer ...

Bud wint van Bit voor Europees Hof
Uitgegeven: 19 oktober 2006 11:39
LUXEMBURG - De Amerikaanse bierfabrikant Budweiser mag zijn bier inclusief logo's en de naam Bud op de Europese markt brengen. Een protest daartegen van de Duitse brouwerij Bitburger (bekend als Bit en van de slogan Bitte ein Bit) is donderdag door het Europees Hof van Justitie afgewezen.

Bitburger vond dat Bud teveel op de eigen koosnaam Bit leek en probeerde met dat argument de Amerikaanse concurrent uit Europa te weren. Maar het Hof in Luxemburg vond Bud en Bit niet hetzelfde en zal de Amerikanen niets in de weg leggen.
Bitburger is genoemd naar de plaats Bitburg, waar het in 1817 is opgericht. Het is een van de grootste niet-beursgenoteerde brouwerijen van Duitsland. Budweiser is een product van Anheuser Busch groep, fabrikant van een op elke twee biertjes in de Verenigde Staten. Het gebruikt Bud in namen als Budshop
 
Budweiser wint

Budějovický Budvar heeft weer een rechtzaak gewonnen van Anheuser-Busch. In Portugal mag Budvar zijn bier onder zijn eigen naam verkopen.

iDNES
 

Bijlagen

  • 1168530077_200701110493_EEE_1.jpg
    1168530077_200701110493_EEE_1.jpg
    60,4 KB · Bekeken: 3
Het lijkt er trouwens op dat de oorlog gaat aflopen en dat we met ons allen het nieuws hebben gemist.

ST. LOUIS/ ČESKÉ BUDĚJOVICE (Jan. 8, 2007) – After nearly a century of disagreements in certain parts of the world over rights to the Budweiser name for their beers, Anheuser-Busch and Czech brewer Budejovicky Budvar (BBNP) have formed an historic alliance in which Anheuser-Busch will become the U.S. importer of Czechvar Premium Czech Lager, the two brewers jointly announced today.

http://www.budvar.cz/en/web2/Tiskov...USCH-AND-CZECH-BREWER-BUDEJOVICKY-BUDVAR.html
 
zeer me eens. het amerikaanse BUD bier is niet tevergelijken met de heerlijke budvar. Die kolo amerikanen denken dat ze alles kunnen jatten en bepalen. Het terrorisme komt niet uit het oosten maar uit het westen.!!!!
 

Freddy2005

† In Memoriam
Topolánek: Budweiser brouwerij zal vóór 2010 niet worden geprivatiseerd

De Tsjechische regering zal de de privatisering van de nationale Budweiser Budvarbrouwerij niet vroeger dan het jaar 2010, het jaar waarin hun ambtstermijn afloopt, doorvoeren.

Dit verklaarde de minister-president Mirek Topolánek vandaag na zijn ontmoeting met minister van Landbouw Petr Gandalovič, met wie hij gesproken heeft over de voortdurende controle van de ministeries. Ten eerste zal het Ministerie de brouwerij in een aandelenvennootschap converteren. De transformatie van het bedrijf begint in het najaar op zijn vroegst, zei Topolánek. De brouwerij is de op twee na grootste producent van bier in de Tsjechische Republiek en het laatste staatsbedrijf in deze bedrijfstak.

radio.cz

idnes.cz
 
Anheuser-Busch verliest slag om Budweiser

BRUSSEL (AFN) - De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch mag het merk Budweiser niet in de hele EU registreren. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat woensdag bepaald.

Het Hof kwam daarmee tegemoet aan de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar, die de naam Budweiser al eerder heeft geïntroduceerd in Duitsland en Oostenrijk. De Tsjechische brouwerij is gevestigd in Ceské Budejovice, oftewel Budweis in het Duits.

Enkele weken terug verloor Anheuser-Busch, dat is overgenomen door het Belgische InBev, bij het Europees Hof al een zaak tegen de Tsjechische brouwer over de naam Bud.

Bron: dft.nl
 
Bovenaan