100 jaar Tsjechoslowakije: het ontstaan in 1918

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Ad Verschoor, 27-01-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Oproep: 100 jaar Tsjechoslowakije
  [​IMG]
  De Grote Kerk in Beverwijk organiseert in het kader van 100 jaar Tsjechoslowakije een tentoonstelling, en is opzoek naar mensen die graag hiermee willen helpen.

  ¨1918 was het einde van de eerste wereldoorlog. Het was tevens het einde van het Oostenrijkse Keizerrijk. Zo ontstond de nieuwe staat Tsjechoslowakije, later gesplitst in Tsjechië en Slowakije. We willen dit vieren omdat we in de IJmond veel banden met dit land hebben. En bovendien willen we wat beter kijken naar de geschiedenis van dit land waarin we heel veel kunnen herkennen. En dat noemen we Europa. En in die 100 jaar herkennen we heel veel ‘Europa’. Dit zal in de herfst plaats vinden.We zoeken enkele personen die mee willen helpen om een tentoonstelling over die honderd jaar te maken. Dat hebben we gedaan met de november-tentoonstelling ‘500 jaar’ en dat is heel goed bevallen. Het leverde verrassende inzichten op. We denken aan een vier of vijf zaterdagochtenden of -middagen te beginnen op zaterdag 17 februari 11-13 uur. Wie belangstelling heeft om hieraan mee te werken stuur een mail. (grotekerkbeverwijk@gmail.nl)
  De tentoonstelling zal verschillende facetten van de Tsjechische geschiedenis laten zien. De rol die cultuur in de Tsjechische ontstaansgeschiedenis speelde. Het feit dat het land twee keer een president heeft gekozen die de titel ‘filosoof koning’ verdienen (Tomas Masaryk en Vaclav Havel). De spectaculaire economische ontwikkeling tussen de twee wereldoorlogen. Maar ook een klein land dat speelbal werd van de grootmachten in Europa: Frankrijk, Engeland en Rusland.Er zullen ook een aantal evenementen georganiseerd worden. We hebben de kunstschool van Bystré uitgenodigd om op het thema 100 jaar met een dansproductie te komen. In 2016 kwam de school met een productie waaraan ook leerlingen van basisschool de Vrijheit uit Wijk aan Zee deelnamen naar de Grote Kerk. Het werd een roerende dansvoorstelling.¨
  Tekst: nieuwsbrief Grote Kerk Beverwijk

  Hieronder kunt u de volledige nieuwsbrief downloaden:


   
  Franky vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië viert jubileum
  Honderd jaar geleden sinds de oprichting van Tsjecho-Slowakije

  Tsjecho-Slowakije bestaat al 25 jaar niet meer, de republiek splitste officieel op 1 januari 1993. Toch hebben beide landen een belangrijke gezamenlijke geschiedenis. Dit jaar wordt in het kader van “Honderd jaar sinds de oprichting van Tsjecho-Slowakije” stil gestaan bij hun verleden en wat beiden landen de wereld hebben gegeven. De viering van het jubileum gaat gepaard met culturele, sociale en sportieve evenementen in zowel Tsjechië en Slowakije.

  Honderd jaar geschiedenis
  Tsjecho-Slowakije werd na de Eerste Wereldoorlog gesticht na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije. Het Centraal-Europese land bestond van 28 oktober 1918 tot 31 december 1992 (met een korte tussenpauze tijdens de Tweede Wereldoorlog). Op 1 januari 1993 werd Tsjecho-Slowakije opgedeeld in een zelfstandig Tsjechië en Slowakije. In de jaren tussen de twee Wereldoorlogen hebben beiden landen belangrijke invloed gehad in de architectuur, auto-industrie en kunst. "De twintig jaren tussen de beide wereldoorlogen vormden een buitengewoon rijke periode in de Tsjechische geschiedenis. Tsjechië groeide destijds uit tot een van de centra van het moderne leven in Europa. Steden als Brno, Hradec Králové, Pilsen, Pardubice en Praag zijn trots op de unieke functionalistische architectuur, kunstwerken van de meest gewaardeerde kunstenaars ter wereld en de industriële productie van destijds,“ Monika Palatková, directeur van bureau CzechTourism

  Terug in de tijd van Tsjecho-Slowakije
  De viering van “Honderd jaar sinds de oprichting van Tsjecho-Slowakije” zal zich richten op alle belangrijke Tsjechische monumenten, musea, historische koffiehuizen en sporttradities van die tijd. Architectonische meesterwerken van Adolf Loos, Josef Gočár en Jan Kotěr zullen aandacht krijgen net als de schilderijen van Alfons Mucha, František Kupka en Emil Fila. Op industrieel gebied geniet Tsjecho-Slowakije van een wereldwijde reputatie vanwege de automerken Škoda en Tatra, het schoenenbedrijf Bata en de traditionele producenten van glas en sieraden die destijds enorm populair waren vanwege haar precieze uitvoering en tijdloze designs.

  Festiviteiten rondom het thema
  Het hoofdproject van de viering van het thema is een gezamenlijke Tsjechisch-Slowaakse tentoonstelling. Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Museum in Tsjechië en het Slowaaks Nationaal Museum en de Slowaakse Nationale Galerie. Ook is er de mogelijkheid om in de voetsporen van de eerste Tsjechoslowaakse president, T.G. Masaryk, te treden of langs de verdedigingswerken aan de grens te wandelen. Het Nationaal Technisch Museum opent de tentoonstelling "Made in Czechoslovakia 1918-1992 – Industrie, die de wereld veroverde". Het Kunstmuseum van Olomouc presenteert samen met partners uit Slowakije, Hongarije en Polen een tentoonstelling over de kunststromingen en -trends in het Centraal-Europa van rond 1918. Ook het Tsjechisch Filharmonisch Orkest wijdt een openluchtconcert aan het honderdjarig bestaan van Tsjecho-Slowakije. Daarbij zal in een concertuitvoering Janáčeks opera „Het sluwe vosje“ worden opgevoerd in Praag.

  Meer informatie
  Voor meer informatie over de evenementen zie www.czechtourism.com
  CzechTourism heeft twee nieuwe brochures laten ontwerpen genaamd “100 Years of the Czech Republic, destination manuel” en “Guide to the Czech Centruy”. Deze kunt u online bekijken:
  http://pdf.czechtourism.com/destination_manual_100years/
  http://pdf.czechtourism.com/guide_to_czech_century/
  Wilt u de brochures graag per post ontvangen, dan is dit tevens mogelijk.
   
  A.Smit vindt dit leuk.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tentoonstelling: De oprichting van Tsjechoslowakije 1918
  [​IMG]
  Ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van het ontstaan van Tsjechoslowakije, presenteren de Tsjechische ambassade in Den Haag, het Tsjechisch verkeersbureau Benelux en het Tsjechisch Centrum Nederland de tentoonstelling ‘De oprichting van Tsjechoslowakije 1918’. De tentoonstelling is van 9 april t/m 31 mei te zien in het Huis van Europa in Den Haag. Op dinsdag 17 april wordt de tentoonstelling feestelijk geopend.

  De tentoonstelling biedt een compact en toegankelijk thematisch overzicht van de gebeurtenissen in Tsjechoslowakije binnen de globale context van de geschiedenis van de 20ste eeuw. De bezoeker wordt langs de gebeurtenissen van deze chaotische en onzekere periode geleid via de verhalen van de politieke hoofdpersonen, zoals de grondleggers van de staat Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš en Milan Rastislav Štefáník. Ook komen in de tentoonstelling hoogtepunten uit de wetenschap en kunst voorbij.

  De opening op dinsdag 17 april is enkel toegankelijk op uitnodiging. Voor uw bezoek aan het Huis van Europa in Den Haag is het in verband met de beveiliging noodzakelijk om een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID kaart of rijbewijs) mee te nemen.

  Plaats: House of Europe
  Datum: Van: 1 april t/m 31 mei 2018
  Georganiseerd door:
  České centrum
   
  Pelhřimov vindt dit leuk.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Debat 'Establishment of Czechoslovakia'
  [​IMG]
  Namens de Tsjechische en Slowaakse ambassade bent u op 20 juni om 14:00 van harte uitnodigt voor het debat ‘Establishment of Czechoslovakia (28 October 1918): Heritage and consequenses’. Het debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Tsjechoslowakije. Onder leiding van historicus Filip Bloem, gaan de professoren Ivan Šedivý (Tsjechië), Adam Hudek (Slowakije) en Carlos Reijnen (Nederland) met elkaar in debat.

  Entree is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk! Aanmelden kan op het adres: emb.hague@mzv.sk
  Meer informatie vindt u op de uitnodiging in de bijlage:

  Plaats: Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag
  Datum: 20 juni 2018 van 14.00 tot 16.00 uur
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tree of Liberty Campaign 1918–2018 bomen van vrijheid.

  Lindebomen symboliseren de opkomst van Tsjechoslowakije. In de jaren 1918 en 1919 plantte het volk duizenden van hen. De burgemeesters, leerlingen en leden van plaatselijke verenigingen namen deel aan de aanplant.
  De bomen werden ook geplant in latere jaren (1928, 1945 en 1968) wanneer mensen het belang van vrijheid en democratie wilden gedenken en vieren.

  Tsjechische verenigingen zijn van plan om 100 jaar na de oprichting van Tsjechoslowakije op 28 oktober 1918 te herdenken door 2018 "lindebomen van de republiek" te planten en ze proberen de lindebomen die tijdens de vorige jubilea in dit project zijn geplant in kaart te brengen.
  De stichting is van plan de Days of Freedom Trees van 20 t/m 28 oktober te organiseren, tijdens welke het 100 kleinbladige lindebomen (Tilia cordata) zal leveren voor aanplant.
  Tegelijkertijd brengt het de in het verleden geplante lindebomen in kaart. Er zijn 1918 bomen opgenomen in de interactieve kaart, samen met hun verhalen.
  Bijna 300 organisaties en individuen hebben zich tot nu toe aangesloten bij het project.
  De stichting financiert haar activiteiten via crowdfunding op website darujspravne.cz/sbirka/stromy-svobody-1918-2018.
  Zie verder meer info over evenementen en de in kaart gebrachte lindebomen op stromysvobody.cz.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  100 jaar Hart van Europa
  [​IMG]

  Op 21 september zal de opening plaats vinden van de tentoonstelling ‘100 jaar Hart van Europa’. We gaan dat vieren met de opening van de tentoonstelling, een gezamenlijke maaltijd waar iedereen die dat wil kan deelnemen onder voorwaarden dat iedereen wat te eten meebrengt. Er zal een tank worden gebouwd en het Bas Kisjes kwartet zal een jazzbewerking van de Nieuwe Wereld, de 9e symfonie van Dvořák, uitvoeren.

  Meer informatie vindt u hier.

  Plaats: Grote Kerk, Beverwijk
  Datum: 21 september t/m 31 december 2018
  Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  100 jaar Hart van Europa - Het programma

  BEVERWIJK - Met het einde van de eerste wereldoorlog begon het Europa zoals we dat nu kennen. Met de vrede van Versailles kwam er een westenwind waaien die de toon zette voor de eeuw die daarop volgde. Tsjechië en Slowakije maakten zich in 1918 los uit het Oostenrijkse Keizerrijk en gingen als Tsjecho-Slowakije verder. In Tsjechië en Slowakije wordt dat feit dit jaar uitgebreid gevierd, maar ook in Beverwijk is het feest.

  [​IMG]
  Ballonkunstenaar Ricardo gaat ter plekke een tank
  van ballonnen maken op ware grootte.


  Onder de noemer '100 jaar Hart van Europa' organiseren Stichting Hart van Europa in samenwerking met de Vereniging Grote Kerk Beverwijk allerlei activiteiten om daarbij stil te staan. Dat gebeurt met de tentoonstelling '100 jaar hart van Europa', met verschillende concerten, een dansvoorstelling van een school voor de kunsten uit Bystré, met aandacht voor kinderboeken en met een lezing over Europa van een Tsjechische chartist en historicus. Ook zal een bus vol muzikanten een felicitatiereis vanuit Noord-Holland naar Tsjechië maken.

  Het openingsfeest is op vrijdag 21 september om 17.00 uur in de Grote Kerk te Beverwijk. De Tsjechische ambassadeur in Nederland, H.E. Jana Reinisová, zal daarbij aanwezig zijn.

  Er is een gezamenlijke maaltijd van alle gasten. Iedere gast brengt iets te eten mee en dat wordt dan gezamenlijk opgegeten. Burgemeester Milos Sejkora uit het Tsjechische Bystré zal de maaltijd openen. Bystré speelt een belangrijke rol in de viering van de 100 jaar. Kunstenaars uit die streek zullen naar Beverwijk komen en de Nederlandse bus muzikanten zal op 20 oktober Bystré aandoen.

  Het derde deel van het programma, dat om 19.00 uur begint, is een jazzbewerking van de 9e symfonie van Dvorak, ‘De Nieuwe Wereld’. Deze bewerking is geschreven door contrabassist Bas Kisjes. Het stuk wordt, na een inleiding door burgemeester Martijn Smit, gespeeld door Jasper van Damme (saxofoon), Dirk Balthaus (piano), Joost Kesselaar (drums) en Bas Kisjes (contrabas).

  Ballonkunstenaar Ricardo gaat ter plekke een tank van ballonnen maken op ware grootte die dan ook in de Grote Kerk te zien zal zijn. In 1991 schilderde David Cerny overnacht een Russische tank roze, een tank die als monument in het centrum van Praag stond opgesteld. Het werd wereldnieuws.

  Vanuit Beverwijk bestaan nauwe verbindingen met Tsjechië. Honderden kunstenaars zijn over en weer gereisd. Zo zong het Beverwijks oratoriumkoor Tremenda in Tsjechië en jaarlijks komen beeldende kunstenaars uit Klatovy naar Ezels en Kwasten naar Wijk aan Zee en schakers uit Bystré naar het Tata Steel Chess Tournament.

  Bron: rodi.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  12 werelden - Grote Kerk Beverwijk
  [​IMG]
  Kinderboekillustratie is in Tsjechië een vak apart, met een rijke en lange traditie. In het kader van 100 jaar Tsjechoslowakije presenteert het Tsjechisch Centrum Nederland een tentoonstelling van Tsjechische kinderboekillustraties, voor jong en oud.

  Twaalf succesvolle Tsjechische illustratoren en kunstenaars presenteren hun beste kinderboekwerken, die lovend zijn ontvangen door vakgenoten en lezers. Ze beperken zich bovendien niet tot alleen de combinatie van woord en beeld, maar werken ook met andere media zoals film, performance, muziek, toneel en fotografie.

  Kom binnen! Hoe meer werelden je kent, hoe meer mens je bent.

  De deelnemende illustratoren zijn: David Böhm, Pavel Čech, Dan Černý, Lucie Dvořáková, Renáta Fučíková, Vendula Chalánková, Lucie Lomová, Galina Miklínová, Petr Nikl, Jaromír Plachý en Vhrsti.

  De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen van 13.30 - 18.00 uur. Op dinsdag gesloten.

  [​IMG]

  Plaats: Grote Kerk Beverwijk, Kerkstraat 37a
  Datum: 1 november t/m 15 december 2018

  Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nationale vieringen van 100 jaar Tsjecho-Slowakije zijn vrijdag begonnen.

  Met St. Wenceslas Day op 28 september startte een maand van nationale vieringen die het eeuwfeest markeren van de geboorte van Tsjecho-Slowakije.
  Gedurende de hele maand oktober zullen er tentoonstellingen, concerten, theatervoorstellingen en straatfeesten plaatsvinden ter viering van het Tsjechoslowaakse eeuwfeest. De jubileumviering zal zijn hoogtepunt bereiken op 27 en 28 oktober met oa een grootse militaire parade.
  Bron radio.cz/de.

  Voor meer informatie en evenementen in Tsjechië zie czechandslovakcentury.com/en/anniversary-2018.
   
 10. Een land zonder bomen kan geen vaderland zijn, uitspraak van Kemal Ataturk.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Lezing Tomáš Vrba in de Grote Kerk Beverwijk

  [​IMG]

  Op zaterdag 17 november vanaf 14.00 uur geeft docent aan de New York University in Praag en Charta 77 ondertekenaar Tomáš Vrba zijn persoonlijke visie op het land in het hart van Europa. In het kader van de vieringen van 100 jaar sinds de oprichting van Tsjechoslowakije, organiseert het Tsjechisch Centrum in samenwerking met de Grote Kerk Beverwijk een lezing over de positie van Tsjechië en Tsjechoslowakije in Europa.

  Tomáš Vrba, vertaler, uitgever, docent, studeerde filosofie en psychologie aan de Karels Universiteit in Praag en werkte als sociaal werker voor Roma-zigeuners in Praag. Nadat hij Charta 77 had ondertekend, kon hij slechts ongekwalificeerd werk doen. Tegelijkertijd was hij als editor en redacteur betrokken bij verschillende onafhankelijke samizdatuitgaves. Na de omwenteling van 1989 werd hij hoofdredacteur van Lettre Internationale (1990–1995) en van het maandblad Nová přítomnost (1997–2000), vicepresident van de Association of European Journalists (2002–2004) en voorzitter van de Raad van het Tsjechische persbureau ČTK (2004–2007). Hij is docent aan de New York University in Praag en voorzitter van de raad van bestuur van de Forum 2000 Foundation en het Archa Theater in Praag.

  Plaats: Grote Kerk Beverwijk, Kerkstraat 37a, 1941 GC Beverwijk
  Datum: 17 november 2018 vanaf 14.00 uur
  Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
   
  Franky vindt dit leuk.

Deel deze pagina