Bier & Wijn 100 Jaar oud bier gevonden in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
ONS5a6dc8_100_let_stare_pivo.JPG


In Záhlinice van de Zuid-Moravische regio Kroměříž zijn 3 flessen bier gevonden uit 1900 á 1910.
Deze flessen met kurkdop zaten verborgen achter een dichtgemetselde schacht van een oude pivovar/bierbrouwerij die van 1895 tot 1925 in gebruik was.
Woensdagmiddag zijn de flessen geopend en geproefd, waarna de rest naar een laboratorium is gegaan voor uitgebreid onderzoek. De smaak was wat zuur en het deed een beetje denken aan sherry. Er is niet eerder in Tsjechië zo'n oud bier gevonden. Men hoopt na laboratoriumanalyse dat er een soortgelijk bier gebrouwen kan worden.
De oude brouwerij wordt momenteel gerenoveerd en deels gebruikt voor bewerking van mout die naar andere brouwerijen in Tsjechië gaat. Verder zijn er veel culturele evenementen op het terrein van de brouwerij.
Bronnen: radio.cz/en, foto lidovky.cz, filmpje zlin.idnes.cz.
 
Laatst bewerkt:
Woensdagmiddag zijn de flessen geopend en geproefd, waarna de rest naar een laboratorium is gegaan voor uitgebreid onderzoek. ..... Men hoopt na laboratoriumanalyse dat er een soortgelijk bier gebrouwen kan worden.
Ben eigenlijk wel benieuwd of hier ooit nog een vervolg op is gekomen. Hebben ze iets kunnen doen met die laboratoriumtesten, is er misschien zelfs nog een biertje gebrouwen n.a.v. de onderzoeksresultaten? Zo ja, dan meld ik mij alsnog met frisse tegenzin aan als vrijwilliger!
Wie weet meer? :oeps:
 

kuurgast

Donateur
Het bier is onderzocht door Výzkumný ústav pivovarský a sladařský=Onderzoeksinstituut voor brouwen en mouten ofwel beerresearch.cz.
In december 2016 is er resultaat van het onderzoek naar buiten gebracht, zie kvasnyprumysl.cz/en. Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat onze voorouders honderd jaar geleden bier maakten van vergelijkbare ingrediënten en op een vergelijkbare manier als nu.
Dus.....denk niet dat er een vergelijkbaar biertje zal worden gebrouwen....maarrrrr er is wel een brouwerij op die plaats actief en dan kan je eens gaan proeven zahlinicky-pivovar.cz.
 
Bovenaan