České Budějovice Airport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het vliegveld in České Budějovice is gereed. Maar de grote vliegtuigen zullen wachten.


České Budějovice Airport wil graag een open internationale luchtvaarthaven zijn waar vliegtuigen als Boeing 737 of Airbus 320 kunnen landen.
De lange termijn modernisering van de luchthaven České Budějovice in Zuid-Bohemen is voltooid, zo meldden de regionale autoriteiten donderdag. De luchthaven kreeg toestemming van de Civil Aviation Authority van het land, waardoor internationaal openbaar verkeer op woensdag mogelijk was. Eind 2020 moet een volledige operatie worden gestart.

De luchthaven, die tot nu toe alleen niet-openbaar internationaal vliegverkeer diende, zou dit najaar met het verzenden van passagiersvliegtuigen moeten beginnen. Tegen 2021 zou het een volledig gecertificeerde luchthaven moeten zijn voor chartervluchten, toeristen, bedrijven, vracht en binnenlands vervoer, met vliegtuigen zoals de Boeing 737 en Airbus A320 die daar mogen landen.

De tweede fase van de langdurige renovatie begon in 2015 en omvatte de bouw van een nieuwe terminal, uitbreiding van de vliegtuigstandplaatsen, verbetering van toegangswegen, parkeergarages voor passagiers en openbare verlichting.
De eerste fase van de renovatie werd voltooid in juni 2015 en omvatte de reparatie van de start- en landingsbanen en taxibanen, reconstructie van de verkeerstoren, de versterking van het baanoppervlak en de toevoeging van nieuwe navigatiehulpmiddelen voor conventionele vliegtuigen.

"De luchthaven heeft een enorm potentieel. Zuid-Bohemen is de tweede meest bezochte toeristische bestemming in Tsjechië en veel passagiers, die nu naar Praag vliegen en vervolgens met de bus naar Český Krumlov reizen, geven er de voorkeur aan rechtstreeks naar České Budějovice te vliegen," vertelde de gouverneur van Zuid-Bohemen, Ivana Stránská, aan het Tsjechische nieuwsagentschap.
De gouverneur zou ook graag het gebied rond de luchthaven willen ontwikkelen, een industriezone willen bouwen, een parkeerplaats voor vrachtwagens en een hotel.

Tot nu toe werd de Zuid-Boheemse voormalige militaire luchthaven alleen gebruikt voor niet-openbaar internationaal verkeer, voornamelijk voor sport en beperkte commerciële vluchten, en was bevoegd om middelgrote vliegtuigen met een spanwijdte tot 36 meter te ontvangen en te verzenden. Onder vaste klanten zijn bedrijven met zakelijke belangen in Zuid-Bohemen.

De luchthaven České Budějovice zag vorig jaar bijna 6.000 landingen en opstijgingen en boekte een winst van 1.8 miljoen kronen. Volgens de website zdopravy.cz zal het jaarlijks minstens 80.000 passagiers nodig hebben om winstgevend te blijven.
Bron radio.cz/en + airport-cb.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Het eerste vliegtuig vertrok vanuit České Budějovice.

Woensdagavond is de eerste Boeing 737 opgestegen vanaf de luchthaven van České Budějovice (LKCS), waarmee een nieuw hoofdstuk van operaties op de luchthaven van Zuid-Bohemen is begonnen.
České Budějovice Letiště=Airport is internationaal actief geworden. Het werd daarmee de zesde luchthaven in Tsjechië met de status van civiele internationale luchthaven. De andere vijf openbare internationale luchthavens met reguliere operaties in Tsjechië zijn in Praag, Brno, Ostrava, Pardubice en Karlovy Vary.

Chartervlucht QS3824 van Smartwings en Čedok vertrok om 20.00 uur vanuit Pardubice en landde 40 minuten later op de landingsbaan van České Budějovice. Hoewel het leeg naar Budějovice vloog, was er grote belangstelling om bij het eerste vertrek vanaf de nieuwe luchthaven te zijn, en het vliegtuig met een capaciteit van 189 passagiers was tot de laatste stoel gevuld (momenteel is 90% van de reizen die vertrekken vanaf České Budějovice uitverkocht ). De machine vertrok om 21:42 op weg naar Antalya, Turkije. Het vliegtuig werd opzettelijk bestuurd door Jiří Jirmus, een inwoner van Budějovice, die, na het uitschakelen van de motoren, iedereen amuseerde door de vlag van de Zuid-Boheemse regio uit de cockpit te hangen en vervolgens met de vlag te zwaaien op de trap.
Dit jaar vliegt Čedok ook vanuit České Budějovice voor reizen naar de Griekse eilanden Rhodos en Kreta. Tot oktober zal České Budějovice 28 toeristische vluchten hebben.
Touroperator Čedok is van plan om volgend jaar vanuit České Budějovice naar toeristische bestemmingen Burgas in Bulgarije en Enfidha in Tunesië te vliegen.

De voormalige militaire luchthaven ligt in Planá bij České Budějovice en beslaat 320 hectare, met ongeveer 150 gebouwen. De regio Zuid-Bohemen is sinds 2020 de enige aandeelhouder van het bedrijf České Budějovice Airport.
De luchthaven ligt op ongeveer zes kilometer van het centrum van Ceske Budejovice in Zuid-Bohemen.
Passagiers van en naar de luchthaven kunnen nu gebruik maken van een nieuwe gratis openbaarvervoerlijn nummer 40 vanuit de stad, die naar de luchthaven zal rijden tijdens de aankomst en vertrek van reguliere chartervluchten vanaf het treinstation. Het loopt tot 4 oktober, wanneer de laatste zomercharter op de luchthaven arriveert.
Op de luchthaven in Plané kunnen passagiers gratis parkeren en gebruikmaken van een pendeldienst. Het check-in gebouw heeft drie terminals en er is ook een restaurant.

Bronnen oa aeroweb.cz + dopravacek.eu.
 
Bovenaan