Čajík

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Yeah, Babiččin ovocný čaj, hier kan ik zeker iets mee, bedankt Kohout!
Geen seizoen-product rond Kerst maar gewoon het hele jaar verkrijgbaar!

Citaat van de site;
....oud Tsjechisch recept voor vandaag. In het verleden, op deze manier onze grootmoeders behouden resten van fruit oogsten voor de winter en lente maanden. ...voor de bereiding van warme/koude thee, compotes, puddingen, shakes, alcoholische cocktails, ijs etc.
 

kuurgast

Donateur
In de recepten worden de vruchten in de oven gekookt op ca 200 °C vandaar dat ook de benaming
pečený čaj/geroosterde thee wordt gebruikt of gewoon ovocný čaj/vruchten thee al dan niet van Babiččin/grootmoeder.

images
 

kuurgast

Donateur
Komend jaar zal er naast de ovocný čaj steeds vaker op de kaart buble tea-bublinkový čaj staan.
Deze heeft zijn oorsprong in Taiwan en zal zich snel verspreiden in Tsjechië. Nu oa verkrijgbaar bij speciale theebar op Sapa in Praag en in Brno bij Tesco.
Er schijnt ook een thee met verse plakjes gember te zijn in Tsjechië. Weet nog niet precies waar precies maar dat komt wel.
 

Hoe je de beste geroosterde thee (Pečený čaj) maakt;​


Het is een geweldige delicatesse in de herfst en winter, die voor veel geld in de winkels wordt verkocht, je kan dit makkelijk zelf maken voor een fractie van de prijs!

Als je weet wat je in de thee moet doen, is het snel klaar en je raakt overtollig fruit kwijt. Bovendien, als je aan het begin van de zomer een bevroren voorraad aardbeien of krenten hebt gemaakt (dit is tenslotte de beste in thee), ben je zeker niet dom. Je kunt thee maken van bevroren fruit.
Hoewel er geen grenzen zijn aan uw verbeeldingskracht, moet u zich wel aan een paar basisregels houden.

  • Vermijd allereerst bananen die zwart worden in de oven en niet lekker zijn in thee.
  • Snijd grote vruchten (appels, peren…) in kleinere blokjes, kleine vruchten kan je heel gebruiken (krenten, frambozen, bramen…).
  • Wees niet bang om te experimenteren, maar overdrijf hierin niet. Maar pruimen zijn bijvoorbeeld geschikt voor elk mengsel en als een van de weinige fruitsoorten zijn ze ook geschikt voor losse thee. Je zult zeker niets bederven als je duindoorn aan een mengsel toevoegt. Hoewel het een beetje lijkt op mais in een glas, is het zo heerlijk zuur dat het elk mengsel een onmiskenbare smaak geeft.
  • Gebruik rietsuiker in pure winterblends (citrus, gember…), die de thee een mooie karamelkleur geven.
  • Schil de citroen altijd, want door zijn korst krijgt de thee een onnodig bittere smaak.
  • Wat betreft de zoetheid van het mengsel, suiker dient ook als conserveermiddel, zonder dat u het mengsel niet zult bereiden. Over het algemeen moet de suiker + - ongeveer de helft minder zijn dan het gewicht van de vrucht (natuurlijk, afhankelijk van de zoetheid van de vrucht, wanneer de bes waarschijnlijk het meest zuur is).
Je zal nodig hebben

  • 3 kg fruit
  • 2 citroenen
  • 1 kg suiker
  • 0,1 dcl rum
  • 2 theelepels kaneel
  • 10 kruidnagels
Methode:

Was alle vruchten, verwijder de pitten uit de vruchten en snijd ze in stukjes, doe ze in een diepere ovenschaal. Schil de citroenen en snijd ze in plakjes, voeg ze toe aan het fruit en de kruiden. Besprenkel met rum. Het dient om de smaak te versterken, als conserveermiddel en bovendien om het fruit te bedekken, zodat het niet verbrandt totdat het zijn eigen sap afgeeft. Als je niet van klassieke zelfgemaakte producten houdt, gebruik dan witte rum of pruimenbrandewijn of laat alcohol helemaal weg. De alcohol verdampt volledig uit het mengsel, dus je hoeft niet bang te zijn om thee te serveren aan kinderen.

gebakken thee

Meng het mengsel en plaats het in een voorverwarmde oven van 200 ° C. Bak ongeveer 30 minuten, en roer meerdere keren goed.

gebakken thee

Vul het hete mengsel in hete, droge glazen tot de rand. Dop stevig vast en laat ondersteboven afkoelen. U kunt de houdbaarheid verlengen door het oppervlak met rum te druppelen. Eens geopend in de koelkast bewaren.

Doe dan 2-4 theelepels van het mengsel in een kopje (250 ml) en giet er kokend water bij.

En waar hebben we thee van gemaakt?​

Zoals eerder vermeld, passen pruimen absoluut overal. Als je alleen pruimen hebt, voeg dan wat meer kaneel en steranijs toe. Pure pruimthee is uitstekend.

Echte wintergeroosterde thee

  • 3 kg citrus (citroenen, sinaasappels, mandarijnen, pomelo ... schil, verwijder tenminste gedeeltelijk de binnenste schillen, die bitter zijn)
  • een stuk gember (schil, in miniblokjes gesneden of rasp)
  • 1 kg rietsuiker
  • 0,1 dcl rum
  • 2 theelepels kaneel
  • 10 kruidnagels
  • 5 sterren anijs
Klassieke geroosterde thee

  • 2 kg zomerfruit (bevroren aardbeien, krenten, frambozen, bosbessen).
  • 1 kg gesneden appels en peren
  • 2 citroenen
  • 1 kg suiker
  • 0,1 dcl rum
  • 2 theelepels kaneel
  • 10 kruidnagels
Bessenthee

  • 1 kg duindoorn
  • 1 kg zwarte lijsterbes (appelbes)
  • 1 kg klassieke lijsterbessen
  • 2 citroenen
  • 1 kg suiker
  • 0.2 dcl rum (bessen hebben niet zoveel water, dus meer rum, maar je kunt natuurlijk ook water gieten)
  • 2 theelepels kaneel
  • 10 kruidnagels
Wat moet je toevoegen?

Je kunt van elk fruit geroosterde thee maken. Weersta geen bevroren fruit, maar het is ook heerlijk gedroogd. Je kunt ook kruisbessen, veenbessen en rozijnen aan het mengsel toevoegen. Je kunt de thee gewoon niet bederven. Het is een uitstekende vloeistof waar zelfs kinderen van zullen genieten en het is ook een klein toetje, want we consumeren natuurlijk ook fruit uit een kopje. Yum! En als je fruit te verdelen hebt, kook het dan volgens ons recept en verdeel het in de vorm van geroosterde thee. Als de zomervakantie voorbij is, is kerst een no-brainer en is thee zeker geschikt als zelfgemaakt cadeau!

gebakken thee

bron: prima-receptar.cz/

Ik durf wel eens een potje veenbessencompote, overal in de winkel te koop, aanlengen met heet water, op dezelfde manier als de Tsjechen hun pečený čaj maken, smaakt erg lekker, en brengt me in Tsjechische sferen.
De pečený čaj is in alle speciaalzaken te koop in Tsjechië die koffie en thee hebben, ik heb het nog nooit gezien in een gewone supermarkt!
Ik heb het zelf leren kennen op visite bij vrienden... :)

 
Laatst bewerkt:
Bovenaan