Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Blatný: De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten nam toe.

De leeftijd van met coronavirus geïnfecteerde patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, is gestegen van gemiddeld 65 naar ongeveer 70 jaar. Dat zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Volgens hem zal het aantal gehospitaliseerde mensen met coronavirus de komende dagen blijven stijgen, ondanks de tragere groei van de geïnfecteerden. Vanaf deze week moet er een centrale dienst komen, waarmee patiënten kunnen worden overgebracht tussen medische voorzieningen, voegde de minister eraan toe. “Het is heel belangrijke informatie dat de leeftijd van patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen recentelijk aanzienlijk is gestegen van gemiddeld 65 naar ongeveer 70 jaar. Met andere woorden, het is het bewijs dat we echt te maken hebben met een groot probleem in het gebied van de seniorenbevolking", aldus Blatný. Volgens hem zijn er ongeveer 8.000 mensen met coronavirus in ziekenhuizen en komen er ongeveer 700 tot 800 opnames per dag bij.
-------------------------------------------------------------
Meer dan 1.000 slachtoffers per week in Tsjechië.

In de afgelopen zeven dagen zijn in Tsjechië 1.174 mensen overleden aan het coronavirus, ofwel bijna een derde van het totale aantal. Vrijdag vielen 200 doden, het hoogste aantal op één dag. Tot nu toe zijn er dinsdag 107 slachtoffers. Dit cijfer groeit echter meestal tijdens aanvullende updates.
-----------------------------------------------------------------------
Patiënten met covid-19 helpt plasma het beste snel na ziekenhuisopname.

Bloedplasma van genezen covid-19 helpt patiënten het meest, als het wordt toegediend kort nadat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het wordt meestal toegepast op mensen van wie de organen beginnen te falen.
Het ministerie van Volksgezondheid en de Tsjechische Medische Kamer riepen mensen die al hersteld waren van corona op om plasma te komen doneren. De ideale tijd voor het verzamelen is vier tot tien weken na genezing. Niet iedereen is geschikt voor donatie, de donor moet voldoende antistoffen hebben aangemaakt.
----------------------------------------------------------------
Tsjechië stuurt beschermende handschoenen naar Frankrijk, remdesivir naar Malta.

De regering heeft besloten een miljoen beschermende handschoenen naar Frankrijk te sturen en heeft maandag al honderd doses remdesivir naar Malta gestuurd. In beide gevallen reageerde Tsjechië op een verzoek van de betrokken landen om hulp bij het bestrijden van de coronavirus-epidemie. "Tsjechië is een van de EU-lidstaten, voelt zich zo en voldoet aan beide kanten aan zijn verplichtingen", aldus de minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om beschermende handschoenen gevraagd en Tsjechië stuurt ze als een materieel geschenk. Malta heeft het antivirale middel remdesivir aangevraagd vanwege het uitvallen van de bevoorrading, voegde de minister eraan toe. In Tsjechië is het medicijn sinds 24 maart aan ongeveer duizend patiënten toegediend.
----------------------------------------------------------------------------
Tsjechië introduceert het EU-Corona-verkeerslicht vanaf 9 november.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken is van plan het uniforme EU-systeem voor het classificeren van risicolanden in Corona-tijden in te voeren. Vanaf 9 november moet het Europese Corona-stoplicht in Tsjechië in werking treden. Op initiatief van de Europese Commissie moet het in de toekomst zorgen voor meer duidelijkheid en uniformiteit in het Europese reizen.

Basis voor de classificatie van de afzonderlijke staten in de groepen groen, geel en rood zijn de besmettingsaantallen van de afgelopen twee weken en het percentage positieve resultaten bij alle uitgevoerde coronatests.

Volgens de nieuwe regels mogen burgers uit de groen gemarkeerde landen in geen enkel EU-land worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, zo maakte het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.
----------------------------------------------------------------------
Gevangenen protesteren tegen Covid!

Zaterdag protesteerden ongeveer 400 gevangenen opnieuw in de Bělušice-gevangenis in de regio Ústí nad Labem. Naar verluidt begonnen onder de gevangenen geruchten de ronde te doen dat veroordeelden met lage straffen ergens waren vrijgelaten vanwege het coronavirus. Dit is het tweede incident in Bělušice, Noord-Bohemen, binnen 24 uur. Ongeveer twee derde van de veroordeelden nam deel aan de protesten van gisteren.
Momenteel is de enige patiënt die besmet is met coronavirus in Bělušice geïsoleerd van andere gevangenen.
In Tsjechische gevangenissen, waar sinds het voorjaar strikte preventieve maatregelen van kracht zijn, zijn er in totaal 19 positieve mensen op een totaal van ongeveer 19.000 veroordeelden. Vanaf 23 oktober geldt het bezoekverbod weer. Bron tn.nova.cz.
-------------------------------------------------------------------
Politieagenten in Praag behandelden ongeveer 10.000 schendingen van crisismaatregelen.

In oktober behandelden de Praagse politieagenten bijna 10.000 overtredingen van crisis- en noodmaatregelen als gevolg van de covid-19-pandemie. Deze maatregelen omvatten onder andere gesloten vestigingen, groepering van mensen en vanaf woensdag 28 oktober een avondklok tussen 21.00 en 05.00 uur.
-------------------------------------------------------------------
Testen in Tsjechische bedrijven is vrijwillig. Werknemers kunnen niet worden gestraft voor weigering.

De premier roept bedrijven op om mee te doen en hun medewerkers te testen. Volgens de wet kunnen ze dit echter niet van hun werknemers verlangen, maar alleen vrijwillig aanbieden.
Volgens deskundigen is de situatie anders in de gezondheidszorg, de sociale voorzieningen en andere beroepen, waar werknemers een risicogroep van de bevolking kunnen besmetten. "Als er een geschil zou ontstaan, zou dat door een rechtbank worden beslist. En de rechtbank zou een oordeel moeten vellen dat het gevolg zou zijn van de mate van bedreiging die typisch is voor klanten, patiënten, maar ook voor andere werknemers”, aldus Jakub Tomšej.
-------------------------------------------------------
Distributeurs beperken vanwege covid stroomuitval.

Vanwege de huidige coronavirus-situatie verminderen energiedistributeurs stroomuitval. De reden is onder meer dat veel mensen momenteel thuis werken, koken en verwarmen, kinderen en jongeren studeren dan via online onderwijs en ze hebben absoluut elektriciteit nodig. Dit volgt uit de huidige verklaringen van energiebedrijven.
Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Minder nieuwe infecties, aantal ziekenhuisopnames en doden toegenomen.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus bedroeg dinsdag 12.088 gevallen in Tsjechië. Dat waren ongeveer 3.500 gevallen minder dan vorige week op dinsdag. De trend van de afgelopen dagen dat het aantal nieuwe coronabesmettingen licht daalt, zet zich daarmee door. Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 neemt echter toe. In totaal zijn in Tsjechië 4.089 mensen aan de ziekte overleden, waarvan bijna een derde in de afgelopen zeven dagen.
Dinsdag was de zwartste dag tot nu toe met 220 corona-gerelateerde sterfgevallen.
Momenteel worden 8278 patiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 1.244 in een ernstige toestand verkeren op IC.

Hoewel de afgelopen dagen reden hebben gegeven om te hopen dat de epidemie zijn hoogtepunt heeft bereikt, zeggen experts dat het nog 10 tot 14 dagen zal duren voordat de druk op ziekenhuizen afneemt.
--------------------------------------------------
Corona verkeerslicht: de meeste EU-landen zijn vanaf maandag rood.

In Tsjechië treedt aanstaande maandag het EU Corona verkeerslicht voor reizen in werking. Hierdoor worden op de Coronakaart bijna alle landen in Europa ingedeeld in de gele of rode zone met een gemiddeld of hoog risico op coronabesmetting.

De meerderheid van de landen zal tot de rode groep behoren, zei minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček woensdag tijdens een persconferentie. Een gebied is rood als het percentage nieuwe besmettingen voor 100.000 inwoners hoger is dan 250 en het testpercentage hoger is dan vier procent. Een test is verplicht in Tsjechië voor degenen die uit deze landen komen. In Europa voldoet alleen het Vaticaan aan de criteria voor indeling in de groene groep met een laag risico.

In het geval van mensen die uit een rode staat komen, zullen ze in quarantaine moeten gaan of een negatieve Covid-19-test moeten afgeven.
In het geval van oranje (middelgroot risico) landen zullen degenen die langdurig in het buitenland hebben gewerkt een test moeten ondergaan, maar dat geldt niet voor grensarbeiders.
--------------------------------------------------
Beieren biedt 100 ziekenhuisbedden aan voor coronapatiënten uit Tsjechië.

De Duitse deelstaat Beieren heeft 100 intensive care-bedden gereserveerd voor Tsjechische patiënten als de noodzaak zich voordoet in het licht van de Covid-19-situatie.
De Tsjechische premier Andrej Babiš heeft hierover woensdag tijdens een persconferentie geïnformeerd.

Daarvoor had hij via een videoverbinding een ontmoeting met de Beierse premier Markus Söder. Babiš bedankte hen voor de hulp en zei dat hij hoopte dat Tsjechië niet van dit aanbod zou hoeven profiteren. Hij bood zijn Beierse partner wederzijdse hulp aan als Beieren die nodig had.

De twee politici waren het erover eens dat ze de grens open willen houden, ook al blijft het aantal besmettingen stijgen. Het sluiten van de grenzen zou niet veel opleveren bij het bestrijden van de pandemie, maar zou andere belangrijke negatieve gevolgen hebben, zei de Beierse premier.
---------------------------------------------------
Minister Dostálová test positief op Covid-19.

De Tsjechische minister voor regionale ontwikkeling, Klára Dostálová, heeft positief getest op Covid-19. Ze zei op Twitter dat haar symptomen onder meer hoofdpijn en verkoudheid waren. Ze had vrijdag een eerdere test gedaan nadat een familielid het virus had opgelopen, maar op dat moment testte ze negatief.

De minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de coronavirus-taskforce, Jan Hamáček, testte vorige week positief op Covid-19 en bevindt zich nog in quarantaine. Hij liep het virus op na een ontmoeting met de minister van landbouw, Miroslav Toman, die ook positief testte. Meneer Toman is nu weer aan het werk.
Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Je hebt 107 geïnfecteerden, sorry, één. Slechte gegevens 'besmet' kleinere dorpen.

Het Tsjechische Instituut voor gezondheidsinformatie en statistiek (ÚZIS) rapporteerde opnieuw onjuiste gegevens. Dit keer was het het aantal momenteel besmette mensen op gemeentelijk niveau dat ÚZIS volgens haar woorden ten onrechte aan kleine gemeenten heeft toegewezen, in plaats van grote steden.

met de gegevens die ÚZIS publiceert, stelt de redactie van Seznam Zprávy dagelijks rapporten samen over de huidige status van de verspreiding van corona. Op basis hiervan hebben verschillende vertegenwoordigers van gemeenten de redactie benaderd met de mededeling dat de gegevens significant verschillen van wat de hygiënestations dagelijks aan hen rapporteren.

De ÚZIS -fout trof het Midden-Boheemse dorp Rohatsko het hardst. Volgens het instituut zouden 107 van de 267 inwoners besmet zijn. De gegevens waren echter verre van waar. "In de afgelopen twee weken heb ik contact opgenomen met alle verantwoordelijke instellingen om een fout te melden", zei burgemeester Radek Štros. Maar zonder succes. Het betreffende hygiënestation kon de verschillen in de gegevens niet verklaren en het ministerie van Volksgezondheid stelde dat "er kleine verschillen in de gegevens kunnen zijn".
Bij nadere beschouwing bleek echter dat de verschillen in de gegevens enorm zijn, en in het geval van Rohatsko betekende dit 50 procent van de dorpsbevolking. Naast Rohatsko verscheen de fout in ongeveer achthonderd andere gemeenten. Tegelijkertijd is het hoge aandeel besmette personen in kleinere gemeenten op zich niet ongebruikelijk.
Evenzo werden foutieve gegevens gerapporteerd voor bijvoorbeeld de gemeenten Mutkov, Loukov (Mladá Boleslav), Borek (Praag-Oost), Myslín, Charvatce, Boršov nad Vltavou, Chlum (Rokycany), Poštovice en vele anderen.

Zondagavond kwam het antwoord van ÚZIS op de vraag waarom de gegevens van Rohatsko en andere gemeenten niet klopten: "Nevíme"(=We weten het niet).
Maandagochtend verscheen boven het dashboard informatie dat de aantallen van positief geteste personen voor sommige patiënten een onjuist toegewezen gemeente hadden, en in plaats van kleine gemeenten zouden deze mensen in grote steden worden geregistreerd.
Bron seznamzpravy.cz.

Er zijn vaker fouten tussen gegevens van het Regionaal hygiënestation (KHS) en wat het Tsjechische Instituut voor gezondheidsinformatie en statistiek (ÚZIS) vrijgeeft. KHS en ÚZIS kan je vergelijken met het Nederlandse GGD en RIVM.
Het koste voormalig minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heel veel energie om de mensen van het KHS mee te krijgen in de samenwerking rondom gegevens verzameling omtrent corona, maar de dwarsligger blijft het ÚZIS.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Grapperhausje van Tsjechië.
Kalousek dronk een biertje in een gesloten restaurant. "Vergelijk me niet met Prymula"

In de afgelopen dagen bekritiseerde hij herhaaldelijk de voormalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula voor een ontmoeting met Jaroslav Faltynek in een gesloten restaurant. Nu moet de voormalige vice-voorzitter van TOP 09, Miroslav Kalousek, een soortgelijke gedrag verklaren. De verslaggevers van Radiožurnál vonden hem toevallig in het restaurant Hlučná samota in Vinohrady. Hij bracht veertig minuten door achter gesloten bedrijfsdeuren.
"Het was een vergissing waarvoor ik mijn excuses aanbied en die niet zal worden herhaald", zei de Kamerlid op Twitter. .

Kalousek bracht dinsdagmiddag bijna drie kwartier door in restaurant Hlučná samota in Vinohrady, zei de iRozhlas-server. "De eigenaar van het restaurant is mijn oude vriend, ik dronk een biertje met hem in het restaurant en ging weer weg. Ik was alleen, ik bracht niemand in gevaar. Toch geef ik toe dat ik het restaurant helemaal niet had mogen betreden '', zei Kalousek op zijn Twitter.

De plaatsvervanger verdedigde zichzelf ook door te zeggen dat hij niet op een "feestje na sluitingstijd" was, wat een toespeling is op de ontmoeting van de toenmalige minister van Volksgezondheid Prymula met de voorzitter van de ANO-parlementaire club Jaroslav Faltýnek in Vyšehrad. Dit is echter misleidend omdat, ondanks het feit dat het restaurant mogelijk een uitgifte raam heeft, overheidsvoorschriften het publiek verbieden om in het restaurant te zijn.

Het hoofd van de TOP 09-afgevaardigden besloot daarom, naast een verontschuldiging, zijn eigen "boete" op te leggen. "Om de verontschuldiging materieel te ondersteunen, doneer ik tienduizend kronen aan liefdadigheidsinstellingen die verband houden met de epidemie", voegde Kalousek toe op Twitter.

Een soortgelijk incident gebeurde met voormalig minister van Volksgezondheid Roman Prymula. Hij werd betrapt door de tabloid Blesk en kwam 's nachts zonder masker uit een gesloten restaurant. Ook de voorzitter van de ANO-beweging, Jaroslav Faltýnek werd vastgelegd door de paparazzi. Een andere deelnemer aan de nachtbijeenkomst was de directeur van het Ostrava University Hospital, Jiří Havrlant. Kalousek had scherpe kritiek op de deelnemers van die bijeenkomst. Hij noemde ze bijvoorbeeld pausen voor wie de regels niet gelden. Hij riep toen de toenmalige minister van Volksgezondheid op om af te treden, omdat hij zei dat hij het vertrouwen van de mensen in de regering en de maatregelen die zij bevolen had geschaad.

Later belde Miroslav Kalousek de redacteur zelf om zijn verklaring aan te vullen:
Ik wilde je alleen vertellen dat als je dat voelde voordat ik het eten kreeg, ik dat ene biertje in het restaurant heb genuttigd ... Dat is niet waar.
Mevrouw de redacteur, citeer me alstublieft dat ik niet op het eten in het restaurant heb gewacht, dat ik op het eten heb gewacht en dat ik verwacht te worden beoordeeld om de Orde van de Witte Leeuw van de president te krijgen. Gelieve mij te citeren.
Bron oa irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Woensdag weer een toename van positieve testen.
15.729 mensen haalden een positieve test. Het aantal testen was ook hoger dan de afgelopen dagen.
In totaal zijn nu in Tsjechië 4.133 mensen aan de ziekte overleden sinds het begin van de pandemie.
------------------------------------------------------------------------------------

Nieuw model: ontmoet maximaal zeven mensen per week, dringen wetenschappers aan.

In een week mag niemand meer dan vijf minuten met meer dan zeven mensen doorbrengen, anders wacht ons Kerstmis alleen in de familiekring, zegt wiskundige Levínský. Een groep Tsjechische onderzoekers presenteerde een bijgewerkt model van de verspreiding van het coronavirus.

Het Center for Modelling Biological and Social Processes BISOP voorspelt regelmatig de ontwikkeling van de verspreiding van een nieuw type coronavirus in Tsjechië. De wekelijkse rapporten bevatten aanbevelingen voor individuele maatregelen, inclusief een prognose van hoe specifiek deze maatregelen zouden worden weerspiegeld in de epidemische situatie.

"Wij geloven dat het beter zou zijn om sneller in de normale wereld te komen dan deze langzame achteruitgang", aldus René Levínský, een wiskundige en teamleider, in een interview met Seznam Zprávy.
"Het aantal contacten was de afgelopen week meer dan 50 procent van de standaardstatus. (…) Pas eind vorige week, dus op 1 november, daalde het geschatte aantal contacten tot 10,5, dus tot minder dan de helft van het standaard aantal van 22 contacten ”, aldus het recente BISOP-rapport.

Onderzoekers gebruiken een combinatie van een enquête en gegevens over de mobiliteit van de Tsjechische bevolking, die wordt geleverd door het Google Mobility Report.
Volgens deze prognose zal het aantal ziekenhuisopnames en ernstige gevallen rond 10 november zijn hoogtepunt bereiken. De situatie zal echter naar verwachting zeer langzaam verbeteren en het aantal sterfgevallen slechts in geringe mate. Onderzoekers stellen daarom een verdere aanscherping van maatregelen voor, die volgens hen alle onnodige contacten zouden moeten verminderen, inclusief de uitgebreide familie.

Volgens Levínský is het nodig om het aantal mensen dat we in een week ontmoeten op zeven te krijgen. Dan zou het aantal geïnfecteerden snel beginnen af te nemen.

Vorige week stelde BISOP al duidelijk dat de situatie niet significant zou verbeteren zonder een strikte lockdown, met name een verbod op alle contacten buiten de familie en collega's op het werk.

"Als we de epidemische situatie tegen Kerstmis willen stabiliseren, dan is de enige oplossing een strikte lockdown, inclusief een verbod op buitenschoolse activiteiten met niet-familieleden", aldus een rapport van vorige week. Afgelopen woensdag nam de regering nieuwe maatregelen, waaronder een avondklok na negen uur 's avonds. BISOP heeft de impact van deze maatregelen op het verminderen van contacten geschat op ongeveer 50%. Dit zal volgens wetenschappers leiden tot een afname van het aantal geïnfecteerden, maar die afname zal te traag verlopen.

Wetenschappers hebben hoge verwachtingen van antigeentests. In Slowakije werd ongeveer 70% van de bevolking getest en tests brachten ongeveer 70% van de gevallen aan het licht. Het resultaat is quarantaine voor de helft van de geïnfecteerden die niet op de hoogte waren van het virus in hun lichaam.

Twee-ronden testen hebben veel betere resultaten. Het zou de toename aan het einde van het jaar dalen tot 2.000-3.000 en het aantal ziekenhuisopnames tot 4.000. Testen is daarentegen veel goedkoper dan lockdown.
"Als Tsjechië, in tegenstelling tot Slowakije, niet in staat is om dergelijke tests te organiseren, dan is het nodig om in ieder geval lokaal te testen, in scholen, bedrijven, enz." zeggen de onderzoekers.

"De grens van duizenden bereiken (dagelijks besmet) met Kerstmis is onwaarschijnlijk (met deze maatregelen) en wordt uitgesteld tot 2021”, aldus het rapport. En dit resulteert volgens wetenschappers niet alleen in een hoger aantal doden, maar ook in hogere economische kosten vergeleken met een onmiddellijke harde lockdown. De lichte vertraging van de epidemie die we deze week doormaken, is in lijn met de voorspelling van vorige week.

"Kerstmis is misschien nog meer zoals vroeger, zoals honderdvijftig jaar geleden, toen we veel samen waren met de familie en we ervan genoten. Maar als voor sommigen Kerstmis heel groots inkopen is in zeer grote supermarkten, dan zal het dit jaar niet zo'n kerst zijn ”, zegt Levínský, de hoofdauteur van een nieuwe studie van deze week.
Bronnen seznamzpravy.cz + bisop.eu.
 
In de stad Praag lijken de aantallen zelfs te dalen. Van 600+ naar nu 532(/100.000 inwoners/7 dagen).

Al die tijd wel vreemd gevonden dat de grootste brandhaarden juist buiten de hoofdstad zijn (of zijn geweest), terwijl elders in Europa een ander beeld laat zien.
Vandaag gemeld mbt Praag: 379(/100.000/7 dagen) "osob s pozitivni nakazou Covid 19". Eén van de laagste waarden in CR.
 
Na lichte daling: aantal geïnfecteerden weer op recordhoogte. Bijna 16.000 erbij

Woensdag toonden tests in Tsjechië een coronavirusinfectie aan bij 15.729 mensen. Dit is de hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de epidemie. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor YES) verklaarde woensdag dat hij niet van plan is de maatregelen eerder dan een week tot tien dagen vrij te geven. We volgen de gebeurtenissen rond de pandemie in Tsjechië en over de hele wereld in een online rapport.

Overzicht van de belangrijkste evenementen:
  • In Tsjechië groeit het aantal geïnfecteerden weer. Op woensdag brachten tests 15.729 gevallen aan het licht, de meeste sinds de uitbraak.
  • Dinsdag stierven de meeste patiënten in Tsjechië de dag sinds het begin van de epidemie , in totaal 220 mensen.
  • Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor JA) is de versoepeling van de aangenomen maatregelen de komende week of tien dagen niet waarschijnlijk .
  • Vanaf maandag staan de meeste Europese landen rood bij het vernieuwde reislicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken , de andere landen oranje.
bron: aktualne.cz
 
Vandaag een heldere uitleg gekregen, n.a.v. de zoveelste onzinpost op Linkedn, waaraan je nu eigenlijk komt te overlijden, als je geinfecteerd bent door COVID19. Althans wat de meest voorkomende doodsoorzaak is. En dat staat los van obesitas, al dan niet roken (maar dat helpt uiteraard niet) en onderliggend lijden. Ook de reden waarom jonge en gezonde patienten ook overlijden.

Het COVID19 virus nestelt zich in de longen en vormt daar een ondoordringbaar laagje over je longvlies heen. Hierdoor krijg je het benauwd en moet je, via neusbeademing en neus-mond beademing uiteindelijk aan de intubatie-beademing. De gemiddelde persoon heeft een saturatie (zuurstofpercentage in het bloed) van 98%. Bij een percentage van 92% krijg je het al benauwd.
Deze benauwdheid ontstaat niet omdat je niet voldoende diep en snel kunt ademhalen, maar ontstaat doordat het longweefsel door het COVID19 virus, grotendeels dicht zit en geen zuurstof kan opnemen om naar de bloedbaan te leiden.
Het begint met een klein beetje dicht gaan zitten van je longweefsel, waardoor de saturatie uitkomt op 90%. Doordat je longweefsel niet meer goed doorbloed, verharden je longen zich, wat ademhalen nog moeilijker maakt.

Bij een saturatie van 85% moet je aan de intubatie-beademing en wordt je middels morfine in kunstmatig coma gehouden om de benauwdheid niet te voelen.
Soms daalt de saturatie naar bijna 60% en dat is een onherstelbare schade. De longen zijn dan zo verhard en bedekt met het virus, dat zuurstofopname vrijwel onmogelijk meer is.
Indien de saturatie 60% is en dit langer dan 12 uur aanhoudt, vallen een voor een de organen uit. Uiteindelijk komt de patient te overlijden aan een hartstilstand, wat onomkeerbaar is. Reanimatie is zinloos, want geen zuurstofopname meer mogelijk.

Al met al een gruwelijk lijden, wat de protesten tegen mondkapjes en gesloten kroegen nog veel onbegrijpelijker maakt.
 

kuurgast

Donateur
Dank @Olivier , "Vind ik niet leuk/wel interessant"
Wat een paniekbericht. 700 doden per dag. Dat is meer dan in Brazilië met meer dan 20 keer zoveel inwoners tijdens de piek van de epidemie. In het ergste geval zou 150 kunnen.
Inmiddels worden de sterfgevallen met terugwerkende kracht over 5 dagen aangevuld tot boven de 200. Het einde is nog niet in zicht en kan over een week nog veel hoger zijn dagelijks.
-------------------------------------------------------
Het aantal doden was in oktober al het hoogste in vijftien jaar, zo blijkt uit voorlopige gegevens uit het bevolkingsregister.

In de tweede week van oktober stierven in Tsjechië 14 procent meer mensen dan normaal op dat moment. Vooral mannen en senioren vanaf 65 jaar stierven buitensporig. Dit volgt uit nog niet gepubliceerde gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het wekelijkse sterftecijfer overschreed al eind september het bereik van de gebruikelijke waarden (in de grijs gemarkeerde grafiek). Tegelijkertijd is het vrijwel zeker dat de curve van buitensporige sterfgevallen nog hoger zal stijgen. Dit komt door administratieve vertragingen bij de bevolkingsregistratie.
Voorlopige gegevens uit het bevolkingsregister bevestigen dat er meer sterfgevallen zijn onder mannen dan onder vrouwen. De grootste stijging ten opzichte van de gebruikelijke waarden is te zien in de leeftijdscategorie vanaf 65 jaar, waar in de tweede week van oktober een kwart meer mensen overleed dan normaal.
In tegenstelling tot officiële statistieken over sterfgevallen met covid-19, treft het ook slecht gediagnosticeerde patiënten en zogenaamde indirecte sterfgevallen veroorzaakt doordat mensen bang zijn om naar de dokter te gaan of omdat de ziekenhuizen overvol zijn en de zorg niet voor honderd procent werkt.
Bron irozhlas.cz.
-------------------------------------
Capaciteit ziekenhuizen tot 12.000 corona patiënten.

Volgens de directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek Ladislav Dušek, zal het aantal ziekenhuisopnames met nog eens twee weken toenemen, het systeem bereidt zich voor op maximaal 12.000 mensen in ziekenhuizen. Volgens hem zal de algemene bevolking vanwege covid waarschijnlijk voor ongeveer vier procent naar het ziekenhuis moeten, terwijl dit risico voor 65-plussers oploopt tot 30 procent. Het leger zal 400 soldaten naar de overvolle ziekenhuizen sturen om te helpen.
Bron irozhlas.cz.
12.000....nu liggen er al 8.236 waarvan 1.196 op IC.......dan klopt die datum van 10 november volle ziekenhuizen wel.
---------------------------------------
Ministerie van Volksgezondheid Tsjechië bereidt een plan met vijf niveaus voor om de beperkingen te versoepelen.

Een model voor het versoepelen van de huidige Covid-19-beperkingen dat door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid wordt voorbereid, zal vijf niveaus hebben, zei de minister van Volksgezondheid, Jan Blatný. Het nieuwe systeem zal het risiconiveau van het oplopen van het virus in individuele regio's evalueren, vertelde hij tijdens een vergadering van de gezondheidscommissie van het lagerhuis.

Het tweewekelijkse aantal nieuwe Covid-19-gevallen per 100.000 mensen, de impact van het virus op de oudere bevolking, een vereenvoudigd reproductiegetal en het aandeel mensen dat bij alle tests positief is getest, zullen worden gebruikt om de regio te beoordelen op een schaal van nul tot 100 procent risico, zei meneer Blatný.
De regio's en de geldende maatregelen krijgen een kleurcode volgens de vijf niveaus.

Blatný wil ook een bredere groep gezondheidswerkers creëren, die werken als een Nationale Raad voor Epidemische Controle. Het zal vertegenwoordigers uit het hele politieke spectrum en belangengroepen omvatten.

Het mag geen concurrentie zijn van de crisisstaf of andere overheidsinstanties. "Het wordt een interne afdelingskwestie die zal werken met wat al bestaat en de kans krijgt om aan de bron van deze gegevens te staan. Ik beloof mezelf dat mensen die vanaf het begin geïnformeerd zijn, een beter begrip hebben van de beslissingen die op basis van deze gegevens worden genomen”, aldus de minister.

Het wil ook de expert- en adviesgroepen van het ministerie herzien. "Als iemand deze adviserende stem heeft om zijn deel van de verantwoordelijkheid ervoor te dragen", legde hij uit.

Het heeft ook een "soort interne audit die gegevens en eerdere acties omvat". "Het is geenszins een soort disciplinaire actie tegen het verleden, maar het is een poging om te begrijpen wat en waarom en hoe het is gebeurd", voegde hij eraan toe.
Bronnen english.radio.cz + irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Na al deze trieste info even weer wat anders:
Ondanks alles behouden de Tsjechen hun gevoel van humor.
Gebak in de vorm van coronavirus is een hit in het centrum van Praag.
Er is weer een andere hit met een knipoog:
#denvkroju In traditionele klederdracht winkelen en werken.
Een ongewone challenge verspreidt zich in Tsjechië.
Tsjechische man loopt met speelgoedhond om de avondklok te omzeilen.

De bewegingsbeperkingen in Tsjechië na 21.00uur tot 04.59uur hebben ervoor gezorgd dat sommige mensen een beetje creatief zijn. Een uitzondering waarvoor mensen 's nachts naar buiten mogen, is het uitlaten van een hond binnen 500 meter van het huis, maar niet iedereen heeft een hond.

hond uitlaten.PNG

Dat hield een man niet tegen in České Budějovice, Zuid-Bohemen. Hij werd betrapt door de lokale politie die een knuffelhond 'uitliet' in het stadscentrum bij náměstí Přemysla Otakara II. Een Tsjechische nieuwsploeg volgde de politie om te documenteren dat ze te maken hadden met overtredingen van de avondklok en legde het incident vast. Afbeeldingen zijn sindsdien viraal gegaan op sociale media.
"Ik laat hier een hond uit, ik doe hier niets illegaals", zei de man toen hij werd betrapt door de politie, die zijn identiteitskaart eiste. Hij probeerde toen te beweren dat het een artistieke praktische grap was.

De politieagenten zagen echter de humor niet in in het overtreden van de noodregels. Ze herinnerden de man aan de geldende regels met betrekking tot een landelijke avondklok, maar lieten hem uiteindelijk met een waarschuwing weggaan.
“Dit echt ongebruikelijke geval werd uiteindelijk in overleg door de politie opgelost. De jongeman luisterde naar de patrouillewaarschuwing en ging toen naar huis. Hij had spijt van zijn daden,” zei de politiewoordvoerster.

De man werd later gecontacteerd door het dagblad Mladá fronta Dnes, en hij sprak de politieverklaring tegen. "Ik was zenuwachtig, maar ik heb nooit gezegd dat ik ergens spijt van zou krijgen en ik heb nog nergens spijt van", vertelde hij de krant.

De reacties op sociale media waren niet helemaal vergevingsgezind. Sommige mensen zagen de humor, maar anderen vonden de grap onverantwoord.
Bronnen expats.cz + idnes.cz.
Bizarre geval op filmpje facebook.com/udalostijiznicechy.
 
Grappig beetje humor mag toch wel in de coronatijd;)

Humor mag en moet zeker, maar dit is geen humor. Dit is egocentrisch je niet aan maatregelen willen houden, die om zeer goede redenen zijn opgelegd.
Laat hem als taakstraf een dagje vloeren dweilen op de IC in maanpak en gezichtsmasker. En dan vragen of hij nog steeds geen spijt heeft van zijn domme actie.
 
prachtig deze actie ,wat een humor.
moet toch niet gekker worden met een avond klok , als je niet eens meer in het donker alleen over straat mag.
is dit een politie staat , 2e wereld oorlog?
gelukkig mag ik nog een mening hebben , al heb ik mijn twijfels....
 
prachtig deze actie ,wat een humor.
moet toch niet gekker worden met een avond klok , als je niet eens meer in het donker alleen over straat mag.
is dit een politie staat , 2e wereld oorlog?
gelukkig mag ik nog een mening hebben , al heb ik mijn twijfels....

Beste Curious, nu klinkt u net als een viruswaanzinnige in Nederland en dat ben ik niet van u gewend. De Godwin is zelfs ook al gemaakt.
 

kuurgast

Donateur
Updates coronavirus Tsjechië, 6 november: 13.231 nieuwe gevallen.

De afgelopen week is het aantal nieuwe dagelijkse COVID-19-gevallen in Tsjechië niet gestegen noch gedaald. Sinds afgelopen maandag zijn er gemiddeld ongeveer 13.000 per dag gemeld.
Het aandeel positieve tests voor corona is nog steeds hoog in Tsjechië, ongeveer elke derde test is positief. Woensdag was het 34,85 procent, de hoogste waarde sinds het begin van de epidemie.
Interesse in testen is in sommige plaatsen vele malen groter dan de capaciteit. Bemonsteringspunten in bepaalde regio's halen hun achterstand niet in. Alleen Praag heeft genoeg vrije capaciteit, zodat men daar zelfs op dag van aanvraag getest kan worden.
Het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen in Tsjechië sinds maart bedraagt nu 4.330. Gemiddeld sterven momenteel in Tsjechië dagelijks 200 mensen in verband met corona.
Volgens de voorzitter van de Medische Kamer, Milan Kubek, zullen ondanks de inspanningen van artsen deze week ongeveer 1.500 patiënten met coronavirus overlijden.
"Een groot deel van de bevolking neemt het nog steeds niet serieus," zei Kubek. "Er is bevestigd dat de huidige maatregelen de verslechtering van de situatie hebben kunnen vertragen, maar ze kunnen de epidemie niet binnen de nodige tijd stoppen", zegt de voorzitter van de Medische kamer.

Donderdag zijn 885 bevestigde gevallen van covid-19 in Praag gestegen. De dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden in de hoofdstad wordt daarmee voor de zesde dag op rij onder de duizend gehouden. In termen van nieuwe besmettingen is de hoofdstad een van de regio's met de traagste verspreiding.

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding was Tsjechië de afgelopen twee weken de op een na meest getroffen staat in de EU met ongeveer 1.594 COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners en staat daarmee onder België (1.631 gevallen).

Er komen militaire artsen uit Duitsland, Engeland, Amerika en Israël naar Tsjechië om te helpen in de ziekenhuizen.
---------------------------------------------------------------------
Het ministerie heeft nieuwe gegevens gepubliceerd op basis waarvan beslissingen worden genomen.

De massale druk van de media bracht het ministerie er uiteindelijk toe tot een relatief grensverleggend besluit - op vrijdagochtend publiceerde het op zijn website enorm veel informatie over het virus van de afgelopen weken en maanden.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft op zijn website datasets gepubliceerd met een grote hoeveelheid gegevens over besmetting met het coronavirus, die tot nu toe niet algemeen beschikbaar waren. Het publiek krijgt ook toegang tot de documenten op grond waarvan de regering besloot de pandemie te bestrijden.
De gepubliceerde gegevens zijn voornamelijk afkomstig van het Infectious Disease Information System (ISIN). Ze worden chronologisch gepubliceerd in afzonderlijke bestanden en in verschillende formaten, zoals .pdf of .xslx.
Het ministerie belooft de gegevens regelmatig bij te werken en zijn ook van plan om in de nabije toekomst oudere periodes toe te voegen.
--------------------------------------------------------
Vervoeren van ernstige patiënten regio Zlín naar ziekenhuis in Praag.

Vijf patiënten met coronavirus verbonden met kunstmatige longbeademing worden verplaatst van drie ziekenhuizen in de regio Zlín naar het Universitair Ziekenhuis van Praag in Motol. De vijf ambulances gaan samen naar Praag, ze zullen ook politie-escorte hebben, een andere begeleidende reddingsauto gaat mee.

Het noodveldhospitaal in het Brno Exhibition Centre met 300 beden zal maandag worden opgeleverd.
----------------------------------------------------------
In een bejaardentehuis in Říčany zijn de meeste bewoners besmet.

Een coronavirus werd bevestigd bij 92 van de 130 cliënten in een bejaardentehuis in Říčany. Er zijn 30 besmette medewerkers van in totaal 80 personeelsleden. Volgens het management is Covid-19 voor het eerst aan verschillende medewerkers verschenen. Na overleg met hygiënisten is op dinsdag een uitgebreide test gedaan. Er waren aanvankelijk tien cliënten met duidelijke symptomen en het personeel isoleerde hen van de anderen. Na het testen bleek dat nog eens 82 bewoners positief waren.
--------------------------------------------------------
Theaterwerkers helpen in de huizen van Brno, bibliothecarissen sloten zich bij de tracering aan.

Werknemers van gesloten theaters in Brno en andere culturele instellingen doen vrijwilligerswerk in de sociale dienstverlening. Bibliothecarissen zijn nu betrokken bij het opsporen van geïnfecteerde contacten.
IJshockeyers helpen bij het inrichten en schoonmaken van het noodhospitaal.
----------------------------------------------------------
Europese Commissie: klanten moeten geld terugkrijgen voor geannuleerde reizen.

De Europese Commissie heeft Tsjechië opgeroepen om ervoor te zorgen dat klanten van reisbureaus zo snel mogelijk hun geld terugkrijgen voor geannuleerde reizen. Dat meldde de Tsjechische radio vrijdag in haar binnenlandse uitzendingen. Dienovereenkomstig heeft het verantwoordelijke ministerie van Regionale Ontwikkeling een overeenkomstige brief uit Brussel ontvangen.

Tijdens de coronapandemie heeft Tsjechië het bij wet mogelijk gemaakt dat reisbureaus klanten vouchers kunnen aanbieden in plaats van het geld terug te betalen. De Commissie beschouwt dit echter als een schending van de Europese consumentenbeschermingsregels en heeft naast de Tsjechië twaalf andere EU-lidstaten terechtgewezen voor soortgelijke voorschriften.
Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

kuurgast

Donateur
R = 1 en stagneert. Het aantal geïnfecteerden en ziekenhuisopnames zal blijven groeien.

Het reproductiegetal, dat de mate van verspreiding van covid-19 in de populatie aangeeft, ligt nog steeds rond de R 1 in Tsjechië, bevestigde het hoofd van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek Ladislav Dušek. Volgens modellen die op dit aantal werken, zouden er binnen twee weken ongeveer 10.000 in ziekenhuizen kunnen worden opgenomen. Nieuw geïnfecteerde mensen kunnen meer dan 17.000 per dag toenemen.

Het voortplantingspercentage van het coronavirus is zondag gedaald naar R 1. Donderdag bevestigde Dušek dat het aantal nog steeds op dezelfde waarde staat. Daarom heeft de redactie van iDNES op basis van eerdere ÚZIS -modellen en gegevens van het ministerie van Volksgezondheid een prognose opgesteld van het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen voor de komende tien dagen.

Volgens hem zal het aantal patiënten met covid-19 in ziekenhuizen blijven toenemen. Half november, wanneer het ministerie van Volksgezondheid en statistici de grootste toestroom van patiënten verwachten, kan hun aantal de 10.000 overschrijden.

Een dergelijke situatie zou de gezondheidszorg moeten doorstaan in termen van bedcapaciteit. Volgens Dušek zal het aantal ziekenhuisopnames echter met nog eens twee weken toenemen.

Volgens eerdere voorspellingen zou de zorg rond 9 november de limiet van zijn capaciteit bereiken. Er zouden 15.500 patiënten in de ziekenhuizen zijn, wat ook de limiet is van de versterkte capaciteit met het noodhospitaal dat is opgezet in het beursgebouw van Praag.

In plaats van beddencapaciteit is het probleem momenteel echter de personeelsbezetting van ziekenhuizen. Woensdag was de covid-19-infectie al bevestigd bij 14.181 gezondheidswerkers, van wie 2.468 artsen en 6.670 verpleegsters.

Volgens informatie van het ministerie van Volksgezondheid begon Tsjechië daarom aan het begin van de week onderhandelingen met de Wereldgezondheidsorganisatie voor hulp. De WHO staat klaar om medische teams te leveren die zich kunnen aansluiten bij Tsjechische ziekenhuizen.

Na een val van voorgaande dagen waren er dinsdag 15.729 meer geïnfecteerd, wat de hoogste dagelijkse toename is sinds het begin van de epidemie. Tsjechië overschreed voor de derde keer de limiet van 15.000 positieve tests op één dag.

Volgens het ontwikkelingsmodel voor de komende 10 dagen, gebaseerd op het reproductiegetal R = 1, zouden meer dan 17.000 geïnfecteerde mensen halverwege november dagelijks kunnen toenemen. Als de ontwikkeling van de epidemie echter positiever is, schat Dušek half november 6.000 tot 9.000 nieuwe infecties per dag.

Volgens het hoofd van gezondheidsstatistici zijn er nog steeds zeer hoge percentages positieve tests van alle tests die per dag worden uitgevoerd. Volgens hem is de trend in sommige regio's waarschijnlijk aan het omkeren, maar stagneert in andere.

Door de forse verspreiding van het coronavirus in de afgelopen weken heeft Tsjechië de top van de wereldranglijst bereikt in aantallen geïnfecteerden en overledenen. Het land verkeert in een noodtoestand en verkeert in buitengewone beperkingen op het vrije verkeer, evenals een aantal activiteiten om de ontwikkeling van de epidemie te beteugelen. De scholen zijn vanaf half oktober gesloten, behalve kleuterscholen, restaurants, winkels en etablissementen, met uitzondering van het basisassortiment en de diensten.

Onderzoekers van het Centrum voor Modellering van Biologische Processen adviseerden aanscherpingsmaatregelen of uitgebreide testen van de bevolking volgens het model van Slowakije vanwege de immer intensieve verspreiding van de ziekte. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný is het daar echter niet mee eens, volgens hem is er in Tsjechië al een relatief strikte lockdown in vergelijking met andere landen.
Bron idnes.cz.

Zie de grafieken wat er gebeurt met aantal ziekenhuisopnames in combinatie van R-getal.
MBB87360e_graf_hospitalizovani.png

En het aantal positieve testen ten opzichte R-getal met groei of daling.
MBB87360f_graf_nakazeni.png
 
Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding was Tsjechië de afgelopen twee weken de op een na meest getroffen staat in de EU met ongeveer 1.594 COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners en staat daarmee onder België (1.631 gevallen).

Ieder land geeft hier blijkbaar zijn eigen uitleg aan.
Volgens de website van Sciensano lees ik het volgende;

Aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie;
Tsjechië: 378.716
België: 468.118
Aantal doden sinds het begin van de epidemie
Tsjechië: 4.133
België: 12.331
Aantal besmettingen gedurende de laatste 14 dagen
Tsjechië: 169.801
België: 169.389
Besmettingen per 100.000 inwoners gedurende de laatste 14 dagen
Tsjechië: 1.594
België: 1.479

https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/Meest recente update.pdf

verslag 6 november

Hier zijn dan weer andere cijfers te vinden:

COVID-19 situation update for the EU/EEA and the UK, as of 6 November 2020

14-day cumulative number of COVID-19 cases per 100 000

Tsjechië: 1585.8
België: 1575.7

14-day cumulative number of COVID-19 deaths per 100 000

Tsjechië: 23.3
België: 16.5

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Blijft dat ze beiden bij de koplopers zijn in Europa, en dat in beide landen de situatie niet goed is... Waaraan dit te wijten is? Het beleid??? De mentaliteit van de mensen???
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan