Bier & Wijn Zachraň pivo = Red het bier

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
In Tsjechië krijgen ze het bier niet op

Bijna ieder land heeft direct of indirect te maken met de gevolgen van het coronavirus, maar in Tsjechië kampen ze met een wel heel bijzonder probleem: er is maar liefst zes miljoen liter bier over. Om al dat bier tóch op te krijgen is nu een bijzonder initiatief gestart.

Gesloten cafés
Nergens wordt zoveel bier gedronken als in Tsjechië. Een Tsjech drinkt gemiddeld 140 liter bier per jaar. Maar door de lockdown in het land zijn cafés gesloten en zit een vers getapt pilsje er dus niet in.

"Het drinken van bier is echt verankerd in de cultuur", vertelt Laura Postma. Er wordt volgens haar in Tsjechië ook veel vaker buiten de deur gegeten dan in Nederland, vooral tijdens de lunch. "En een biertje hoort daar voor de Tsjechen bij", vertelt ze.

Red het bier!
Vooral kleine brouwerijen hebben het lastig nu er niet meer aan cafés geleverd kan worden. Daarom is een site opgezet genaamd Zachraň Pivo (red het bier). "Mensen kunnen daarop zien waar brouwerijen in de buurt zitten, om daar vervolgens bier te bestellen", aldus Postma.

Op die manier kunnen de kleinere brouwerijen een beetje geholpen worden. Op de site is door middel van een teller te zien hoeveel bier er nog over is. "Het is een beetje een ludieke verwijzing naar alle live statistieken die van het aantal coronabesmettingen worden bijgehouden."

De huidige maatregelen tegen het coronavirus liepen in eerste instantie af op 1 april, maar gister werd bekend dat de maatregelen zijn verlengd tot ten minste 11 april. "In Tsjechië hoopt men dat de maatregelen na Pasen iets verlicht zullen worden", vertelt Postma. Maar tot die tijd zit een biertje in het café er dus niet in voor de Tsjechen.

Bron nporadio1.nl

--------------------------------------------------------------------

Zachraň pivo = Red het bier

6.599.791 bieren van 189 kleine brouwerijen wachten op redding.
We besloten niet in de hoek te gaan zitten en de Save Beer-website te lanceren in samenwerking met andere microbrouwerijen. Duizenden bieren wachten op je om gered te worden. Gebrouwen, vers en ongepasteuriseerd bier is bederfelijk ... Enkele duizenden liters in een kanaal gieten kan voor sommigen van ons een liquidatie zijn.
Heb je besloten dat je de Tsjechische microbrouwerijscène wilt helpen?
Het is gemakkelijk, kijk maar op onze kaart, vind de dichtstbijzijnde winkel, koop bier en drinken. Dus kom met ons mee om het bier te redden - door het te drinken. Kent u een aangenamere manier om iemand te helpen?
Bedankt voor je ongelooflijke steun, want het drijft ons voort.

Zie facebook.com/zachranpivo
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Tsjechische brouwerijen rollen de vaten terug, wenden zich tot flessen en blikjes.

Tsjechische brouwerijen - waaronder Pilsner Urquell en Budejovicky Budvar - zijn gestopt met het bijvullen van vaatjes en zijn begonnen met het opslaan van bier in gekoelde kelders, omdat ze proberen de schade als gevolg van pubsluitingen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus te beperken.

Brouwerijen hebben ook de fles- en blikproductielijnen opgevoerd om een verlies als gevolg van de verkoop van fusten in het buitenland en in Tsjechië te compenseren, wat de wereldleider is in bierconsumptie per hoofd van de bevolking.

"Niemand weet wanneer de pubs weer opengaan", zegt Petr Kofron, manager van de Pilsner-brouwerij in Praag, eigendom van de Japanse Asahi.
"De meeste buurlanden hebben dezelfde maatregelen genomen en hun pubs gesloten, zodat de export is verschoven naar flessen en blikjes", vertelde hij aan Reuters. “Flessenlijnen en blikjes draaien op volle toeren. We hopen dat onze klanten thuis flessen en blikjes kopen.”

De Tsjechen implementeerden enkele van de strengste beperkingen van Europa om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, waarbij niet-essentiële bewegingen werden verboden en winkels en restaurants werden gesloten, met uitzondering van voedsel en drogisterijen.

Terwijl pubs en sommige brouwerijen nog steeds afhaalbier verkopen aan een klein aantal langslopende klanten, heeft de daling van de vraag in een land waar inwoners jaarlijks gemiddeld 141 liter bier per persoon drinken, doorgedrongen in de industrie.

Evenals grote drinkende Tsjechen, helpen de hordes dorstige toeristen die naar Praag en andere steden afdalen, ook om het bier in de pubs van het land te laten stromen.

Staatsbrouwerij Budejovicky Budvar brouwerij stopte met het vullen van fusten, maar de toegenomen bestellingen voor verpakt bier bleven flesjes en bliklijnen draaien, vertelde directeur Petr Dvorak aan Reuters.
Het beveiligen van de aanvoerlijn bracht ook een aantal speciale maatregelen met zich mee, waaronder de eis dat externe chauffeurs een temperatuurcontrole krijgen voordat ze naar het pand gaan en in de vrachtwagen blijven terwijl de brouwerijmedewerkers het bier laden.

Dvorak en anderen hebben er vertrouwen in dat Tsjechen nog steeds een drankje willen als pubs en biertuinen weer opengaan, maar vragen zich af hoeveel van hun zaken een langdurige sluiting kunnen overleven.
"Ik maak me geen zorgen dat Tsjechen niet terugkeren naar de pubs en bier drinken", zei hij. "Ik maak me meer zorgen over het aantal pubs dat opnieuw wordt geopend."
Bron reuters.com.
--------------------------------------------
Lucie Tkadlecova, mede-eigenaar van de Uneticky-brouwerij buiten Praag, zei dat de productie tot nul is gedaald en de verkoop niet veel hoger is dan dat niveau sinds de regering halverwege de maand de pubs had gesloten.
"We hebben geprobeerd contact op te nemen met grote supermarkten en e-winkels, maar ze zijn allemaal overweldigd door het verkopen van producten die ze al hebben," zei ze. 'Als dit veel langer duurt, zullen we bier moeten weggooien.'
Bron praguemorning.cz.

Ze mogen nog wel pivo verkopen van gesloten restaurants en pups via een open raam.Natuurlijk met masker, 2 meter afstand houden en max 2 personen samen.
 

kuurgast

Donateur
Zachraň pivo = Red het bier
Het is nu nog meer nodig om de horeca te redden.
Volgens laatste berichten zal de helft van de Tsjechische restaurants het niet gaan overleven.

De kroegen en brouwerijen in Tsjechië hebben hun facebook project Zachraň pivo nieuw leven ingeblazen.
Tot nu toe hebben in totaal 342 kleine brouwerijen uit heel Tsjechië zich bij het initiatief aangesloten. Ook zijn er verschillende mini-brouwerijen uit Slowakije bij gekomen. Op de website is een kaart beschikbaar waarop potentiële klanten alle bij het evenement betrokken mini-brouwerijen en uitgiftepunten kunnen vinden.
 

Brouwerijen hebben een nieuwe bestemming gevonden voor onverkocht bier​

Hectoliter onverkocht bier dat niet door klanten wordt gedronken vanwege de sluiting van restaurants, biedt nieuwe mogelijkheden. Brouwerijen produceren er bierbrandewijn van ten tijde van het coronavirus. Er is meer belangstelling voor deze veertig procent heldere alcohol dan ooit tevoren.

Vanwege de coronaviruscrisis betekenden gesloten pubs een aanzienlijke omzetdaling voor de meeste Tsjechische brouwerijen, evenals hogere kosten in verband met de verkoop van onverkocht bier. In de eerste golf van de pandemie schonken de meeste brouwers dit bier. Maar al in de herfstgolf kwamen sommigen met een betere oplossing.
Een van de brouwerijen die besloten heeft het overtollige bier te gebruiken voor de productie van de brouwerij is de Bernard Family Brewery. Volgens zijn woordvoerder Radek Tulis had de sluiting van de bedrijven vooral gevolgen voor de verkoop van tapbier, die volledig stopte.

Hoewel het grootste deel van het gebrouwen bier uiteindelijk werd verkocht, moest er toch nog een deel worden ingetrokken. Dit was de grondstof die werd gebruikt om het bier te maken. "Bierbrandewijn zal de brouwerij misschien niet redden, maar het zal een nieuwe betekenis geven aan goed bier en al het werk dat mensen eraan hebben verzet. Bier in het kanaal gieten zou best een pijnlijk idee zijn ”, zegt Tulis.

Klanten zijn erg geïnteresseerd in de gelimiteerde edities van Brouwerij Bernard, die de brouwerij helpt om de gemiste omzet, die vorig jaar met ongeveer 14 procent daalde, minstens gedeeltelijk te compenseren.

Prazdroj beschouwt het als een test

In het najaar besloot Plzeňský Prazdroj ook zijn onverkochte bier te evalueren, dat voor het eerst distilleerderij begon te produceren vanwege het coronavirus. "Onze poging is niet om de nieuwe markt te veroveren, we beschouwen het als een interessante test van het gebruik van de grondstof die eigenlijk bedoeld was voor verwijdering", zegt Rudolf Šlehofer, manager van de toeristische afdeling van Plzeňský Prazdroj.

Bierbrandewijn wordt gemaakt van gebruikt vat- en flesbier met een hoger alcoholgehalte. Het wordt gemaakt door een proces van langzame destillatie, waarbij ongeveer tien keer het volume bier per liter cognac moet worden gedestilleerd.
Het eindproduct is helder en bevat meestal ongeveer 40-44% alcohol. "Het bier doet vooral denken aan zijn aroma en heeft een moutige smaak, licht honingachtig", beschrijft de brandewijn Rudolf Kuběna van het Centrum voor Exclusieve Distillaten, die voor het derde jaar brouwerij produceert in samenwerking met het bedrijf Jen dobrý verbonden .
Deze brandewijn is niet alleen een geweldige manier om overtollig bier te gebruiken, maar kan ook een goede investering zijn voor de toekomst door het product te laten rijpen. Met elke maand die voorbijgaat, wint het in prijs en is het een gewild assortiment onder alcoholkenners.

bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan