Waar is dit?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

1024px-Hojsovka1.jpg
 

kuurgast

Donateur
Hojsova Stráž, onderdeel van gemeente Železná Ruda.

Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie = Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria, gekenmerkt door haar dakspanen. Het werd gebouwd tussen 1824 en 1826 op de plaats van de houten kapel van de Maagd Maria van de Rozenkrans, die hier sinds 1761 stond. Het altaar is van de oorspronkelijke kapel en werd in 1762 gemaakt door de meester van Dešenice, Jakub Brandt.
Het orgel komt uit het atelier van de Praagse organist Josef Gartner, en is in april 1834 kerk is geplaatst.

Šumavský orloj, de liefhebber Zdeněk Landa bouwde in 2017 een astronomische klok in Hojsov Stráž, onderdelen zijn van een fiets, naaimachine en een strohakselaar.
Bronnen cs.wikipedia.org + facebook.com/orlojsumava.

Ik wist dat er een orloj in Šumava gebouwd was, moest hem wel weer opzoeken.
 
Laatst bewerkt:
Standbeeld architect Alexander Pure zwerft over Kleine Plein, Hradec Králové


Standbeeld van A. Pura. Auteur - Tomáš Misík auteur: facebook: Hana Fišerová

Het standbeeld van de architect Alexander Pur staat al op het Kleine Plein. Het werd op zondag 29 januari 2017 plechtig onthuld. De auteur van de metalen sculptuur is beeldhouwer en smid Tomáš Misík. De architect, die deelnam aan belangrijke projecten van de stad, zou vandaag zijn 70ste verjaardag vieren. De raadsleden hebben de openbaring van het werk opzettelijk getimed.

Het beeld staat op het kleine plein. Alexander Pur heeft deelgenomen aan projecten in de buurt, met name de reconstructie van het Klicper Theater en de Beseda studio. Het centrale deel van het Kleine Plein is de denkbeeldige kruising van deze twee plaatsen. Volgens de burgemeester zou het metalen beeld door de stad kunnen reizen. 'Tot nu toe heeft hij toestemming om vijf jaar op het Kleine Plein te blijven, dus we zullen zien', zei de burgemeester. Het beeld werd onthuld door de dochter van de architect, Betty, die hem zelfs zijn favoriete Frankische "doopte". "De sfeer was erg prettig, Saša Pur was een uitstekend persoon", voegde Zdeněk Fink toe.
Het beeld kostte 250.000 kronen.

Architect Alexander Pur had een van de belangrijkste en meest onmisbare aandelen in de architectuur en constructie van de stad Hradec Králové. Hij was onder andere mede-auteur van de oprichting van het Česká pojišťovna-gebouw op het 28 oktoberplein, appartementsgebouwen in de Na Střezině-straat, de reconstructie en uitbreidingen van geprefabriceerde huizen in de Jungmannovastraat. Hij maakte deel uit van het team dat de wedstrijd voor de wederopbouw van de Benešovastraat won. Hij is bijvoorbeeld zelf de auteur van het gebouw van de verzekeringsmaatschappij van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Wonkovastraat. Hij stierf plotseling in 2011.

bron https://zpravy.hradeckralove.cz/soc...a-uz-brazdi-male-namesti-38800/#ixzz6hka7ipnL
 
Bovenaan