Boheems kristalglas

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
1414 lag meen ik in Horni Chribska. Maar het is zo'n 15 jaar geleden dat ik er was.

Ajeto
heeft heel mooi glaswerk.

Ajeto in Lindava
APRIL - SEPTEMBER
Ma - Vrij 9.00-17.00 uur
Za - zo 11.00 - 20.00 uur

Ajeto in Novy Bor - op maandag gesloten (net als veel toeristische dingen in Tsjechië)

(Ik ben zojuist terug gekomen van een grote buitenlandse en vanaf morgenmiddag ben ik alweer in het buitenland dus ik heb de tijd en energie niet om voor je verder te zoeken.)
 

kuurgast

Donateur
Glazen trofeeën Tour de France uit Tsjechië

De prijzen die met de Tour de France worden uitgereikt komen uit Tsjechië.
De glazen trofeeën worden sinds 2011 geblazen in de glasblazerij Ajeto Lindava (Noord Bohemen).
Dit jaar in samenwerking met het bedrijf Lasvit en voorgaande jaren met Preciosa.
size3-15320250203077-103-img-9843.jpg

Afbeelding libereckadrbna.cz.

Dit jaar zijn de glazen trofeeën ontworpen door Peter Olah , designer van de Tsjechische autofabrikant Škoda Auto.
Elke trofee is ongeveer 60 centimeter hoog en weegt zo'n vier kilogram. De vorm van de trofee is de afgelopen jaren hetzelfde gebleven, maar de uiteindelijke verwerking en decoratie is elk jaar anders.
 
De toeristische attractie van Vysočina is dit jaar glasblazen

Gepubliceerd op 31-01-2020


Glastentoonstellingen, glasfabriekbezoeken, symposia, live demonstraties van het werk van glasmakers, beurzen, workshops, kinderspelen in Vysočina achter een glas, dit alles en nog veel meer dit jaar bereidt Vysočina zijn bezoekers en toeristen voor.



Toerisme in de Hooglanden richt zich op glas in 2020. Het aanbod van aantrekkelijke glasplekken en evenementen in de regio is gevarieerd, omdat dit ambacht hier een traditie heeft van meer dan vierhonderd jaar. Tegenwoordig is Vysočina het op een na belangrijkste glasgebied in Tsjechië en vertegenwoordigen glasblazerijen van Vysočina-kunstenaars ons over de hele wereld.

De productie van de Vysočina-glasfabriek en kleine werkplaatsen is zeer divers - van glazen, vazen of lampen gemaakt van loodkristal, gesneden en geverfd glas, tot verschillende design edelstenen, sieraden, mozaïeken en glas in lood. Het belangrijkste centrum van glasblazen, dat is Svetla nad Sazavou, of de hele Svetelsko, is zeker een bezoek waard.
De lokale Crystalite Bohemia is de grootste glasfabriek in Tsjechië en exporteert naar meer dan 80 landen. In New York, Londen, Milaan vinden we bijvoorbeeld designglas en lampen van Bomma.
In het kasteel in Světlá kunt u de tentoonstelling van historisch Europees glas zien en in juni kunt u de kasteelglasdag bezoeken.
De designarmaturen en de ontwikkeling van een nieuwe technologie voor zogenoemde glassupcycling zijn de gerenommeerde firma Brokis, die zal veranderen van Janštejn,
Magda Svatoňová van Vysočina Toerisme weet interessante toeristische bestemmingen van de glasfabriek Vysočina. Bezoekers kunnen tijdens excursies of open dagen kennis maken met de werking van de meeste glasfabrieken en hun producten zijn te zien in de bedrijfswinkels. In de glasfabriek van Jaroslav Svoboda in Karlov, regio Žďár, kunnen bijvoorbeeld glasblazers bijna dagelijks worden bekeken. Een interessante reisbestemming is bijvoorbeeld het unieke glasmuseum Hut Jakub in Tasice, waar de serie Sons and Daughters van Jakub Glassmaker werd gefilmd.

Een van de grootste glasevenementen is de show van glasfabrieken, kunstenaars en glasscholen in het Citypark in Jihlava van half april tot half mei. Van half mei tot eind augustus is er de glastentoonstelling in de regionale galerij in Jihlava. glasblazerij in de Hooglanden bij het kasteel in Ledeč nad Sázavou.

De volledige dwarsdoorsnede van het glasjaar in Vysočina wordt door Vysočina Tourism in februari gepresenteerd op de Holiday World Tourism Fair in Praag.

Alle informatie over de glasindustrie in de Hooglanden, geschiedenis tot heden, een lijst met beroemdheden, glasfabrieken, scholen, toeristische bestemmingen, evenementenkalender en andere attracties zijn opgenomen in de brochure Vysočina Glass, uitgegeven door Vysočina Tourism, en ook op het toeristenportaal van Vysočina.

Martina Strnadová, Vysočina Toerisme
 
Wij komen al sinds 2002 in Tsjechie en Duitsland.

Wij hebben in het verleden regelmatig Boheems Kristal gekocht onder andere in Novy Bor.

He valt ons op dat dit Kristal steeds minder te koop is.

Zijn er nog winkels waar dit verkocht wordt?

Alle info is welkom.

M.vr.gr. Martin en Hilda (Sador)
 
Ad,

Dank je voor je reactie.

Hebben we in het verleden al gekeken, maar bijna allemaal modern glas.
"Ouderwets Kristal" is veel moeilijker te kopen dan vroeger.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Broušené sklenice of sklo = geslepen glas.
Dit "oude" glas wordt nu veel online verkocht zoals crystal-bohemia.cz, sklenenyshop.cz, skloaporcelan.cz, ontecrystal.cz.
Glas van Florianova huť in Česká Lípa, is te koop in Praag 10. florianovahut.com.
In Praag crystalex.cz met modernere glas.

Voor liefhebbers van kunst......mooie design lampen lasvit.com.

Altijd leuk uitstapje naar glasblazerijen en musea:
Sklárna Harrachov glasfabriek, museum, 2 grote glaswinkels en brouwerij. Dagelijks open van 08:00 tot 15:00 uur.Het goedkope kaartje is allen voor museum, de duurdere is rondleiding in glasblazerij en museum met een kortingsbon ter waarde van 150,- Kč te gebruken in de naast gelegen winkel bij aankopen boven de 600, - Kč, en een bon voor de volwassenen voor gratis drankje. Zie sklarnaharrachov.cz + facebook.com/sklarnaharrachov.

Glasblazerij Sklárny Ajeto in Lindava, waar je in het restaurant tijdens hapje en drankje kan zien wat ze doen in de glasblazerij. Ook kan je een rondleiding krijgen en glas kopen. ajetoglass.com + facebook.com/Sklárna AJETO.

De glaskralen versieringen van Rautis in Poniklá. Van alles over/met handgemaakte glazen kralen, zie rautis.cz/en + facebook.com/rautis.perlickoveozdoby.

Glasfabriek Sklárna Annín sinds 1796, museum, winkel en glasblazerij in Dlouhá Ves (okres Klatovy). annin-glass.cz.

Het bekendste Museum voor glas in Jablonec nad Nisou, msb-jablonec.cz/de + facebook.com/msbjablonec.

Een van de bekendste glasfabrieken is Moser in Karlovy Vary. Voor bezoek aan museum en rondleiding in de glasblazerij, zie moser.com/tours + facebook.com/moser.glassworks.

Een showroom van aurum-crystal.cz, adres Wolkerova 992, Světlá nad Sázavou.

Kerstballen fabrieken met excursies en winkel:
Fabriek met winkel van Traditionele handgemaakte glazen kerstversiering, adres Markova 119 in Jičín. Website han-cz.com.
De winkel is elke werkdag open van 8.00 tot 16.00 uur. Excursie in de fabriek moet vooraf telefonisch aangevraagd worden.

Traditionele handgemaakte kerstversieringen van glas worden ook gemaakt in Walachije. De kerstballenfabriek met winkel Irisa staat in Vsetín. De kerstballenwinkel is alle dagen open van 8:00 - 20:00 uur.
Excursies (50 Kč.) vinden het hele jaar door plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Het is noodzakelijk om van tevoren excursies te boeken. Zie irisa2.inext.cz/tours + facebook.com/irisavsetin.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nog meer Vánoční ozdoby = kerst versiering.

Lužické hory heeft een kerstballenfabriek Sklárna Slavia, adres Sluneční 892 in Nový Bor.
Deze glasblazerij is niet zo oud, maar sinds 1999 werken ze hard om het vak aan de toekomstige generatie door te geven.
Het hele jaar door rondleidingen van maandag tot zaterdag om 9.30, 10.30 en 11.30 uur.
Als onderdeel van de rondleiding door de glasblazerij is er ook de mogelijkheid om voor 200 Kč uw eigen eenvoudige product uit te blazen, dat u na zorgvuldige afkoeling (ca. 2 uur) mee kunt nemen als herinnering aan de glasblazerij. Voor jonge kinderen kan de hele tour aangepast worden in tijd en vorm.
Website sklarna-slavia.cz.

Ook een kerstballenfabriek in Dvůr Králové nad Labem.
Firma Vánoční ozdoby, DUV - družstvo in Dvůr Králové nad Labem is de grootste producent van met de hand gedecoreerde glazen kerstversieringen in Centraal-Europa. De productie in dit bedrijf heeft eigenlijk de langste geschiedenis in Tsjechië, opgericht in 1931.
Het adres is nábřeží Benešovo 2286, Dvůr Králové nad Labem, met een dependance fabriek/winkel Dolní Bradlo 4 in Horní Bradlo (okres Chrudim).
De Tsjechisch talige excursies is mogelijk in beide fabrieken, maar moeten vooraf per e-mail worden gereserveerd. De excursies vinden plaats op werkdagen tussen 7.30 uur - 13.00 uur, pauze 9.00 - 9.30 uur.
Voor groepen zijn er ook creatieve workshops van kerstballen versieren.
Zie vanocniozdoby.cz/geschaft/exkursion + facebook.com/Vánoční ozdoby, DUV - družstvo.
De kerstversieringen zijn ook te vinden in een permanente tentoonstelling in het Stadsmuseum Dvůr Králové nad Labem.
Op 22 augustus 2020 van 8 tot 13uur is in de fabriek van Horní Bradlo open dag!
Zie vanocniozdoby.cz + facebook.com/Vánoční ozdoby, DUV - družstvo + facebook.com/Vánoční ozdoby Horní Bradlo.

In de Moravisch-Silezische Regio is kerstballenfabriek Slezská tvorba - výrobní družstvo sinds 1951.
Adres Sadová 121/4 Opava.
De winkel is open maandag t.m vrijdag van 7.00 - 15.00 uur
Excursies maandag t/m vrijdag om 9.00, 10.00 en 12.00uur.
Kreativní dílna: Hier kan je, onder begeleiding van ervaren schilders, proberen om naar eigen inzicht een kerstdecoratie te beschilderen.
Als u een rondleiding door de productie wilt boeken (toegangsprijs: volwassenen: Kč 50, -, kinderen en gepensioneerden: Kč 20, -) of bezoek aan een creatieve workshop (kosten voor 1 decoratie is Kč 30,-- , geschenkdoos voor handgeschilderde decoratie Kč 15,--).
Kestballen versieren kan na de excusie of combineren met bezoek aan de winkel.
Vooraf reserveren voor rondleiding en workshop vereist - we raden u aan om ons online reserveringssysteem te gebruiken.
Let op: de productiefaciliteiten zijn boven, er is geen personen lift beschikbaar!
Website slezska-tvorba.cz + facebook.com/slezskatvorba.
---------------------------------------------------------
Leuk om te doen met kinderen:
Glaskralenatelier Rautis in het dorp Poniklá in het Reuzengebergte.
Excursie in fabriek, creatieve werkplaats en winkel vol met handgemaakte glazen kralen.
Website rautis.cz/en + facebook.com/rautis.perlickoveozdoby.

Minimuzeum skleněných betlémů, s prodejnou skla.
Minimuseum van glazen kerststallen, met een glaswinkel.
Adres Železná 103 Železný Brod. facebook.com/Minimuzeum-skleněných betlémů, s prodejnou skla.
------------------------------------------------------------------------------
Meer glasfabrieken in Tsjechië en glas-evenementen op czechglasscompetence.cz.
Veel Nederlanders gaan richting Reuzengebergte en daarvoor tips op regionliberec.de/de/glaserne-schonheit.

Roušky s sebou = mond-neus bescherming verplicht.
Neem voor de zekerheid een roušky of rouška=masker mee ivm corona-regels.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
.....in de fabriek van Horní Bradlo.......
De kerstballenfabriek in Horní Bradlo, okres Chrudim, is helaas na 75 jaar gesloten door een gestage daling van de export.
20 Medewerkers zijn nu bij een nieuwe bedrijf gaan werken.
Het nieuwe Tsjechische merk van kerstversiering Koulier wordt geproduceerd in Oflenda, okres Chrudim, waar de eigenaars vroeger een timmerwerkplaats hadden.
Ze zijn te vinden op koulier.cz en facebook.com/Vánoční ozdoby Oflenda.
Er is een tijdelijke winkel op adres Oflenda 10, Mrákotín, nabij Hlinsko.
Hun handgemaakte glazen kerstversiering is ook te koop bij drogisterijnetwerk Rossmann. En het zámek=kasteel Loučeň zou ze ook gaan verkopen.

Weet niet of onderstaande glasfabriek hier al ergens in dit topic staat:
Huť Jakub is glasfabriek en winkel met rondleiding in de fabriek.
Tasice 1, Bělá - Tasice, okres Havlíčkův Brod, onder Kutná Hora
Website sklarnatasice.cz en facebook.com/HutJakubTasice.
 
Hallo iedereen,

Super leuk Forum. Ik ben zelf niet Tsjechisch, maar mijn familie is helemaal weg van de prachtige Bohemia Kristal glazen.

https://aleks-crystal.com/glassful/
• Versal Topaz, Článek: 931
• Versal Zelené, Článek: 930

Voor mijn familie ben ik op zoek naar Bohemia glazen. Precies deze site. (Helaas uitverkocht)

Waar kan ik deze vinden? Heeft iemand een website of adres?
 
Bovenaan