Nog 5 noordelijke witte neushoorns, waarvan 1 in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Crisisberaad over uitsterven noordelijke witte neushoorn

Conservatoren en internationale wetenschappers overleggen deze week in Kenia om te kijken hoe ze het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn kunnen voorkomen.

De conservatoren en wetenschappers zeggen dat ze gaan kijken "wat wetenschappelijk haalbaar is" in de korte tijd die ze nog hebben. Wereldwijd zijn er namelijk nog maar vijf noordelijke witte neushoorns. Twee van de vijf overgebleven dieren zijn hoogbejaard en hebben de maximale leeftijd van 40 jaar al overschreden.

Het is volgens de organisatie van belang dat er snel een actieplan komt. Andere pogingen om de diersoort te redden, bijvoorbeeld door middel van kunstmatige inseminatie, zijn namelijk mislukt. Als er geen oplossing wordt gevonden, "zullen we de diersoort sowieso zien uitsterven", aldus Richard Vigne van het Ol Pejata-reservaat.

Leefgebied
Volgens de wetenschappers worden de neushoorns al heel lang bedreigd door het verlies van leefbare grond. In landen waar de noordelijke witte neushoorn van oorsprong leeft, heerst vaak een instabiele situatie.

Landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo worden geteisterd door voortdurende conflicten en machtsproblemen.

m1oxlgtak4tv_wd640.jpg


Stropers
Stropers vormen een andere grote bedreiging voor de dieren. De hoorns van de neushoorns zijn op de zwarte markt zo'n 57.000 euro waard en zijn erg populair in Azië.

Twee van de nog levende noordelijke witte neushoorns leven in dierentuinen in de Verenigde Staten en Tsjechië. De andere drie leven in een reservaat in Kenia.

Vorig jaar stierf een van de laatste noordelijke witte neushoorns door een nog onbekende oorzaak. De laatste wilde noordelijke witte neushoorns stierven al uit in de jaren negentig.

Door: NU.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordelijke_witte_neushoorn
 

Ad Verschoor

Donateur
Helden bewaken laatste noordelijke witte neushoorns

Er is nog maar één mannelijke noordelijke witte neushoorn op de planeet. Het laatste overgebleven mannetje heet Sudan en leeft in Kenia met twee vrouwtjes (Najin en Fatu).


f854639b7fa77ebf229cc2d48d7fb228-1427876707.jpg



Sudan, Najin en Fatu zijn drie van de laatste vijf overgebleven noordelijke witte neushoorns. Er wonen nog twee vrouwtjes in dierentuinen in Amerika en Tsjechië.



Reageerbuisbevruchting
Al decennia wordt de noordelijke witte neushoorn met uitsterven bedreigd. Stropers hebben het al meer dan een eeuw voorzien op de diersoort. Toch hebben wetenschappers de noordelijke soort nog niet opgegeven. Aangezien Sudan bij eerdere pogingen weigerde te paren, zetten ze nu in op een reageerbuisbevruchting.

Helden
Tot er een oplossing is, worden Sudan, Najin en Fatu dag en nacht beschermd. Een grote groep rangers en verzorgers lopen, met risico voor eigen leven, dagelijks patrouilles. En er worden zelfs drones ingezet om de dieren te beschermen.



Bron: metronieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Zeldzame witte neushoorn overlijdt in dierentuin Tsjechië

In een dierentuin in Tsjechië is de noordelijke witte neushoorn Nabiré op 31-jarige leeftijd overleden aan een gesprongen cyste. Wereldwijd zijn er nu nog vier exemplaren van die soort. De noordelijke witte neushoorn is het zeldzaamste grote zoogdier ter wereld.

De dierentuin in de Tsjechische stad Dvur Kralove nad Labem, zo'n 140 kilometer van hoofdstad Praag, maakte het overlijden van het vrouwtje dinsdag bekend en noemt het "een moeilijk te omschrijven verlies".

Van de overgebleven vier neushoorns lopen er drie rond in het Ol-Pejeta reservaat in Kenia, twee vrouwtjes en een mannetje. De vierde is een vrouwelijke en woont in de dierentuin in het Amerikaanse San Diego.

Internationale wetenschappers zoeken nog altijd naar een manier om het uitsterven van de diersoort te voorkomen. Eerdere pogingen om de diersoort te redden, bijvoorbeeld door middel van kunstmatige inseminatie, zijn mislukt.

Het verlies van leefbare grond voor de witte neushoorns is een van de voornaamste oorzaken van het lage overgebleven aantal. In landen waar de diersoort van oorsprong leeft, heerst vaak een instabiele situatie.

Conflicten
Landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo worden geteisterd door voortdurende conflicten en machtsproblemen, waardoor de neushoorns niet goed kunnen worden beschermd.

Stropers vormen een andere grote bedreiging voor de dieren. De hoorns van de neushoorn hebben op de zwarte markt een waarde van zo'n 57.000 euro.

Door: ANP
 

kuurgast

Donateur
In november 2015 stierf de laatste neushoorn van het San Diego Wild Animal Park. Hierdoor zijn er nog slechts 3 exemplaren over. Zie nieuwsblad.be.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Een ander soort is de gewone "witte" neushoorn.
In de dierentuin van Dvůr Králové is een witte neushoorn mannetje aangekomen uit het Belgische park Pairi Daiza.
De 8 jarige en 2300 kilo wegende Pamir zal daar aan het vrouwtje Jessika worden gekoppeld om voor nageslacht te zorgen.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
stamceltechniek-moet-witte-neushoorn-redden.jpg


Stamceltechniek moet witte neushoorn redden

Wetenschappers willen met stamceltechnieken de noordelijke witte neushoorn voor uitsterven behoeden. Door de dood dit jaar van twee exemplaren in dierentuinen in de VS en Tsjechië, leven nu nog maar drie van de dieren in Kenia, waaronder een mannetje.


Het internationale team wetenschappers wil via stamceltechnieken spermacellen en eitjes kweken en die kunstmatig tot een embryo transformeren. Die zal bij een draagmoeder, bijvoorbeeld een zuidelijke witte neushoorn, worden geplaatst in de hoop dat er levensvatbare jongen uitkomen.

Een van de deelnemende organisaties, het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung in Berlijn, maakte de reddingspoging dinsdag bekend.

Door: ANP
 

kuurgast

Donateur
Kolos onder de microscoop.

De noordelijke witte neushoorn is zo goed als uitgestorven. Of is de soort nog te redden? Op bezoek in het laboratorium in Italië.

De toekomst van de noordelijke witte neushoorn ligt opgeslagen in een metalen tank met vloeibaar stikstof. Buiten is het 20 graden, en zo helder dat aan de horizon de versbesneeuwde Alpen zijn te zien. Maar in de tank, niet veel groter dan een melkbus, is het donker en bijna 200 graden onder nul.
„Hierin bewaren we de embryo’s.” Fertiliteitsdeskundige Cesare Galli zegt het achteloos, met een hoofdknikje richting tank, tijdens een rondleiding door Avantea – het biotechnologisch laboratorium dat hij in 2008 begon, net buiten Cremona, ten zuidoosten van Milaan. Alsof hij niet weet dat twee van die embryo’s een paar maanden geleden wereldnieuws waren.

In Afrika leven twee soorten neushoorns, de zwarte neushoorn en de witte neushoorn. Van die laatste zijn er twee ondersoorten: de zuidelijke en de noordelijke. De noordelijke ondersoort had zijn leefgebied in Centraal-Afrika, maar is door stroperij in het wild geheel verdwenen. Begin deze eeuw leefden er alleen nog exemplaren in dierentuinen. Het uitsterven leek een kwestie van tijd.

Maar afgelopen september kwam het bericht naar buiten dat het Galli en zijn team gelukt was om twee eicellen van noordelijke witte neushoornvrouwtjes te bevruchten, met ingevroren sperma van overleden noordelijke witte neushoornmannetjes.

Het laatste mannetje, Sudan, overleed op 19 maart 2018 op 45-jarige leeftijd in natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia. In 1975 was hij als 2-jarige gevangen in het wild, en naar een dierentuin in het Tsjechische Dvur Králové gebracht. Daar werden ook zijn dochter Najin en zijn kleindochter Fatu geboren – de enige twee nu nog levende noordelijke witte neushoorns. In 2009 werden de drie samen met drie soortgenoten naar Ol Pejata getransporteerd. Een laatste poging tot het opzetten van een fokprogramma mislukte: er kwam geen nageslacht. Dat was het moment dat Thomas Hildebrandt, een Duitse dierenarts die zich al jaren inspant om de noordelijke witte neushoorn te redden, de hulp van Galli inriep.
Lees verder op nrc.nl.
 

kuurgast

Donateur
Nu op NPO2 ......

De laatste dagen van Sudan in EO-docu ‘The last male on earth’.

Op de dag van zijn overlijden, 19 maart 2018, was hij even wereldnieuws: Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. De EO-docu 'The last male on earth' toont zijn laatste levensdagen op de Keniaanse savanne.

Het zijn dagen waarin hij liefdevol wordt verzorgd, 24/7 door gewapende rangers wordt beschermd tegen stropers en dagelijks wordt bezocht door tientallen toeristen en journalisten. Ondertussen zetten wetenschappers elders in de wereld in verschillende laboratoria met de nieuwste technieken alles op alles om zijn soort voor uitsterven te behoeden. Sudan is op het laatst van zijn leven het middelpunt van een ware kermis, opgetuigd door de mens, die Sudans soort naar het randje van de afgrond bracht en die er nu alles aan doet om die te redden.

Tragikomedie.
In The last male on earth volgt filmmaker Floor van der Meulen Sudans laatste jaren, en dan vooral de mensen die zich om hem heen verzamelden. We zien de oprechte emoties van het personeel van het Ol Pejeta-reservaat, waar Sudan verblijft. “Vertel zijn verhaal,” zegt James, de verzorger wiens leven volledig om zijn geliefde neushoorn draait. “Wij moeten voor hem spreken, zelf kan hij het niet.”

Ook pr-manager Elodie heeft een sterke band met het dier. Ze kan niet vertellen wat hij voor haar betekent zonder vol te schieten. En dan zijn er de toeristen, die extra betalen voor een Endangered Species Tour waarin een ontmoeting met Sudan het hoogtepunt is. Maar meer nog toont de film het hele circus dat in tien jaar tijd rond Sudan is opgetuigd. Dit resulteert in een bij vlagen vervreemdende tragikomedie met de majestueuze neushoorn Sudan in de hoofdrol.

Vrolijke selfie.
Ondertussen tellen Sudans dagen af. Als hij sterft, neemt Ol Pejeta ten overstaan van de wereldpers afscheid van zijn laatste man. Militairen hangen de vlag halfstok. Hangend over Sudans graf neemt het voltallige gezelschap een vrolijke selfie. Ook zonder z’n grootste attractie gaat het circus door.

Postuum nageslacht.
Betekent zijn dood het einde van de soort? Als het aan de wetenschap ligt niet. Een professor in Berlijn werkt nauw samen met een ivf-specialist in Cremona, Italië, om Sudan postuum te voorzien van nageslacht. In de laatste scène zien we hoe in een volgepakte hobbelige safaribus toeristen onverminderd enthousiast hun verrekijkers en camera’s trekken voor de twee vrouwtjes – moeder en dochter – die zijn overgebleven. Een gids vertelt hoe wetenschappers in Europa in de weer zijn met het ingevroren zaad van Sudan. Een man poseert breed lachend voor de camera. De mens geeft niet op.
Bron visie.eo.nl.

The last male on earth website thelastmaleonearth.com/nl.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan