Tsjechische glaskunst in Leerdam

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Broft Gallery: Glas tentoonstelling van Tsjechische kunstenaars

Glass Gallery Broft is gespecialiseerd in glaskunst. Daarnaast presenteert de galerie een grote variatie aan abstracte werken, zowel schilderijen als objecten. Van 8 september tot 20 oktober 2019 organiseert de galerij een tentoonstelling van Ingrid Račková en David Suchopárek.



In 1999 studeerden Ingrid Račková (1975) en David Suchopárek (1973) af aan de Academie voor Kunst, Architectuur en Vormgeving in Praag. Račková aan het Glasatelier van professor Vladimír Kopecký (1931), Suchopárek aan de afdeling Glas in de Architectuur van professor Marian Karel (1944). Recent werk van deze twee Tsjechische meesters is nu voor het eerst te zien bij Gallery Broft in Leerdam.

Sinds 2001 hebben ze hun artistieke activiteiten gebundeld en zijn ze een partnerschap aangegaan dat opereert onder de naam Studio IRDS. Ze zijn gespecialiseerd in atelierwerk dat hoofdzakelijk verband houdt met glas. Door de jaren heen hebben ze meegewerkt aan het uitvoeren van glasontwerpen voor bekende Tsjechische glasfabrieken, waaronder Moser, een glasfabriek met een historie van 160 jaar, vooral gericht op de nieuwe tijd en op unieke ontwerpen van monumentale vazen. Hun optisch geslepen glassculpturen zijn gebaseerd op de perfectie van het vakmanschap. De piramidevorm wordt gebruikt in verschillende elkaar kruisende delen; deze composities symboliseren de paden naar de pieken van het menselijk kunnen.

Daarnaast maken ze (glas)schilderijen, expressieve werken met geometrisch geschilderd, gematteerd of gegraveerd glas. Daarin leggen ze de dualiteit vast van rust en beweging, expressie en ingetogenheid, twee krachten die elkaar beconcurreren en die resoneren in ieder van ons.

Plaats: Gallery Broft, Hoogstraat 33, 4141 BA Leerdam
Datum: 8 september t/m 20 oktober 2019
 
Bovenaan