Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Van Buren treft Chelsea: "Wij zijn een beetje het Ajax van de Europa League"

Mick van Buren kan met zijn Slavia Praag met wat fantasie wel het Ajax van de Europa League genoemd worden. De relatief kleine club heeft het tot de kwartfinale van de Europa League geschopt en is met een 0-1 thuisnederlaag tegen Chelsea nog altijd niet kansloos voor het bereiken van de halve finale.

Chelsea - Slavia Praag zie je donderdag 18 april om 21.00 uur LIVE op FOX Sports 6
 

Ad Verschoor

Donateur
Slavia Praag verliest na spektakelstuk met zeven doelpunten

Chelsea heeft zich ten koste van Slavia Praag bij de laatste vier van de Europa League geschaard. De Londenaren gingen uitstekend van start.
Na de 0-1 overwinning uit de heenwedstrijd volgde donderdagavond op het eigen Stamford Bridge een nieuwe zege voor de Engelsen: 4-3. Voor Chelsea wacht in de halve finales een tweeluik met Eintracht Frankfurt, dat zich ontdeed van Benfica. Pedro was de grote man aan de kant van the Blues: hij scoorde tweemaal en was ook betrokken bij de overige treffers. Mick van Buren zat bij Slavia Praag negentig minuten op de bank.

Vorige week bezorgde Marcos Alonso Chelsea pas in de absolute slotfase de overwinning, maar ditmaal had het aanvankelijk een stuk minder te duchten van Slavia Praag. Het elftal van manager Maurizio Sarri schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en stelde kwalificatie eigenlijk razendsnel veilig door binnen zeventien minuten driemaal te scoren. Pedro vertolkte bij alle doelpunten een hoofdrol. De Spaanse buitenspeler nam na vijf minuten voetballen zelf de openingstreffer voor zijn rekening: na een combinatie met César Azpilicueta en Olivier Giroud rondde hij oog in oog met doelman Ondrej Kolar beheerst af.

Vier minuten later was Pedro ook betrokken bij de 2-0. Hij schoot na voorbereidend werk van Eden Hazard op de paal, waarna de terugkaatsende bal ongelukkig in eigen doel werd gelopen door Simon Deli. Het bezoek kwam er absoluut niet aan te pas en moest even later toezien hoe Giroud na een assist van Pedro voor de 3-0 tekende. Slavia Praag deed in minuut 26 wat terug via een rake kopbal van Tomas Soucek, maar Chelsea wist zijn voordelige marge van drie vrijwel onmiddellijk weer in ere te herstellen via Pedro. Hij frommelde de bal tegen de touwen, nadat Giroud in eerste instantie nog op Kolar was gestuit.

Slavia Praag leek daarmee rijp voor de slacht, maar via Petr Sevcik wisten de Tsjechen in de eerst tien minuten na de onderbreking volledig terug te komen in de wedstrijd. De middenvelder verschalkte Kepa Arrizabalaga tweemaal met een poging van afstand, waarvan met name het tweede schot onhoudbaar was voor de doelman van Chelsea, en zorgde daarmee na 54 minuten spelen voor een 4-3 tussenstand. Slavia Praag had daarna nog twee doelpunten nodig voor een wonder, maar Chelsea was op tijd bij de les en speelde de wedstrijd uiteindelijk professioneel uit.

Bron: fok.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Trotse Sadilek vol ongeloof: ‘Ik kan het soms zelf niet geloven wat ik dit seizoen al heb meegemaakt’

Sadilek-500x500.jpg


Michal Sadilek kan amper bevatten wat hem dit seizoen overkomt in Eindhoven. De Tsjechische middenvelder heeft zich razendsnel opgewerkt tot basiskracht van PSV.

“Ik kan het soms zelf niet geloven wat ik dit seizoen al heb meegemaakt”, zegt Sadilek in gesprek met weekblad Voetbal International. “Als iemand mij voor de competitie had gezegd dat ik wedstrijden in het eerste en zelfs in de Champions League zou spelen, dat ik een rol heb in de titelstrijd, dan had ik gezegd: ben je gek of zo?

Mark van Bommel is een groot fan van Sadilek en dat is te merken afgelopen weken. Jorrit Hendrix is zijn positie verloren maar om nu te stellen dat er vooruitgang is geboekt op het middenveld, gaat een brug te ver. Sadilek is geen verfijnde voetballer die overloopt van de techniek. De nog geen twintigjarige Tjech is wat soepeler in de heupen dan Hendrix en lijkt wat meer wendbaar. Gretig oogt hij zeker en als een tijger die op zijn prooi jaagt kan hij op bal en tegenstander maar om nu te zeggen dat het publiek volop geniet van de jonge Tjech gaat weer iets te ver. Wie weet wat er nog in het vat zit met de zichzelf ontwikkelende Tsjechische voetballer.

“Nu ik er ben, moet ik er ook staan op het veld, nu moet ik een man zijn. Dat eis ik van mezelf. Vorig seizoen speelde ik bij O19, dat is kindervoetbal vergeleken met wat ik nu beleef. Voetballen tegen spelers van het kaliber Frenkie de Jong of Ivan Perisic van Inter is natuurlijk een heel ander niveau. Vorig jaar keek ik nog op tv naar Perisic op het WK, zag ik hem scoren in de finale tegen Frankrijk. Een half jaar later speel ik in Milaan tegen hem, dat is natuurlijk fantastisch.”

Bron: psvinside.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Slavia Praag is Tsjechisch voetbalkampioen 2019
Gisteren is de laatste competitieronde afgewerkt. en zoals te verwachten mag Slavia Praag zich kampioen noemen.
Zij behaalden 72 punten uit 30 wedstrijden. Viktoria Plzen is op de 2e plaats geëindigd met 68 punten en Sparta Praag is terug te vinden op de 3e plaats met 57 punten. Op de laatste plaats is Dukla Praag geëindigd met 20 punten.
 

Ad Verschoor

Donateur

Josef Sural in 2015 in actie tegen Oranje. Links Kenny Tete.
Tsjechisch international (28) komt om het leven bij ongeval met clubbus Alanyaspor

Bij een ongeval met een minibus van de Turkse club Alanyaspor is de Tsjechische international Josef Sural gisteravond om het leven gekomen. De 28-jarige spits, die twintig interlands achter zijn naam heeft, overleed nadat het busje verongelukte op de terugweg van het uitduel met Kayserispor (1-1).

Sural, die gisteren niet in actie kwam, overleed in een ziekenhuis waar hij en zes ploeggenoten naartoe waren gebracht na het ongeval, zo meldt zijn club op Twitter.

Sural speelde twee keer tegen Oranje: in de kwalificatieduels voor het EK van 2016. Hij scoorde in de Arena tegen het Nederlands elftal zijn enige interlandgoal (3-2).

Bron: Tubantia.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Rode kaartenkampioen en voormalig Tsjechisch international naar gevangenis
tomas-repka.jpg


Tomas Repka is door het hof van beroep in Praag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar

De 45-jarige ex-international verkocht in 2016 een Mercedes voor bijna vijftigduizend euro, hoewel hij de wagen gewoon huurde”, weet Het Nieuwsblad.

Het is niet de eerste keer dat de ex-speler van Fiorentina en West Ham in aanraking komt met het gerecht. Vorig jaar kreeg hij al een celstraf nadat hij een valse advertentie met het telefoonnummer en foto’s van zijn ex had geplaatst op een site voor escortes. Die straf werd later wel omgezet in een werkstraf.

Repka werd eerder al veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook op het veld was de Tsjech een woelwater. Hij verzamelde rode kaarten bij de vleet. Tijdens de drie seizoenen dat hij voor Fiorentina voetbalde kreeg hij maar liefst achttien keer een rood karton onder de neus geschoven.

148591.jpg


Bron: voetbalkrant.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Alanyaspor houdt rugnummer Josef Sural voor altijd vrij

Alanyaspor is nog altijd in diepe rouw na het verlies van de Tsjechische Sural.

De voetballer kwam om bij een ongeluk na de uitwedstrijd tegen Kayserispor. Nog eens zeven andere spelers raakten gewond bij het ongeluk.

Trainer Sergen Yalçın zegt dat het team niet klaar is om de volgende wedstrijd te spelen in de competitie. Iedereen is van slag volgens hem. Hij heeft geen idee hoe het de spelers zal lukken om de volgende wedstrijd te spelen.

“Het is alsof we allemaal ons broertje hebben kwijtgeraakt”, zegt de trainer.

De gehele voetbalwereld staat stil bij het overlijden van Josef Sural. Topclubs over de hele wereld brachten hun condoleances over.

Rugnummer
Het bestuur van Alanyaspor heeft besloten het rugnummer van de omgekomen Sural voor altijd vrij te houden. Geen enkele speler zal nog rugnummer 90 kunnen dragen bij de club.

Bron: turks.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Cech neemt afscheid met finale tegen oude liefde

ANP100519159-1.jpg

Doelman Petr Cech heeft zijn gedroomde afscheidswedstrijd te pakken. De Tsjech, die binnenkort zijn 37e verjaardag viert, staat op 29 mei met Arsenal in de finale van de Europa League tegenover zijn oude club Chelsea. ,,Mijn droom was om een Europese finale te spelen met Arsenal'', zei Cech in het Mestalla-stadion van Valencia, waar Arsenal ook de return in de halve finale won (2-4). ,,Mijn laatste droom is om die finale ook te winnen.''

Cech kondigde in januari aan dat hij na dit seizoen stopt. ,,Iedereen zegt dat ik een beetje gek ben, omdat ik nu al ga stoppen. Er zijn van die dagen dat ik goed heb gespeeld en als ik thuiskom denk: zal ik toch doorgaan? Maar ik heb er heel goed over nagedacht. Ik weet dat ik misschien nog wel twee jaar door kan. Maar ik stop liever twee jaar te vroeg dan een jaar te laat.''

De keeper is bij Arsenal in de Premier League tweede keus achter Bernd Leno, maar Cech mag wel de Europese wedstrijden spelen. In de finale treft hij met Chelsea de club waarmee hij tussen 2004 en 2015 talloze prijzen pakte. ,,Het wordt dus een heel bijzonder einde van mijn carrière. Maar een finale is alleen speciaal als je die wint.''

Bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vaclav Cerny op weg naar FC Utrecht

Vaclav Cerny is op weg naar FC Utrecht. De club uit de Domstad wil de Tsjechische buitenspeler kopen van Ajax. De twee clubs zijn in gesprek over de transfersom. Cerny heeft in Amsterdam nog een contract tot 2020.

De 21-jarige Cerny was een jaar uit de roulatie door een zware knieblessure en kwam na zijn herstel de afgelopen maanden niet in aanmerking voor een vaste plek in de wedstrijdselectie van Ajax. Voor subtopper FC Utrecht is de komst van de buitenspelers evenwel een versterking. John van den Brom, die vanaf komend seizoen trainer is in de Domstad, is gecharmeerd van de Tsjech en voerde al een gesprek met hem over zijn rol na de zomerstop.

Cerny kwam in 2013 als jeugdspeler naar Ajax. Onder toenmalig trainer Frank de Boer kreeg hij de meeste kansen. Zo stond hij opgesteld in de historische wedstrijd tegen De Graafschap waarin Ajax het kampioenschap verspeelde. Daarna kon Cerny, mede dus door zwaar blessureleed, nooit een vaste plek afdwingen. Afgelopen winterstop had Cerny nog de kans om op huurbasis naar Heerenveen te vertrekken, maar de aanvaller besloot toen om de rest van het seizoen bij Ajax te blijven.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Slavia Praag voor vijfde keer kampioen

ANP190519180-1.jpg


Slavia Praag is voor de vijfde keer kampioen van Tsjechië. Een doelpuntloos gelijkspel tegen Banik Ostrava volstond zondag voor het kampioenschap.
Slavia Praag, dat dit seizoen doordrong tot de kwartfinales van de Europa League, pakte eerder in 1996, 2008, 2009 en 2017 de voetbaltitel in Tsjechië

Bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Gebre Selassie stopt bij nationaal team Tsjechië

• De interlandloopbaan van Theodor Gebre Selassie zit er per direct op • De 32-jarige vleugelverdediger geeft te kennen dat hij het na 51 interlands voor Tsjechië mooi vindt geweest • Hij zegt de beslissing te hebben overlegd met familie en met trots terug te kijken op zijn jaren in de nationale ploeg • Gebre Selassie richt zich vanaf nu alleen nog op zijn club Werder Bremen •

Bron: vi.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Cech keert als manager terug bij Chelsea


LONDEN – Petr Cech keert terug bij Chelsea. Weliswaar niet als doelman, maar als technisch directeur. Dat beweert Sky Sports.

De 37-jarige Tsjech, die al in januari zijn afscheid had aangekondigd, is bij Arsenal bezig aan zijn laatste seizoen. Hem wacht nog één duel, de finale van de Europa League. Daarin is uitgerekend Chelsea de tegenstander.

Cech speelde ruim een decennium voor Chelsea: van 2004 tot 2015. Hij verloor zijn basisplaats aan Thibaut Courtois en vertrok naar stadgenoot Arsenal.

Bron: ditjesendatjes.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ajax-vrouwen haalt Tsjechische speelster Bayern München

Ajax heeft zich versterkt met Lucie Vonkova. De aanvalster komt over van Bayern München en tekent een tweejarig contract in Amsterdam.

De 44-voudig international van Tsjechië speelde sinds 2017 voor Bayern München en werd twee keer verkozen tot Tsjechisch Speelster van het Jaar.

"Uiteraard zijn we heel blij met de komst van Lucie. Door haar link met Nederland (ze is getrouwd met oud-Ajacied Claudia van den Heiligenberg, red.) was de interesse om naar Ajax te komen bij haar groot", reageert manager vrouwenvoetbal Daphne Koster op de website van Ajax.

"Lucie is een echte professional met veel ervaring, die ongetwijfeld van grote waarde is voor het team in de komende seizoenen", aldus Koster.

Bron: vrouwenvoetbalnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
PSV'er Sadilek debuteert in selectie Tsjechië

PRAAG - Michal Sadilek debuteert in de nationale voetbalselectie van Tsjechië. Bondscoach Jaroslav Silhavy heeft de 19-jarige middenvelder van PSV opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije en Montenegro, op respectievelijk 7 en 10 juni in Praag en Olomouc.

9d933a3c-813c-11e9-82d2-02d2fb1aa1d7.JPG

Michal Sadilek

Sadilek debuteerde in december vorig jaar in de hoofdmacht van PSV en speelde dit seizoen bij elkaar elf competitieduels, waarin hij één doelpunt maakte. De Tsjech mocht de laatste weken vaak in de basis starten.

''Michal is een speler voor de toekomst'', zei Silhavy. ''Hij is nu opgeroepen omdat een aantal andere spelers geblesseerd is. Hij heeft het goed gedaan in Jong Tsjechië.'' De PSV'er, die vrijdag zijn 20e verjaardag viert, speelde al 74 wedstrijden in de nationale jeugdteams en maakte daarin veertien doelpunten.

Tsjechië begon de EK-kwalificatie in maart met een zware nederlaag op Wembley tegen Engeland (5-0).

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Ondřej Mihálik in belangstelling van Viktoria Plzeň’

40051879092_189699fd3a_o.jpg

Ondřej Mihálik staat volgens het Tsjechische iSport in de belangstelling van Viktoria Plzeň. Trainer Pavel Vrba gaf na afloop van de laatste wedstrijd tegen Banik Ostrava aan dat hij op korte termijn twee versterkingen verwacht en volgens het medium is Ondřej Mihálik één van de spelers met wie de club in onderhandeling is.

Een (tijdelijk) vertrek uit Alkmaar zou niet heel onlogisch zijn gezien de situatie van de aanvaller. De Tsjech kwam anderhalf jaar geleden over van Jablonec maar raakte vrij snel na zijn komst ernstig geblesseerd aan zijn knie. Inmiddels is de 22-jarige spits weer hersteld en speelde hij het afgelopen half jaar bij Jong AZ. In dat elftal maakte hij niet echt indruk, en een kans in het eerste elftal lijkt komend seizoen nihil. In de pikorde staan Boadu, Druijf en Johnsen sowieso hoger aangeschreven, terwijl Jong AZ met Keyennu Lont en Jelle Duin al over twee spitsen beschikt.

Bron: azfanpage.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië 2e in groep A, kwalificatie EK
In Groep A is Engeland koploper na 2 gewonnen wedstrijden. Tsjechië pakte de eerste drie punten door in eigen huis Bulgarije met 2-1 te verslaan. De bezoekers kwamen via Ismail Isa Mustafa nog wel snel op voorsprong, maar twee treffers van Patrick Schick draaiden het duel volledig om.

Vandaag (Maandag) speelt Tsjechië tegen Montenegro

De stand in groep A is:

1. Engeland 2- 6 (10- 1)
2. Tsjechië 2- 3 ( 2- 6)
3. Kosovo 2- 2 ( 2- 2)
4. Bulgarije 3- 2 ( 3- 4)
5. Montenegro 3- 2 ( 3- 7)
 

Ad Verschoor

Donateur
Cech in adviserende rol terug bij Chelsea
ANP210619170-1.jpg


Voormalig keeper Petr Cech keert in een technische rol terug bij Chelsea. De 37-jarige Tsjech, die onlangs zijn voetballoopbaan beëindigde, wordt adviseur op technisch en prestatief vlak.

"Het voelt voor mij als een voorrecht dat ik de kans krijg terug te keren bij Chelsea", zei Cech. "Het is mooi dat ik de club kan helpen om een klimaat te creëren waarin we de successen van de afgelopen 15 jaar kunnen voortzetten. Hopelijk kan ik met mijn voetbalkennis en ervaring een rol spelen."

Cech stond tussen 2004 en 2015 onder contract bij Chelsea. In 2015 vertrok hij naar stadgenoot Arsenal, waar hij zijn carrière onlangs afsloot. Met die club verloor hij afgelopen seizoen de Europa League-finale, uitgerekend van Chelsea.

Bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Genk doet bod van zes miljoen euro op Patrik Hrosovsky’

Volgens diverse Tsjechische media heeft KRC Genk een bod van zes miljoen neergelegd voor Patrik Hrosovsky. Zijn club Viktoria Plzen is bereid dit te accepteren maar wel tegen een voorwaarde.

Het wil de middenvelder houden voor één wedstrijd in de voorronde van de Champions League, maar Genk zal niet van plan zijn om de middenvelder nog een maand bij Plzen te laten. De 27-jarige middenvelder moet mee het vertrek van Sander Berge en/of Ruslan Malinovskyi helpen op te vangen.

Bron: voetbal4u.com
 

Ad Verschoor

Donateur
694

Tomas Hajek (rechts) in de Europa League in actie voor Viktoria Pilsen. De Tsjech verdedigt samen met doelman Ales Hruska tegen Carlinhos Junior van Lugano. © REUTERS

Centrale verdediger Tomas Hajek in beeld bij Vitesse


ARNHEM - Vitesse wil Tomas Hajek aantrekken. De Tsjech is in gesprek met de Arnhemse club. Hij kan een meerjarig contract tekenen bij de Gelderse eredivisionist.

Hajek (27) staat onder contract bij Viktoria Pilsen. Maar de centrale verdediger mag bij de Tsjechische club vertrekken. Afgelopen seizoen werd hij al uitgeleend aan Mlada Boleslav, ook een club in Tsjechië.

Vitesse wil Hajek als versterking centraal achterin. De club heeft zich al verzekerd van de diensten van Armando Obispo, die is gehuurd van PSV.

Vitesse gaat desgevraagd niet in op namen.

Bron: gelderlander.nl
 
Bovenaan