Astronomische klok van Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

H

h.bus

Guest
Wie kan mij info bezorgen over deze klok: Wat kan ze, hoe werkt ze technisch gezien, bestaan er nog teksten over, tekeningen, plannen. Doel is niet ze na te maken :) maar een vriend die geinteresseerd is in o.a. astrologie wilde graag meer weten over de historie en vooral de werking.
 

Esthertje

Geroyeerd Lid
Hbus,
Als je op google astronomische klok Praag intikt, krijg je een wereld aan info. Veel succes. Ook hier op het forum is regelmatig over de klok gesproken, probeer de zoekfunctie eens uit. Enne namaken, dat is volgens mij ook niet mogelijk :?: Het verhaal gaat dat de maker zelfs blind is gemaakt, zodat hij dezelfde klok nooit meer zou kunnen namaken....:oeps:
 
h.bus schreef:
Wie kan mij info bezorgen over deze klok
.....een vriend die geinteresseerd is in o.a. astrologie wilde graag meer weten
Ik heb de topictitel even aangepast; het is namelijk een astronomische en geen astrologische klok. ;)

PS. Op de website van Wikipedia wordt de klok overigens uitgebreid besproken. Let niet al te zeer op het kromme Nederlands. Het artikel is kennelijk door een vertaalcomputer omgezet vanuit het Engels.
http://wikipedia.qwika.nl/en2nl/Prague_Orloj

[edit 20:31 uur]
Laat mij maar lullen; naar nu blijkt, is het zowel een astrologische als astronomische klok. :)
[/edit]
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ik denk dat jullie het hier allen verkeerd voor hebben. De astronomische klok in Praag, Orloj, bevat namelijk ook een astrologische klok. De astrologische klok in kwestie heeft een draaibare ring met de tekens van de zodiac, en wijst op de beweging van de sterren. De kleine gouden ster toont de positie van lente equinox, en sidereal tijd kan op de schaal met gouden Roman aantallen worden gelezen.

De kleine gouden ster toont de positie van lente equinox, en sidereal tijd kan op de schaal met gouden Roman aantallen worden gelezen.

300px-Orloj-AstronomicalDial.jpg



Lees ook deze link eens door: jaarwijzer
 
Je hebt gelijk, Freddy! Ik heb mij, zoals wel vaker, weer eens laten misleiden door de informatie op het internet. Het is inderdaad zowel een astrologische als astronomische klok. :bloos2:

Ik heb de titel dus nogmaals aangepast. :D
 

Freddy2005

† In Memoriam
Man beklimt orloj voor het plezier

Vanmiddag heeft een 26 jarige man de Praagse Orloj beklommen, naar eigen zeggen, "voor de lol". Politie en brandweer moesten tussenbeide komen om de kerel terug op de begane grond te krijgen. Er wacht de man een stevig proces verbaal.

radio.cz

CEN1f85a8_orloj4.jpg


foto idnes
 

Freddy2005

† In Memoriam
Apostelen bleven rondjes draaien...

In de loop van deze namiddag bleven de apostelen van het Praagse Orloj bij hun optreden vrolijk verder draaien. Dit trok heel wat belangstelling want dit is een heel uitzonderlijke fout in het mechanisme. De bijgeroepen uurwerkmaker Petr Skála heeft de klok stilgezet en kon de storing vinden, hij zal het nodige doen om alles zo vlug mogelijk te herstellen. Een afgebroken schroefje was de oorzaak. Morgenochtend zou de klok terug moeten lopen.

ceskenoviny.cz

1261941159_orloj.jpg
 

kuurgast

Donateur
220px-Kohout_na_orloji.jpg


De astronomische klok is vanaf 4 april tijdelijk buiten werking. Er worden aan de binnenzijde werkzaamheden verricht. Aan de buitenkant wordt alleen de gouden haan tijdelijk van zijn plaats gehaald. Zondag 24 april zal de klok weer in werking zijn.
Bron:praha.idnes.cz.

De astronomische klok heeft een eigen website:orloj.eu.
nl.wikipedia.org waar de Tsjechische versie veel meer info geeft.
 
Dat zal een vreemd gezicht zijn, een plein zonder omhoogstarende mensenmassa's! Sneu ook voor al die Aziaten die toevallig net in deze periode voor een keertje in Praag zijn. Gelukkig zitten wij niet in Praag deze periode, mijn dochtertje MOET altijd even naar de klok kijken, of er nog een musje uit de mond van het skelet vliegt...
 
Het is een vreemd gezicht. Alleen ietsje anders dan je denkt. Mensenmassa staart nog steeds omhoog met hoop in open deurtjes apostolen te zien en alleen een minderheid ziet daar een groot boord met waarschuing dat het tot 22 april 2011 niet gaat gebeuren.
Rena
 
Let op: de Astronomosche klok hangt aan de zijgevel van het stadhuis aan het Oude Stadsplein. Het stadhuis wordt momenteel gerestaureerd en staat in de steigers. De Astronomische Klok krijgt vanaf januari 2018 een opknapbeurt en zal dan niet elk uur het spektakel laten zien. Vanaf september 2018 schitteren het stadhuis en de Astronomische klok weer in alle pracht, want dan is de restauratie voltooid.

Wij hebben dus pech, want onze trip staat begin april gepland.
 

kuurgast

Donateur
Astronomische klok vervangen door LED-scherm.

De stad heeft een virtuele klok opgezet om toeristen te laten zien hoe het eruit moet zien
Toeristen zijn sinds januari teleurgesteld dat de astronomische klok aan het Oude Stadsplein buiten gebruik is voor renovaties. De stad heeft nu een tijdelijke vervanging neergezet, zodat bezoekers op zijn minst kunnen zien hoe het origineel eruit zag.
Het grootste deel van de reparaties aan de astronomische klok zal duren tot de geplande herlancering op tijd overeenkomt met de 100ste verjaardag van de oprichting van Tsjechoslowakije op 28 oktober 2018, hoewel het misschien eerder terug op zijn plaats is voor het testen.
De Orloj, zoals het ook wel wordt genoemd, is de op twee na oudste astronomische klok ter wereld en de oudste nog in gebruik. Bron prague.tv/en.

Het tijdelijke LED-scherm is te zien op webcam van Praag skylinewebcams.com.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
_antialias_64e4269c-6d7a-11e8-960f-003048df98d0_a0a7d9c03537baa203eafd69a348b24a.jpg


Restauratiewerkzaamheden aan de astronomische klok in Praag onthullen verborgen geheimen.


Restauratiewerkzaamheden aan de beroemde middeleeuwse astronomische klok van Praag heeft verborgen geheimen onthuld; een aantal objecten die door voormalige restauratoren in de toren werden geplaatst. De ontdekte voorwerpen omvatten kleine stenen beelden van dieren en een brief verborgen in de holte van het standbeeld van St. Thomas, die daar in 1948 werd achtergelaten.

De astronomische klok, waarvan de oudste delen dateren uit 1410, behoort tot de beroemdste bezienswaardigheden van Praag, evenals de Karelsbrug en de Praagse burcht.

Afgelopen april werd de klok uit de toren gehaald voor de meest uitgebreide renovatie tot nu toe. Terwijl de middeleeuwse klok in een werkplaats uit werd elkaar gehaald, doorzochten restauratoren de toren naar een geheime kamer waarvan ze dachten dat die misschien verborgen was achter de astronomische klok.

Hoewel ze geen verborgen opening vonden, kwamen ze andere, niet minder interessante ontdekkingen tegen. Een van hen is een krant uit 1948 en een brief van 18 bladzijden verborgen in de holte van het standbeeld van St. Thomas door beeldhouwer Vojtěch Sucharda.
Restaurator Jiří Matějíček beschrijft hoe de ontdekking werd gedaan: "Het beeld was lichter dan de andere. We wilden weten waarom, dus we probeerden erop te kloppen en ontdekten dat het hol was. We hebben een röntgenfoto gemaakt en op basis van de röntgenfoto hebben we een gat in het beeld geboord en een binnenin verborgen doos ontdekt. '

Vojtěch Sucharda was de auteur van de twaalf houten beelden van de apostelen, die de oorspronkelijke exemplaren verving die waren verwoest door een brand in het oude stadhuis 8 mei 1945. In zijn brief drukte de heer Sucharda zijn teleurstelling uit over de uitkomst van een geschil met monumentenbescherming. Tijdens de renovatie drong hij aan op de verwijdering van enkele beelden die in de jaren 1940 aan de klok waren toegevoegd, die geschenken waren van burgers en geen link hadden met Praag, maar zijn idee werd afgewezen door de ambtenaren.

De renovatie onthulde ook verschillende kleine stenen beelden van dieren, waaronder een hond, een roofvogel en een uil, waarvan restaurateurs geloven dat ze dateren uit de 15e eeuw. René Tikal zegt dat ze misschien behoren tot de oorspronkelijke elementen van de astronomische klok.

"De beelden zijn waarschijnlijk de oudste elementen van de astronomische klok. Maar toen we monsters namen konden we zien dat iemand de beelden in het verleden moet hebben behandeld, dus het zal erg moeilijk zijn om hun echte leeftijd vast te stellen. "

Alle voorwerpen die tijdens de renovatiewerkzaamheden zijn ontdekt, ondergaan een gedetailleerde analyse. Restauratoren plaatsen ook een nieuw bericht voor toekomstige generaties in de toren. Als alles volgens plan verloopt, wordt verwacht dat de beroemde astronomische klok tegen het einde van augustus naar het oude stadhuis zal terugkeren.
Bron radio.cz/en.
Zie foto's op praha.city.cz.
 

kuurgast

Donateur
Klok Praag.PNG


Na negen maanden van restauratie en reparatie van de beroemde astronomische klok is die weer in bedrijf bij het Oude Stadhuis in Praag. Op tijd van 18 uur werd het historische uurwerk uit het jaar 1410 opnieuw in gang gezet voor het publiek. Elk uur op het hele uur zullen de figuren van de twaalf apostelen zich zoals gewoonlijk aan de deur vertonen. Nieuw is echter de kalenderschijf, die wordt beschouwd als het middelpunt van het technologische wonder. Prague "Orloj", wordt beschouwd als waarschijnlijk de oudste astronomische klok in de wereld die nog steeds in bedrijf is.

Afbeeldingen zijn van de webcam earthcam.com/czechrepublic/prague.
KlokPraag.PNG
 

Astronomische klok van Praag - de enige ter wereld die Babylonische en Oud-Boheemse tijd meet​

Een astronomische astronomische klok, een ingenieus instrument dat eeuwenlang niet alleen de tijd en datum weergeeft, maar ook de positie van de zon, de fasen van de maan, astronomische cycli en de feestdagen van de christelijke kalender. Een technisch wonder dat de hele wereld al 600 jaar letterlijk versteld doet staan.

Een uniek technisch monument , het laatste ter wereld dat de Babylonische (Stellaire) en Oud-Boheemse tijd nog meet . Het toont de bewegingen van kosmische lichamen en spreekt tot ons met de symboliek van de middeleeuwen. Elk uur komt de astronomische klok tot leven met een fascinerend theater van marcherende apostelen , bewegende beelden langs de randen, om alles te beëindigen met het machtige geluid van een klok op de top van de toren. Meerdere keren in de geschiedenis "had hij weinig", maar er was altijd wel iemand die het complexe mechanisme nieuw leven kon inblazen.

Wat heeft de reconstructie van de astronomische klok van Praag opgeleverd?

De astronomische klok van de oude stad heeft uitgebreide reparaties ondergaan . De middeleeuwse machine werd geleidelijk gedemonteerd en gerepareerd en op 28 september 2018 weer op zijn plaats teruggebracht . Als onderdeel van de reconstructie werd een nieuwe wijzerplaat geïnstalleerd in de astronomische klok - een uur durende vierentwintig, de restauratoren herstelden ook de oorspronkelijke glans van de beelden die de drie ergste menselijke zonden vertegenwoordigen - trots, hebzucht en afgunst, en de drie mooiste menselijke eigenschappen - mededogen, vrijgevigheid en bescheidenheid.

De deur naar de apostelen is ook nieuw . Tot 1911 werden glazen ramen op de astronomische klok geschilderd, die vervolgens werden vervangen door glas-in-lood. In de jaren zeventig werd glas-in-lood vervangen door een plaat met een geschilderde illusie van glas-in-lood. Tegenwoordig heeft het weer glazen ramen. De astronomische klok werd verworven nadat de reconstructie was voltooid uiterlijk dat overeenkomt met historische documenten .

Aannemer van astronomische klokken en zijn beheerders

De astronomische klok van de oude stad maakt deel uit van de zuidelijke muur van het oude stadhuis in Praag. Het werd in 1410 gemaakt door Nicolaas van Kadaň . De bekende legende over meester Hanuš, die de Astronomische Klok van Praag bouwde en vervolgens zijn ogen doorboorde zodat hij nergens een soortgelijk werk kon maken, is niet op de waarheid gebaseerd. Feit is dat aan het einde van de 15e eeuw meester Hanuš , door historici geïdentificeerd als horlogemaker Jan Růže , de astronomische klok herstelde - en weer in gebruik nam. Het is niet bekend dat de raadsleden hem zouden verblinden voor een beloning.

De astronomische klok stopte toen in 1787 en zou volgens raadsleden in schroot terechtkomen, maar was nog gedeeltelijk gerepareerd. Het stopte definitief in 1824 en toen kon niemand het repareren en werd besloten het te liquideren. Maar uiteindelijk liep alles goed af, toen in 1865 een horlogemaker werd gevonden die het complexe mechanisme nieuw leven kon inblazen. Dit was te danken aan Ludvík Hainz , die zijn werkplaats voor kleine uurtjes recht tegenover de astronomische klok had en jarenlang naar zijn ongelukkige toestand keek. Hij was echter gemeenteraadslid en op zijn initiatief en vooral op besluit van de gemeente kon in de jaren 1864 tot 1866 de zogenaamde grote herstelling en wederopbouw plaatsvinden . Daarna werd hij de beheerder van de astronomische klok en zijn zoon L. Hainz II. introduceerde de productie van torenklokken.

De ontberingen van de astronomische klok tijdens de oorlog

In de laatste dagen van II. Tijdens de Tweede Wereldoorlog , toen de Duitsers de stad beschoten vanuit Letná , brandde het oude stadhuis af en werd de astronomische klok zwaar beschadigd tijdens de brand. De astronomische wijzerplaat was bekleed, de gedraaide dierenriem hing aan de rest van zijn as , het dak van de astronomische klok was volledig afgebrokkeld en de linkerkant van de versiering , inclusief de Marnivka- en Greedy-figuren, was volledig vernietigd . Na de oorlog wendden de raadsleden zich tot het gerenommeerde horlogebedrijf Hainz (ze had toen de administratie van de astronomische klok in de vierde generatie) voor een mening over wat ze met de astronomische klok moesten doen.

Ludvík Hainz stelde toen voor om het zwaar beschadigde mechanisme weg te gooienen rust de astronomische klok uit met een moderne machine. De werknemers van het bedrijf konden het niet accepteren, dus ongeacht de mening van het management, hebben de astronomen van de gebroeders Vesečtí en de leerling J. Valášek de astronomische klok ontmanteld , gerepareerd en hersteld. Dit heeft dit unieke monument bewaard voor toekomstige generaties.

Delen van de astronomische klok, apostelen en andere figuren

De astronomische klok bestaat uit drie delen: de mechanische figuren staan bovenaan. Elk heel uur van 9.00 uur tot 21.00 uur verschijnen er 12 apostelen in twee vensters onder het baldakijn , elk met zijn eigen attribuut. In het linkervenster vanuit het oogpunt van de externe kijker, St. Peter met de sleutel, St. Matthew met een bijl, St. Johannes de Evangelist als de bezwering van de slang, St. Andrew met een X-vormig kruis, St. Philip met het kruis, St. Jakub Malý met een muur, en in het rechtervenster van St. Paul met een boek, St. Thomas met een speer, St. Simon met een zaag, St. Judas en Thaddeus met borden, St. Bartholomeus met huid en St. Barnabas met een boekrol.

Met de beweging van de apostelen worden ook de figuren van de astronomische klok aan de zijkanten verlevendigd Het skelet trekt aan het touw en luidt de mars van de apostelen in twee vensters met een ring. Hij knikt naar de Turk - een allegorie van Delight, die weigert door zijn hoofd te draaien, Lakomec knikt met zijn hoofd met een zak in zijn hand en dreigt met een stok. De zijkant Marnivec kijkt in de spiegel. De haan kraait in het gat na het sluiten van de ramen - hij wordt wakker voor het volgende uur van zijn leven en de klok op de toren begint te slaan. Geesten en duivels vluchten in geruchten bij zijn eerste kraaien in de ochtend.

Op het niveau van kalenderplaten zitten roerloze houten sculpturen genaamd filosoof met een ganzenveer, astronoom met telescoop, kroniekschrijver (met boek en aartsengel Michaël met een vlammend zwaard. Attributen sculpturen op de gevel zijn modern, Wenceslas Suchardy uit de eerste helft van de jaren 60 Tijdens de wederopbouw in 2018 zou moeten krijgen originele barokke gebaren .

Wat laat de astronomische klok zien?

De astronomische klok is onderverdeeld in een kalender met een dierenriem en een klok . Om precies te zijn, het is een astrolabium met een dierenriem en tijdaanduidingen, en dan met een aparte kalender. Maar dit is niet onderverdeeld in maanden, weken of zelfs jaren, alleen in dagen in het kerkjaar met vaste feestdagen van heiligen en een zondagnummer , dat in de afgelopen of latere kalenders altijd aan het begin van het jaar werd aangekondigd. Het kalenderbord met allegorieën van de maanden werd in 1865 gemaakt door Josef Mánes . De wijzerplaat toont de dag en de positie in week, maand en jaar.

Een werkelijk unieke zin is een zonneraffia met een glijdend symbool van de zon , dat drie keer tegelijk laat zien :

Old Bohemian(Gotische nummers 1-24) op een zwaaiende ring aan de omtrek. De nieuwe dag begon met zonsondergang.

Duits, dwz de huidige Centraal-Europese harde schijf tweemaal I-XII met middag op het hoogtepunt. Het werd al gemarkeerd door de Astronomische Klok van Tábor na 1551. Toen de Duitse tijd later in Bohemen werd besteld als de enige manier om te wijzen, stond de Duitse tijd al op de astronomische klok en daarom is de
Oud-Boheemse manier tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Planetaire klok ( Babylonische tijd) zijn de gebieden tussen de curven van zonsopgang tot zonsondergang, het uur wordt bepaald door de projectie van het midden van het zonnesymbool in de gemarkeerde gebieden 1-12. Dezelfde curven bepalen het gebied van de nacht, maar zijn niet aangegeven op de astronomische klok. In het verleden werd de identificatie van een planetaire klok mogelijk gemaakt door een tafel boven de astronomische klok, die volledig werd verwijderd in 1865. In de astrologie zijn de heersers van de klok belangrijk , de zogenaamde zeven planeten in de volgorde Zon - Venus - Mercurius - Maan - Saturnus - Jupiter - Mars. De planetaire klok heeft betrekking op de nu vergeten astrologische functie van de astronomische klok.

De sterrentijd werd pas in 1865 op de astronomische klok aangegeven en het sterretje is stevig verbonden met de dierenriem in de positie van de lente-equinox. Het is de enige indicator die geen betrekking heeft op de beweging van de zon, maar op de sterren , het heelal dus.

Het uurwerkmechanisme is verborgen in de muur van het stadhuis , in een stenen torentje, waaraan twee sleutels zijn bevestigd: de ene heeft een astronomische klok, de andere bevindt zich bij het stadhuis. Tegen het einde van de oorlog werd de astronomische klok uitgerekt met een slinger en vervolgens verbonden met een elektromotor

bron: kudyznudy.cz
 
In 1963 deed ik voor mijn studie Geodesie metingen met een astrolabium. Doel daarvan is je plaats op aarde te bepalen. De metingen zijn later gebruikt om GPS-posities te controleren en te corrigeren. Hetzelfde woord komt in bovenstaande tekst voor met een andere betekenis. Die zal niet juist zijn, maar wat is die dan?
Om precies te zijn, het is een astrolabium met een dierenriem en tijdaanduidingen, en dan met een aparte kalender.
 
Bovenaan