Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Leuke bezienswaardigheden in Tsjechië

Tsjechië is een land met veel afwisseling. Het land heeft teveel om op te noemen: prachtige natuurgebieden, mooie kastelen, bijzondere pleinen, indrukwekkende stadjes en bekende brouwerijen. Hier een klein overzichtje van de bezienswaardigheden die Tsjechië te bieden heeft.

Brouwerijen in Tsjechië
Het land Tsjechië staat bekend om zijn brouwerijen. Er zijn veel grote en bekende brouwerijen te vinden. De meest bekende is de Budweiser Budvar brouwerij in Česke Budějovice. Deze mag absoluut niet in verband worden gebracht met het Amerikaanse Budweiser bier. Er lopen al jarenlang rechtszaken over deze merknaam. Uit de stad Česke Budějovice komt ook het Samson bier. In Krušovice staat de Koninklijke Brouwerij van Krušovice. Deze is sinds 2007 overgenomen door Heineken. Ook de Pilsner Urquell brouwerij is heel bekend. Deze staat in het stadje Pilsen, waar de naam Pils vanaf geleid is. Naast Pilsner Urquell bier, wordt hier ook Gambrinus bier gebrouwen.

Bierspa
Sommige brouwerijen gaan nog een stapje verder. Brouwerij Bahenec in Písek en brouwerij Chodovar in Chdová Planá hebben een bierspa gemaakt. Volgens onderzoek is een bierbad ontzettend goed voor je huid en gezondheid.

Dorpen en steden in Tsjechië
De Hoofdstad Praag kent iedereen wel, maar ook in de andere steden is ontzettend veel te zien. De geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten, waardoor er nu een hoop leuke bezienswaardigheden zijn om uit te kiezen.

Ossuarium in Kutná Hora
De begraafplaats in Sedlec, een buitenwijk van de stad Kutná Hora, was volgens de overlevering heilige grond, waardoor er veel mensen begraven wilden worden. Door de pest en oorlogen nam het aantal doden toe en door bouw moest het kerkhof worden verkleind. Hierom werd een Ossuarium gebouwd om alle beenderen op te bergen. In de 19e eeuw werd de kerk, die een bezienswaardigheid op zich is, gekocht door een vorstenfamilie. Deze familie liet het ossuarium herinrichten. De beeldhouwer gebruikte toen beenderen voor de herinrichting, waardoor het een bijzondere bezienswaardigheid is geworden.
Het stadje Kutná Hora zelf heeft een geschiedenis van zilverwinning. Door de zilverwinning konden de toenmalige inwoners prachtige bouwwerken neerzetten. Nu kunt u er onder andere de kerken, de kathedraal en het Tsjechisch Zilvermuseum bezichtigen.

Pilsen
Het eerder genoemde Pilsen heeft meer dan alleen de brouwerij. Het ondergrondse gangenstelsel van Pilsen is niet zo bekend, maar wel heel interessant. Het gangenstelsel werd in de veertiende eeuw gebouwd. Kooplui lieten opslagkelders onder de grond bouwen, waarna een heel gangenstelsel ontstond. Nu is het een van de grootste gangenstelsels in Europa, waar u de veertiende eeuw kunt ontdekken. In het centrum vindt u het Plein van de Republiek. Daar staat onder andere de gotische St. Bartholomeüskathedraal. Aan deze kathedraal is meer dan twee eeuwen gewerkt. Naast andere monumentale gebouwen staat er op het Plein van de Republiek ook het Stadhuis, een bijzonder Renaissance bouwwerk. Ook zijn er nog een aantal mooie parken.

Brno
Deze op één na grootste stad van Tsjechië heeft ontzettend veel bezienswaardigheden. Er is het Moravisch Museum waar u alles komt te weten over de Tsjechische literatuur, muziek, theater, geologie en plantkunde. Er zijn kathedralen, het Museum voor toegepaste kunst en de Villa Tugendhat. Deze villa is ontworpen door de beroemde Mies van der Rohe en is compleet in functionalistische bouwstijl. Verder heeft Brno onder andere nog een gotisch-renaissance gebouwencomplex, Biskupsky dvur en de Moravische Galerie. De Moravische Galerie heeft een heel diverse kunstcollectie, van grafische kunst tot fotografie en van gotiek tot en met de 21e eeuw.

Marktplein in České Budějovice
In de stad České Budějovice vindt u een oud marktplein, genaamd Náměstí Přemysla Otakar II. Rondom dit plein vindt u onder andere het stadhuis, de zwarte toren, de kathedraal van Sint Nicholas en de Samson fontein. De barokke Samson fontein staat symbool voor de stad. De kleurige geveltjes zorgen voor een bijzondere sfeer. Pas wel op voor de steen die op de plaats ligt waar vroeger de galg stond. Volgens de legende komt u niet meer thuis wanneer u deze aanraakt. Een wanneer u na negen uur ’s avonds eroverheen loopt, zult u verdwalen. Als u in de legende gelooft tenminste.

Tsjechische natuur
Ook voor de natuurliefhebber heeft Tsjechië genoeg te bieden. Fietsers en wandelaars hoeven zich niet te vervelen. Ook kunt u mooie gebieden bezichtigen.

Moravische Karst, Moravsky Kras
Dit is een dichtbebost, heuvelachtig, kalkstenen gebied van ongeveer honderd vierkante kilometer. Heel bijzonder zijn de druipsteengrotten, de gangenstelsels en de ondergrondse meren. Er zijn verschillende diepe kloven, ondergrondse rivieren en complete doolhoven van meerdere verdiepingen.

Reuzengebergte in Tsjechië
Het nationaal park Krkonose, oftewel het Reuzengebergte, is volgens de legende ontstaan door de reus Krakanos. Hij zou met donder, bliksem en regen ervoor gezorgd hebben dat er rivieren, ravijnen, watervallen en bergweides kwamen. In het park is veel wild te vinden. Er zijn meer dan honderd wandelpaden en u komt onderweg verschillende informatiecentra tegen.

Kastelen in Tsjechië
In Tsjechië kunt u kastelen vinden in veel uiteenlopende bouwstijlen.

Kasteel van Kroměříž
Dit achttiende eeuwse kasteel is heel bijzonder. Het kasteel van Kroměříž is helemaal in barok stijl en heeft een grote barok tuin erbij. Het kasteel en de tuin hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de barokke architectuur in Midden-Europa. Niet voor niks staat het kasteel, de bloementuin en de tuin op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

%C4%8Desku-krumlov.jpg

Kasteel Český Krumlov
Een van de vele kastelen die Tsjechië heeft, is het kasteel in Český Krumlov. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd door de adellijke familie van de stad. In de loop der jaren zijn er verschillende gebouwen geweest, waardoor naast de Gotische en Rococo stijlen ook de Renaissance en Barok stijlen terug te zien zijn. In het kasteel bevindt zich ook een historisch museum met onder andere klederdracht, munten en meubelstukken. Ten slotte is er nog een oud theater, het Eggenbergs theater.

Bent u geïnspireerd geraakt? U kunt een complete rondreis door Tsjechië boeken, kiezen voor een camping of kiezen voor een los vliegticket met apart een hotelkamer.
Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.

Bron: anwb.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Zeven plaatsen in Tsjechië waar je verloving onvergetelijk wordt

Een huwelijksaanzoek doen in een oud slot of in een kerk met een magische sfeer? De Tsjechische Republiek heeft talloze adembenemende plaatsen waar je een prachtige verloving of een sprookjesachtige bruiloft kunt vieren. Maak een keuze uit deze 7 tips en beleef in Tsjechië jouw eigen romantische sprookje.


%C4%8Cesk%C3%A9-%C5%A0v%C3%BDcarsko_V%C3%A1clav-Sojka_CzechTourism-1024x683.jpg

Boheems Zwitserland Foto: Václav Sojka

1. Beleef je eigen sprookje in een slot in Centraal-Bohemen
Op een steenworp afstand van Praag krijgt jouw verloving de glans van een romantisch sprookje. Of je nu het luxueuze Chateau Mcely kiest of het schilderachtige slot Jemniště; je zult altijd in koninklijke appartementen met perfecte service ontwaken. Je kunt de dag doorbrengen met wandelingen in het park, je kunt culinaire specialiteiten proeven in de slotrestaurants en genieten van ontspannende massages. Op slot Loučeň, 50 kilometer van Praag, kun je bovendien met je geliefde door labyrinten en doolhoven dwalen die in het slotpark verscholen liggen.

Jemni%C5%A1t%C4%9B_Roman-Cestr_CzechTourism.jpg

Jemniště Foto: Roman Cestr

2. Bezegel uw liefde in romantisch Praag
Verras uw geliefde met een romantisch weekend in de Tsjechische hoofdstad. U begint uw dag met een gezellige picknick op Petřín, de heuvel in het hart van de stad die getooid is met een kleine kopie van de Parijse Eiffeltoren. Vanaf de uitkijktoren op Petřín kijkt u over Praag uit met haar ontelbare torens, rode daken en legendarische bruggen. Ontspan na de lunch tijdens een boottochtje en vergeet niet rond het eiland Kampa te varen. Hier stuit u op de brug bij de Velkopřevorský-molen, het symbool van verliefde stellen. Bezegel uw liefde met een slotje en werp de sleutel in het water. Een andere magische plaats vindt u vlakbij Kampa, op de in barokstijl versierde Karelsbrug. U kunt bij het standbeeld van St.-Anna, de beschermheilige van het gezin en van de kinderen, om geluk verzoeken.


3. Gebied van wijn en tradities, geschapen voor romantiek
Tsjechië herbergt in het zuidoosten een ongelooflijke schat voor verliefden. Het gebied bedekt met wijngaarden en UNESCO-monumenten zal u met zijn authentieke tradities en met de exclusieve smaak van de plaatselijke wijn ongetwijfeld in vervoering brengen. Zuid-Moravië maakt van uw verloving een unieke ervaring. U hoeft maar op de fiets te springen en de paden voeren u door het adembenemende kastelenlandschap van Lednice-Valtice, waar parken en meertjes elkaar afwisselen. Mochten uw krachten dat nog toelaten, ga dan in het wijngebied Pálava naar het Heilig Heuveltje in Mikulov. Deze plaats met een prachtig uitzicht over de omgeving is ideaal om de vraag “Wil je met me trouwen?” te stellen. U kunt daarna uw besluit vieren met een glas goede wijn in de plaatselijke kelders.


4. Geniet samen van de romantiek in een kuuroord
Beleef een onvergetelijke verloving in een Tsjechisch kuuroord; een herinnering voor altijd. De Tsjechische Republiek is van oost tot west rijk aan natuurlijke bronnen, waarvan het geneeskrachtige water u volledig zal ontspannen. Laat u verwennen tijdens gezamenlijke massages en baden, wandel door de zuilengalerijen en geniet van verfijnde delicatessen bij kaarslicht. U kunt nieuwe energie opdoen in Karlovy Vary, maar ook in de door donkere bossen omgeven kuuroorden van het IJzergebergte, of in Luhačovice met zijn unieke jugendstil-architectuur.

5. Iedereen wordt gegrepen door Český Krumlov en de sloten van Zuid Bohemen
Laat u terugvoeren naar de tijd van de aristocratische noblesse in het zuiden van de Tsjechische Republiek. Of u nu door bochtige straatjes wandelt of een opera bekijkt in het unieke theater met de draaibare bühne; de romantiek van Český Krumlov geeft uw verloving een magische tint. De Zuid-Boheemse sloten Hluboká nad Vltavou en Červená Lhota verrassen u met een adembenemende architectuur in een omgeving die u inspireert om een grote stap in uw leven te nemen. Wie zou een aanzoek afslaan, gedaan in een klein bootje op de vijver bij het rode slot?

6. Een verloving met een mystiek tintje – vanzelfsprekend in een kerk met UNESCO status
Op de met gras begroeide Groene Berg zult u overdonderd worden door de bedevaartskerk van St.- Johannes van Nepomuk met zijn geheimzinnige kracht. Het unieke bouwwerk, sinds 1994 bij de UNESCO geregistreerd, maakt door de compositie en de lichtval een onbeschrijfelijke indruk. De kerk in de vorm van een vijfpuntige ster wordt beschouwd als de meest bijzondere creatie van de beroemde architect Johannes Blasius Santini. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door mystieke aspecten. Bezoek met uw geliefde de bedevaartskerk en bewonder de bijzondere architectuur.

7. Romantiek te midden van rotsen en watervallen
Een zonsondergang boven ravijnen of een boottocht over azuurblauwe meertjes brengt u in de juiste sfeer voor uw verloving. De woeste natuur in deze versteende wereld, de bruisende watervallen en de schitterende uitzichten zijn ideaal voor een dag vol romantiek. Of u nu Boheems Zwitserland kiest of de rotsen van Adršpach-Teplice; u raakt ongetwijfeld onder de indruk van de natuurpracht. Wacht gerust met uw aanzoek tot de avond aanbreekt, als de eerste sterren aan de hemel verschijnen en het vuur zacht flakkert.

Praha_%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n-Vrzala_CzechTourism-683x1024.jpg

Praag Foto: Štěpán Vrzala

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Op zoek naar een leuke en verrassende vakantiebestemming met de familie? Wat dacht je van Tsjechië! Er zijn kastelen, spannende wandelingen, attractieparken, dierentuinen en je kan er kanoën, paardrijden of grotten bezoeken. Naast diverse activiteiten voor jong en oud, zijn er vele accommodatiemogelijkheden, is het goedkoop en heeft Tsjechië een aangenaam klimaat. Onze tips van de leukste familie-uitjes in de regio’s.

tsjechie-wandelen-kinderen-foto-czech-tourism-1024x682.jpg


Zuid-Bohemen; kastelen, bossen en meren
Het zuidwestelijke deel van Tsjechië, genaamd Zuid-Bohemen, is een aantrekkelijke regio voor familievakanties. Het is een regio met bossen, slingerende rivieren en burchten en kastelen. Bezoek het rode waterslot Červená Lhota, het prinsessenkasteel Hluboka of de burcht Strakonice. Kinderen kunnen bij veel Tsjechische kastelen leren boogschieten of een riddergevecht of andere voorstellingen zien. Het Lipno meer is dé plek voor wateractiviteiten. Je kan er zwemmen, een bootje huren en vanaf het boomkroonpad de omgeving bewonderen en naar beneden glijden. Het Lipno Bike Park is een avontuurlijk downhill mountainbikepark, met zowel een rustige als extreme route. In Zuid-Bohemen zijn er veel accommodatiemogelijkheden te vinden, van campings tot vakantiehuisjes. Het bungalowpark Landal Marina Lipno heeft een groot aanbod aan bungalows en vakantiehuizen.

West-Bohemen; planetarium en vlinders
In de stad Plzen ligt het Techmania Science Center, hier is tevens het grootste 3D Planetarium van Tsjechië gevestigd. Kinderen leren op een interactieve manier over het heelal, astrologie, wiskunde en natuurkunde. Een ander leuk uitstapje is naar de vlinderboerderij. Op twee kilometer afstand van het kuuroord Frantiskovy Lazne is een uitgebreide vlindercollectie en een vlinderfokkerij waar de kleurige vlinders rond vliegen in een tropische broeikas.

Praag; attractieparken en boottochtjes
Praag met kinderen kan prima! Het is een schitterende stad en ook voor kinderen heel boeiend. De vele kunstenaars en straatartiesten maken het nog een tikkeltje interessanter. Bewonder ook de hoofdstad van bovenaf. Dit kan vanaf de Petřín heuvel waar je met een treintje kan komen. Op de heuvel staat een kleine versie van de Eiffeltoren, die beklommen kan worden en is er een spiegel-labyrint. Op de Vltava zijn er diverse boottochtjes, maar waterfietsen kan ook. Er zijn zelfs waterfietsen in de vorm van auto’s en zwanen.

tsjechie-kinderen-foto-czech-tourism-1024x684.jpg


Een aanrader is om de Praagse dierentuin te bezoeken. Deze staat op nummer vier van beste dierentuin ter wereld. Voor kinderen die dino’s interessant vinden is het DinoPark op het dak van Harfa winkelcentrum een leuk idee. In het zuiden van Praag ligt het grootste aquapark van Midden-Europa: Aquapalace Prague. Glijbanen, stroomversnellingen, jacuzzi’s en binnen- en buitenzwembaden bieden voor het hele gezin volop waterpret.

Noord-Bohemen; dierentuinen en wetenschap
Ga op safari in de dierentuin Dvůr Králové. Het heeft de grootste collectie Afrikaanse dieren van Europa. Liberec Zoo is één van de oudste dierentuinen van Tsjechië. Hier is de bijzondere witte Bengaalse tijger te zien. In Liberec is ook het iQpark gevestigd, vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam. Op een interactieve manier leren kinderen hoe parfum gemaakt wordt, hoe robots werken, waarom je tanden hebt etc. Er is ook een planetarium.

Het Reuzengebergte; klimmen, klauteren en vies worden
Het Reuzengebergte, in het noorden van Tsjechië aan de grens van Polen, is ideaal voor wie op avontuur wil gaan. Wandelroutes voeren langs watervallen en naar de top van de hoogste Tsjechische berg, de Snezka (1602 m). Andere stoere activiteiten zijn mountainbiken, raften, rodelen en paardrijden. Erg leuk is het klim- en klauterpark in Harrachov, waar je tevens een 9 meter hoge klimwand kan beklimmen.

Oost-Bohemen; verstoppertje spelen en paardrijden
Het natuurreservaat Toulovcovy maštale is een schitterend natuurgebied. Door de rotsen en vele boomwortels is het avontuurlijk wandelen hier. Hetzelfde geldt voor het natuurpark Adrspach waar diverse rotsformaties zijn te bewonderen. Bij het stuwmeer bij Seč kun je heerlijk zwemmen en bootjes of waterfietsen huren. Oost-Bohemen is een populaire regio om paard te rijden. In Kladruby nad Labem ligt de nationale paardenfokkerij. Deze paardenfokkerij is één van de oudste ter wereld. Geniet van een ritje met een koets of ga mee met de rondleiding.

Moravië; grotten en het Wilde Westen
De Moravische Karst is bekend vanwege haar grotten. De druipsteengrotten zijn te bezoeken en per bootje vaar je over de ondergrondse meren. In de steden Boskovice of Šiklův mlýn herleef je het Wilde Westen. In de pretparken is een waar dorp uit het Wilde Westen nagebouwd en zijn er shows en attracties. In Šiklův mlýn is er ook een groot zwembad. Het grootste en oudste openluchtmuseum van Centraal-Europa is te vinden in het dorp Rožnov pod Radhoštěm. In de zomer vinden in dit museumdorp demonstraties plaats van oude ambachten, dansen en folklore.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Tsjechië is een mooi vakantieland en ook erg fotogeniek. Elke fotograaf zal hier geïnspireerd raken. Hugo van Ool vertelt zijn ervaringen in woord en beeld.

Bron: eoszine.nl - Hugo van Ool, 4 augustus 2015

Als beroepsfotograaf is het mogelijk om voor bepaalde (betaalde) opdrachten naar een exotisch land te reizen voor een foto shoot. Als amateurfotograaf is het vaak maar afwachten waar je toevallig of via je vakantiebestemming terechtkomt om leuke foto's te kunnen maken. Soms heb je geluk. Zo ben ik regelmatig enkele dagen in Tsjechië voor mijn werk, waarbij ik in de avonduren met de auto op zoek ga naar aparte plekken om die te fotograferen. Het liefst doe ik dit in de kleine dorpen waar de ontwikkeling stil heeft gestaan en waar je je als Nederlander 100 jaar terug waant in de tijd.

Tsjechië is een land dat zich de afgelopen jaren erg snel heeft ontwikkeld van een typisch Oostblokland tot een modern Westers land. Dit zie je met name terug in de grotere steden zoals Plzen en Praag. Trabants en Lada's zijn vervangen door de westerse auto's zoals Mercedes, BMW en VW en de luxe kledingmerken zijn overal aanwezig.

De verschillende soorten stijlen architectuur in deze steden zijn wonderbaarlijk en een absolute must om op de gevoelige sensor vast te leggen. De gebouwen in deze steden zijn met veel geld en subsidie opgeknapt tot monumentale panden met mooie gevels.

In het noorden, westen en zuiden is Tsjechië omgeven door een aantal bergketens wat het klimaat erg aangenaam maakt. Tsjechië lijkt ver weg, maar Plzen (spreek uit als Pilsen), de grootste stad in West Bohemen, ligt maar 750 km van Nederland en is via de weg heel goed bereikbaar via de A3/A6 in Duitsland. Van Plzen is het nog een uurtje rijden naar Praag.


Foto 1 Foto 2 Foto 3

Voor een fotograaf die het leuk vind om architectuur en natuur te fotograferen is Tsjechië een land met vele mogelijkheden. Omdat Tsjechië een onderdeel is geweest van het vroegere Oostblok tref je ook hier nog kenmerkende zaken aan zoals flats in kleine dorpen, bewoonde en onbewoonde bouwvallen en uitgestrekte bossen, hei en weide waar de herten grazen en zich niet storen aan de mensen. Daarnaast liggen door heel Tsjechië burchten en kastelen, als ruïne of helemaal opgeknapt. Deze burchten en kastelen zijn vaak vanuit de verre omgeving zichtbaar en als fotograaf oefenen ze dan ook een aantrekkingskracht uit om de weg naar deze burcht of kasteel te zoeken wat ook nog een hele uitdaging kan zijn, en ik spreek uit ervaring (foto 1).

Plzen is een industriestad met een hele mooie stadskern en zeker de moeite waard om met de fotocamera te bezoeken. Gezien de industrie die vaak vergane glorie is, is het zelfs een uitgelezen plek om te urbexen. Plzen is bekend om zijn grote bierbrouwerij Pilsner Urquell waarvan het woord "pils" is afgeleid.


Foto 4 Foto 5 Foto 6

Het reeds genoemde Praag behoeft natuurlijk geen verdere toelichting. Als ik Praag vergelijk met andere Europese hoofdsteden dan past Praag in het rijtje Londen, Parijs en Rome. Praag is met zijn Charles Bridge, het oude centrum met de wereldberoemde astronomische klok en de burcht van Praag (Praszký Hrad) wereldberoemd. Het aantal toeristen dat op een werkdag rondlopen in Praag is overweldigend. Wil je hier mooie foto's maken zonder toeristen dan is de vroege ochtend het aangewezen moment (foto 2).

Een kleinere stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken is Karlovy Vary (Karlsbad). Dit is een stad met thermale baden en is voor een groot deel in handen van de Russische rijken. Dit straalt dit stadje ook uit. Alle huizen zijn gerenoveerd, vele hotels en dure winkels. In tegenstelling tot Praag is hier geen massatoerisme, maar is het gericht op de exploitatie van de thermale baden wat een ander publiek trekt. Omdat dit stadje gelegen is tussen twee bergkammen, schijnt hier altijd de zon (foto 3).

Het bezoeken en fotograferen van de genoemde steden is natuurlijk leuk, maar als je echt iets apart wilt fotograferen bezoek dan de kleine dorpen waar de ontwikkeling nog is achtergebleven. Hier tref je nog een nieuwe telefooncel aan, die is gemaakt van hout (foto 4). Ook zie je met een beetje geluk de Trabant nog naast de weg staan (foto 5) en zie je naast de opgeknapte huizen ook woningen die 100 jaar geen onderhoud hebben gehad (foto 6).

Als ik in Tsjechië ben, verblijf ik het grootste deel van de tijd in Dobřany, een klein dorp in de nabijheid van Plzen. Zoals dat vroeger vaak het geval was speelt het dagelijkse leven zich hier af rondom het centrale dorpsplein. Aan dit plein liggen een tweetal kerken (St. Nicolaas en St. Vitus) die zich perfect lenen om op de foto te zetten. Ik heb hier tal van foto's van gemaakt met daglicht, maar ook in de avond en nacht worden deze kerken mooi verlicht, waardoor het zelfs mooie objecten zijn om een HDR van te maken (foto 7). Leuk te zien dat een dorp als Dobřany, bij gebrek aan een bioscoop, het plein in de zomervakantie omtovert tot een openlucht bioscoop. Aan de St. Nicolaas kerk wordt een groot wit doek bevestigd, de plaatselijke horeca zet 200 stoelen op het plein en via een beamer die gemonteerd is op een bestelbusje worden films op het doek geprojecteerd. De horeca zorgt voor een BBQ en een bierwagen en iedereen kan gratis de film bijwonen (foto 8).


Foto 7 Foto 8 Foto 9

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om naar Tsjechië te gaan, vergeet je camera dan niet. Dit zou eeuwig zonde zijn. Zoek de plaatsen die door de "normale" toerist niet bezocht worden, de plattelandsdorpen en constateer met je eigen ogen dat een echte Tsjech niets weggooit maar dit allemaal opslaat in zijn tuin (foto 9).

http://www.eoszine.nl/667368/West-Bohemen-(Tsjechie).html
 

Ad Verschoor

Donateur
Meivakantie in Tsjechie: Ontdek 4 heerlijke vakantieplekjes

Veel mensen schatten de afstand naar Tsjechië veel verder in dan dat het daadwerkelijk is. Het Centraal-Europese land is namelijk net zo ver rijden als Oostenrijk, zo’n 900 km. Met het vliegtuig gaat het nog sneller en binnen 1,5 uur is het mogelijk om op Tsjechische bodem te staan. Naast dat Tsjechië een schitterende hoofdstad heeft, die iedereen een keer gezien moet hebben, is het land ook rijk aan vele kastelen, pittoreske stadjes en natuurparken die in het voorjaar haar pracht laat zien. Nog op zoek naar een leuke en betaalbare bestemming voor in de meivakantie, dan is Tsjechië zeker een aanrader!




Je kan er geweldig wandelen, fietsen en met zijn allen genieten van de rust en ruimte. Vier insider tips voor een toffe meivakantie in Tsjechië.

Karlovy Vary en omgeving
Vlak over de Duitse grens ligt het stadje Karlovy Vary ook wel bekend als Karlsbad. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige architectuur en de warmwaterbronnen. Een overnachting in het stadje zelf kan best prijzig zijn, maar net zo leuk is om in de omgeving een knus vakantiehuisje te huren. Karlovy Vary is gelegen aan het mooie Slavkov bos, een beschermd natuurgebied met een uniek landschap ontstaan door vulkanische activiteit vele miljoenen jaren geleden. Het landschap kenmerkt zich door de grote bossen, veengebieden en mineraalbronnen. Het stadje Mariánské Lázně is tevens een kuuroordstadje dat aan het Slavkov bos grenst. Samen met Františkovy Lázně vormen zij de spatriangel van Tsjechië. Naast uitstapjes naar deze stadjes is ook een aanrader om een wandeling te maken naar het kasteel Loket.

Třeboň en Boheems Canada
Třeboň is zowel vanuit Praag als de Oostenrijkse Linz stad binnen twee uur te bereiken. Het Zuid-Boheemse plaatsje is een stad vol monumenten, waaronder het kasteel. Třeboň wordt omringd door duidenden meren. In de Middeleeuwen zijn deze meren aangelegd door de familie Rosenberg om vissen, specifiek karpers, te kweken. Vandaag de dag wordt dit nog steeds gedaan en karper staat in Tsjechië altijd op het menu met kerst. Diverse fiets- en wandelroutes voeren langs deze vijvers en het gebied staat nu zelfs samen met de stad Třeboň op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dertig kilometer verderop ligt de stad České Budějovice, bekende vanwege het Budweiser bier. Ten zuidoosten van Třeboň ligt het natuurpark Boheems Canada, wat grenst aan de Oostenrijkse grens. Het natuurpark kreeg zijn naam van de Tsjechische journalist Jaroslav Ernest Trpak, die na zijn bezoek aan Canada vond dat het Tsjechische gebied hem deed denken aan de Canadese landschappen. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes en daarnaast nog vele monumenten van het IJzeren Gordijn. In het dorpje Slavonice fiets je langs de ijzeren hekken en wachttorens.

Kroměříž en Olomouc
Deze twee plaatsen zijn zeker de moeite waard. Ze zijn makkelijk te combineren want ze liggen slechts op een uurtje rijden van elkaar vandaan. Het schitterende kasteel en de tuinen van Kroměříž staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en het complex heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het barokke paleis- en tuinontwerp in Centraal-Europa. De uitstekend bewaard gebleven residentie met tuinen ligt aan de rivier de Morava, langs deze rivier loopt ook een fietspad. De Moravská trasa is een fietsroute die de rivier Morava volgt, vanaf Noord-Moravië in het Jeseniky gebergte tot aan Zuid-Moravië bij de Oostenrijkse grens. Wie het traject fietst komt niet alleen door Kroměříž, maar ook in Olomouc. Deze stad is net als Brno een studentenstad. Het duizend jaar oude historische centrum is na Praag het grootste monumentenreservaat in Tsjechië. De vele barokke gebouwen, standbeelden, fonteinen zijn een lust voor het oog. Erg leuk is om een boottour over de rivier de Morava te doen.

Natuurpracht in Boheems paradijs
Op anderhalf uur rijden vanaf Praag ligt Boheems Paradijs, in het Tsjechisch bekend als Cesky Raj. Het is een geweldig natuurgebied beroemd vanwege de bijzondere rotsformaties. Avontuurlijke wandelingen voeren hier langs rotsen, spleten en naar uitzichtpunten. Het is mogelijk om een meerdaagse wandeltocht te doen waar je zelfs kan overnachten in een kasteel! Wie liever de fietspedalen gebruikt kan ook zijn geluk op, want er is een fietsroute door het gebied. Een populair startpunt is het stadje Jičín, dit kleurrijke plaatsje kwam in 1620 in het bezit van Albert van Wallenstein en dankzij hem bloeide het stadje helemaal op. Hij benoemde Jičín zelfs als hoofdstad van zijn gebied.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië – Barok snuiven in Bohemen

Barok snuiven in Bohemen dat is even terug in de tijd. Heuvels, bossen, en de geur van het Habsburgse rijk. Oude boeken in een kloosterbibliotheek, vreemde potjes in een ziekenhuisapotheek. Natuur, cultuur, en als je wilt een sportief avontuur. En de 'Bohemian Rapsody' van Queen? Die zal voor mij nooit meer het zelfde zijn…

“Boeken zijn m’n leven”, zucht Jakub als hij me rondleidt. Hij kijkt naar de grond en draait vreemd met z’n ogen. Duizenden boeken staan hier. Jakub is in de wolken. Hier in het klooster van Broumov kun je de barok ruiken. Aanraken als je wilt. Het goud schittert me tegemoet. Het klooster in Tsjechië is een historisch pareltje. Maar het klooster blijkt ook een modern hotel – van alle gemakken voorzien. En zo kom ik meer contrasten tegen deze reis

Tsjechië – kiezen tussen heden en verleden
In Tsjechië komen verleden en heden en mooi samen. Het verleden? Veel barok en klassieke paarden uit de tijd dat de Oostenrijkse en Hongaarse vorsten hier de baas waren. En bier en een degelijke boeren keuken uit de tijd dat dit voor het gewone volk de norm was. Het heden? Prima hotels, goede wegen en steeds meer Engelstalige informatie voor de toerist. En veel wandel- en fietspaden voor wie er sportief op uit wil.

Barok-Bohemen-01.jpg

Oost-Bohemen was de noordgrens van Habsburgse rijk en werd ooit zwaar verdedigd.

Maar de moderne toerist smult daarnaast ook van de lage prijzen in Tsjechië. Het doet denken aan het roemruchte verleden, toen het Oostblok hier de baas was. Benzine kost een euro, een biertje net zoiets. Een overnachting in een rustiek en comfortabel hotel is zelden meer dan €60 (voor twee personen inclusief royaal ontbijt). Ik voeg daar nog aan toe dat het historische Bohemen via de hoofdstad Praag snel te bereiken is. Voor mij is het dus duidelijk waarom juist hier veel Nederlanders een tweede huis hebben gekocht.

Barok-Bohemen-18.jpg

Tsjechië is heel geschikt om voordelig te wonen en te leven.

Tsjechië – kiezen tussen cultuur en natuur
Ooit hoorde half Europa bij het Habsburgse rijk. Het liep van de grens bij Polen tot en met het huidige Kroatië. Denk aan de statige gele gebouwen in Wenen, Boedapest en Praag. Denk aan de parken, fonteinen en rijk versierde beelden in die steden. Dát is barok. Stijlvol, imponerend. Maar er is meer…

Barok-Bohemen-02.jpg

In Oost-Bohemen (de regio Hradec Kralové) wisselen cultuur en natuur elkaar mooi af.

In Oost-Bohemen (de regio Hradec Kralové bij de grens met Polen) wisselen cultuur en natuur elkaar af. Je struikelt hier niet over de gebouwen (zoals vaak in een stedentrip) en je bent lekker in de natuur. De bron van de Elbe-rivier is er, het Reuzengebergte. En dan is ter afwisseling een briljant mooi soldatenhospitaal uit 1700 of een prachtig klooster uit dezelfde tijd heel leuk. Of een fokkerij van wereldberoemde koninklijke paarden uit de baroktijd. Is dat nu cultuur, of natuur…

Barok in Tsjechië – gepoetste paarden, een blinkende bibliotheek, een historisch hospitaal
De paarden staan er rustig bij. De stallen zien er schoon en statig uit. Het lijkt of de paarden van de stoeterij Kladruby nad Labem voelen hoe beroemd ze zijn. “Onze paarden zijn wereldberoemd. Ze zijn familie van de witte Lipizaner paarden die je in de Spaanse rijschool in Wenen ziet”, vertelt gids Radec. “Dit is een koninklijk ras. De paarden blijven rustig een uur stilstaan, als de vorst even uit zijn koets stapt voor een ommetje.” Een imposant gezicht.

Barok-Bohemen-03.jpg

De stoeterij Kladruby nad Labem met zijn beroemde witte paarden.

Barok-Bohemen-04.jpg

De paarden lopen vooral voor koninklijke koetsen.

Barok-Bohemen-05.jpg

Het barok klooster van Broumov is tevens een modern hotel.

Ik hoor in gedachten monniken-gezang uit de ramen komen. Via de binnenplaats van het Benedictijner klooster in Broumov brengt Jakub me naar de bibliotheek. Jakub is een beetje vreemd. Hij lijkt betoverd. Door de boeken? Als ik de bibliotheek binnenkom besef ik waarvan Jakub zo ondersteboven is. Ik word er stil van. Goud-omrande boeken tot aan het plafond. Prachtige schilderingen op het plafond… Jakub vertelt en vertelt. Ik luister maar half. Ik kijk vooral. En droom. Net als Jakub.

Barok-Bohemen-07.jpg

Jakub is zó enthousiast…

Barok-Bohemen-06.jpg

Tienduizenden boeken. Het goud schittert me tegemoet.

Barok-Bohemen-08.jpg

Het mooiste barokke gebouw in de regio Hradec Kralové is het militair hospitaal in Kuks.

Ik ga door naar het beroemde Kuks. Hier op de noordgrens van het Habsburgse rijk werden in een militair hospitaal de soldaten opgelapt die de strijd (die er regelmatig was) overleefden. Het is klooster en hospitaal in één. Met Michelangelo-achtige beelden en de oudste apotheek van Europa. Ooit waren hier ook luxe spa-voorzieningen en tuinen om te herstellen. Nu alleen nog het hospitaal en klooster. Zeer de moeite waard om langs te fietsen.

Barok-Bohemen-09.jpg

De kapel van het hospitaal.

Barok-Bohemen-10.jpg

De oudste apotheek van Europa, in het hospitaal in Kuks.

Tsjechië – meer dan barok
Cultuur snuiven vind ik leuk. Maar een mens wil meer… En in Oost-Bohemen kan dat heel goed. Ik sta met open mond bij de rotsformaties in Adršpach-Teplice. De adembenemende kalkstenen zuilen waren ooit de bodem van de zee en vormen nu het Reuzengebergte – de Krkonoš Mountains. Die reus Krkonoš beheerst hier trouwens alles: bergen, legendes en zelfs het bier is naar de reus genoemd.

Barok-Bohemen-11.jpg

In Oost-Bohemen kun je volop wandelen en fietsen.

Barok-Bohemen-13.jpg

Leren klimmen op de rotsen van Adršpach-Teplice in het Reuzengebergte.

Barok-Bohemen-12.jpg

De indrukwekkende rotsen van Adršpach-Teplice waren ooit de zeebodem.

Ook als je sportief bezig wilt zijn is het Reuzengebergte aantrekkelijk. Van klimcursus tot mountainbiken, van wandelen naar de bron van de Elbe tot gemoedelijk stroomafwaarts fietsen. En als de natuur je teveel wordt, dan is er altijd wel weer een stukje geschiedenis om te bekijken of een rustieke eetgelegenheid.

Barok-Bohemen-17.jpg

Sportief bezig zijn vraagt om een eenvoudige herberg met stevig eten.

Stevige kost en ambachtelijk bier
In Tsjechië ben ik even helemaal weg. Het verleden herleeft. Ook in culinair opzicht. In Bohemen is de keuken eenvoudig, een beetje middeleeuws. Dat betekent stevige kost, bier en wijn. Vaak eet ik goulash,of gestoofd varkensvlees of eend in een herbergachtige omgeving. En altijd: met dumplings. Dat zijn de bekende meelballen van brood of aardappel. In Duitsland en Oostenrijk heten ze knödel.

Barok-Bohemen-15.jpg

Stevige kost (altijd met dumplings) staat in Bohemen overal op het menu.

Barok-Bohemen-16.jpg

In het Reuzengebergte drink je reuzenbier (Krkonoš) dat al sinds 1582 wordt gebrouwen.

Tsjechië is daarnaast een land van bier. Het werd er tenslotte uitgevonden (lees mijn reportage over Pilzen er maar op na). In deze tijd van ambachtelijke brouwerijen is dat een leuke bijkomstigheid. Elke dag een ander stevig donker biertje. Van een Kozel Cerny uit Pilzen (het label met de geit) tot een Krkonoše biertje uit Trutnov (uit het hart van het Reuzengebergte). Een paar dagen Barok snuiven in Bohemen en ze komen allemaal langs.

Meer info:
Bron: reishonger.nl tekst & foto's: Arjan Mulder
 
Ik had je graag wat gedaan, Heer Kukel. Zoals een paar pivo's van jullie opdrinken in het heerlijke Sindelova. Maar helaas, mijn herfstvakantie is alweer achter de rug en er moet weer even doorgewerkt worden tot de kerstvakantie.
Geniet op volle sterkte als je weer daar bent! :cheers:
 

Ad Verschoor

Donateur
Een reis langs de twaalf UNESCO-monumenten van Tsjechië

Tsjechië kent twaalf UNESCO-werelderfgoederen. “Culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn.” Ze bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Van eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen tot joodse monumenten en moderne architectuur. Maak een reis langs het Tsjechisch werelderfgoed.

Tsjechie.jpg


Tsjechische steden – vier UNESCO-juwelen
Het meest bekende, meest bezochte en tevens grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië is het stadscentrum van Praag. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en paleizen vormen een prachtige architectonische collectie. De historische stadscentra van de steden Český Krumlov, Kutná Hora en Telč staan tevens op de Werelderfgoedlijst. Český Krumlov is een sprookjesachtige plaats met middeleeuwse straatjes, karakteristieke huizen en verbonden met vele legendes.

Het charmante stadje is uniek vanwege haar kasteelcomplex met barokke theater. Het kasteel torent hoog boven de meanders van de Moldau uit. In het historische centrum van Kutná Hora is de gotische Sint-Barbarakerk het bezoeken waard. De geschiedenis van Kutná Hora is onafscheidelijk verbonden met de zilvermijn. Het zilver bracht enorme rijkdom en heeft bijgedragen aan een aantal prachtige monumenten, zoals de Onze Lieve Vrouw kathedraal in het stadsdeel Sedlec, herbouwd in de barokke stijl door Santini. Het renaissancejuweel onder de Tsjechische steden is Telč. Een geheel bewaarde middeleeuwse stad met watervesting, een kasteel en een marktplein met daaromheen schilderachtige huizen met gevels in renaissance- en barokstijl.

Een tweede ontmoeting met Santini
Nog geen 100 km ten zuidoosten van Kutná Hora ligt Žďár nad Sázavou. Boven de stad, op de Zelená hora (Groene Berg), staat de Bedevaartskerk van Sint Johannes van Nepomuk. De pelgrimskerk werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is het mooiste werk van de architect Johann Santini Aichel. Zoals vaak bij Santini’s bouwwerken, draait ook hier alles om symboliek – de plattegrond heeft de vorm van een pentagram, vijf uitgangen en ook vijf sterren en vijf engelen op het hoofdaltaar. Dit fantastische gebouw is volgens legendes gehuld in geheimen.

Tsjechie-2.jpg


UNESCO op het platteland
Holašovice is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel Midden-Europees dorp. Er staan enkele tientallen huizen uit de 18de en 19de eeuw in een stijl die bekend staat als de ‘Zuid-Boheemse boerenbarok’. In Zuid-Moravië strekt zich het Cultuurlandschap Lednice-Valtice uit; het grootste kunstmatig aangelegde cultuurlandschap van Europa. De adellijke familie Liechenstein creëerde een bijzonder landschap rondom de kastelen van Valtice en Lednice. Het uitgestrekte gebied met bossen en parken werd gevormd volgens de principes van de Engelse landschapskunst. Het natuurerfgoed is in 1996 op de lijst van de UNESCO opgenomen.

Joodse monumenten in Třebíč
Gelegen aan de oevers van de rivier Jihlava ligt de Moravische stad Třebíč. De monumentengroep in Třebíč bestaat uit de romaans-gotische Sint-Procopiusbasiliek en de joodse wijk Zámostí; naast Jeruzalem het enige, zelfstandig genoteerde joodse monument op de Werelderfgoedlijst UNESCO. Beide genoemde monumenten zijn een stille getuigenis van het samenleven van Joden en Christenen in een kleine Moravische stad. In de Joodse wijk zijn meer dan honderd huizen bewaard gebleven, inclusief twee synagogen en het toenmalige raadhuis. De St. Procopius basiliek, oorspronkelijk een deel van het Benedictijnenklooster uit de 13de eeuw, werd gebouwd onder de invloed van de West-Europese bouwkunst.

Tsjechie-3.jpg


Functionalistisch wonder in Brno
Villa Tugendhat in Brno, gebouwd in 1929-1930 in opdracht van het echtpaar Tugendhat, is één van de meest belangrijke voorbeelden van de functionalistische bouwstijl van architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa is het enige moderne monument in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst UNESCO staat. Door het gebruik van stalen frames zonder dragende wanden was de architect in staat om een nieuw en informeel concept te creëren; open ruimtes die verbonden zijn met de omgeving. De villa wordt beschouwd als één van de mijlpalen van de wereldarchitectuur van de 20ste eeuw.

Renaissance en barok in kastelen en steden
In de Moravische stad Olomouc staat de barokke Zuil van de Heilige Drievuldigheid. De gedenkzuil komt uit de 18de eeuw en is gebouwd in een karakteristieke stijl bekend als ‘Olomouc-barok’. De 35 meter hoge zuil is omgeven met een barokke beeldengroep en vormt een indrukwekkende sculptuur en is de grootste in Centraal-Europa. Op een half uur rijden van Olomouc ligt het Aartsbisschoppelijk kasteel en de tuinen van Kroměříž. De Podzámecká tuin sluit direct bij het kasteel aan en aan de zijkant ligt de buitengewone Květná tuin in renaissancestijl. Er zijn doolhoven, priëlen, bassins, fonteinen, een plantenkas, een zuilengalerij en oneindige groene hagen van nauwkeurig geknipte struiken en bomen. Het renaissance kasteel in Litomyšl, geïnspireerd door Italiaanse bouwkunst, is uniek vanwege de sgrafitto-versiering op de façades.

Meer informatie
www.czechtourism.com/a/unesco/
http://nl.czech-unesco.org/unesco-monumenten/

Een brochure met meer informatie over de Tsjechische UNESCO monumenten kunt u aanvragen bij amsterdam@czechtourism.com

Tsjechie-4.jpeg


Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Bijzondere architectuur en design in Tsjechië

Gebouwen zijn getuigen van de tijd. Sommigen van hen herinneren aan een tijd van honderden jaren geleden, andere slechts van een periode van tientallen jaren. Gebouwen markeren de geschiedenis en hebben soms een belangrijkere rol gespeeld dan verwacht. Vijf monumenten die van historisch en architectonisch belang zijn voor Tsjechië.

1. Adolf Loos interieurs in Pilsen
“Ornament is a crime”, heeft de in Brno geboren architect Adolf Loos ooit eens gezegd. Simpel en functioneel dat was zijn visie. De architect Adolf Loos (1870-1933) wordt gezien als een van de meest vooraanstaande architecten van de 20ste eeuw. Hij was de mede-oprichter van moderne en pure architectuur waar kubisme, het ontbreken aan decoratie, simpelheid en hoge kwaliteit aan materialen de kenmerken zijn. Loos heeft van 1907-1910 in Pilsen gewoond en later nog in 1927-1932. Tijdens deze periodes heeft hij enkele luxe wooninterieurs ontworpen. Acht van deze interieurs zijn bewaard gebleven. Vier ervan werden pas geleden hersteld en zijn toegankelijk voor publiek. Zijn klanten waren vooral rijke Joodse families zoals de familie Vogel. Loos reconstrueerde hun appartement in 1928-1929. Tijdens de oorlog werd het huis bezet door de Duitsers en werd het een kantoorgebouw. In het Semler Appartement aan de Klatova straat 110 is een uniek detail te bewonderen van Loos, het zogenaamde raumplan. Voor Loos bestond er geen eerste of tweede verdieping, maar waren de ruimtes doorlopend waarbij elke ruimte een andere hoogte heeft. Het Semler appartement is alleen toegankelijk op afspraak. In de appartementen van de familie Vogel, Kraus, Bummer en het echtpaar Semler worden regelmatig rondleidingen geven.

loos.png
Adolf Loos interieur in Pilsen

2. Villa Tugendhat in Brno
Er zijn maar weinig Europese steden waar zoveel functionalistische gebouwen zijn te vinden als in Brno. Wandel door de luxe buitenwijk van Brno en je vind eenvoudige schoonheid uit de jaren 1920 en ’30. In 1928 had Brno het modernste en grootste expositiecentrum van Europa. In de Moravische stad staat tevens de parel van de moderne architectuur: Villa Tugendhat. Het wordt beschouwd als het belangrijkste vooroorlogse werk van de architect Ludwig Mies van der Rohe. Samen met Brno Exhibition Center representeerde Villa Tugendhat de nieuwe identiteit van Tsjechoslowakije; een samenleving met de geest van moderne ideeën en technologische vooruitgang. De kosten voor de bouw van deze villa waren net zo hoog als dertig eengezinswoningen. Villa Tugendhat was een huwelijksgeschenk voor Greta Weis en Frits Tugendhat. Echter, het Joodse echtpaar woonde er maar voor acht jaar. Ze vluchtten voor de nazi’s in 1938 die zich in de villa vestigden. Tot 1945 was de villa in gebruik door de Duitse geheime staatspolitie.

Door een bomexplosie raakte de villa ernstig beschadigd en toen het Rode leger met hun paarden hun intrede in het huis deden raakte het gebouw nog meer in verval. De villa werd daarna een revalidatiecentrum, voordat het werd opgenomen als nationaal cultureel erfgoed in 1969 en cultureel UNESCO Werelderfgoed in 2001. Tegenwoordig is de villa toegankelijk voor bezoekers en vinden er regelmatig politieke bijeenkomsten plaats. Een historisch hoogtepunt was de bijeenkomst van de Tsjechische premier Václav Klaus en de Slowaakse premier Vladimír Mečiar op 26 augustus 1992. Op deze dag ondertekende ze in Villa Tugendhat de overeenkomst om Tsjechoslowakije te verdelen.


Villa Tugendhat in Brno

3. Zlín
Zlín is een stad in het zuidoosten van Tsjechië. Dit plaatsje is nauw verbonden met één van de belangrijkste figuren van de economische geschiedenis van het land, Tomáš Bat’a. Hij startte een schoenenfabriek en dit groeide uit tot een succesvolle onderneming wereldwijd. In Nederland verscheen de eerste Bata winkel in 1922. Zijn succes in de schoenenindustrie was onthutsend en dit kwam ook tot uiting in zijn woonplaats Zlín. Toen hij in 1923 burgemeester werd, begon hij met de bouw van uniforme functionalistische huizen. Hij veranderde de infrastructuur in Zlín aan de eisen van een industriële stad. Er werden ongeveer anderhalfduizend familiehuizen, een bioscoop (de grootste van Centraal-Europa toentertijd), speeltuinen, winkels, scholen en een ziekenhuis gebouwd. Zlín is een geweldig voorbeeld hoe schoonheid en functionaliteit gecombineerd kan worden. In het tweede helft van de jaren ’30 had Zlín het hoogste gebouw van Europa, Builing NO. 21 ofwel Bata’s Skyscraper. Ook in het buitenland liet Bata schoenenfabrieken bouwen, zoals in Best in Brabant. Net als in Zlín werden hier functionele huizen gebouwd voor de medewerkers. De wijk staat bekend onder de naam Batadorp.

zlin.jpg

Zlin

4. Televisietoren Ještěd
De televisietoren Ještěd is het meest iconische gebouw van Noord-Bohemen en hét symbool van het IJzergebergte. Op 1012 meter hoogte, op de top van de berg Ještěd, staat deze bijzondere constructie. In 1963 brandde de voormalige berghut af en twee jaar later werd begonnen met het nieuwe gebouw. De architect Karel Hubáček kreeg de opdracht en hij ontwierp een hyperboloïde gebouw van 100 meter hoog met een tv-zender, hotel en een panoramisch restaurant. In de communistische tijd was het bijna onmogelijk om zo’n constructie te bouwen, maar het gebeurde. Voor sommige Tsjechen stond Ještěd symbool voor revolutie en een sprankje van vrijheid. Het gebouw kreeg in 1969 de Auguste Perret-prijs voor innovatieve toepassing van technologieën in de architectuur, de belangrijkste prijs ooit toegekend aan een Tsjechische architect. In 2000 werd de toren benoemd tot “Constructie van de 20ste eeuw” en in 2006 werd het verklaard tot nationaal monument. In 2012 is men begonnen met een grootschalige renovatie, waarbij de vereniging JEŠTĚD 73 in het leven is geroepen. Deze vereniging wilt het Ještěd-gebouw herstellen in haar oude glorie, zoals het was toen het gebouw in 1973 voor het publiek werd geopend. De eetzaal en sommige slaapkamers hebben al de transformatie ondergaan. Bezoekers kunnen wandelend of met een kabelbaan Ještěd bereiken.

1280px-Ještěd_,_letecký_snímek.jpg
Televisietoren Ještěd in Liberec

jested-hotel.jpg

Ještěd hotelinterieur

5. Waterkrachtcentrale Dlouhé stráně
In het hart van het Jeseniky gebergte in Noordoost-Tsjechië is boven op de bergtop Dlouhé Stráně naast een schitterend uitzicht een andere verrassing: Een groot stuwmeer van 15 hectare. Het past precies op de vlakke bergtop op 1350 meter en 500 meter lager ligt een ander reservoir. Samen vormen zij de waterkrachtcentrale Dlouhé stráně. Het is de derde grootste waterkrachtcentrale ter wereld. Het is een bijzondere installatie, waarvan de bouw al begon in het communistische tijdperk. Het systeem levert een belangrijke bijdrage aan de stabilisering van de wisselende behoefte aan elektriciteit tussen dag en nacht. De Dlouhé stráně centrale, die is genoemd naar de heuvel waarop het bovenste meer ligt, is in 2005 uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van de Tsjechische Republiek.

naamloos.png
Waterkrachtcentrale Dlouhé stráně

Meer informatie:
Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de plekken waar je heen moet in Tsjechië

Op zoek naar een bestemming met veel mooie natuur en pittoreske steden die nog redelijk onontdekt zijn? Dan is Tsjechië het overwegen waard. Dit Centraal-Europese land ligt minder ver dan je zou denken en is uitstekend bereikbaar. Na 900 kilometer rijden of vijf kwartier vliegen ben je er al. Benieuwd wat je in Tsjechië allemaal kunt zien en doen? Laat je inspireren door deze top tien van leukste bestemmingen voor dit jaar.


reisinspiratie-tsjechie-2019.png


1. Maak een culinaire reis in Praag
Praag is één van de mooiste Europese hoofdsteden. Slenterend door de kronkelige straatjes kan je genieten van prachtige historische gebouwen, maar wist je dat Praag ook een foodwalhalla is. In de stad zijn boerenmarkten, gezellige bars, knusse lunchrooms, eigenaardige cocktailbars en chique restaurants. Schuif aan tafel (of een bierbank) en proef één van de traditionele Tsjechische gerechten of geniet van de internationale keuken. Vegetarisch? Geen probleem. Praag staat in de top 10 van meest vegan-vriendelijkste steden ter wereld. Een aanrader is om een food- of biertour te doen. Zo kom je op plekjes waar je als toerist niet zo snel zou komen en je leert leuke feitjes over de Tsjechische (eet en drink) cultuur. Mocht je al eerder in Praag zijn geweest, ontdek dan de wijken Vinohrady, Karlín en Holašovice. Deze wijken zijn nu helemaal hot, ook hier kun je genoeg culinaire hotspots vinden.

2. Kastelen en zandsteenrotsen in Kokořinsko
Ontsnap aan de drukte van Praag en geniet van de rust en ruimte in één van de vele natuurparken van Tsjechië. Op slechts een uurtje rijden van Praag ligt het natuurpark Kokořin. Dit glooiende landschap met bossen, kristalheldere meren, sprookjesachtige ruïnes en zandsteenrotsen is ideaal voor een mooie fiets- of wandeltocht. Hoog boven de bossen torent het Kokořín-kasteel uit. Het kasteel met haar cilindervormige toren werd beschouwd als één van de “vervloekte kastelen” en was vaak een toevluchtsoord voor rovers.

2-kokorin-kasteel-ladislav-foto-renner.jpg


3. Geniet van een ultieme bierbelevenis
Tsjechië is het land van bier en dat merk je. Tsjechen drinken ca. 143 liter bier per persoon, kinderen meegerekend. Ze staan hiermee op de eerste plek van grootste bierdrinkers ter wereld! Bier wordt ook wel het vloeibare brood van de Tsjechen genoemd. In elk restaurant kun je een halve liter pils krijgen, met als bekendste merk Pilsner Urquel. Deze pils komt uit de stad Pilsen, de plek waar ook het recept voor pils is ontstaan. De Pilsner Urquel brouwerij kan je bezoeken, maar nog leuker is om je onder te dompelen in het gerstenat. Op verschillende plekken in Tsjechië kun je een bierspa doen. Ontspannen in een bad vol heerlijk warm bier met een halve liter bier in je hand. De ultieme wens van bierliefhebbers!

bierspa-foto-david-marvan-empty-nesters-1024x626.jpg

Bierspa

4. Herbeleef de renaissance in Český Krumlov
Van 21 t/m 23 juni vormt het Zuid-Boheemse stadje Český Krumlov het decor voor het jaarlijkse evenement Five-Petalled Rose Celebrations. De stad gaat terug naar de tijd toen de familie Rožmberk het voor het zeggen had. In elke straat en op elke hoek vind je ridders, historische markten, vrouwen in prachtige jurken en hoor je middeleeuwse muziek. Het hoogtepunt van het festival is de spectaculaire optocht. Tijdens de optocht paradeert de familie Rožmberk door de straten, begeleid door ridders te paard en gracieuze hofdames.

5. Terug naar de middeleeuwen in de zilverstad Kutná Hora
In hetzelfde weekend, 22 en 23 juni, vindt in Kutná Hora een ander historisch festival plaats. The Royal Silvering of Kutná Hora is een groot evenement waarbij de gehele stad in middeleeuwse sferen is, specifiek de 15e eeuw, toen de laatste Luxemburgs op de Boheemse troon zaten. Kutná Hora was in die tijd na Praag de belangrijkste stad vanwege de zilvermijn. Tientallen acteurs maken van het evenement een waar spektakel, waarbij de Boheemse koning Václas IV met zijn echtgenote Žofia van Beieren de belangrijkste personen zijn. Op het programma staan theatervoorstellingen, toernooien en je kunt speciale gerechten proeven uit die tijd.

kasteel-hutna-hora.jpg

Het Kasteel Kutna Hora.

6. Ontdek het Boheemse Woud te voet
Feeërieke bossen, sprookjesachtige valleien en mysterieuze veenmoerassen. In het zuiden van Tsjechië ligt het natuurpark Boheemse Woud ofwel nationaal park Šumava. Het is het grootste natuurgebied van Tsjechië en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het middelgebergte is één van de bosrijkste gebieden van Centraal-Bohemen. Je kunt hier genieten van de stilte, frisse berglucht en de vele wandelroutes. In 2018 is een nieuw wandeltraject geopend en deze voert voor een groot gedeelte door het Boheemse Woud. De Zlatá Stezka, ook wel bekend als Goldsteig, is een wandelroute van maar liefst 600 kilometer en is verbonden met andere wandelpaden in Tsjechië en Duitsland. Hierdoor is het mogelijk om mooie eendaagse en meerdaagse tochten te maken.

3-boheemse-woud-foto-dagmar-veselkova.jpg

Boheemse Woud

7. Ga cultuur opsnuiven in Olomouc
Dankzij haar gunstige ligging en de eeuwenoude universiteit was de stad Olomouc altijd al één van de belangrijkste steden in het Koninkrijk Bohemen. Tot 1640 was Olomouc de hoofdstad van Moravië, totdat Brno deze positie innam. Wie door het centrum loopt, kan nog steeds de rijkdom ervaren. Het historische hart van Olomouc staat op de Werelderfgoedlijst en is na Praag de tweede belangrijkste monumentenzone van Tsjechië. De kolom van de heilige drie-eenheid is het bekendste monument, maar ook de St. Wenceslas kathedraal en de bedevaartsplek Svatý Kopeček zijn een bezoekje waard. Naast prachtige barokke en gotische monumenten zijn er in de stad gezellige brouwerijen, wijnbars en restaurants. Wat je absoluut moet proeven is de stinkkaas tvarůžky, een lokale specialiteit.

4-olomouc-svaty-kopecek-foto-libor-svacek.jpg


8. Reis langs het IJzeren Gordijn
Dit jaar is het dertig jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. Meer dan veertig jaar was de grens van Tsjechië zwaar bewaakt. Tegenwoordig kun je de grens eenvoudig passeren en is er zelfs een fietsroute die de voormalige grens volgt. De eurovelo 13 is een internationale fietsroute die langs de vroegere grens voert. Door de jarenlange afwezigheid van menselijke activiteiten zijn er ongerepte natuurgebieden ontstaan langs de grens, zoals het natuurgebied Boheems Canada en Podevyjí NP in Tsjechië. Op sommige plekken zie je restanten van het verleden. In Bučina in Zuid-Bohemen en in Čížov in Zuid-Moravië is een replica van het IJzeren Gordijn.

1-cizov-ijzeren-gordijn-foto-czech-tourism.jpg


9. Moedig racers aan in Brno
Begin augustus vindt op het Automodrom Circuit in Brno lands grootste en meest prestigieuze motorevenement plaats. De Brno Grand Prix (2-4 augustus) is onderdeel van de Road Racing Motorcycle World Championships (MotoGP). Het trekt jaarlijks een kwart miljoen fans van over de hele wereld. Dit evenement wordt al sinds 1950 georganiseerd. Je kunt het evenement uitstekend combineren met een stedentrip Brno. Bezoek kasteel Špilberk, de ondergrondse tunnels, het bizarre ossuarium, duik in een bunker voor een biertje of laat je verrassen in één van de cocktailbars.

10. Vier het wijnseizoen
September is de maand van de wijnoogst, dit gaat gepaard met gezellige wijnfestivals. Vooral in de regio Zuid-Moravië vloeit de wijn rijkelijk. Het is dé wijnregio van Tsjechië. Elk weekend in september is hier wel ergens een wijnfestival. Je kunt naar het wijnfeest Znojmo Historical Vintage (13–15 september) gaan, waar een historische parade is, of bezoek het meest populaire festival Pálava Vintage in Mikulov (6-8 september). Ook in de buurt van Praag kan je genieten van wijn. In de stad Mělník wordt van 20 tot 22 september Mělník Vintage gevierd.

5-wijntasting-foto-david-marvan.jpg


Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Ontdek de mooiste natuurgebieden van Tsjechië

De natuur in Tsjechië heeft uitgestrekte bossen, woeste rivieren, spiegelgladde meren en ruige bergketens. Of je nu rust zoekt of graag in beweging bent, Tsjechië is perfect voor een natuurrijke vakantie. Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Tsjechië? Zoover zet ze op een rijtje.
  • Šumava
  • Podyjí
  • Krkonoše
  • Boheems Zwitserland
De-mooiste-natuurgebieden-van-Tsjechi%C3%AB-Nationaal-Park-%C5%A0umava.jpeg


Indrukwekkend: Nationaal Park Šumava
We trappen af met een van de mooiste natuurgebieden van Tsjechië: Nationaal Park Šumava. Een bezoek in de zomer betekent eindeloze en dichte bossen, kristalheldere gletsjermeren, hoge hellingen en mysterieuze venen, gehuld in de mist. Een wandeling naar de toppen van de omringende bergtoppen is een ongelooflijke ervaring. Dankzij de makkelijk begaanbare paden en het indrukwekkende landschap is Šumava een echt paradijs voor wandelaars.

De-mooiste-natuurgebieden-van-Tsjechi%C3%AB-Nationaal-Park-Podyj%C3%AD.jpeg


Sensationeel: Nationaal Park Podyjí
Podyjí is een vrij ruig natuurgebied in het zuiden van Tsjechië, dat grenst aan Nationaal Park Thayatal in Oostenrijk. Je kijkt hier je ogen uit. Een ongerept rivierdallandschap met sensationele rotspieken en duizelingwekkend steile afgronden ligt hier op je te wachten. Maar ook steppeachtige vlaktes en heidevelden maken deel uit van dit bijzondere landschap. De Vrani skala Podyjí is de grootste rotswand in het park. Vanaf de tachtig meter hoge rots heb je een schitterend uitzicht op het Thaya dal, de meanderende rivier Thaya en de omliggende bossen. Dit nationale park is een must visit als je een vakantie naar Tsjechië boekt.

De-mooiste-natuurgebieden-van-Tsjechi%C3%AB-Nationaal-Park-Krkono%C5%A1e.jpeg


Avontuurlijk: Nationaal Park Krkonoše
Aan de noordoostkant van Bohemen, op de grens tussen Tsjechië en Polen, vind je Nationaal Park Krkonoše. Glooiende hellingen, diepe bergdalen, klaterende watervallen en schitterende vergezichten zijn in het relatief kleine Krkonoše gebergte allemaal aanwezig. Ook de hoogste berg van Tsjechië ligt in dit park. De 1.603 meter hoge Sněžka steekt tweehonderd meter boven de omgeving uit. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht.

Avontuurlijk wandelen langs de Elbe of langs de vele andere gemarkeerde wandelroutes: Krkonoše biedt volop uitdagingen. Harrachov is de perfecte uitvalbasis voor diverse prachtige wandeltochten in de omgeving. In het stadje zelf vind je de oudste functionerende glasblazerij van Europa, waar je een interessante rondleiding kunt krijgen.

De-mooiste-natuurgebieden-van-Tsjechi%C3%AB-Nationaal-Park-Boheems-Zwitserland.jpeg


Fenomenaal: Nationaal Park Boheems Zwitserland
Als je je vakantie graag doorbrengt in een rustige, natuurlijke omgeving, dan is Nationaal Park Boheems Zwitserland voor jou de perfecte plek. Het jongste nationale park van Tsjechië ligt tussen Praag en Dresden. Je vindt hier oneindig veel wandelroutes in een prachtig landschap. Slingerende paadjes voeren je tussen de rotsen naar de diepe, beboste dalen. En de uitzichten vanaf rotspunten zijn fenomenaal.

In het park vind je ook Europa’s grootste natuurlijke zandsteenboog, de Pravčická brána. De uit zandsteen bestaande rotsen bieden je de mogelijkheid tot bouldering. Klimmen zonder uitrusting door holtes en spleten in de rotswanden, durf jij het aan? Uiteraard kun je ook op een minder avontuurlijke manier genieten van de ongerepte natuur en de rust die Boheems Zwitserland kenmerken.

Overnachten in Tsjechië
Een natuurrijke vakantie is niet compleet zonder een fijne camping. Daar hoef je je in Tsjechië geen zorgen over te maken! Zo heeft de kindvriendelijke Camping Chvalsiny (Zoover score 8,8) in Zuid-Bohemen een betaalbaar restaurant en faciliteiten die je verblijf aangenaam maken. Reviewer Hilje Lindeboom zegt hierover: ‘Wat een fijne camping! Prettige sfeer, goede faciliteiten en de kinderen vermaken zich prima!’ Bekijk hier ons overige aanbod aan campings in Tsjechië.

Bron: zoover.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Hier moet je zijn in Tsjechië

Voor kampeerders heeft Tsjechië heel wat te bieden. Pittoreske steden. Uitgestrekte natuur. Wijnranken. Fietsroutes. Je komt het er allemaal tegen. Niet voor niets is Tsjechië een kampeerland in opkomst. Maar wat zijn de aanraders als je met je kampeermiddel richting het voormalige Tsjechoslowakije trekt?

Tsjechië_Zuid-Moravië_uitkijkpunt-770x515.jpg

IJzeren-Gorijn_Tsjechië_Zuid-Moravië-770x515.jpg


Na 900 kilometer rijden ben je er al. Toch kennen de meeste Tsjechië-gangers het land vooral van de pracht en praal van de hoofdstad Praag. Als je dan toch in dit Centraal-Europese land bent, is het zonde om de rest van het land links te laten liggen. ACSI FreeLife geeft je daarom 4 bestemmingtips voor Tsjechië.

1. Zandsteenkunst
Op een uurtje rijden van Praag ligt natuurpark Kokořin. Hier kom je tot rust in een glooiend landschap met bossen, meren, ruïnes en zandsteenrotsen. Een ideale omgeving om er met de fiets of de wandelschoenen op uit te trekken. Hoog boven de bossen torent het Kokořin-kasteel uit. Dit kasteel met cilindervormige toren was lang geleden een toevluchtsoord voor rovers.

2. De natuurpraal van Bohemen
Over natuurparken gesproken. Wie naar Tsjechië gaat voor de natuur, kan niet om het grootste natuurgebied van het land heen. Het Boheemse Woud (ook wel bekend als Nationaal Park Šumava) is een paradijs voor natuurliefhebbers. In dit uitgestrekte middelgebergte stuit je op grote bosgebieden, valleien en mysterieuze veenmoerassen. Vorig jaar is een nieuw wandeltraject geopend die voor een groot deel door het Boheems Woud voert. Deze Zlatá Stezka of Goldstieg is een wandelroute van in totaal 600 kilometer lang. Een mooie gelegenheid voor een flinke meerdaagse wandeltocht.

3. Vier het wijnseizoen
Zuid-Moravië is dé wijngregio van Tsjechië. In september staan ze in dit gebied onder Brno uitgebreid stil bij de wijnoogst. In deze oogstmaand is zo ongeveer ieder weekend wel ergens een wijnfeest. Van 6 tot en met 8 september is het de beurt aan Mikulov. Het weekend daarop is er een wijnfeest in Znojmo en het weekend daarop ligt het wijnepicentrum in Mělník.

4. Fietsen langs het IJzeren Gordijn
Zuid-Moravië is niet alleen dé wijngregio van Tsjechië. Bij fietsers is deze streek op de grens met Oostenrijk behoorlijk in opkomst. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. De eurovelo 13 is een internationale fietsroute die langs deze verboden grens van weleer voert. Na de Tweede Wereldoorlog mocht er meer dan veertig jaar niemand in de buurt komen van deze barrière tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. Hierdoor had moeder natuur vrij baan en dat zie je tientallen jaren terug in de verschillende nationale parken die deze regio telt.

Lees meer in ACSI FreeLife 3-2019
Wil jij weten waarom Zuid-Moravië zo geliefd is bij fietsers? Bestel dan alvast ACSI FreeLife 3-2019. In deze nieuwe editie lees je het verhaal van redacteur Sanders fietsvierdaagse in het spoor van het IJzeren Gordijn. ACSI FreeLife 3-2019 ligt vanaf 4 april in de boekhandel. Als je het nieuwe nummer nu al bestelt, heb je ‘m net als de abonnees op 2 april in de brievenbus.

Bron: acsifreelife.nl
 

kuurgast

Donateur
Plekken die je gezien wilt hebben in Tsjechië

Wat maakt Tsjechië zo’n fijne vakantie bestemming? Heel kort gezegd: het is een enorm divers land op rijafstand van Nederland. Vele kastelen, oeroude bossen en kleurrijke steden, er is van alles te zien en te doen in Tsjechië. Ondanks dat het veel te bieden heeft stroomt het er nog niet over van de toeristen. Tsjechië is omringt door maar liefst vier landen en is juist daarom een uniek land in Europa.

d-noSBGg5FPwM_NKN6k8CNMupPk1r25edqxSZL95y3WBZcZCOdxWBfrNR6QBMuphMzQVPX9iwXgVUBRMP24cf-LV8C_JLVM1BubyccAF8fYMH-NX4HQrwvN9FWsUgrLA13_dTenAbU2atqAx0_Es6wMew2zuiMfdPpwCFATJmAk5nYrv4sVdbU8OjarGWsVkdv5YkM67RNt2ewgcSXBQMUfeGsmXvrZXdz2I4sCqQd3XAiOOELJCWJQ9wjoXVkGKAYrezP8gvjyg7TN9Fdf7koydwQrTlFEFq7IvUAvaTML3f2KtnRWs7tuJMI8iT4FIq5qYTNsNnDJUAeVn8T8cVzI7LE3QPyYiWTL5hXjBZo-RX9Z0vPJk1lAj84-f3E8m-aYyz_rKyhuUdTF3OeJV6zQXHzoF5y_Kww5XPX3ymGehU1m065Wz-g6kPLq7UXPpV7N3MWJlammsp4HHQCTpQ8w2jOisZZDVYL8EEniNf2ttyRysgekT-L_d6CZqM19s-bRjdgyp8AlhC_-UKlXvYcRxNzcNVdFFvGVCHUkQS7kfXoUAo3DXn_GYtHiJp1efyAE9EiRnKfAoTN67f78VQoe8bb4JkG4S2S_BJHpP1sUp1wr0Tmxm8A3bvFSh5X_MHFT1CQ1KXsJZ7T9G5_h0lg-khFe9Pm7CyaqfyEflrZDmfn2bDhVpv5tJuEYlISKLrpbqVCkOJ5IoD_LCyKV2RkAvsQ=w1968-h1310-no


Doen in Tsjechië: Tips voor bezienswaardigheden en activiteiten
Het noorden van Tsjechië bestaat uit kleurrijke steden, wintersport-achtige-dorpjes, dichtbegroeide dennenbossen met overal paddenstoelen en enorme zandrotsen. In het zuiden vind je wijngaarden en de hippe stad Brno. Wist je dat dit land vaak wordt gezien als oost Europa? Maar dat het gewoon centraal is en Wenen zelfs oostelijker ligt dan Praag? Overweeg je op hier naar toe op vakantie te gaan? Dit is er te zien en doen in Tsjechië.

Tsjechië land van de kastelen
Burchten, kastelen en paleizen, Tsjechië staat er vol mee. En de meeste kastelen zijn nog in goede staat, er minstens een bezoeken is dan ook een must wanneer je het land bezoekt. Tsjechië heeft eeuwenlang diverse monarchen gekend die een of zelfs meerdere kastelen bezaten. Zo liggen er wel meer dan 2700 kastelen, paleizen en burchten over het land verspreid (!). Samen met Slowakije beschikt Tsjechië over de meeste kastelen per vierkante meter. Praag heeft zelfs het grootste kasteelcomplex ter wereld. Ik heb al menig burcht en kasteel bezocht, maar het blijft indrukwekkend om er in rond te lopen. Er zijn ontelbaar veel goede redenen te bedenken om Tsjechië te bezoeken, maar de vele kastelen is een van de beste redenen. En de beste manier om in Tsjechië te overnachten is dan ook in een sprookjeskasteel.

Praag, de fraaie hoofdstad van Tsjechië
Praag is de meest centrale hoofdstad van heel Europa, hierdoor is het een hele diverse stad met een rijke geschiedenis. De stad was door de ligging altijd een belangrijk punt in handelsroutes en werd tijdens oorlogen vaak gespaard. Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa, en het is wel duidelijk waarom. De historische binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het lijkt één groot sprookje wanneer je er door heen wandelt. Behalve het bekijken van de prachtige gebouwen is er nog meer te doen in Praag.

Ontdek het IJzer en Reuzengebergte
In het noorden van Tsjechië speelt wat mij betreft de natuur de hoofdrol. Twee mooie natuurgebieden zijn het IJzergebergte, dit gebergte grenst aan Polen en Duitsland, en loopt over in het Reuzegebergte in het oosten. In de zomer zijn dit prachtige gebied om tussen de dennenbomen te wandelen, en in de winter kun je er genieten van de sneeuw. Wanneer je de stoeltjeslift bij de rodelbaan in Javorník neemt, kom je uit bij een restaurant/hotel (Riesenfass Javorník) welke je niet kunt missen. Dit gebouw heeft namelijk de vorm van een enorm wijnvat!

De derde stad van Tsjechië: Ostrava
De hoofdreden om Ostrava te bezoeken? Het Colours of Ostrava festival! Elke zomer wordt een oude mijnfabriek omgetoverd tot een groot festival met muziek, foodstandjes, optredens en workshops. Dit festival staat bekend als een van de leukste in Europa. Ostrava zelf is een industriële stad, en niet heel mooi zoals de meeste andere steden van Tsjechië. Het is juist een onontdekt plekje van Tsjechië waar weinig buitenlandse toeristen komen. Toch wordt de stad steeds hipper en komen er alternatieve initiatieven, vaak opgezet door jongeren. Zo vind je er vele leuke eettentjes.

Proef bier in Pilsen
Pilsen is de vierde stad van Tsjechië en ligt een uurtje rijden ten westen van Praag. De stad bevindt zich in de historische Bohemen regio en is de plek van het traditionele Tsjechische eten én drinken. Pilsen is namelijk de geboorteplaats van, je raad het al, pils! In het jaar 1842 is in Pilsen het allereerste pils gebrouwen. Een van de hoofdreden om naar de stad Pilsen af te reizen is om de brouwerij (Pilsner Urquell Brewery) die de bakermat van het pils vormt, te bezoeken. Je kunt in Pilsen zelfs een bierbad nemen! Behalve dat is er meer te doen, zo is het een echte festivalstad en is de stad gewoonweg ook mooi om te bekijken.

Stedentrip Brno
Brno is als een soort Praag in het klein. Net zo mooi, maar wel een stuk rustiger en daarom een prima alternatief voor een stedentrip. Ook Brno heeft een Astronomische klok en daarbij nog meer bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo zijn er een tal van gebouwen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het Oude en het Nieuwe Stadhuis, de gotische Petrus en Pauluskathedraal, en het Kapucijnerklooster bijvoorbeeld. Brno is echt een gezellige studentenstad, je vindt er dan ook vele restaurants en je kunt er leuk uitgaan.

Boheemse Paradijs
In het noorden van Tsjechië vind je een wondermooi natuurgebied dat met niks anders te vergelijken is: het Boheems Paradijs, Cesky Raj, in het Tsjechisch. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen en steile zandrotsen. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier sowieso als de beste; het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je ineens heel klein voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco en is dus officieel een geologisch natuurwonder.

Proef wijn in de regio Moravië
Zelf had ik er nooit eerder bij stilgestaan, maar in Tsjechië maken ze uitstekende wijnen. Dé wijnregio van het land is Moravië, is het zuid-oosten van Tsjechië. Deze regio is nog nauwelijks ontdekt, maar is met zijn heuvelland, kloven en grotten prachtig om te zien. De Karst werkt goed voor frisse witte wijnen, Rulandské is daar een goed voorbeeld van. Ook ecologische wijnbouw heeft hier zijn intree gedaan. De producten kun je proeven bij wijnboeren rond Valtice, Pavlov en Mikulov.

Tsjechië in de winter
Als je vaak in de bekendere skigebieden in Europa bent geweest is het leuk om eens wat anders te doen. En dat vind je dus in Tsjechië. In Tsjechië kun je goed skiën, andere wintersporten beoefen en culturele uitstapjes maken. En dat allemaal binnen handbereik. Het grootste deel van de noordelijke regio’s in Tsjechië vormen het decor voor een actieve winterreis. De Tsjechen zijn sowieso mensen die op elk vrij moment van de week buiten te vinden zijn en ook in de winter is dat niet anders. Veel mensen verlaten de stad in het weekend voor een dag of weekje skiën. Tsjechië kent meerdere skigebieden, een daarvan is gekoppeld aan Duitsland. Behalve skiën kun je er bijvoorbeeld ook langlaufen, sneeuw-kiten, snow-tuben, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en leuke plaatsen bezoeken.

Zie artikel met links en de foto's van Bianca Kramer op foodtravelphotography.com.
En meer over bestemmingen in Tsjechië waar ze is geweest op foodtravelphotography.com.
 
Bovenaan