Tsjechische bomen- en plantenkwekerijen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië sluit aan bij Europese boomkwekersorganisatie

De boomkwekerijsector van Tsjechië is lid geworden van de European Nurserystock Association. Er zijn nu totaal 22 ENA-landen. De toetreding is besloten op de zomervergadering van de ENA in Engeland, waar Jan-Dieter Bruns als nieuwe ENA-president is verkozen en Henk Raaijmakers vice-president.

ENA-Whisley-1.jpg


De Tsjechische standsorganisatie voor boomkwekers heet Svaz školkařu ČR. Deze vertegenwoordigt 86 bedrijven en 1.400 ha: het grootste deel van het areaal in Tsjechië. Het land heeft namelijk 1.800 ha aan boomkwekerij, verdeeld over 786 bedrijven.

De verenigde kwekers van Tsjechië produceren voornamelijk plantgoed, planten in container en in grote maten, plus bomen.

Bron: hortipoint.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Een rondje langs bomen en planten in Tsjechië

Svaz Skolkaru CR viert in februari het 100-jarig bestaan. Dit jubileum, alsmede ontwikkelingen op de Tsjechische markt, is voor de bond aanleiding om naar de toekomst te kijken.

De Tsjechische markt groeit namelijk verder door, zegt ook de Nederlandse landbouwraad Martijn Homan in Tsjechië, Slowakije en Polen.

Bekijk hieronder beelden van bomen en planten in Tsjechië, gemaakt door Tsjechische kwekers en vakjournalist Miroslava Paclova.


Bij de Tsjechische bond zijn 86 boomkwekerijen aangesloten met totaal 1.400 ha; het gros van de totale Tsjechische productie.


De meeste bedrijven zijn kleinschalig en combineren diverse teelten.


Tsjechische kwekers produceren met name coniferen...


... en heesters.


Veel kwekers verkopen niet alleen aan professionals...


... maar ook aan particulieren.


Beworteld stek- en plantgoed komt onder andere uit Nederland.


En zo ook deze Rhododendron.


Bomen en planten moeten wel voldoende winterhard zijn, omdat Tsjechië een landklimaat heeft.



Bron: hortipoint.nl
 
Bovenaan