CMD Breda op concertreis naar Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
CMD Breda in voorbereiding op concertreis naar Tsjechië

CMD Breda, voluit Consortium Musicum Divertimento, is weer begonnen met de voorbereidingen van de jaarlijkse concertreis naar Tsjechië. De groep, bestaande uit gemengd koor en symfonie-orkest, bezoekt van 13 tot en met 20 juli 2019 voor de derde keer de regio Karlovy Vary in het noordwesten van Bohemen.


5247c492-a594-4116-abd2-5fa4ec373007.jpg

CMD Breda repeteert in Františkovy Lázne (Foto: Pieter Zwaans)

Het sfeervolle stadje Františkovy Lázne, aan de rand van het Ertsgebergte, is ook deze keer de plaats van bestemming. Een ruime camping aan de rand van een meer en voorzien van huisjes, is die week de verblijfplaats waar muziek maken en vakantie vieren hand in hand gaan. Het fraaie kuuroord en de nabij gelegen plaatsen Ostrov, Sedlec en Hroznetín zijn de concertplaatsen waar voor een enthousiast publiek twee solistenconcerten en drie concerten door de gehele groep worden gegeven. De dirigenten Rienk Bakker en Rick Muselaers hebben een aantrekkelijk programma samengesteld. Voor koor en orkest staan o.a. werken van Elgar ‘Spanish Serenade’, Vaughan Williams ‘Serenade to Music’ en Parry ‘Blest Pair of Sirens’ op het programma. Het repertoire voor koor a capella vermeldt titels van o.a. Tobias en Mendelssohn. Het orkest kan zich manifesteren in Chaconne van Buxtehude, in een bijzonder arrangement van Chavez, en het Trombone Concertino van David.

De voorbereidende repetities vinden plaats in Breda op de zondagen 31 maart, 12 en 26 mei, 16 en 30 juni. Van de deelnemer wordt verwacht dat hij of zij over ruime samenspel-ervaring beschikt en in staat is de muziek zelfstandig in te studeren. Op basis van een CV en een eventuele auditie, is de aanmelding definitief. Wil je uitgebreidere informatie of je inschrijven, bezoek dan www.cmdbreda.nl.

Verleden en toekomst
Ruim 41 jaar geleden stond de Bredase musicus Jan de Breet aan de wieg van het idee om met een groep melomanen in het buitenland de aantrekkelijke combinatie te maken van musiceren, zingen en vakantie vieren. In 1993 kwam Pieter Zwaans als dirigent bij de groep die vanaf dat moment onder de definitieve naam Consortium Musicum Divertimento verder ging. Na het afscheid van Jan de Breet in 1997 hebben de Bredase dirigenten Paul van Gulick en Ruben de Grauw samen met Pieter Zwaans vele jaren hun muzikale bijdrage geleverd. In 2017 werd het muzikale stokje overgegeven aan de jonge dirigenten Rienk Bakker en Rick Muselaers en was dat het laatste jaar dat Pieter Zwaans het CMD dirigeerde. Sinds die tijd is hij binnen de stichting verantwoordelijk voor o.a. de programmering van de concerten en de toekomstige bestemming vanaf 2020. Naast zijn werkzaamheden als dirigent van Klarinetkoor Mo6 Breda en harmonieorkesten in Chaam en Turnhout en binnen Nieuwe Veste leiding geeft over lessen en cursussen, blijft Pieter Zwaans binnen CMD Breda actief met het leiden van groepsrepetities en het musiceren op de klarinet.

Bron: stadsbladbreda.nl
 
Bovenaan